Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Ballet de Tortellà

Posted by lejarza en 28 diciembre, 2015


El Ballet de Tortellà

Xavier Pallàs

L’any 1926 Joan Tomàs i Antoni Bonell van arribar a les terres garrotxines per tal d’aplegar cançons i melodies d’aquesta zona.

Eren membres de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i tenien l’objectiu de fixar en paper la música popular, un patrimoni que des de sempre s’havia transmès de forma oral, però que en aquell moment ja hi havia indicis del perill de perdre’s en l’oblit.

El fruit d’aquesta missió de recerca ha permès la conservació de mig miler de danses i cançons. Actualment els manuscrits es guarden a l’Abadia de Montserrat, encara inèdits.

Durant la missió de recerca van poder entrevistar el tortellanenc Ignasi Ayats, àlies Brunells. Ens el descriuen d’aquesta manera: “Aquest subjecte és fill de Tortellà i té 66 anys. Tocava el violí pels pobles, als balls i sempre que el demanaven.

És pagès i ara fa de guardabosc. El violí que té l’adquirí d’uns francesos a canvi d’un que tenia i tres pessetes. No sap solfa i toca de rutina.

Molt amable, molt complacent, és força simpàtic. No és estrany que en els seus bons temps fos un dels músics de la comarca”.

L’Ignasi Ayats els va tocar amb el violí diferents danses entre les quals destaca el Ballet de Tortellà. Aquest ballet, que l’any 1926 ja havia caigut en desús, es dansava durant la festa patronal de la Societat de Sant Esteve de Tortellà, i era una de les parts obligades del ball de tarda. Tenia quatre parts: ballet, pavana, corrandes i sardana curta.

Tot i que el manuscrit no aporta massa indicacions de caràcter coreogràfic podem fer-nos una mínima idea de com es ballava.

El ballet, de mètrica ternària i caràcter solemne, es ballava puntejant, els balladors es col·locaven en parelles, l’home davant la dona.

La pavana ballava de forma semblant però la seva mètrica era binària i el seu caràcter més mogut.

De les corrandes només indica que “es ballaven de la forma coneguda”. Hem d’imaginar, per tant, que es ballaven en una rotllana de dos, tres o quatre parelles agafades per les espatlles.

A l’últim compàs de la dansa els balladors aixecaven les balladores pels braços tanta estona com podien, competint entre si i contra els músics a veure qui aguantava més.

De la sardana curta tampoc ens en dóna gaire informació: “la fan com totes les sardanes curtes, donant-se les mans. Solen tocar la sardana curta Lionor”. Es ballava de forma semblant a la sardana actual.

Des de fa uns anys, a Tortellà es torna a ballar el Ball d’en Serrallonga per la festa del poble. Potser algun dia també tindrem el goig de ballar altra vegada el Ballet de Tortellà. Seria un tribut a la tasca de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, però sobretot un enriquiment per a tots nosaltres.

Bibliografia:

OBRA DEL CANÇONER POPULAR DE CATALUNyA, consultat al CPCPTC, propietat de l’Abadia de Montserrat: – Sèrie C, rotllo 39, carpeta 41, pàg. 539 – 544 – Sèrie C, rotllo 29, carpeta C4, melodia 100

Tortellà (Foto Lejarza Argelaguer)

Vila de Tortellà amb la muntanya del Santuari del Mónt al fons Fotografia: Lejarza (Argelaguer) treta d’un quadre

Anuncios

Una respuesta to “El Ballet de Tortellà”

  1. lejarza said

    Mor Joan Mulí, popular músic de Tortellà, als 87 anys

    R. Estéban – TORTELLÀ

    L’instrumentista de cobla Joan Mulí i Jou va morir divendres. Havia nascut a Tortellà el 1929, fill del músic Pasqual Mulí i Siqués, de qui va heretar un talent que, després d’estudiar, li va permetre debutar com a tenora en una cobla-orquestra (la Nueva, també coneguda com la dels Petits de Tortellà) amb tan sols 14 anys. Va ser l’inici d’una carrera de músic professional en moltes formacions: les orquestres Balzar, Girona i Caravana, i les cobles La Principal de Sant Feliu de Pallerols, Principal de Girona, Atlàntida, Foment de la Sardana, Principal d’Olot, Bofills i Osona. Tot i que va excel·lir amb la tenora, també va tocar la flauta, el saxo i el clarinet. L’enterrament tindrà lloc avui, a les 11.15 h, a l’església de Tortellà.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: