Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

PSOE i Ciutadans proposen una moratòria per la fracturació hidràulica o “fracking”

Posted by lejarza en 29 febrero, 2016


PSOE i Ciutadans proposen una moratòria per la fracturació hidràulica o “fracking”

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

Dins el document d´acord entre el PSOE i Ciutadans per a un hipotètic pacte de govern es proposa una moratòria per a les prospeccions que impliquin la fracturació hidràulica o “fracking”. Així mateix, es proposa restringir les futures exploracions de gas o hidrocarburs.

Respecte a aquestes últimes s´enten que afectaria exploracions convencionals sense aclarir si implicarien sondejos terrestres o marins i entenent-se que les exploracions convencionals ja plantejades no estarien afectades per aquesta proposta.

Sens dubte, la curta extensió del text proposat pels dos partits polítics deixa més interrogants que respostes: “Establecer una moratoria durante esta legislatura para las prospecciones con fractura hidráulica (fracking) y restringir las autorizaciones de nuevas exploraciones de gas e hidrocarburos” Pàg. 13 Apartat 3.º TRANSICIÓN ENERGÉTICA Y LUCHA CONTRA EL CAMBIO CLIMÁTICO

De manera formal, s´entén per “fracking”, la fracturació hidràulica d´alt volum i la mateixa tècnica, però amb l´ocupació d´un menor volum d´aigua i per tant menys invasiva, es considera com perforació convencional.

Així, mentre que el PSOE regional a Castella-la Manxa vindria treballant sobre un document que contemplaria fortes regulacions al fracking, a la Andalucia de Susana Díaz, els socialistes han estat acusats per grups d´activistes d´obscurantisme i d´intentar passar el que podria ser “fracking” com una perforació convencional en els permisos que afecten aquesta comunitat autònoma.

Ciutadans mai s´ha manifestat contrari al fracking en termes absoluts, definint-se des d´un equilibri entre els costos i els beneficis. Plantejament que podria portar en última instància a rebutjar les prospeccions més insegures i veure bé les mateixes a les zones amb més potencial.

A Catalunya, Ciutadans van acordar en una reunió celebrada al municipi de Riudaura fer front comú contra el “fracking” al Parlament de Catalunya. La decisió va arribar en una reunió a porta oberta al mas Bover de Riudaura a la Garrotxa.

De fet, a la zona amb més potencial, la conca basc-cantàbrica que implica també al nord de Burgos, PSOE i Ciutadans no s´han destacat per la seva oposició.

El PNB, la dreta nacionalista, ha vingut fent una clara defensa del fracking en contra dels grups opositors. El PP de Juan Vicente Herrera, recolzat en el seu govern per Ciutadans, porta el mandat del frackinista Mariano Rajoy de facilitar els primers pous de fracking a Espanya.

I finalment a Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, líder del PRC, la dreta regionalista, ningú li ha pogut treure una paraula sobre el fracking en declaració oficial.

L’única proposta de prohibició ha vingut de Podem (Podemos) i IU, en quant a partits amb entitat en el joc polític nacional.

Si una moratòria es materialitzés en un futur proper tampoc seria una garantia a llarg termini. Amb l´excés actual de petroli al mercat i l´entrada de nous perforadors convencionals en el panorama internacional, el fracking s´ha ressentit i en aquest últim any s´han succeït les fallides de companyies de fracking amb deutes mil.lionaris.

L'única proposta de prohibició ha vingut de Podem (Podemos) i IU, en quant a partits amb entitat en el joc polític nacional Foto Riudaura Garrotxa

L’única proposta de prohibició del fracking ha vingut de Podem (Podemos) i IU, en quant a partits amb entitat en el joc polític nacional Foto Riudaura Garrotxa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: