Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Història del Bisbat de Girona seu episcopal

Posted by lejarza en 26 febrero, 2016


Història del Bisbat de Girona seu episcopal

Argelaguer – Vall del Llierca

La primera notícia que a Girona hi havia seu episcopal la conté una carta del Papa Innocenci I, escrita entre els anys 397 i 400. La presència de cristians a Girona pot datar, per les restes arqueològiques, de finals del s. III. Des de principis del segle IV veneraven el màrtir Feliu, titular de l’església que en temps visigòtics fou seu del bisbe.

L’extensió de la diòcesi en època romana i visigòtica degué comprendre només una part del territori que ha tingut assignat des dels temps carolingis, atesa l’existència del Bisbat d’Empúries. Aquests límits han estat, al nord, els Pirineus fins al pic de Bastiments, la divisòria d’aigües entre la vall del Ter (Bisbat de Vic) i la del Fluvià (Bisbat de Girona), fins al Collsacabra i el Far, les Guilleries i el Montseny (conca de la Tordera) i la banda que mira al mar de la serra de Montnegre fins a Arenys de Mar i Torrentbó, inclusivament. El dret català reconegué als habitants d’aquest territori algunes peculiaritats, entre elles, la de poder fer testament sacramental en trobar-se fora de Catalunya.

A conseqüència del concordat de 1953, que establia l’adequació de les diòcesis a les províncies, el 1957 hom retocà els límits diocesans, la vall de Camprodon fou agregada al Bisbat de Vic, la parròquia d’Arenys de Mar passà a Barcelona –i fou restituïda el 1978– i la parròquia barcelonina de Riells del Montseny començà a formar part del Bisbat gironí.

Tot i que el bisbe era assistit en el govern de les parròquies per ardiaques des del segle IX, la divisió del territori diocesà en ardiaconats és documentada al s. XI. Foren els de Besalú, Girona i Empúries, en consonància amb els respectius comtats: l’ardiaconat de la Selva fou segregat del de Girona possiblement el segle XII.

L’estructuració en ardiaconats fou substituïda per la dels arxiprestats el 1835, amb capital a Girona, Figueres, Olot, la Bisbal, Santa Coloma de Farners i Arenys de Mar. Noves divisions del territori en 14 arxiprestats (1928), 17 (1965), 25 (1972), 15 (1994) i 12 (2004). Actualment són 13 els arxiprestats que, des del 2003, estan estructurats amb agrupacions de parròquies.

L’església episcopal fou traslladada en època carolíngia a l’interior de la ciutat i intitulada a Santa Maria (primer esment, a. 842). Aquesta catedral esdevingué titular de les donacions fetes per Carlemany i els seus successors al bisbe. Els clergues que hi residien foren els primers auxiliars del prelat en el govern de la diòcesi. A principis del s. X s’encetà un procés de separació entre els béns de la catedral i els propis del bisbe, arrodonit durant el s. XII, que procurà de desenvolupar el creixement de la vila que seria anomenada la Bisbal i constituí senyories baronals a Corçà, Sant Sadurní, Vilaromà, Ullà, Bàscara, Domeny i Crespià-Dosquers; el seu conjunt formava la “bisbalia”, el govern de la qual solia exercir un procurador. Les rendes del bisbe eren avaluades en el s. XVII a 8.000 lliures anuals; fou un dels bisbats més pobres de Catalunya, molt per sota de les 22.000 lliures que tenia l’arquebisbe de Tarragona.

Paral·lel al procés de separació entre el patrimoni del bisbe i el catedralici fou el de constitució d’òrgans de govern diocesà. Reduïts a càrrecs honorífics els ardiaques, hom estabilitzà el s. XIII uns notaris episcopals. D’entre els juristes assessors del bisbe, n’emergí al s. XIV l’oficial, encarregat habitual de donar sentències. El recurs a un o diversos vicaris generals no esdevingué continuat fins a finals del mateix segle. La cúria diocesana, els registres més antics de la qual daten de 1276, s’organitzà a l’entorn del tribunal i del vicariat general. A mitjan s. XVIII hom donà consistència a una secretaria, dita de Cambra i Govern, tercer organisme de la cúria que ha perdurat fins a l’actualitat.

Les principals sèries de l’arxiu diocesà, que emana del treball d’aquestes oficines, s’inicien a principis del s. XIV.

El bisbe Guillem de Peratallada (+1167) començà a construir el palau episcopal; sectors que daten de mitjan segle XII han estat recentment descoberts. Completat durant els s. XIV-XV, conserva la fesomia de castell fortificat que adquirí durant la Baixa Edat Mitjana.

L’elecció dels bisbes per part dels canonges de la catedral fou pacífica fins al 1292 -data de la primera intervenció papal-: elegien membres del seu gremi. El primer bisbe foraster, posat pel rei, fou l’aragonès Pere d’Urrea (1325). Interessos conjunts de la monarquia i del papat donaren la mitra de Girona durant els s. XIV-XVI a persones que en foren absents durant llarg temps o no hi arribaren a residir, alguns dels quals assoliren el cardenalat, com Berenguer d’Anglesola (+1408) i Joan de Casanova (+1436) i fins el papat, com Roderic de Borja, futur Alexandre VI, bisbe nominal de 1457 a 1458. Precisament el 1457 els canonges elegiren bisbe per darrera vegada, en la persona de Roger de Cartellà, el qual no acceptà, sabedor com era que l’autoritat superior tenia altres preferències.

La celebració anual de sínodes diocesans que perdurà fins al 1867, donà origen a col·leccions de sinodals, o legislació peculiar del Bisbat, editades el 1512, 1606 i 1691. La principal peculiaritat actual consisteix en la celebració de la “comunió solemne” o “professió de fe”, establerta el 1909 per decret episcopal per als infants d’11-12 anys.

Formava part de les sinodals un breu catecisme. El catecisme propi en volum independent fou publicat el 1923, i reeditat el 1948. El Bisbat edità multitud de vegades el seu ritual propi entre 1502 i 1885. En canvi, el missal segons el costum de l’Església de Girona, fou imprès només els anys 1493 i 1546; fou la primera víctima de la centralització que havia deixat el Bisbat sense llibres propis, catequètics, litúrgics o canònics, bé que fornit d’abundant teologia sobre l’església particular.

La diòcesi de Girona publica el seu Butlletí oficial des de 1856, i un full dominical que es distribueix a les esglésies, des de 1919. També, des del 1999, es publica mensualment la revista diocesana “El Senyal”.

El seminari diocesà fou fundat el 1599, amb només dotze col·legials, amb seu a la plaça de la Catedral (actual Palau de Justícia) i ampliat el 1767, quan ocupà la casa que els jesuïtes havien deixat buida arran de la seva expulsió. El nombre màxim d’alumnes, superior als 800, s’enregistrà cap al 1880; en el període posterior a la darrera guerra civil arribà a tenir-ne 300 el 1952. El 1988 els seminaristes s’incorporaren al Seminari Major Interdiocesà a Barcelona. Actualment el curs Introductori té la seu a l’edifici del Seminari diocesà.

Tradicionalment, hom ha distingit amb el nom de “parròquia major” la de Sant Feliu de Girona. De 1952 a 1982 hom creà 23 parròquies per atendre els nous nuclis urbans fruit de la immigració. D’entre els santuaris, hom pot destacar els urbans del Tura d’Olot, i la Misericòrdia de Canet de Mar i els rurals del Collell, el Mont, els Àngels, Santa Afra, la Salut de Sant Feliu de Pallerols i la Salut de Terrades.

Tot i que tradicionalment el patró de la diòcesi és sant Narcís, la figura més important dels orígens del Bisbat és sant Feliu.

També, la diòcesi venera, com a sants nascuts dins de les seves terres, Dalmau Moner i Salvador d’Horta, tots dos naturals de Santa Coloma de Farners.

No obstant això el Sant mes universal i mes important de la diòcesi és Sant Damas I el papa del Bisbat de Girona nascut al municipi d´Argelaguer any 304 – Roma any 384)

Edictum

Els augustos emperadors Gracià, Valentinià [II] i Teodosi I. Desitgem que tots els pobles als que governant la moderació de nostra clemència es mantinguin en la religió que ha transmès als romans el Sant apòstol Pere, religió que fins el present es reconeix que ell mateix la va introduir i a la qual és clar que segueix Damas I Pontífex maximus

Puix que pontífex vàreu ser

amb un càrrec tan honorós

protegiu Argelaguer

oh Sant Damas gloriós!

Qui per les aigües del pèlag inhòspit, petjant-les, camina;

qui concedeix que sements de la terra revisquin, si es moren;

qui desfermar de la mort els seus vincles letals li és possible,

el qui allà dalt, on el sol brilla el triple, darrere la fosca,

crec que pot fer que Damas s¨aixequi després de ser cendra”.

damasus-and-jerome

Damas I Pontífex maximus i Sant Jeroni Sant Damas I el papa de Catalunya de la comarca de la Garrotxa del Bisbat de Girona (Argelaguer any 304 – Roma any 384) Foto: Juan R Lejarza de Cal Music Argelaguer (Garrotxa)

2 comentarios para “Història del Bisbat de Girona seu episcopal”

 1. lejarza said

  Antics Bisbats en territori Diocesà

  El cristianisme entrà a les comarques que formen l’actual bisbat de Girona d’una manera silenciosa i anònima, com s’escau a una religió declarada fora de la llei.

  Més enllà de la llegenda que fa passar sant Pau per la Via Augusta, camí de Tarragona, des de Sant Pau del Camp a les portes de Figueres, fins a Sant Pol de Mar, és més certa la realitat d’edificis cristians tot seguin el litoral: Roses, Empúries, Llafranc, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar… Igualment està documentat el gran cementiri cristià de la Girona romana, entre Sobreportes i Sant Pere de Galligants. En donen testimoni el sis sarcòfags esculpits a Roma i importats d’allà, actualment situats en el presbiteri de l’església de la parròquia major de Sant Feliu i datats el segle IV. El cristianisme, doncs, s’havia propagat el segle anterior. En produir-se la invasió visigòtica, l’any 413, la comunitat cristiana estava ben arrelada i s’estructurava en dues diòcesis: Girona i Roses. Aquesta darrera en algun moment es va traslladar a Empúries.

  Només disposem del nom de set titulars del bisbat d’Empúries, entre els anys 516 a 693 (el primer es diu Pau i el darrer conegut, Gaudila). Es possible que algun altre ocupés aquesta seu. Actualment es troba extingida, com a bisbat d’Empúries. En canvi la suposada seu episcopal del segle V a Roses s’ha identificat com l’actual de Rotdon. , segons l’Annuario Pontificio, edició

  Una tercera seu episcopal en territori de l’actual diòcesi de Girona la tenim a Besalú per iniciativa de comte Bernat Tallaferro, que se la va fer concedir pel Papa Benet VIII l’any 1017 i corresponia als dominis del mateix comtat. Tot plegat per poc temps, ja que el 1020 es va extingir. Només va tenir un titular, el bisbe Gaufred, que acceptà la seu de Carcassona i Besalú ja es va integrar al bisbat de Girona. L’actual titular de Besalú és Mons. Hervé Gaschignard, bisbe auxiliar de Tolosa del Llenguadoc, segons l’Annuario Pontificio, edició de 2010.

  Diòcesi de Besalú

  La diòcesi de Besalú durà tan sols tres anys. El comte Bernat Tallaferro de Besalú-Cerdanya, aconseguí del Papa Benet VIII la seva erecció l’any 1017. Probablement els seus límits eren els del comtat de Besalú. Mort el comte el 1020, el primer i únic Bisbe Gaufred restà sense recolzament, i abandonà la seva seu, desorganitzada i mancada de dotació; passà a ocupar l’abadiat de Sant Joan de les Abadesses i després fou Bisbe de Carcassona. Un intent del rei Jaume II el 1318 de ressuscitar-lo provenia del desig de crear dificultats al comte d’Empúries; el Papa Joan XXII no es deixà convèncer. Avui és una de les seus titulars que l’Annuario Pontificio atribueix a prelats no residencials.

  Antiga diòcesi d’Empúries

  De l’antiga diòcesi d’Empúries no es coneix altra cosa que la seva existència i els noms de set bisbes, que la regiren des del 516 fins el 693, pel fet d’haver acudit, personalment o per procurador, a diversos concilis. Residí també a Empúries, almenys de 916 a 920, el Bisbe Esclua, protagonista d’un intent de cisma en les esglésies d’Urgell i Girona. Els comtes d’Empúries gestionaren diverses vegades, entre 1332 i 1380, la concessió d’un bisbat a la seva capital, Castelló d’Empúries; l’oposició dels monarques féu infructuós el seu intent.
  Pròxima a la seu del bisbat d’Empúries es troba la vila de Roses, presumpta seu episcopal al segle V.

  La base de l’atribució consisteix en una làpida trobada a Siracusa, que fa memòria d’un bisbe de la seu de Rotdon, d’origen hispànic i de nom Auxenci. Hom ha identificat Rotdon amb Roses (Rhode). Així, Roses és avui seu episcopal titular.

  Bisbes d’Empúries
  Pau (…516-517…)
  Caronci (…540-546…)
  Fruitós (…589…)
  Galà (…592-599…)
  Dodedéu (…646-653…)
  Gaudila (…683-693…)

  Bisbes de Girona

  Frontinià (516-517)

  Estafili (540-546)

  Alici (589)

  Joan de Biclar (591-621)

  Nonnit (621-633)

  Toila (636-656)

  Amador (673)

  Jaume (683)

  Savaric (688)

  Gilimir (693)

  Ataülf (Bisbe) (778-788)

  Valaric (816-817)

  Nifridi (818)

  Guimer (834)

  Gotmar (841-850)

  Sunifred (858)

  Teuter (870-888)

  Servus Dei (888-907)

  Guiu (907-936)

  Seniofrè (944)

  Gotmar II (944-954)

  Amulf (954-970)

  Miró II de Besalú (970-984)

  Gotmar III (985-993)

  Ot (995-1010)

  Pere Roger (1010-1050)

  Berenguer Guifré (1050-1093)

  Bernat Humbert 1094-1111

  Ramon (1112)

  Berenguer Dalmau (1113-1145)

  Berenguer de Llers (1145-1158)

  Guillem de Peratallada (1160-1168)

  Guillem de Monells (1168-1178)

  Ramon Guissall (1179-1196)

  Gaufred de Medinyà (1196-1198)

  Arnau de Creixell (1199-1214)

  Ramon de Palafolls (1214-1218)

  Alemany d’Aiguaviva (1219-1227)

  Guillem de Cabanelles 1227-1245

  Berenguer de Castellbisbal (1245-1254)

  Pere de Castellnou (1254-1279)

  Bernat de Vilert (1279-1291)

  Bernat de Vilamarí 1292-1312

  Guillem de Vilamarí 1312-1318

  Pere de Rocabertí 1318-1324

  Pere d’Urrea 1325-1328, 1r a Osca

  Gastó de Montcada (1328-1334) proc. d’Osca

  Gilabert de Cruïlles (1334-1335)

  Arnau de Mont-rodon (1335-1348)

  Berenguer de Cruïlles (1348-1362)

  Ennec de Vallterra (1362-1369) tr. a Sogorb

  Jaume de Trilla (1369-1374)

  Bertran de Mont-rodon (1374-1384)

  Berenguer d’Anglesola (1384-1408) cardenal des del 1397

  Francesc de Blanes (1408-1409) tr. a Barcelona

  Ramon Descatllar (1409-1415)

  Dalmau de Mur (1415-1419) tr. a Tarragona

  Gonzalvo de Santamaria (1419) tr. a Astorga

  Andreu Bertran (1419-1429) proc. de Barcelona, tr. a Barcelona

  Joan de Casanova (1431-1436), cardenal administrador

  Bernat de Pau (1436-1457)

  Roderic de Borja (1457-1458) cardenal administrador, tr. a València

  Cosme de Montserrat 1458-1459) tr. a Vic

  Jaume de Cardona (1459-1462) proc. de Vic, tr. a la Seu d’Urgell

  Joan de Margarit i Pau (1463-1484) proc. d’Elna, cardenal des del 1483

  Berenguer de Pau (1486-1506)

  Joan d’Espès (1507-1508)

  Guillem Ramon Boil (1508-1532)

  Joan de Margarit i de Requesens (1534-1554)

  Arias Gallego (1556-1565) tr. a Cartagena

  Pere Carles (1565-1572)

  Benet de Tocco (1572-1583) tr. a Lleida

  Jaume Caçador (1583-1597)

  Francisco Arévalo de Zuazo (1598-1611)

  Onofre de Reart (1611-1620) proc. de Vic

  Pere de Montcada (1620-1621)

  Francesc de Senjust (1622-1627) proc. d’Elna

  Garcia Gil Manrique (1627-1633) tr. a Barcelona

  Gregorio Parcero (1633-1656) proc. d’Elna, tr. a Tortosa

  Bernat de Cardona (1656-1658)

  Francesc Pijoan (1659)

  Josep Fageda (1660-1664) Tortosa

  Josep de Ninot (1664-1668) Lleida

  Francesc Dou (1668-1673)

  Alonso Balmaseda (1673-1679)

  Sever Tomàs Auter (1679-1686)

  Miquel Pontic (1686-1699)

  Miquel Joan de Taverner i Rubí (1699-1720), tr. a Tarragona

  Josep de Taverner i d’Ardena (1720-1726)

  Pere de Copons (1726-1728) tr. a Tarragona

  Baltasar Bastero (1728-1745)

  Lorenzo Taranco (1745-1756)

  Manuel Antonio de Palmero (1756-1774)

  Tomàs de Lorenzana (1775-1796)

  Santiago Pérez (1796-1797)

  Juan Ramírez de Arellano (1798-1810)

  Pedro Valero (1815)

  Antonio de Allué (1817-1818)

  Juan Miquel Pérez González (1819-1824)

  Dionisio Castaño (1825-1834)

  Florencio Lorente (1847-1862)

  Constantí Bonet (1862-1875) tr. a Tarragona

  Isidre Valls (1875-1877)

  Tomàs Sivilla (1878-1906)

  Francesc de Pol i Baralt (1906-1914)

  Francesc Mas i Oliver (1915-1920)

  Gabriel Llompart i Jaume (1922-1925) pr. de Tenerife, tr. a Mallorca

  Josep Vila Martínez (1925-1932)

  Josep Cartañà i Inglés (1934-1963)

  Narcís Jubany i Arnau (1964-1972) tr. a Barcelona, cardenal.

  Jaume Camprodon i Rovira (1973-2001)

  Carles Soler i Perdigó (2001-2008)

  Francesc Pardo i Artigas (2008-)

 2. lejarza said

  Terra de santuaris

  jordi dalmau 05.12.2019

  A la realitat social de Catalunya hi ha la presència dels santuaris als cims de les nostres muntanyes. És ben acceptada l’explicació de la idea original dels santuaris que hauria nascut, a la boira del temps antic, com un record del passatge que narra l’evangelista: la Mare de Déu se’n va anar de pressa cap a les muntanyes a visitar la seva cosina; és a partir d’aquí que el poeta Miquel Melendres reforça aquell record i diu que «a Maria li plauen les altures i l’afeixuga el pla perquè és alpinista dels cims de l’esperit». La sensibilitat popular, que es tradueix sovint en profundes estimacions, és ben independent del lligam personal que cadascú pot tenir amb la fe cristiana que, històricament, és qui va construir, donar vida i continuïtat als santuaris, aquests que ens han arribat fins aquí. S’ha fet evident que els santuaris –tant si són marians com d’altres dedicacions– han contemplat un augment del seu apreci, una diversificació de mirades envers les seves funcions, la seva oferta ha fet una inteligent adaptació, com ara en el servei d’acolliment i en el gastronòmic, i s’ha establert una adequació agraïda, obtenint així una merescuda presència sociològica.

  Els nostres santuaris sempre han tingut una molt càlida atenció. Consti, com a exemple valuós, una col·lecció de monografies històriques que es va obtenir referent al tema: va ser als anys quaranta quan les Congregacions Marianes de Girona varen organitzar el «Certamen Literario» i un dels premis era dedicat al tema que tractem. Es va obtenir la història dels santuaris del Collell, els Àngels, les Salines, el Roure, el Mont, Montgrony i els Arcs.

  Els santuaris, en el seu conjunt, són dipositaris de patrimoni paisatgístic de primer ordre, punt d’espiritualitat, de cultura popular, àlbum de sentiments excursionistes, arca de tradició, obertura social, en fi. Aquesta presència dels santuaris a la nostra geografia i a la nostra història tant social com personal forma ja part del desig de bon paisatge que tots portem a dintre. És l’esperit del qual Àngel Rodríguez Vilagran va voler deixar acta escrita en el seu llibre Maria. Trenta-un santuaris, amb detalls de cada història, fotos, goigs corresponents, a l’estil dels excel·lents historiadors del nostre costumari que saben mantenir viva la flama investigadora.

  Els responsables i gestors dels santuaris tenen una noble càrrega de responsabilitat a l’hora d’atendre tanta concentració d’estimacions, amb diversificades motivacions dels seus nombrosos visitants addictes.

  Però amb l’esplèndida història i actualitat que tenim als santuaris gironins, aquests últims mesos s’han pogut llegir notícies molt desagradables sobre el funcionament i servei del santauri de la Mare de Déu dels Àngels, al massís de les Gavarres, terme de Sant Martí Vell. La notícia històrica d’aquest santuari –extreta del llibre ja esmentat– parla d’una notable antiguitat del seu origen, església construïda l’any 1420, restauracions diverses, ampliació, i reconstrucció sempre que ha fet falta. I tot amb la bona fama de figurar entre els millors santuaris del país.

  Volem creure que les decisions que cal prendre per reobrir Els Àngels no es faran esperar més, que ja porten un sospitós retard. Un santuari obert és signe d’amabilitat, una cara riallera de a institució que el manté obert. Quan un santuari és tancat, és tota una altra cosa que es pot arribar a dir llàstima i deixadesa impresentable.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: