Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El cardenal de Remensas Joan Margarit de Girona s´ha trobat a Santa Maria del Popolo a Roma

Posted by lejarza en 14 febrero, 2016


El cardenal de Remensas Joan Margarit de Girona s´ha trobat a Santa Maria del Popolo a Roma

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

La tomba del cardenal Joan Margarit Pau nascut a Girona l´any 1421 en el si d´una família aristocràtica, home clau en el bàndol del Sindicat Remensa durant la guerra civil contra els señors feudals de la Generalitat de Catalunya (1462-1472), ha romàs desapareguda durant cinc segles.

El cardenal Joan Margarit i Pau, gran humanista, ideòleg i conseller del rei Ferran el Catòlic (Ferran II d´Aragó), el van enterrar provisionalment a la basílica romana de Santa Maria del Popolo, en espera de ser traslladat a la catedral de Girona; però el transport de les restes no es va fer mai.

Margarit va morir a Roma el 21 de novembre del 1484, i va decidir ell mateix al testament que se li donés sepultura a la capella que s´havia fet construir a la catedral de Girona, ciutat de la qual havia estat bisbe.

Margarit va estudiar dret civil i canònic, i est molt conegut pels seus treballs: “Corona Regumés” un manual de bon govern i pel tractat històric “Paralipomenon Hispaniae”; Margarit va ser nomenat cardenal pel papa Sixt IV.

Margarit Girona

El cardenal de Remensas Joan Margarit de Girona s´ha trobat a Santa Maria del Popolo a Roma Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

Els homes i masos de Remença d´Argelaguer al Registre Memòria del Món de la UNESCO Juan R. Lejarza de Cal Music-Argelaguer (Garrotxa) extracte del llibre Remençalia Històries d'Argelaguer

Argelaguer Sindicat Remença Memoria del Món

Anuncios

2 comentarios to “El cardenal de Remensas Joan Margarit de Girona s´ha trobat a Santa Maria del Popolo a Roma”

 1. lejarza said

  Troben a Roma la tomba del gironí més influent de tots els temps: Joan Margarit

  L’estudiós Sergi Rodríguez identifica el sepulcre, decorat amb tres margarides, a l’església de Santa Maria del Popolo

  16.02.2016

  GIRONA | DANIEL BONAVENTURA

  La tomba del cardenal Joan Margarit, gironí universal, ha estat identificada a Roma per l’estudiós Sergi Rodríguez López-Ros, director de l’Institut Cervantes a la capital italiana, el qual ha assegurat al Diari de Girona que té a les seves mans “tots els indicis” per confirmar amb “gairebé el cent per cent d’encert” que un sepulcre decorat de Santa Maria del Popolo correspon al seu enterrament.

  Joan Margarit i Pau (Sant Gregori, 1422 – Roma, 1484) va ser bisbe d’Elna i de Girona, i també des de 1483 cardenal. Va ser un home de confiança dels reis Joan II i Ferran el Catòlic, i se l’ha definit com el gironí internacionalment més influent de tots els temps.

  En les intrigues vaticanes de finals del segle XV, Margarit va estar ben posicionat per esdevenir Papa, de manera que es va convertir en el català del Principat que ha estat més proper a la cadira del primer minstre de Crist a la Terra, tron que no va arribar a ocupar, com sí que van fer dos altres homes procedents de la Corona catalanoaragonesa: els valencians Alfons de Borja (Calixt III, 1456-1458) i el seu nebot Roderic de Borja (Alexandre VI, 1492-1503).

  Poc abans de morir malalt, Joan Margarit va expressar en testament el seu desig de ser enterrat a la capella de la Catedral de Girona que porta el nom familiar, però el trasllat mai no es va dur a terme.

  “L’enterrament a l’església de Santa Maria del Popolo de Roma era transitori, però es va convertir en definitiu”, aclareix Sergi Rodríguez, i explica que en aquest lloc hi ha també els enterraments d’altres cardenals de la mateixa època. La informació documental apuntava que l’enterrament de Margarit es va fer en aquesta església, però s’havia perdut la pista del sepulcre.

  L’església va ser objecte d’una profunda reforma i ampliació ?l’any 1502. Aquestes obres van moure algunes de les tombes. Rodríguez creu que és el cas de la de Joan Margarit. Per això, quan la seva ?indagació el va situar davant la talla en marbre d’un antic cardenal decorat amb tres grans margarides al pit, Rodríguez va experimentar l’explosió de felicitat del científic que troba la solució.

  “Tots els indicis coincideixen que es tracta del monument funerari de Joan Margarit, si bé és cert que caldria continuar la recerca als arxius del Vaticà, i a més a més, obrir el sepulcre per conprovar el seu contingut”, apunta Rodríguez.

  No obstant això, la seva sospita és que la tomba és buida, perquè va ser moguda durant les obres d’ampliació de l’església, però una recerca amb radar de subsòl podria confirmar que les restes del cardenal gironí es mantenen intactes en un altre angle de l’església, sota terra. Les obres van remoure el monument funerari, però no les despulles. La recerca ho podria aclarir definitivament.

  Precisament, la tomba de la figura de les tres margarides és l’única que quedava per assignar, fet que també reforça la tesi de Rodríguez. La tomba es troba rere l’altar de l’església, en un lloc poc visible, i és visitable sempre que es demani prèviament al rector.

  Sergi Rodríguez, d’origen ?barceloní, té una residència familiar a Llançà i en els seus desplaçaments cap a l’Empordà li agrada passar pel Castell d’Empordà, que també era residència dels Margarit i conserva un escut amb les tres margarides de l’heràldica familiar.

  Per la seva part, el conegut com a Castell de Sant Gregori, l’antic Casal dels Margarit, va ser adquirit fa anys per la família de l’exfutbolista del Barça i del Girona Albert Jorquera, que el van destinar a espai de celebracions i banquets.

  Filòsof i periodista, Rodríguez es es descriu com un “fascinat” per l’obra de Margarit, que va marcar el pas de l’estètica medieval a la renaixentista, i va escriure diverses obres en llatí com els Paralipomena Hispaniae i la Corona Regum, un tractat de pedagogia dedicat a Ferran el Catòlic.

 2. lejarza said

  La petja a Girona del Cardenal Margarit

  21.02.2016

  DdG REDACCIÓ | GIRONA S’acaba de trobar a Roma el sepulcre de Joan Margarit (1422-1484), considerat «el gironí internacionalment més influent de tots els temps». Un reportatge al suplement Dominical d’aquesta setmana explica que a la Catedral de Girona es conserva la capella on Margarit volia ser enterrat, segons va escriure al seu testament, i també un brodat amb l’única imatge que se’n coneix.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: