Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Troben a Besalú murs del que podria ser l´església antiga del monestir de Sant Pere

Posted by lejarza en 21 enero, 2016


Troben a Besalú murs del que podria ser l´església antiga del monestir de Sant Pere

Argelaguer-Besalú (Garrotxa) | ACN

Un treball amb un georadar ha detectat per primer cop les restes arqueològiques del que podria ser l’església que va precedir l’actual monestir de Sant Pere de Besalú. Són encara resultats preliminars, a falta de la confirmació dels arqueòlegs, però tot apunta que es tractaria de fragments de murs de l’edifici de finals del segle X i inicis del segle XI.

La descoberta d’una gran ossera al centre de la nau, que podria haver-se utilitzat per enterrar-hi els monjos de la comunitat fins a inicis del segle XIX, ha reforçat la hipòtesi dels responsables de la prospecció feta en aquest espai.

L’equip d’experts va rastrejar, també, un solar agrícola als afores del municipi per localitzar l’antic cementiri jueu, un emplaçament que a dia d’avui encara és una incògnita.

Un estudi de georadar ve a ser com un escaneig del subsòl amb mapes detallats a diferents profunditats de les restes arqueològiques que hi pot haver sense necessitat d’excavar.

Això és el que ha fet un equip d’experts a l’actual monestir de Sant Pere de Besalú, amb l’empresa SOT Prospecció Arqueològica. Buscaven restes de l’antiga església que va precedir aquest monestir del segle XII i els resultats preliminars són positius.

Aquestes primeres dades situarien els fragments de la planta originària que s’han preservat amb el temps, malgrat el reaprofitament de l’espai per construir-hi posteriorment el monestir de Sant Pere.

Pel que fa a l’ossera, s’ha pogut identificar gràcies a la prospecció del subsòl seguint aquest mètode no invasiu, que en aquest cas ha sorprès els investigadors. Es tracta d’una ossera de grans dimensions coberta per una volta de canó, situada just al centre de la nau del monestir. Cal recordar que el georadar no permet detectar restes humanes, però sí les estructures dels materials constructius.

La volta és a uns 50 centímetres per sota de la superfície i des de l’exterior es pot veure que va ser tapada per unes lloses diferents al paviment que s’ha preservat de la nau. Aquest espai es podria haver utilitzat fins a inicis del segle XIX per enterrar-hi els monjos del monestir, assenyala Joan Frigola, un dels arqueòlegs que participa en el treball.

El georadar també ha detectat una dotzena de vasos funeraris que, a diferència d’altres esglésies catalanes, es troben tapats de terra. El més habitual és que estiguin buits.

Els treballs van començar dilluns al monestir de Sant Pere per encàrrec de l’Ajuntament de Besalú amb el suport de la Diputació de Girona.

Inclouen una segona fase que consisteix a localitzar les restes de l’antic cementiri jueu, un espai per ara desconegut.

L’única pista que hi ha és el document d’un litigi del segle XIV que parla del topònim Campanyà, una zona que actualment encara té aquest nom, on l’any passat ja es va fer un intent fallit per localitzar-hi el cementiri.

Sant Pere de Besalú Garrotxa

Sant Pere de Besalú Garrotxa

Una respuesta para “Troben a Besalú murs del que podria ser l´església antiga del monestir de Sant Pere”

 1. lejarza said

  Les troballes al monestir de Sant Pere obren el primer dia de Besalú, Ciutat Jueva

  06.03.2016

  BESALÚ | ACN/DDG Una conferència sobre l’estudi amb georadar que s’ha fet al monestir de Besalú va donar ahir el tret de sortida a una nova edició del Besalú, Ciutat Jueva, el cap de setmana que el municipi organitza per recrear l’època medieval.

  A la ponència, els arqueòlegs van explicar que l’estudi ha confirmat l’existència de murs de grans dimensions del que possiblement va ser l’església que va precedir l’actual edifici.

  Els han trobat a uns 70 centímetres de profunditat i els experts situen aquestes restes d’abans del segle XIII, possiblement de l’època romànica. A part d’una gran ossera, val a dir que en aquesta zona també s’han trobat cinc tombes de famílies benestants.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/03/06/troballes-al-monestir-sant-pere/771104.html

  Els arqueòlegs troben murs anteriors al monestir de Besalú però no localitzen l’absis

  Les grans dimensions d’aquestes estructures, que fan més d’un metre i que datarien d’abans del segle XIII, sorprenen els experts

  A finals del passat mes de gener, un equip d’experts va fer un estudi amb georadar que va permetre detectar per primer cop les restes arqueològiques del que podria ser l’església que va precedir l’actual monestir de Besalú. En aquell moment, tot eren resultats preliminars però els experts estaven molt il·lusionats i esperançats amb la idea de poder conèixer i aprofundir més en aquest descobriment.

  Dos mesos després, ja han finalitzat aquests estudis que eren un encàrrec de l’Ajuntament de Besalú amb el suport de la Diputació de Girona. Uns treballs que també s’han donat a conèixer aquest dissabte durant la conferència de Roger Sala i Joan Frigola -autors de l’estudi-, dins dels actes programats per la nova edició de ‘Besalú, ciutat jueva’ que es porta a terme aquest cap de setmana.

  Els resultats han permès confirmar l’existència d’uns murs de grans dimensions, molt robusts, de més d’un metre (1,30 o 1,50 metres) situats en forma rectangular a uns 60 o 70 centímetres de profunditat, enterrats sota el subsòl de l’actual monestir. Unes estructures que serien d’abans del segle XIII i que tot apunta a que datarien de l’època romànica. “Tenim clar que són preexistents a l’església que tenim avui en dia i ens ha sorprès molt les grans dimensions i lo massius que són els murs”, ha explicat Sala. No obstant això, els arqueòlegs no poden confirmar científicament que es tractin dels murs de l’antiga església perquè fins ara no han trobat l’absis d’aquest edifici. Un absis que es creu que es troba sota de l’absis actual de l’església del monestir. “No podem afirmar-ho totalment però tots els indicis així ho apunten”, ha explicat.

  Segons Sala, les dimensions dels murs concorden amb les estructures que s’acostumaven a fer durant l’època romànica. Uns nous elements que aporten una mica de llum sobre aquesta església antiga ja que fins ara no es coneixia massa ni la forma ni les seves possibles dimensions. “I per això es va fer en part la prospecció; gràcies al georadar hem aconseguit trobar totes aquestes estructures, unes restes que fins ara els documents no en parlaven”, ha detallat.

  Paral·lelament, tal i com s’havia avançat el passat gener, s’ha trobat una gran ossera situada als laterals de l’església on s’acostumaven a dipositar les restes dels monjos que vivien al monestir i, a més, cinc tombes de famílies benestants o poderoses del poble. “Es distingeixen perquè tenen una llosa a sobre, tapant el forat i en aquesta pedra normalment s’escrivia el nom de la família”, ha explicat el cap de SOT Prospecció Arqueològica.

  Possibles indicis

  Per últim, els estudis i prospeccions magnètiques que s’han portat a terme en dos camps situats al sud-est del nucli urbà de Besalú no han pogut confirmar l’existència d’un cementiri jueu en aquest indret. “Hem trobat eines, estructures i divisions de camp de cultius antigues, unes possibles sitges – uns forats a terra on s’emmagatzemava el gra- i altres elements, però no s’ajustaven al que ens interessava”, ha comentat Sala.

  No obstant això, en una altra zona d’aquests camps de cultiu sí que han detectat una sèrie d’anomalies magnètiques a uns 80 centímetres de profunditat. Els arqueòlegs creuen que és en aquest espai on podria trobar-se l’antic cementiri. Un cementiri que hauria d’haver servit durant uns 200 anys per enterrar-hi els membres de la comunitat jueva dels segles XIII i XIV, una de les més importants a la demarcació després de la de Girona.

  “Creiem que no només seria un cementiri jueu sinó que és una zona on es concentren indicis de traces magnètiques variades, d’èpoques diferents, com ocupacions otomanes o fins i tot de l’època prehistòrica”, ha explicat el responsable. Tot i aquests detalls, només excavant a la zona es podria dilucidar si allò que imaginen és veritablement real. Però des del consistori no es contempla aquesta possibilitat entre altres coses perquè es tracta d’un terreny d’un particular.

  http://www.eldigitaldegirona.com/els-arqueolegs-troben-murs-anteriors-al-monestir-de-besalu-pero-no-localitzen-labsis/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: