Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Salvats per la campana

Posted by lejarza en 18 febrero, 2016


Salvats per la campana

David Céspedes

L´episodi del toc de campanes de la Catedral de Girona a les nits ha estat ridícul.

El que tres setmanes enrere era una decisió basada en la llei ara resulta que una altra normativa ho permet.

¿Ningú de l´Ajuntament era coneixedor d´aquesta llei que permet retornar el so de les campanes?

Hi ha un cert descontrol i disbauxa des del canvi d´alcaldia.

Primer les disputes internes per succeir Puigdemont -una de les seves últimes decisions municipals va ser precisament suprimir el toc de les campanes-, després d´haver de recòrrer al número 19 per nomenar un alcalde -decisió també atribuïda a l´ara president de la Generalitat-, els moviments de cadira interns per satisfer tothom -que no ho han aconseguit- i ara fer marxa enrere en una decisió que ha molestat a molts veïns del barri vell.

El primer informe que deia que el so de les campanes no s´ajustava a la llei va sortir de l´àrea de Sostenibilitat.

Ara, una altra àrea de l´Ajuntament ha determinat que la llei de culte del 2009 permet el so “com a atribut tradicional” i, per tant, les campanes tornaran a sonar.

Algú ha salvat allò que acaba al final de l´esquena, per la campana.

Anuncios

2 comentarios to “Salvats per la campana”

 1. lejarza said

  Girona analitza jurídicament el text per fer tocar les campanes ja aquesta nit

  GIRONA | TAPI CARRERAS

  Un dia més. Tot apuntava que la passada nit seria la primera del retorn del toc de les campanes de la Catedral, però l’alcalde, Albert Ballesta, no va signar ahir el decret que anul·la l’anterior requeriment de silenciar les campanes. El document que ha de servir per requerir al Bisbat que ja pot tornar a fer tocar les campanes no va arribar a alcaldia durant tot el dia d’ahir. L’argument és que els serveis jurídics estan revisant que tot sigui correcte i no hi hagi cap serrell per polir.

  L’alcalde, Albert Ballesta, que dimarts va explicar que preveia signar el decret el dimecres al matí, va restar importància a aquest petit retard i va explicar que esperava trobar el document ja sobre la taula demà al matí (avui per al lector).

  Sigui com sigui, el Capítol de la Catedral i el Bisbat estan molt contents del fet que, fruit de la reunió entre l’equip de govern i els veïns i de l’assemblea de l’Associació de Veïns del Barri Vell, s’hagi decidit que pot tornar el repic a les nits. Fonts del Bisbat van mostrar ahir « la plena satisfacció perquè tornem a la situació de normalitat que sempre hem desitjat». La mateixa font va assenyalar que la institució celebra que «s’hagi trobat una solució que protegeix legalment el so de les campanes».

  Aquesta protecció legal rau en la llei de culte de l’any 2009 i el seu desplegament per mitjà d’un reglament l’any següent. Allà s’hi llegeix:?«Queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment». Anteriorment, l’equip de govern, aleshores dirigit per l’ara President de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia suggerit al Capítol de la Catedral el silenci de les campanes de nit en aplicació de la llei de protecció acústica del 2002, on s’assenyala que «els centres de culte han de complir amb les disposicions de la legislació de protecció contra la contaminació acústica. Les limitacions acústiques dels centres de culte es regulen per reglament». No ha estat fins iniciada la polèmica entre els veïns, l’hotel, el Bisbat i l’Ajuntament, que ha aflorat aquesta llei de culte.

  Reprogramació de 5 minuts

  El dia que el Bisbat rebi la notificació de l’Ajuntament de Girona, el so de les campanes tornarà aquella mateixa nit ja que tan sols cal fer una reprogramació del sistema. Es tracta d’una actuació que no comporta ni cinc minuts de feina.

  Tot plegat va arrencar a principis d’aquest any quan Puigdemont va signar un decret per requerir el silenci de les campanes des de la mitjanit fins a les set del matí, perquè el so era massa estrident i no complia l’ordenança municipal de sorolls. Hi havia la queixa de l’Hotel Històric que assegurava, des de fa anys, que els clients li marxaven. Ningú va dir res fins que la decisió va aparèixer als mitjans. Aleshores, l’Associació de Veïns del Barri Vell va iniciar una protesta per reivindicar el so nocturn, que deien que trobaven a faltar i que era un «signe d’identitat de la ciutat».

 2. lejarza said

  Puigdemont: «Molts hotels fan servir com a reclam que estan al costat de la Catedral»

  El President és qui va signar el decret per silenciar les campanes com a alcalde per la petició d’un establiment hoteler

  19.02.2016

  GIRONA | DDG

  El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar ahir que, en anar a viure a Girona, va començar fent-ho al carrer Claveria, al cor del Barri Vell. Les primeres nits es despertava pel so estrident de les campanes de la Catedral. Llavors va pensar: «el campanar hi era abans que jo». I es va adaptar. «Al cap d’un temps ja no sentia les campanes. Estic segur que els veïns habituals no les senten».

  Carles Puigdemont feia poc que havia deixat l’alcaldia quan va iniciar-se la polèmica. De fet, ell és qui va signar el decret on es requeria al Capítol del Bisbat que silenciés les campanes de nit perquè no complien l’ordenança municipal de sorolls, ja que superaven el nombre de decibels permesos. Era principi d’any, tot i que les protestes veïnals per la petició d’un hotel que al·legava excés de soroll van esclatar uns dies després, quan va aparèixer als mitjans de comunicació i ell ja havia abandonat l’alcaldia i ja hi havia Albert Ballesta presidint l’Ajuntament.

  Un problema de molts llocs

  En to distès, en un entrevista ahir a El Món a Rac1, l’exbatlle va recordar que les molèsties i la polèmica entorn de les campanes d’una església o una Catedral «no és un problema només de Girona, ja que hi ha molts casos arreu».

  I va recordar que «molts d’aquests hotels fan servir com a reclam que estan al costat de la Catedral». I va insistir que «qualsevol ciutadà que vol anar de vacances i tria un hotel que diu que està al costat de la Catedral ha de saber que habitualment les paraules “catedral” i “campanes” solen anar juntes».

  El President va assenyalar que «quan passes un parell de nits en un hotel, no t’hi acostumes». I va explicar una anècdota recent com a màxima autoritat catalana: «He passat dues nits prop de la Casa dels Canonges i no he pogut dormir per les campanes de la Catedral de Barcelona i no passa res».

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: