Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Josep Clarà Ayats l´artista d´Olot

Posted by lejarza en 12 marzo, 2016


Josep Clarà Ayats l´artista d´Olot

Argelaguer – Vall del Llierca

El Museu Europeu d´Art Contemporani (MEAM) de Barcelona acull l´exposició “Al taller de Josep Clarà”.

Els guixos d´un escultor irrepetible dedicada a l´artista d´Olot.

Aquesta exposició ha estat coproduïda pel MEAM i pel Museu Comarcal de la Garrotxa, d´on venen la major part de peces, procedents de l´antic Museu Clarà de Barcelona.

Entre les més de 80 peces que formen part de la mostra, destaquen els guixos d´obres escultòriques emblemàtiques com La Deessa i Joventut (1928), a la plaça Catalunya de Barcelona; Monument al treball (1915), escultura monumental, situada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell, Maternitat (1948), ubicada a la plaça Clarà d´Olot, i Retrat femení (1913), peça de guix que conserva els punts fets per l´escultor que li van permetre passar el guix a marbre.

La mostra es podrà veure fins al 19 de juny a Barcelona i al Museu Comarcal de la Garrotxa a Olot del setembre de 2017 al gener de 2018.

Josep Clarà es formà a l´Escola de Belles Arts d´Olot dirigida per Josep Berga.

El 1897, fugint de la crida a la seva lleva per anar a la Guerra de Cuba, marxa cap a Tolosa on continuà els estudis artístics. El 1900 es traslladà a París on fixarà la seva residència durant trenta anys. Empès per la crisi finançera de 1931 decideix instal·lar-se a Barcelona, on va residir fins a la seva mort.

Josep Clarà Ayats havia nascut l´any 1878 i, al 1897, la seva lleva era a punt de ser cridada a files.

Els Clarà, que tenien un negoci d´espardenyeria al carrer Sant Rafael d´Olot, no disposaven de les mil cinc-centes pessetes necessàries per pagar la “redempció en metàl·lic que pagavem els rics” i que podia deslliurar al seu fill de les obligacions militars.

Així que, com havien fet mesos abans amb el seu germà Joan, van decidir fer-lo fugir a França. Declarat pròfug, en Josep, i desertor, en Joan, els germans Clarà tardarien més d’una dècada en tornar a trepitjar el seu Olot natal.

Un cop instal·lat a Tolosa, Josep Clarà continuaria la seva formació artística a l´École des Beaux-Arts. Una formació que, sota el mestratge de Josep Berga i Boix, Clarà s´havia iniciat el 1890 a l´Escola de Belles Arts d´Olot i que li havia proporcionat un bon domini del dibuix.

Els tres anys que Clarà va passar a Tolosa foren claus en l´aprenentatge de la tècnica escultòrica i durant aquest temps l´olotí obtindria nombrosos guardons i reconeixements.

L´any 1900, amb els cent francs guanyats al Grand Prix de Tolosa, Josep Clarà decidí fer el salt a París. Tancava així la seva etapa de formació i encetava una carrera prometedora només ennuvolada per les dificultats legals derivades de la seva fugida d´Espanya.

SPAIN - CIRCA 1978: A stamp printed in spain shows Jose Clara and sculpture Goddess, Plaza Catalunya in Barcelona, circa 1978

Segell de correus d’Espanya dedicat a Josep Clara Ayats d’Olot Garrotxa amb la Deessa (Lejarza Argelaguer)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: