Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Respecte o crematística per les campanes

Posted by lejarza en 13 febrero, 2016


Respecte o crematística per les campanes

Anna Pasqual Laromaine

Escric com a veïna del Barri Vell de Girona, no com a directora jubilada de la Pensió Bellmirall.

Sóc filla del poble de Cassà de la Selva. Allà vaig aprendre el llenguatge de les campanes.

Sonaven avisant-nos que hi havia un difunt al poble, segons els tocs sabies si era home o dona. Si el mort era una persona nascuda al poble, però que vivia a fora, tocaven a mort de dotze a una del migdia.

Ens alertaven si hi havia foc en alguna fàbrica de suro (el modus vivendi dels habitants de Cassà i rodalies), de les festes, de celebracions religioses, dels batejos etc. i evidentment dels quarts i hores.

Quan per matrimoni vaig venir a viure al carrer Bellmirall, on per iniciativa del meu marit Isidre Vicens (q.e.p.r.), un any abans del casament vàrem començar a regentar la pensió citada, corrien els anys 60 i les campanes de la Catedral, les de l´Ajuntament, Sant Feliu i el Mercadal varen ser des del primer moment el meu rellotge.

Des del llit al matí sabíem si hi havia boira, si plovia, si feia tramuntana o si feia un dia radiant, escoltant el so de les campanes, especialment les de la Catedral. Vaig estimar-les des del primer dia.

De nit, si els fills es despertaven, escoltant sabia l´hora.

Reconeixia l´hora de missa de l´Angelus, de les festes segons el calendari (Corpus, Fires etc.) si tocaven a trill per un bateig, si havia mort un canonge, un capellà o quan va morir el bisbe Cartañà, etc.

I el concert de campanes, el recordeu? Inoblidable.

Aquests dies hi ha hagut un rebombori considerable i col·lectiu que ha transcendit a tot Catalunya, perquè una sola persona fent una denúncia ha aconseguit que les campanes de la Catedral emmudissin a la nit, al·legant el descans nocturn dels clients del seu negoci, és clar.

Pel que sembla, tot Girona o almenys tots els que vivim i dormim al Barri Antic de la ciutat a aquesta persona li som aliens.

No se n´ha assabentat ningú fins que la premsa ha explicat els fets, ja que ella ha tirat pel dret i pels seus interessos.

En una ocasió un alt funcionari de l´Ajuntament va dir, referint-se a aquesta persona, “Vostè no sap els “ciris” que munta quan vol fer quelcom i es pensa tenir raó encara que se salti les normes de convivència”.

Doncs ja ho sabeu, ciutadans gironins, quan tingueu un problema la forma més eficaç de resoldre´l és “muntar un ciri” a l´Ajuntament.

No els sembla que abans que un diari com El PuntAvui publiqui a primera plana una notícia no contrastada era un bon moment per demanar d´exercir la democràcia i preguntar en una consulta popular als gironins i també als propietaris d´hotels, apartaments i pisos turístics, si els semblava bé la mesura?

El viatger sap molt bé que si decideix pernoctar en un barri antic de qualsevol ciutat trobarà campanars i campanes que tocaran.

A Itàlia, posem per cas, són arreu i avui dia hi ha mitjants sobrats per insonoritzar o esmorteir el so de les campanes.

Si cal treballar per canviar la normativa ho fem però si us plau deixeu les coses al seu lloc i sense rebombori, que no cal, tornem a dormir o a no dormir ressonant les campanes a la nostra estimada Catedral de Girona.

Reflexionem-hi, i que no s´imposi la ignorància, que com deia l´estimat Isidre Vicens “és molt atrevida”.

Anuncios

Una respuesta to “Respecte o crematística per les campanes”

 1. lejarza said

  Les campanes de la Catedral tornaran a tocar

  TAPI CARRERAS | GIRONA

  Les campanes de la Catedral de Girona tornar a tocar «en breu». L´Ajuntament de Girona ha informat avui que utilitzarà l´article 17 de la llei de culte de la Generalitat de l´any 2009 que contradiu una llei anterior de protecció acústica de l´any 2002 que no permetria el to de les campanes per excés de decibels. Literalment, l´article en què es basa l´Ajuntament exposa que «queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment».

  L´Ajuntament havia demanat al Capítol de la Catedral que silenciés les campanes en funció de la llei de protecció acústica del 2002 on s´indicava que «els centres de culte han de complir amb les disposicions de la legislació de protecció contra la contaminació acústica. Les limitacions acústiques dels centres de cultes es regulen per reglament». Després de les queixes de l´hotel Històric, tècnics del consistori havien decretat que el so de les campanes sobrepassava en 14 decibels el màxim permès a la nit, de 40 decibels. Per això i per evitar que l´establiment turístic portés el cas als jutjats, el Capítol va decidir silenciar les campanes a la nit. Ningú va tenir en compte la llei de culte que ara s’ha rescatat.

  L’hotel volia que les campanes se silenciessin de les deu de la nit a les nou del matí i finalment ha estat de les dotze de la mitja nit fins a les 06:45 del matí, després de la mediació de l’Ajuntament.

  L´alcalde, Albert Ballesta, va explicar que avui mateix signarà un decret on demana i autoritza el Capítol de la Catedral a tornar a fer sonar les campanes a les hores en punt i als quarts. Només caldrà reprogramar el sistema dels tocs de les campanes per tal que els gironins tornin a sentir el seu so a les nits. Sobre la possibilitat que els responsables de l´hotel acabin portant el cas als jutjats, va exposar que tenen el seu dret a fer-ho. De la mateixa manera, Ballesta va indicar que modificaran l´ordenança municipal de sorolls de l´any 2013 per adaptar-lo a a aquesta llei de culte.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: