Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Iniciativa a Argelaguer per a declarar el poble Lliure de Transgènics

Posted by lejarza en 29 diciembre, 2015


Iniciativa a Argelaguer per a declarar el poble Lliure de Transgènics

La CUP del Llierca, Argelaguer en Transició (AeT) i l’Associació de Veïns d’Argelaguer (AVA) presentem una moció al Consistori perquè aquest declari el poble lliure de Transgènics.

La declaració de Zones Lliures de Transgènics no és només un intent per salvaguardar l’agricultura i els recursos locals, sinó també una protesta contra tot el que la indústria de l’agrobussiness suposa, com per exemple la industrialització de l’agricultura i les patents sobre la vida.

L’objectiu general és aconseguir que els municipis catalans s’autodeclarin lliures de transgènics i adoptin mesures per tal que la declaració sigui vinculant; és a dir, que tingui efectes pràctics.

La proposta també neix per donar suport a totes les iniciatives agrícoles sostenibles que estan en augment últimament.

L’estat espanyol és un paradís per a la Indústria biotecnològica, aquí troben totes les facilitats que els manca a altres països europeus i les autoritats polítiques i científiques col·laboren estretament a la seva expansió. Portem més de sis anys amb conreus i experiments transgènics i Catalunya juga un paper davanter i estratègic en la política de suspensió de fet de la moratòria europea de nous conreus comercials i l’autorització de noves varietats transgèniques. S’ha produït un canvi d’orientació política i algunes forces es mostren més sensibles al tema i parlen des de posicions més crítiques, però volem fets concrets i no solament bones paraules, sobretot en relació a què Catalunya sigui una comunitat lliure de transgènics.

Tenim un perill real, el de la contaminació genètica que per les seves conseqüències irreversibles amenaça la supervivència de tota forma d’agricultura no transgènica i la diversitat vegetal.

Els col·lectius promotors de la moció avisem que, independentment de la decisió que prengui el consistori d’Argelaguer davant de la moció, continuarem defensant la lluita per una alimentació i una agricultura lliures de transgènics, tant a Argelaguer com a les poblacions veïnes, on promourem la mateixa moció.

Des de la CUP del Llierca, Argelaguer en Transició I l’Associació de Veïns d’Argelaguer animem a altres municipis de la Garrotxa a sumar-se a aquesta iniciativa i a construir una agricultura per a la gent, que produeixi aliments sans i que mantingui vives les zones rurals.

Poble a poble, cap a un món lliure de transgènics”.

CUP del Llierca + Argelaguer en Transició (AeT) + Associació de Veïns d’Argelaguer (AVA)

MOCIÓ PERQUÉ ARGELAGUER ESDEVINGUI LLIURE DE TRANSGÈNICS

L’oposició als cultius i aliments transgènics (MG) en la UE és molt gran, les últimes enquestes indiquen que els 61% dels ciutadans europeus la refusa 1.

Es tracta d’una oposició clara, doncs els transgènics suposen una greu amenaça a un model d’agricultura i alimentació sostenible enfocat a produir aliments de qualitat respectuós amb el medi ambient.

La proliferació dels conreus transgènics per a ús comercial té tres importants impactes.

El primer, sobre el consumidor, ja que no disposa d’informació real sobre el que menja. 2.

El segon, sobre el medi ambient i l’agricultura, ja que el blat de moro transgènic ha contaminat el blat de moro convencional i ecològic, causant un fort impacte sobre la biodiversitat i posant en risc les varietats de blat de moro autòcton. 3.

I el tercer, els transgènics tenen un fort impacte econòmic, perquè beneficien les grans multinacionals que els desenvolupen i els comercialitzen, la qual cosa té greus conseqüències sobre els pagesos, que perden el control sobre les seves collites i els imposa un model agrícola basat en el monocultiu, tal i com s’ha demostrat en els pagesos de l’hemisferi sud.

Vint anys després de la seva introducció als mercats, les grans promeses dels OMG estan molt lluny de fer-se realitat:

NO han incrementat el rendiment dels cultius,

NO han millorat la qualitat dels aliments,

NO beneficien el medi ambient,

NO han contribuït a solucionar la fam al món.

Tot al contrari, en els principals països productors estan apareixen ja problemes agronòmics relacionats amb aquest tipus de cultius, s’estan incrementant els problemes ambientals, com l’abús de plaguicides i empitjoren les situacions de pobresa, injustícia i exclusió social.

A nivell europeu, el cultiu de transgènics està permès des de 1998.

Actualment a la Unió Europea només està autoritzada la comercialització per a cultiu de l’OMG el Blat de moro MON810 (propietat de l’empresa americana MONTSANTO).

Les diferents varietats de blat de moro modificat genèticament autoritzades per sembrar a la UE són híbrids de blat de moro que porten incorporat el paquet gènic MON810, que els confereix resistència al barrinador del blat de moro, una de les plagues més importants d’aquesta planta a Catalunya.

Aquestes varietats es denominen Bt2.

Després de 17 anys de cultiu observem que no són necessaris (com ho demostra el recent informe tècnic de l’Aragó que diu que s’ha de fer una profunda reflexió sobre el seu ús 3 ) i que diversos països han desenvolupat iniciatives per frenar o prohibir el seu cultiu: Escòcia, Alemanya, Àustria, Hongria, Grècia, Luxemburg, Bulgària, França, Polònia i Itàlia.

La nova legislació europea, la Directiva (UE) 2015/412, consagra la possibilitat de que els Estats membres restringeixin o prohibeixin el cultiu de transgènics en la totalitat o part del seu territori, i permet als països consolidar la seva prohibició.

Tot i això, Espanya és el país europeu que cultiva més hectàrees de transgènics. L’ 2014, s’han cultivat prop de 131.000ha. de blat de moro MON810, segons les estimacions del Ministerio de Agricultura, Alimentació i Medio ambiente.

Segons els últims càlculs de Greenpeace, basats en la informació real enviada per les CCAA a aquesta ONG no s’han cultivat més de 80.000 ha 4.

A més, també s’està sembrant en els nostres camps, cultius experimentals: tabac, colze, remolatxa, etc. sense cap mesura que eviti la interacció d’aquests cultius amb el medi ambient. A Espanya es produeix el 67% dels cultius experimentals.

Catalunya és la segona comunitat Autònoma de l’Estat en el cultiu de transgènics, desprès de l’ Aragó, amb una superfície de més 22.000ha. de cultiu MG l’any 2014, el 50% de la producció Catalana de Blat de moro.

A la comarca de la Garrotxa es cultiven 24,83 ha de blat de moro MON810, concentrats a la Vall d’en Bas i les Preses.

Notes:

1 Biotechnology, Special Eurobarometer, Comisión Europea, Octubre de 2010 http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf

2 http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1312/omg_2012_2014.pdf

3http://www.aragon.es/estaticos/GobiernoAragon/Departamentos/AgriculturaGanaderiaMedioAmbiente/TEMAS_AGRICULTURA_GANADERIA/Areas/FORMACION_INNOVACION_SECTOR_AGRARIO/CENTRO_TRANSFERENCIA_AGROALIMENTARIA/Publicaciones_Centro_Transferencia_Agroalimentaria/IT_2015/IT_256-15.pdf

4 http://www.greenpeace.org/espana/es/Trabajamos-en/Transgenicos/

Ajuntaments de la Garrotxa “Poble a poble, cap a un món lliure de transgènics”. CUP del Llierca + Argelaguer en Transició (AeT) + Associació de Veïns d’Argelaguer (AVA) (Grafic Lejarza)

2 respuestas hasta “Iniciativa a Argelaguer per a declarar el poble Lliure de Transgènics”

 1. lejarza said

  El «Frankensalmón» llega a los platos

  «El Frankenstein de los salmones»

  Ricardo Gamaza

  Estados Unidos autoriza el consumo humano de un salmón transgénico al que le han introducido hormonas para crecer más rápido y tener más tamaño que el salmón silvestre. Además, la administración norteamericana indica que la empresa no tiene que indicar en el etiquetado que es un Organismo Modificado Genéticamente (OGM).

  No sé que es más grave, si que la Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (FDA, por su sigla en inglés) avale el consumo humano de un salmón modificado genéticamente, que se convertirá así en el primer producto animal transgénico en acabar en el plato de los estadounidenses, o que oculte a los consumidores que lo que están adquiriendo es un engendro genético, gestado en laboratorios, para crear una nueva criatura que cumpla con los criterios de mayor rentabilidad económica de quien produce este Frankenstein de los salmones.

  Y es que la normativa norteamericana está hecha a la medida de las grandes multinacionales que comercializan y/o usan como materias primas los polémicos OGM. De esta manera, tal y como afirma la FDA, que reconoce en una nota de prensa que es comprensible el interés de los consumidores por saber qué es lo que están comiendo, recalca que en Massachussetts, donde radica la empresa Aquabounty, no existe una obligación legal de indicar en el etiquetado que se trata de un salmón transgénico.

  La FDA le hace parte de la campaña de marketing a este frankensalmón, asegurando no sólo lo que es su competencia -«es seguro para el consumo humano»-, sino que va más allá y asegura que es «nutritivo». La motivación de Aquabounty no es tanto dietética como económica: el salmón transgénico crece más rápido y adquiere mayor tamaño que cualquier otro pez. Así, la empresa que lo produce logra alcanzar el tamaño requerido para ser vendido en el mercado antes de que llegue la época para la comercialización de sus compañeros naturales. De esta manera el AquAdvantage Salmon, como lo han bautizado sus creadores (que podría traducirse como «salmón aventajado»), está llamado a invadir las estanterías ya que reduce costes y aumenta la productividad de este pescado.

  “La llegada del salmón aventajado o frankensalmón a los platos europeos podría propiciarse por el TTIP, el acuerdo de libre comercio entre EEUU y la UE, que trata de homologar normativas para el flujo de productos entre los dos gigantes económicos.

  ¿Pero cómo distinguirlo? A priori es imposible, tal y como apuntan sus creadores, ya que no hay diferencias biológicas que lo señalen como diferente a las variedades silvestres. Sabor, textura, color y olor son idénticos, aseguran desde Aquabounty. Sin etiqueta que indique que se trata de un OGM, el consumidor no podrá decidir. Y esa es la clave. La corriente pro-transgénicos, avalada a golpe de talonario por las grandes multinacionales que hacen caja con la venta y uso de los OGM, sostiene que nunca otro alimento ha superado tantos controles como los transgénicos para demostrar que son seguros al cien por cien. Pero los millares de estudios y las campañas científicas orquestadas no terminan de convencer a la gran masa de los consumidores que, si pueden escoger, optan por los productos limpios de OGM. La solución a esta falta de aceptación social se ha resuelto Estados Unidos a favor de las multinacionales con una medida salomónica: si los consumidores que pueden escoger no compran transgénicos, simplemente eliminamos la capacidad de elección de la ciudadanía. La desinformación dispara las ventas.

  En Europa, la legislación comunitaria obliga a que se etiqueten todos los alimentos que contengan o estén compuestos de OGM para facilitar la libre elección del consumidor. Además, la Directiva 2000/13/CE indica que todo etiquetado debe regirse «por el imperativo de la información y la protección a los consumidores». Pero eso es sobre el papel. En la práctica, los transgénicos entran de manera indirecta en la cadena trófica que acaba en nuestro plato: es el caso de los piensos, donde más del 60% de las necesidades de proteínas vegetales de la UE para el ganado vacuno se cubren mediante importaciones de soja y harina de soja procedentes de terceros países en los que el cultivo de OMG está muy extendido. Después, esa carne no tiene que etiquetarse como ‘alimentada con piensos transgénicos’.

  Otro caso digno de estudio es el del etiquetado de la miel. En esta caso la procedencia de las mieles sume al consumidor en la desinformación ya que la Directiva 2014/63/UE sólo obliga a indicar si la mezcla de miel que se comercializa procede o no de países de la UE. La consecuencia es la invasión del mercado de miel procedente de China, que en cinco años ha quintuplicado sus exportaciones a España, siendo actualmente el principal proveedor nacional. Los reducidos precios de venta de la miel China, por debajo de los costes de producción de los apicultores españoles, hacer temer que se pueda tratar de mieles sin control que han podido estar en contacto con antibióticos, fitosanitarios o metales pesados.

  En el caso norteamericano, la llegada del salmón aventajado o frankensalmón a los platos europeos podría propiciarse por el Trasatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), el acuerdo de libre comercio entre EEUU y la UE, que trata de homologar normativas para el flujo de productos entre los dos gigantes económicos. Y puede llegar pronto porque la empresa que lo ha creado usando hormonas de otras especies dijo en 2010 que en dos años lo tendrían listo para su comercialización. El proceso se dilató por las investigaciones llevadas a cabo, pero con el visto bueno de la FDA ya nada impide que el frankensalmón esté en el plato de los norteamericanos y, si la negociaciónn del TTIP lo permite, que dé el salto desde ahí a los platos europeos.

 2. lejarza said

  La CUP d’Olot ha complert els seus primers 200 dies de feina al Ple de l’Ajuntament d’Olot

  CUP Olot

  I diem de feina, perquè de feina se n’ha fet i molta. S’han fet 11 preguntes de les quals l’equip de govern n’ha respost algunes i d’altres encara esperem resposta. També s’han realitzat 5 mocions i 5 propostes. Amb més o menys èxit. Tot seguit us fem un resum.

  Preguntes

  La CUP ha demanat que l’ajuntament es presenti a la subvenció de la Generalitat dels programes: “Fem ocupació” i “Joves i ocupació” Ja estan en marxa!
  S’ha recordat que es va aprovar el 2014 la moció per aplicar la llei LGTBI i encara no s’ha fet cap actuació. Diuen que hi treballen.

  De les Festes del Tura 2015 n’hem fet unes quantes: Sobreocupació a la plaça major, canvi de composició de la comissió de festes per adaptar-la a la realitat olotina, incloure l’Àrea de Festes dins de Cultura. Sembla que ho entenen tot menys això de la ‘realitat olotina’.

  També s’ha demanat que l’Ajuntament faci una audiència pública per tal d’explicar les ordenances fiscals i el pressupost municipal. No s’ha fet, amb l’excusa de que la gent no hi participa, sembla evident que si no hi fas participar a la gent, la gent no hi participa…

  Per fi sabem que ens costa la publicitat de la Fira Orígens: 28.800€, la mateixa quantitat que la partida d’Ocupació en el pressupost del 2016.

  Sembla ser que pel projecte de la Nova Plaça Major no hi ha data encara ni pressupost assignat, tot i que sí hi ha el projecte arquitectònic. Que es farà un canvi de cablejat i llums per motius de seguretat.

  Hem preguntat perquè altres poblacions estan sancionant amb multes econòmiques els pisos buits dependents d’entitats financeres i Olot no. Tenint en compte que Olot va aprovar la moció presentada per la PAH al ple del 20/02/2014 que permetia multar fins a 100.000 euros als bancs i empreses que tinguessin pisos buits. La resposta: que ja s’han obert expedients. Restem a l’espera.

  Respecte a la Llei de Transparència, en vigor des de l’1 de gener del 2016, preguntem perquè no s’aplica i se’ns respon que és un procés llarg i que no s’arribarà al 100%.

  Entenem que una llei no és un ‘procés’, que s’aplica o no, i quan s’aplica es fa al 100%. Sobre la Pobresa Energètica, l’equip de govern explica que s’ha fet un conveni amb l’empresa local SOREA però que és difícil arribar a acords amb les empreses estatals perquè la llei és exclusivament catalana. Amb la independència ho arreglarem això.

  Mocions

  S’ha presentat una moció favor del caràcter plebiscitari de les eleccions al Parlament de Catalunya del dia 27 de setembre de 2015 i de l’inici del procés constituent. Aprovada.

  La moció per l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a la xarxa de municipis per l’economia social i solidària està pendent de revisió pels tècnics i grups municipals. La tornem a posar a sobre la taula al ple del 18 de febrer ‘16.

  També s’han presentat 3 mocions conjuntament amb altres partits: la moció de suport a l’acollida urgent de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. Aprovada; la moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya. Aprovada; i la moció per declarar Olot com a municipi oposat al

  Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP). Aprovada.

  La CUP ha donat suport a mocions presentades per diferents moviments socials:

  Com, la moció presentada per Estelada 2014, ANC d’Olot i la Garrotxa, Òmnium Cultural de la Garrotxa i Greda, per cantar el cant dels Segadors i hissar una estelada blava en el màstil de davant de l’Ajuntament, després del pregó de Festa Major. Desestimada. La moció de suport al Correllengua 2015. Aprovada. La moció del Col·lectiu La Dalla amb motiu del a Marxa estatal contra les violències masclistes. Aprovada. I la moció de l’Associació el camí per fer una acte a la ciutat d’Olot, en relació a la ruta dels Països Catalans que estan caminant. Aprovada.

  Propostes

  De les 5 propostes fetes a l’equip de govern, dues ha estat rebutjades: treure els càrrecs de confiança, treure les indemnitzacions, reduir sous, etc. I fer uns pressupostos per costos, participatius, IBI progressiu, bonificacions, facilitats en el pagament dels tributs, etc.

  Altres dues estan en estudi: la d’aplicar criteris socials i ambientals a la contractació pública. I la introducció de millores i l’ampliació del Codi de Bon Govern.
  I una ha estat acceptada: la retransmissió per streaming dels plens, tot i que després d’haver-ho demanat 5 cops.

  Com veieu, la feina d’aquests 200 primers dies ha valgut la pena. Esperem que les nostres regidores i regidor i totes aquelles persones que els hi donen suport continuen amb aquesta empenta i determinació en la lluita per la transparència, la igualtat, la justícia social i l’alliberament nacional del nostre poble. Seguim, seguirem!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: