Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Cornellà del Terri reviu el fet prehistòric del Ball del Cornut

Posted by lejarza en 28 marzo, 2016


Cornellà del Terri reviu el fet prehistòric del Ball del Cornut

Argelaguer – Vall del Llierca

Els veïns amb el vestit tradicional han aixecat l´arbre engalanat amb banyes i corns d´animals al mig de la plaça, on s´estarà fins Divendres Sant de l´any vinent.

Després, els joves han dansat en parelles mentre el Cornut, amb un ram de flors a la mà, ha decidit quina noia recent casada s´enduia.

Hi ha diverses hipòtesis sobre l´origen de la festa, que uneix dues celebracions en una, alguns autors apunten que la dansa serveix per celebrar la fi del dret de cuixa que el senyor feudal exercia sobre les noies del poble.

La Festa Major de Cornellà del Terri s´estructura al voltant del ritu de l´arbre, un tipus de pràctica força abundant en diferents indrets del món, molt estès antigament, i que venera l´esplendor de la vegetació i el poder dels arbres com a artífexs de la fecundació de la terra.

Les celebracions comencen Divendres Sant quan un grup d´homes van a cercar l´arbre, el pollancre o l´àlber, més alt i ben plantat dels que hi hagi pels volts de la vila.

Una vegada escollit i abatut, li esporguen bé el brancatge inferior i el transporten fins a l´interior del poble, deixant-lo preparat per substituir el de l´any passat, que ha romangut dret fins aleshores.

El Dilluns de Pasqua al migdia, els veïns s´engalanen amb el vestit tradicional, espardenyes de set vetes, barretina, faixa i mocador vermells, pantaló negre i camisa blanca, coronen l´arbre amb un cim de pi i guarneixen el tronc amb diferents banyes i corns d´animals. Una vegada així guarnit, aixequen solemne i cerimonialment l´arbre al bell mig de la plaça amb l´ajuda de llargues cordes i la força dels que hi participen.

Una vegada plantat l´arbre, els vilatans ballen el famós Ball del Cornut, que es dansa al voltant de l´arbre de Maig.

Els dansaires recorren la vila ballant, formant en una llarga filera, al toc d´una música alegre.

De sobte apareix el Cornut, un personatge amb un barret de pell que porta dues grans banyes de boc recargolades i sis parelles que l´envolten, formant una rotllana.

Mentre sona la música, les dones s´avancen en la rodona i el Cornut salta entre elles, repeteix l´operació entre els dansaires.

El Cornut pren una noia per la mà i trenca la rotllana per poder sortir furtivament per un carrer adjacent.

Aquest ball, celebrat en un ambient d´alegria, bromes i bon humor és únic a Catalunya.

Aquest ball rodó podria ser l´expressió de joia al voltant d´un dels capítols més significatius de la història; la fi del dret de cuixa imposat pels senyors feudals de Catalunya a l´Edat Mitjana.

En aquell temps els senyors feudals catalans dictaven la sort, la vida i la mort dels pobladors de les seves terres.

Un dels privilegis abusius, a Catalunya, més habituals que tenien era el de poder anar al llit, la nit de noces, amb les noies que s´estaven a punt de casar.

Després de llargs anys d´humiliació a Catalunya, l´any 1367, en temps de Pere el Cerimoniós, Cornellà del Terri (Pla de Estany) va alliberar-se del domini feudal dels senyors catalans i es va suprimir aquest privilegi indigne.

Joan Amades, en canvi diu que: “la dansa prové d´un ritu destinat a obtenir protecció col·lectiva davant els mals esperits.

En la festa de l’arbre maig de Cornellà i el Ball del Cornut hom hi ha vist també el ritu que marca simbòlicament l´establiment definitiu de la primavera i l´inici d´un cicle nou, amb primitius cultes prehistoris a la divinitat per excel·lència de la fertilitat i la procreació, el boc fecundador del ramats i bestiar, la presència dels qual es simbolitza mitjançant els corns.

La festa va ser declarada Festa Tradicional d´Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l´any 1999.

cornella

Cornellà del Terri reviu el fet prehistòric del Ball del Cornut (Fotos: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

cornella 2

Cornellà del Terri reviu el fet prehistòric del Ball del Cornut (Fotos: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Cornellà del Terri reviu el fet prehistòric del Ball del Cornut (Fotos: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: