Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

Posted by lejarza en 5 enero, 2016


Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016

Per Jordi Altesa, Radio Olot 

Conservar el teix, un dels arbres més antics d’Europa, és una de les prioritats ambientals d’aquest 2016.

Aquesta espècie, que té propietats anticancerígenes, ara està en un perill mínim d’extinció.

Entre les iniciatives previstes de divulgació, aquest primer trimestre destaca un mapa interactiu que proposarà un recorregut a una teixeda a la Garrotxa.

Del teix se’n té constància des del triàsic i hi ha armes i eines fetes amb fusta d’aquest arbre des del neolític.

Ha passat de ser venerat com a símbol de la vida a oblidat. És una espècie dèbil davant incendis i d’altres espècies, el que la converteix en sensible a qualsevol canvi de l’ecosistema.

Tot plegat l’ha situat en perill d’extinció, de moment però en el llistó de risc mínim. L’educador ambiental, Miquel Alemany, ha explicat que un dels reptes és fer més fàcil la dispersió de les llavors del teix.

Anticancerígen

A banda del fet simbòlic i històric, el teix combina elements tòxics amb una substància com el taxol, que s’extreu de l’escorça i té propietats anticanceroses útil en càncer d’ovari, pell, mama i còlon.

Tot i això, en calen grans quilos per extreure’n la substància. A la demarcació les teixedes principals estan a la Garrotxa, sobretot a l’Alta. Un dels més mítics és el Teix de l’Orri, a Sales de Llierca, que es considera mil·lenari.

Una ruta de divulgació

Conservar el teix i les teixedes en el seu habitat natural és un repte que hi ha a sobre la taula, i aquest 2016 en sortiran diferents projectes com per exemple el Life Taxus, que amb fons europeus està en marxa des de l’octubre.

Des de l’escola de natura i muntanya del Refugi estan treballant per posar en marxa un mapa interactiu amb una ruta entorn a una teixeda propera a Olot pensada per la divulgació escolar però també pel foment de l’exercici físic.

El teix de l’Orri, a Sales de Llierca (wikiloc.com)

El teix de l’Orri, a Sales de Llierca (Garrotxa) (wikiloc.com)

Foto: El teix de l’Orri, a Sales de Llierca Garrotxa (wikiloc.com)

Anuncios

4 comentarios to “Protegir i divulgar el teix és un dels reptes ambientals del 2016”

 1. lejarza said

  Obertura de l’exposició “Les teixedes de Catalunya”

  Aquest cap de setmana s’inaugura al Museu dels Volcans l’exposici “Les teixedes de Catalunya” que té la voluntat de fer divulgació sobre aquest tipus de boscos de gran valor i que estan patint unde regressió.

  L’acte d’obertura serà el dissabte 16 de gener, a les 12 h i s’hi oferirà una visita guiada a càrrec de la coordinadora del projecte Antònia Caritat.

  Arran d’Europa, les teixedes són molt rares i es troben totalment en regressió. Per això va néixer el projecte Life-Taxus, engegat per diverses entitats catalanes, amb la voluntat de preservar aquests boscos dins el territori català fent especial incidència en tres espais naturals: les serres de Cardó i Llaberia, el bosc de Poblet
  i l’Alta Garrotxa.

  L’exposició “Les teixedes de Catalunya” és una de les accions de divulgació que sorgeix del projecte LIFE taxus i es podrà veure al Museu dels Volcans des del dissabte 16 de gener fins al diumenge 3 d’abril. La inauguració serà el dissabte 16 de gener, a les 12 h, i es complementarà amb una visita guiada a càrrec d’Antònia Caritat, coordinadora del projecte LIFE Taxus i de l’exposició.

  El mes de febrer hi haurà una altra activitat complementària que consistirà en la presentació de diapositives sobre els teixos i, com ja és habitual en les exposicions que es fan al Museu dels Volcans, la Biblioteca mòbil oferirà una selecció de materials de consulta, facilitat pel Centre de Documentació del PNZVG.
  http://www.eldigitaldegirona.com/obertura-de-lexposicio-les-teixedes-de-catalunya/

 2. lejarza said

  Una exposició explica les teixedes de Catalunya a Olot

  És un dels arbres més antics del bosc i el protegeix de les altres espècies vegetals i d’animals

  18.01.2016

  OLOT | X.V.

  Antonia Caritat (coordinadora del projecte LIFE taxus) va presentar dissabte l’exposició Les teixedes de Catalunya al Museu dels Volcans d’Olot. L’exposició romandrà oberta de dissabte fins al diumenge 3 d’abril. Caritat va fer un recorregut explicat per la mostra.

  Segons va explicar: “El teix és un dels arbres més vells del planeta”.

  Era un arbre ja abundant en el juràssic (fa uns 150 milions d’anys). L’arbre ha perdurat fins ara, però des de la darrera glaciació (fa entre 110.000 i 12.000 anys) , els arbres més moderns, principalment pins, alzines i faigs, els van anar relegant a les obagues i barrancs encaixats de les muntanyes calcàries. L’espècie, totalment en regressió al sud-oest d’Europa, presenta un hàbitat molt vulnerable, que pot desaparèixer. Per tant, la seva conservació és necessària.

  A causa de la diversitat de valors culturals i ambientals d’aquests boscos, diverses entitats catalanes han decidit emprendre mesures per preservar les últimes teixedes catalanes. Aquesta és l’ànima i el motiu del projecte LIFE Taxus. El seu àmbit d’actuació és Catalunya, amb tres espais naturals protagonistes: les serres de Cardó i Llaberia, el bosc de Poblet i l’Alta Garrotxa.
  A més, el projecte Taxus vol aprofitar la protecció de les teixedes per fer divulgació del patrimoni natural i cultural mediterrani.

  Caritat va explicar que en la prehistòria el teix era un arbre funerari. Hi enterraven els morts al costat i creien que els petits troncs enllaçats que formen el teix eren els seus avantpassats. Quan l’home va començar a cultivar la terra va tendir a fer monuments funeraris de pedra. Llavors -segons ella-, el teix va passar a ser usat perfer instruments. Els arcs i les fletxes de teix van durar segles.

  Ara hi ha teixos, però s’han de protegir. Entre els perills va enumerar les cabres i les vaques, que es mengen els plançons. També va explicar l’ús actual del teix com a element amb propietats medicinals. Un ús que s’ha d’adoptar amb cura per evitar fer mal a les poblacions de teixos.

 3. lejarza said

  El Centre Tecnològic Forestal impulsa una actuació de prevenció d’incendis a la teixeda de l’Orri

  Les teixedes són boscos formats per una antiga conífera, el teix, en perill de desaparició al continent europeu a causa dels canvis en el paisatge, al seu excessiu ús amb fins terapèutics i als incendis forestals. La seva presència ha quedat reduïda a petits rodals. Per protegir la teixeda de l’Orri, una de les que hi ha a la Garrotxa, la comarca amb més hectàrees de teixeda, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya hi ha impulsat una actuació.

  El Centre Tecnòlògic Forestal de Catalunya ha iniciat els tractaments per la prevenció d’incendis a la teixeda de l’Orri, una de les tres que hi ha a l’Alta Garrotxa. Concretament, s’ha desbrossat una superfície de gairebé una hectàrea i mitja. Per als treballs efectuats a la comarca, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya compta amb la col·laboració del Consorci de l’Alta Garrotxa.

  L’objectiu del desbrossament era l’habilitació d’una zona esclarissada que dificulti la propagació del foc i que es pugui mantenir mitjançant l’aprofitament pastoral. Per fer-ho, s’ha aprofitat el camí que ja existia.

  Dins les mesures de gestió de les teixedes del programa Life Taxus, hi ha diferents línies d’actuació. Totes estan explicades a l’exposició sobre el projecte de conservació de teixedes catalanes que es pot visitar aquests dies al Museu dels Volcans d’Olot, després de passar per Sant Joan les Fonts, la Fageda Fundació i Montagut. S’hi estarà fins al 3 d’abril i l’entrada és gratuïta. Posteriorment, la mostra visitarà Oix i Beget.

 4. Moltes gràcies per la dedicació a les teixedes.
  Miquel Alemany

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: