Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els jaciments arqueològics de la Vall del Llierca

Posted by lejarza en 30 diciembre, 2015


Els jaciments arqueològics de la Vall del Llierca

Garrotxa – Argelaguer – Vall del Llierca

A la Vall del Llierca (Garrotxa) coneixem actualment uns 35 jaciments, la majoria de moments prehistòrics i en molts dels casos es tracta d’ocupacions en cova.

Cal anar alerta amb imaginar la vida prehistòrica només en coves, doncs aquestes s’ocupaven segurament per feines puntuals (aixopluc del fred i la pluja, emmagatzemar el gra, tancar el bestiar, enterrar els morts…)

En realitat la majoria de l’activitat diària del passat es portava a terme a l’exterior.

Com a poblament més antic de la zona trobem dos jaciments amb ocupacions paleolítiques neandertalianes: la Cova 120 (fa entre 150.000 i 60.000 anys) i la Cova dels Ermitons (fa 39.000 anys), ambdós al municipi de Sales de Llierca.

Durant l’època dels primers pagesos, al Neolític, (fa uns 6000 anys) s’han pogut distingir diversos usos i funcions per a aquests jaciments, establint un model global de gestió del territori, arreu de les diverses zones de captació de recursos.

A la Vall del LLierca s’ha trobat un assentament a l’aire lliure, Plansallosa, al municipi de Tortellà, i d’altres ocupacions en cova, com la Cova del Bisbe (Sales de Llierca) i la dels Ermitons, destinades a estances puntuals relacionades amb els ramats i la recol·lecció.

La Cova S´Espasa municipi de Montagut i Oix i la Cova 120 s’interpreten com a llocs d’emmagatzematge de cereal i la Bauma del Serrat del Pont (Tortellà) seria utilitzada com a lloc d’habitació.

Durant el Calcolític i l’Edat del Bronze (fa entre 4500 i 3000 anys) es dóna un ús funerari d’alguns jaciments com la Cova del Calabre (Tortellà) o la Cova 120, on els grups humans enterraran els seus morts. La Bauma del Serrat del Pont serà utilitzada ara com a taller metal·lúrgic de coure.

D’aquesta època també trobem un petit monument megalític, la Cista de la Creu del Principi (Albanyà). D’època romana es preserva la base de la torre romana de Falgars (Beuda)

Pel que fa a possibles visites in situ als jaciments, aquestes són poc recomanables per a grups i mainada, per la inaccessibilitat de molts d’ells i per l’escassa vistositat dels mateixos.

Paleolític: Període on els grups humans subsistien en base a la caça i la recol·lecció, vivint de manera nòmada. A la Vall del Llierca tenim ocupacions entre fa 150.000 anys i fa 39.000.

Neolític: Període en el qual els grups humans comencen a basar la seva economia en la ramaderia i l’agricultura, deixant la cacera i la recol·lecció com a complement.

Vall del Llierca Cova 120 (Argelaguer Lejarza)

Els jaciments arqueològics de la Vall del Llierca, Cova 120 (Argelaguer Lejarza)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: