Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha otorgat 2.750.056€ per al foment de la recollida de la fracció orgànica

Posted by lejarza en 6 enero, 2016


L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha otorgat 2.750.056€ per al foment de la recollida de la fracció orgánica

“I per finançar part de les obres dels dipòsits controlats de Beuda a l’abocador comarcal del Clot de les Mules (Garrotxa), Berga i Mas de Barberans”

Argelaguer – Vall del Llierca

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha atorgat un total de 2.750.056 euros en ajuts per als ens locals i les entitats per al foment de la recollida de la fracció orgànica i per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus.

Projectes de prevenció i preparació per a la reutilització

1’46 MEUR es destinaran a finançar 67 projectes d’ens locals per a la prevenció i preparació per a la reutilització. Aniran destinats a desenvolupar activitats de preparació per a la reutilització de residus, a elaborar plans locals de prevenció, o a implantar d’actuacions previstes en els plans al voltant de tres eixos prioritaris: la prevenció del malbaratament alimentari, el foment de la reutilització de recursos, i l’elaboració d’estudis de pagament per generació i la seva implantació.

373.000 euros més s’adreçaran a 22 projectes d’entitats sense ànim de lucre i universitats centrats en la prevenció del malbaratament alimentari i el foment de la reutilització d’objectes.

Projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgánica

55 projectes de tot Catalunya relacionats amb el foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica han rebut també els ajuts de l’ARC.

En concret, han estat de 912.000 euros, que serviran per impulsar millores quantitatives i qualitatives en la recollida d’aquests residus d’origen orgànic.

Catalunya rep el 37% dels ajuts del pla PIMA Residus del Govern d´Espanya per a dipòsits controlats per finançar part de les obres de condicionament dels dipòsits controlats de Beuda a l’abocador comarcal del Clot de les Mules (Garrotxa), Berga i Mas de Barberans, i per redactar projectes a les instal·lacions dels de Pedret i Marzà, Clariana de Cardener, i Cerdanyola del Vallès.

També se subvencionaran projectes de foment del compostatge, per a la construcció de noves plantes de compostatge, i de millora de la recollida separada de bioresidus.

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca  Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considera inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Foto: Juan R. lejarza d´Argelaguer)

4 respuestas to “L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha otorgat 2.750.056€ per al foment de la recollida de la fracció orgànica”

  1. lejarza said

    Gestió de residus al Pla de l´Estany i la Garrotxa

    06.01.2016

    GIRONA | DDG El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Consell de la Garrotxa per iniciar un procés de treball tècnic amb l’objectiu de gestionar, de manera conjunta, les infraestructures de tractament de residus situades en els dos territoris. Aquest acord establirà les condicions que s’implementaran entre les dues administracions per tal d’assolir aquest objectiu.

  2. lejarza said

    L´Agència Catalana de Residus subvenciona la recollida d´escombraries orgàniques

    Cinquanta-cinc projectes municipals i comarcals reben ajuts econòmics

    06.01.2016

    GIRONA | DDG L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha atorgat un total de 2.750.056 euros en ajuts per als ens locals i les entitats per al foment de la recollida de la fracció orgànica i per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus.

    Un total d’1,46 milions d’euros es destinaran a finançar 67 projectes d’ens locals per a la prevenció i la preparació per a la reutilització.
    Aquests diners aniran destinats a desenvolupar activitats de preparació per a la reutilització de residus, a elaborar plans locals de prevenció o a implantar actuacions previstes en els plans, al voltant de tres eixos prioritaris: la prevenció del malbaratament alimentari; el foment de la reutilització de recursos; i, finalment, l’elaboració d’estudis de pagament per generació i la seva implantació.

    Entitats sense ànim de lucre
    A més, uns altres 373.000 euros s’adreçaran a 22 projectes d’entitats sense ànim de lucre i universitats centrats en la prevenció del malbaratament alimentari i en el foment de la reutilització d’objectes.

    D’altra banda, 55 projectes de tot Catalunya relacionats amb el foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica han rebut, també, els ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya.

    En concret, han estat de 912.000 euros, que serviran per impulsar millores quantitatives i qualitatives en la recollida d’aquests residus d’origen orgànic. Entre aquests projectes, n’hi ha dels ajuntaments de Girona, Espinelves, Navata, Cassà de la Selva, la Bisbal, Vilablareix i Tossa de Mar, i els consells comarcals del Gironès, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva.

  3. lejarza said

    L’abocador de Beuda ja utilitza el nou vas i afronta dues noves actuacions per millorar el tractament dels residus líquids

    De les tres actuacions previstes a l’abocador de Beuda, una, la més important, està pràcticament acabada. Es tracta del nou vas d’abocament, que ha d’allargar la vida de l’abocador almenys durant cinc anys més. Falten alguns serrells que es tancaran en els propers dies. L’abocador afronta dues actuacions més per millorar el seu rendiment que és previst que acabin entre el juny i el juliol de l’any vinent. Una d’elles vol aprofitar el biogàs que es genera de la fermentació de materials orgànics per augmentar el tractament de lixiviats, els residus líquids de l’abocador durant els mesos d’hivern.

    La instal·lació del nou vas d’abocament a Beuda per allargar la vida de l’abocador almenys durant els pròxims cinc anys, està pràcticament acabada, i de fet, ja s’hi han començat a abocar residus. Els treballs de condicionament de l’abocador han costat 800 mil euros, finançats per l’Agència de Residus de Catalunya. Han comportat la impermeabilització del vas, el drenatge per portar els residus líquids fins a la bassa de tractament, la interconnexió de xemeneies per donar sortida als gasos i la construcció d’una bassa d’acumulació de residus líquids. Amb aquests treballs pràcticament acabats, l’abocador comarcal afronta encara dues actuacions pendents. Una d’elles és la millora del sistema de tractament de lixiviats, els residus líquids generats per l’abocador. Els treballs, que es troben en la primera fase, han d’ampliar la capacitat de tractament dels residus líquids. Aquesta segona actuació també ve finançada per l’Agència Catalana de Residus. Costa uns 200 mil euros, i porta lligada una última actuació: l’aprofitament del biogàs que es genera per la fermentació de materials orgànics. Aquest últim projecte ha rebut 35.000 euros procedents dels ajuts PIMA Residus de l’Estat. Els treballs consistiran en la instal·lació d’una caldera que escalfarà els lixiviats abans del seu tractament. Això permetrà augmentar la capacitat de tractar els lixiviats, sobretot durant els mesos d’hivern. El consorci SIGMA preveu que les dues actuacions de millora del sistema de tractament de lixiviats acabaran entre el juny i el juliol d’aquest any, per tal de poder-les aplicar quan tornin a baixar les temperatures.

  4. lejarza said

    La Garrotxa subscriu l´acord de residus amb el Pla de l´Estany

    OLOT | DDG

    El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va convalidar l’acord subscrit entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per a un millor aprofitament de les infraestructures de tractament de residus implantades al seus territoris. El document signat pels dos consells, i sobre el qual es van abstenir ERC i la CUP, estableix les bases per a una futura gestió conjunta de l’abocador comarcal del Clot de les Mules de Beuda; l’abocador comarcal de Puigpalter de Banyoles; la planta de compostatge d’Olot i les futures infraestructures de gestió conjunta de tractament de residus.

    «Intentar contenir els costos de la gestió de residus sense dependre d’un tercer és un dels objectius d’aquesta col·laboració» va indicar Joan Espona (president del Consell Comarcal de la Garrotxa). Espona va definir l’acord de primer pas.

    L’abstenció d’ERC va ser raonada pel seu portaveu, Narcís Feixas: «No deslliguem -va dir- el tema dels residus de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca».

    Lluís Rubió (portaveu de la CUP) va indicar que des de la perspectiva actual no es pot afrontar el problema. Va recordar que el receptor comarcal encara rep deu tones diaries.

    Rubió va demanar per un redisseny de la política de residus. En aquest sentit, va plantejar el porta a porta. Es tracta d’un sistema que a la Garrotxa -en els darrers temps- no s’ha posat a la pràctica. De moment, el triatge comarcal és amb contenidors diferents.

    És un sistema que ha reduït el nivell dels residus, però no el consideren suficient.

Deja un comentario