Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Tortellà fa una comissió de seguiment per la pedrera dels Comuns a l´Alta Garrotxa

Posted by lejarza en 25 febrero, 2016


Tortellà fa una comissió de seguiment per la pedrera dels Comuns a l´Alta Garrotxa

Argelaguer – Vall del Llierca

L´Ajuntament de Tortellà i els veïns del Barri de Dalt amb constituït una Taula de Seguiment sobre la pedrera dels Comuns.

L´Ajuntament fa pocs dies va rebre una proposta de Cales Yesos i Cementos d´Olot S. A. (Cycosa), l´empresa del President de la Cambra de Comerç de Girona, Domenec Espadale Verges, que va explotar durant anys la pedrera.

L´alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez (Independents Tortellà-CP) va informar ahir d´una proposta de Cycosa, empresa situada al terme municipal d´Argelaguer al riu Llierca, per restaurar la pedrera de la muntanya dels Comuns a l´Alta Garrotxa.

La proposta està condicionada al tancament de l´expedient sancionador que l´Ajuntament manté obert contra Cycosa per incompliment del programa de restauració de la pedrera dels Comuns.

L´any 2000, l´empresa Cycosa va aconseguir una autorització administrativa per ocupar durant 10 anys els Comuns per realitzar-hi una activitat extractiva. L´activitat extractiva s´hi va desenvolupar durant 10 anys. El termini de vigència de l´autorització per ocupar la pedrera i el bosc d´utilitat pública es va acabar el 22 de març del 2010.

L´Ajuntament de Tortellà va demanar sancions a la Secció de Mines i Energia del Govern i als Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Fa uns 5 anys, els veïns del veïnat de Dalt es van queixar de l´explotació, les detonacions amb explosius, d´esquerdes a les cases i que el trànsit dels camions provocava polseguera, també van indicar que l´eixamplament del camí va causar danys ecològics, d´incompliment i van indicar que Cycosa incomplia la restauració.

L´Ajuntament va executar el desnonament administratiu i va ordenat la retirada de la maquinària extractiva. A més va requerir l´execució de la fiança. La fiança pujava uns 20 milions de les antigues pessetes. A criteri de l´Ajuntament, la Generalitat havia de valorar la despesa d´una regeneració ben feta i fer que Cycosa la pagués.

L´empresa va deixar de fer extraccions al 2006. Llavors van proposar l´Ajuntament de fer un dipòsit de runes i començar a fer la restauració. El compromís de l´empresa era de tornar a omplir l´esquerda que hi ha a la muntanya dels Comuns, amb material provinent d´altres extraccions.

Davant l´acabament del termini al març d´aquet any, per exigir responsabilitats a l´empresa encarregada de l´extracció de la pedrera dels Comuns, per incompliment del programa, l´Ajuntament de Tortellà ha decidit tramitar l´expedient sancionador.

Cycosa, per la seva banda, ha tornat a presentar a l´ajuntament la proposta de conveni que ja va presentar al 2013, però amb algunes modificacions. L´empresa proposa restaurar la pedrera a partir d´un monodipòsit, a partir del qual, una empresa podria abocar en el forat de la pedrera runa d´obra. La variació respecte de la proposta del 2013 seria que Cycosa continuaria vinculada a la pedrera encarregant-se de la seva restitució. L´equip de govern municipal considera que aquesta decisió no la pot prendre unilateralment, i l´ha de decidir juntament amb els veïns de Tortellà.

L´equip de govern a acordat crear una Taula de Seguiment conjuntament amb l´oposició i els veïns del Veïnat de Dalt. La voluntat és que el seguiment d´aquest procés conclogui amb la celebració d´una Consulta Popular en què els veïns podran decidir si restituir la pedrera amb un conveni amb l´empresa o a través d´una sanció.

La Taula de Seguiment és el resultat de les reunions informatives per donar a conèixer la proposta de l´empresa primer als veïns del Barri de Dalt i ahir al conjunt del poble.

El conflicte per la restauració de la muntanya dels Comuns al Espai Natural (EIN) de l´Alta Garrotxa fa anys que dura. L´Ajuntament anterior volia que la Generalitat de Catalunya es fes càrrec de la restauració i que la pagués Cycosa, perquè consideraven que havia incomplert els tractes.

Maquinaria de Cycosa empresa situada al terme municipal d´Argelaguer al riu Llierca (Foto Lejarza Garrotxa).JPG

Foto: Maquinaria de Cycosa empresa situada al terme municipal d´Argelaguer al riu Llierca (Foto Lejarza Garrotxa)

3 comentarios para “Tortellà fa una comissió de seguiment per la pedrera dels Comuns a l´Alta Garrotxa”

 1. lejarza said

  Domenec Espadale Verges

  Cargos directivos en empresas

  GESTIO DE MARQUETING I SERVEIS DE LES COMARQUES GIRONINES SL Consej. 21/03/2013
  SERVICIOS COMPLEMENTARIOS FITOSANITARIOS SA Apod. Solid. 06/08/2012
  CALES YESOS Y CEMENTOS DE OLOT SA Presid. 09/05/2012
  TRANSPORTS MINGUET SL Apod. Solid. 18/03/2011
  TRANSPORTS MINGUET SL Presid. 18/03/2011
  HORMIGONES PIRENAICOS SA Apod. Solid. 03/02/2011
  MINGUET TRANS SA Apod. Solid. 03/02/2011
  MINGUET TRANS SA Presid. 03/02/2011
  CALES YESOS Y CEMENTOS DE OLOT SA Apod. Solid. 03/02/2011
  HORMIGONES PIRENAICOS SA Presid. 03/02/2011
  TRANSPORTES BLANCH SL Apod. Solid. 05/06/2010
  MINGUET TRANS SA Adm. Unico 03/02/2011
  HORMIGONES PIRENAICOS SA Adm. Unico 03/02/2011
  CALES YESOS Y CEMENTOS DE OLOT SA Consej. Del. Solid. 03/02/2011
  TRANSPORTS MINGUET SL Adm. Solid. 18/03/2011

 2. lejarza said

  Butlletì Oficial de la Provincia de Girona (BOP)

  Núm. 55 – 21 de març de 2016 Núm. 2100

  CONSORCI DE L’ALTA GARROTXA Edicte sobre l’aprovació inicial del pressupost general i la plantilla de personal per a l’exercici 2016

  Edicte sobre l’aprovació inicial del pressupost general i la plantilla de personal per a l’exercici 2016

  De conformitat amb el que disposen els articles 112 de la Llei 7/85, de 2 d’abril, i els articles 166 i següents del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, es fa avinent que es troba exposat al públic, per poder-hi fer reclamacions, l’expedient d’aprovació del Pressupost general per a l’exercici 2016, aprovat pel Consell Plenari del Consorci de l’Alta Garrotxa en la sessió del dia 8 de març de 2016, que inclou el pressupost, i la plantilla de personal al servei del Consorci de l’Alta Garrotxa per a l’any 2016. Les persones legítimament interessades podran presentar reclamacions amb subjecció als tràmits següents: a) Termini d’exposició i admissió de reclamacions: Quinze dies hàbils a partir del següent des de la data de publicació d’aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província. b) Oficina de presentació: Registre General de la Corporació. c) Òrgan davant el qual es reclama: Consell Plenari del Consorci de l’Alta Garrotxa. En el supòsit que no es presenti cap reclamació, el pressupost es considerarà definitivament aprovat, procedint-se tot seguit a la publicació del resum dels capítols dels pressupostos de la Corporació i la inserció íntegra de la plantilla de personal, als efectes de la seva entrada en vigor, tot de conformitat amb el que estableix l’article 112.3 de la Llei 7/85 de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local i l’article 169 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març.

  Olot, la Garrotxa, 10 de març de 2016 Santiago Reixach i Garriga President

 3. lejarza said

  Obriran espais per a la conservació del paisatge i l’augment de les activitats ramaderes a l´Alta Garrotxa

  22.03.2016

  La Diputació de Girona, l’Obra Social La Caixa i el Consorci de l’Alta Garrotxa han començat accions de millora dels alzinars i de recuperació dels espais oberts. Les actuacions estan valorades en 40.000 € i donen continuïtat a un projecte per a la conservació i millora dels valors d’interès natural de l’Alta Garrotxa.
  La millora dels habitats dels alzinars afectarà cinc hectàrees ubicades entre Santa Bàrbara de Pruneres i Sadernes. L’aclarida i la selecció de tanys de l’alzinar permetrà garantir a mitjà i llarg termini boscos madurs.
  La intenció és millorar els boscos d’alzines, els quals després d’haver estat explotats per fer carbó vegetal van quedar molt abandonats.
  Pel que fa als espais oberts intervindran en un total de 6 hectàrees, distribuïdes entre els nuclis de Beget, Oix, i Sadernes i a l’entorn de la Mare de Déu del Mont. Aquesta darrera acció farà arribar a més de 100 les hectàrees recuperades per espais oberts des del 2009.
  Els treballs per a la creació d’espais oberts consistiran en l’estassada d’aranyoners, esbarzers i cadecs i en la tala puntual de peus arboris de mida petita en zones potencials de pastura.
  La intenció és sostenir o ampliar l’activitat ramadera actual. La previsió és que la presència de bestiar permeti mantenir els espais acabats de netejar.
  Els beneficis d’aquest tipus d’intervencions són múltiples per a un territori de muntanya. Per una banda, serveixen per la recuperació d’un paisatge agricola i forestal en retrocés i, per una altra, mantenen o recuperen l’activitat ramadera tradicional a la zona.
  A més, també permetran incrementar les zones estratègiques de gestió per a la prevenció d’incendis forestals mitjançant l’establiment d’espais oberts i l’augment de la diversitat en fauna i flora associada als hàbitats.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: