Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) un any de treball per el poble

Posted by lejarza en 28 diciembre, 2015


L´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) un any de treball per el poble

Eva Llansana i Benaiges, Presidenta de l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA)

Un grup d´argelagencs i argelagenques, ja fa un any, que vam constituir l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), amb els seus Estatuts, i va quedar inscrita en la Generalitat de Catalunya, i posteriorment inclosa en el llibre d´Associacions de l´Ajuntament d´Argelaguer.

Sabiem que en el nostre poble mancava un instrument de participació i reivindicació per aquelles qüestions importants i varem crear l´Associació de Veïns.

Vem començar a reunir-nos en Assamblees Generals, obertes als socis i altres veïns, i des de el primer dia el clima de concordia i ganes de treballar per millorar el nostre poble va esdevenir el nostre tarannà. D´Aquelles primeres Assamblees van sorgir, entre d´altres, una sèrie de temes que varem considerar d´actuació urgent.

Fou la nostra primera intervenció, que en una passejada, un grup de socis, van comprovar el mal estat en que estavan els dipòsits d´aigua, que suministran la mateixa a Argelaguer; la part superior del dipòsit estava fragmantada, amb el perill de poder entra-hi qualsevol cosa, i totes les vàlvules de l´instalació no tenien cap protecció. Vem fer una instància a l´Ajuntament el dia 11 de novembre de 2014 i el dia 18 les greus incidències ja van quedar subsanades per Prodaisa. Argelaguer ja contava amb uns dipòsits d´aigua en condicions.

Argelaguer comença la campanya d'abonar els camps i les hortes amb la depuradora d'Olot “És com els purins, però, de depuradora d'Olot i fa una olor espantosa” Juan R Lejarza d´Argelaguer (Garrotxa)

Argelaguer comença la campanya d’abonar els camps i les hortes amb la depuradora d’Olot “És com els purins, però, de depuradora d’Olot i fa una olor espantosa” Foto: Juan R Lejarza d´Argelaguer (Garrotxa)

En quan a l´abastament domiciliari d´aigua estem treballant per conèixer la gestió de la xarxa municipal d´aigua i per ser informats periòdicament de l´analítica de l´aigua potable que es realitza en el poble.

El mes de decembre de 2014 varem posar una pancarta com a reivindicació de l´enderroc de l´edifici inacabat de la Plaça de la Generalitat. I si l´àntic consistori (CIU-ERC) -no acostumat al que sencillament és llibertat d´expresió-, en un primer moment ens van retirar la pancarta, tornant-la a posar inmediatament per les queixes dels veïns congregats a la plaça. Malgrat tot seguim en el tema, i el nou consistori (Independents per Argelaguer-IPA) ens a reiterat que la seva màxima prioritat per aquesta legislatrura és trobar una solució en aquesta patètica estructura que enlletgeix la Plaça del poble i ens treu espai vital. Nosaltres seguirem, erre que erre, amb el tema d´aquest edifici, doncs així ho hem fet també amb la petició d´enderroc de l´obsolet transformador elèctric de Bassols Energia d´Olot de la mateixa plaça. Des de el 3 de decembre de l´any 2014 que vem demanar a la companyia -la del car rebut de la llum- Bassols Energia SL el seu enderroc, després d´algunes instàncies, després d´alguns correos certificats a dita companyia, després d´entrevistes amb el seu director, després d´una tasca de més de sis mesos, per fí, el dia 19 de juny de 2015 ens vam comunicar que Bassols enderrocaria aquest centre transformador en desús. Argelaguer contarà amb una Plaça més agradable sense aquesta torreta elèctrica.

Enderroc de la Associaciò de Veïns d´Argelaguer de la torreta electrica de Bassols Energia a la Plaça Generalitat (Foto 1 Lejarza)

L´AVA també anava fent el seguiment de les obres del casc antic, tant a la vessant urbanística, per exemple, amb les nostres al.legacions al Parking de l´Esglesia de Santa Maria i Sant Damas I papa d´Argelaguer, com en la vessant mediambiental, enviant instàncies a l´Ajuntament i a l´Agencia Catalana de l´Aigua (ACA) respecte als abocaments incontrolats de terres i runes, per l´empresa Salvador Serra que executà dites obres al casc antic, que s´estavan produïnt en la confluència del Vinyot amb el carrer de la Muralla i Can Jan.

Aleshores, el mes de setembre l´AVA, l´Ajuntament i l´ACA varem tindre una reunió conjunta, on s´ens va comunicar el compromís adquirit, per totes les parts, de la reposició d´aquest espai natural.

Abocamets de runes a la Riera del Vinyot d´Argelaguer per l'Empresa Salvador Serra

Doncs, naturalment una de les prioritats de l´AVA es fer del torrent del Vinyot l´espai que ens estructuri i cohesioni com a poble, i citan també una de les tasques ecològiques que portem a terme, els Amics de Sant Aniol d´Aguja, ens van invitar com associació de veïns a una de les seves reunions a favor de la recuperació dels camins vells, de la qual va sorgir un Manifest a favor de la recuperació dels camins vells de la Garrotxa. Un manifest on l´AVA es va sumar, per poder portar-lo a terme en el nostre municipi Argelaguer.

Pròximament veureu cartells de l´AVA informan-vos de les sortides, petites excursions, que realitzarem per prendre nota d´aquests camins i per anar coneixent millor el nostre territori.

Fins aquí, hem intentat fer una memòria de totes aquelles tasques que hem realitzat en un any i, sens dubte, n´hem deixat en el tinter, però tampoc volem excedir l´espai.

Tanmateix, sí que ens agradaria dir-vos a tots els garrotxins que en un breu plaç de temps, ja gestionat el canvi de lloc de l´oficina de correus, les gestions realitzades en bé de la reclamació justa de l´AVA, en que demanàvem aquest edifici emblemàtic -antic ajuntament del poble- de titularitat pública, per les entitats del poble (Casa d´Entitats), han donat el seu resultat. L´edifici de l´Antic Ajuntament passarà a poder ser d´us per l´Associació de Veïns, com d´altres entitats del poble.

Plaça Generalitat d´Argelaguer edifici abandonat per Anida Banc BBVA, Enderroc Ja!

Plaça Generalitat d´Argelaguer edifici abandonat per Anida Banc BBVA, Enderroc Ja!

També ens fariem un pobre favor si entenguessim que una Associació de Veïns, en un poble tant petit, només té que dedicar-se a resaltar les mancances més inmediates de temes urbanistics i de qualitat de vida dels seus habitants a l’administració local, així participem en activitats lúdiques i culturals, com pot ser la nostra participació amb l´Ajuntament en el projecte “Busquem arbres amb història a Argelaguer”, un procés participatiu per recollir els arbres singulars del nostre municipi. Perquè el que ens motiva a col.laborar amb altres institucions públiques és la prespectiva d´eliminar les barreres entre l´Administració i els “administrats.

En la nostra Associació els socis són de ideologies diverses i participen o no en d’altres moviments del poble, però tots aspirem a la ciutadania completa i volem intervenir ens els esdeveniments polítics que ens marcaran la vida. Després d’aquests anys de crisi econòmica profunda tots hem aterrat d’una manera més o menys sobtada en la realitat garrotxina, de que el dia a dia no tornará a ser mai com fa uns 10 anys.

Existeix incertesa en tot: les feines són precaries i mal pagades, les pensions és van rebaixant a cop de decret llei i sense fer soroll, les retallades en la sanitat pùblica ens han deixat sense urgències nocturnes a Besalú, a part de les llistes d’espera i la disminució de les beques menjador de la Escola Montpalau i d’estudis que han arribat a moltes famílies del poble d´Argelaguer. Per tant ja va sent l’hora de que els Pressupostos Municipals de l´any 2016, del nostre Consistori, encara que siguin minços, siguin objecte de debat i de participació activa per part dels veïns. Qui millor que nosaltres, els veïns, per prioritzar les nostres necessitats? Des de l´AVA s’han començat a fer passes en aquest sentit. El que ara cal és que la dinàmica no s’estronqui.

Carrer Major, via Annia (segle II aC.) d´Argelaguer antic camí de Sant Jaume a Galicia (Santiago de Compostel·la) Foto: Lejarza

Carrer Major, via Annia (segle II aC.) d´Argelaguer antic camí de Sant Jaume a Galicia (Santiago de Compostel·la) Foto: Lejarza

Perquè és evident que no és pot canviar tot d’un dia per un altre, però tenim davant els nous pressupostos de 2016, i pensem que és urgent davant la dificultat en la que es poden trobar alguns veïns per fer front a les despeses bàsiques, que en aquests s’inclogui una partida adeqüada per poder atendre-les, establir les condicions per accedir-hi i que aquests diners, cas de no necessitar-los, es vagin acumulant només per aquesta contingència. Com reclamarem també el tant cobejat 0’7% per a col.laboració amb els països menys desenvolupats. Anem fents passes cap un repartiment més equitatiu dels recursos. Fa 20 anys que estem donant voltes al tema!

Per finalitzar dir-vos que per a tots els socis de l´Associació de Veïns/es d´Argelaguer (AVA), el treball realitzat, durant el nostre primer any, ens ha resultat prou interessant, necessàri i engrescador com per seguir continuant-lo amb molt bones prespectives. Si vius a Argelaguer no dubtis en vindra a l´Associació de veïns, tots som vàlids i necessàris per a construir MÉS POBLE.

Nota: Publicat a la Revista Municipal d´Argelaguer, L`Argelaga Nùm. 36 Pags. 36-37 Novembre any 2015

2 respuestas hasta “L´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) un any de treball per el poble”

 1. lejarza said

  Olot acorda eliminar torres elèctriques del Montsacopa

  22.05.2016

  OLOT | X.V. L’Ajuntament d’Olot -en el seu darrer ple- va aprovar per unanimitat un conveni amb la companyia elèctrica Bassols. L’acord comporta l’eliminació de dues torres elèctriques i el soterrament de les línies elèctriques al volcà Montsacopa.
  El regidor d’Espai Públic va explicar que «l’empresa es farà càrrec del soterrament i nosaltres ens farem càrrec de la despesa que això comporta» i va afegir que «això ens permetrà netejar la visual del volcà». A més va valorar que «amb totes les inversions que fem allà creiem que és una obra molt necessària».

  En l’aspecte econòmic, Gelis va concretar que «hem arribat a un acord econòmic, per la qual cosa aquest any farem un pagament de 30.000 euros» i va aclarir que «farem un pagament cada any fins arribar als 103.000 € de la inversió total».
  En el debat Lluís Rubió (CUP) va exposar que «ens agradaria constatar la nostra sorpresa en el temps pel fet que l’eliminació de les torres coincideixi amb la concessió del restaurant del volcà» i va continuar dient que «la línia feia anys que estava sense que ningú li fes cas, va ser feta l’any el 1984″. També va assenyalar que » ens sorprèn que en el conveni la companyia no faci res a part de fer les obres que paga l’Ajuntament».
  Després va intervenir Anna Barnadas (ERC), que va exposar que «ens agradaria que hi hagués una planificació del soterrament».
  Josep Gelis va respondre que fa tres anys que s’està estudiant eliminar les torres i va aclarir que «no té res a veure amb el restaurant sinó amb la disponibolitat de la partida pressupostària». Sobre la participació de la companyia va explicar que aporta el trasllat d’un transformador que està a costat del cementiri (al peu del volcà) i que «sempre que es tracta de soterrar línies les companyies no posen impediments, a part que ho ha de finançar l’Ajuntament. En aquest sentit va indicar que «les companyies tenen la possibilitat legal de penjar les seves línies a les façanes o penjar-se de la manera que elles creguin convenient». Els requisists legals -segons Gelis- fan molt difícil soterrar línies electriques. El soterrament de línies i l’eliminació de les torres contribuirà a la millora visual del volcà, que, ara, és potenciat com un valor turístic.

 2. lejarza said

  El pressupost participatiu de Cornellà es votarà al setembre
  31.08.2016

  CORNELLÀ DEL TERRI | DDG

  Des de l’1 fins al 30 de setembre, els veïns de Cornellà del Terri podran votar 2 de les 12 propostes dels pressupostos participatius. Cada casa va rebre una sola butlleta. Aquesta acció és la continuació de la primera fase dels pressupostos participatius de l’any vinent que es va esdevenir el passat mes de juliol. La primera fase consistia en la presentació de les propostes dels veïns per tal de gestionar 20.000 euros. Un cop acabada aquesta fase, l’Ajuntament va rebre 32 butlletes. La resta de les vint propostes s’han descartat o bé perquè es repetien o be perquè no eren competència de l’Ajuntament.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: