Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Referèndum popular a Mieres no arriba al 50% de participació

Posted by lejarza en 21 diciembre, 2015


El Referèndum popular a Mieres no arriba al 50% de participación

Argelaguer – Vall del Llierca

L’Ajuntament de Mieres (Garrotxa) analitzarà en profunditat els resultats de la consulta popular que han portat a terme aquest diumenge on es preguntava als veïns si volien càmpings o camps de golf al poble.

En total, hi han participat 127 de les 270 persones que hi podien votar, un 47,03%, i d’aquests un 52,75% han votat a favor de replantejar el model turístic del municipi per obrir-lo a nous projectes com càmpings i camps de golf.

Un 43,20% han votat en contra i un 3,93% en blanc.

Com que no s’ha arribat al 50% de participació, el referèndum no és vinculant però des de l’equip de govern de Vivim Mieres-CUP ja han assenyalat que tindran en compte la veu del poble.

Hem arribat a un 47% de participació , no és un 50% però creiem que és una xifra molt significativa. El poble ha respost i, per tant, ho hem de tenir en compte i en consideració”, ha explicat l´Alcalde.

Anuncios

5 comentarios to “El Referèndum popular a Mieres no arriba al 50% de participació”

 1. lejarza said

  Mieres enterra definitivament l’aparcament per autocaravanes

  28 de desembre de 2015

  Per Jordi Altesa

  Mieres ha desistit de tenir el primer pàrquing d’autocaravanes de la Garrotxa. El projecte ja havia començat però amb el canvi de govern municipal s’ha enterrat. El motiu: deficiències tècniques que multiplicaven per 10 o per 20 el cost normal per vehicle. Pràcticament, els sortia més a compte pagar-los un hotel.

  • lejarza said

   El cost que té un aparcament d’aquest tipus es calcula que és d’entre 3 i 6€ per vehicle, però el projecte de Mieres tenia uns costos disparats fins als 60€. Segons expliquen des del nou equip de govern de la CUP, el projecte que es va trobar fet per Convergència no recollia aspectes com el tractament de les aigües grises i negres que porten aquests vehicles i per això les obres es van aturar ja al mes d’agost a l’espera d’informes. L’alcalde, Enric Domènech, ha assenyalat a Ràdio Olot que això és el que n’ha encarit el cost.

   Ara, les obres que havien començat el primer dia feiner després de la presa de possessió del nou Ajuntament, quedarà a efectes tècnics com si s’hagués fet una primera fase de les obres. Domènech descarta però acabar l’obra més endavant ni fer res semblant perquè consideren que el poble no té prou infraestructura ni tan sols per controlar els usuaris.

   La decisió s’ha pres d’acord amb el Consell Comarcal de la Garrotxa que, via Turisme Garrotxa, havia posat una part del cost de fons europeus. L’Ajuntament n’assumeix un 60% del total. La idea de l’anterior equip de govern era tenir un punt d’acollida, a tocar de la zona esportiva, per un tipus de turisme que havia anat creixent a Mieres. Les obres estaven valorades en 20.000€.

 2. lejarza said

  Mieres ha descartat fer un aparcament d´autocaravanes

  Els problemes amb la destinació de les aigües brutes i la falta de volum en infraestructures han esta les causes de la decisió

  Garrotxa 08.01.2016

  MIERES | DDG L’Ajuntament de Mieres ha descartat la construcció d’un aparcament d’autocaravanes al costat del Pavelló. La idea era habilitar una zona i dotar-la dels serveis necessaris per a l’estacionament d’autocaravanes. La previsió era que l’aparcament suposaria un increment del turisme i ajudaria a situar Mieres en les rutes dels aficionats al caravanisme. Es tracta d’una activitat que cada vegada té més practicants.
  Fins i tot, hi havia ajuntaments com el de Tortellà que estaven a l’espera dels resultats de l’aplicació del projecte a Mieres per prendre model. Van venir les eleccions del maig del 2015 i hi va haver un canvi de govern. La CUP va guanyar amb una majoria àmplia. Van començar les obres de l’aparcament, però a l’agost les van aturar.
  La causa va ser que el nou ajuntament va detectar una deficiència tècnica en el projecte. L’impediment era que no hi havia una concreció de les aigües brutes. La intenció era desviar les aigües brutes a la fossa sèptica del pavelló. El problema va ser que la fosa era una depuradora antiga que funcionava amb vasos de decantació. L’Ajuntament va dir que el sistema no garantia la preservació del medi ambient i va deixar el projecte en suspens.
  Ara, l’Ajuntament ja ha descartat continuar amb les obres, perquè considera que el poble no disposa de prou infraesrtructures per a un servei d’aquest tipus,
  La decisió ha estat presa d’acord amb el Consell Comarcal de la Garrotxa. L’ens comarcal havia de finançar una part de les obres.

  Càmping
  Descartat l’aparcament d’autocaravanes, l’Ajuntament ha de decidir què fa amb la proposta de fer un càmping dins del terme. La necessitat de modificar el Pla d’Ordenacció Urbanística Municipal per deixar fer una superfície d’acampada controlada va ser debatuda en l’apartat de precs i preguntes del ple. Davant de la disparitat de parers, l’Ajuntament va convocar una consulta popular. La demanda de parers va tenir lloc el 20 de desembre.
  La participació va ser del 47%. El percentatge va quedar per poc fora del límits del compromís de l’Ajuntament de prendre una decisió d’acord amb el resultat. Això no obstant, la resposta va ser prou important com per tenir-la en consideració.
  Un 52,75% dels veïns van votar que sí. És a dir, es van mostrar partidaris de canviar el model turístic redactat al Pla General. En canvi, un 47,03% van votar que no i un 3,93% en blanc. Hi van participar 127 de les 270 persones que podien votar.
  La pregunta de la consulta era clara: «Voleu que l’Ajuntament de Mieres iniciï la modificació del POUM per permetre càmpings al municipi?». Les respostes podien ser: sí, no, en blanc o nul. L’equip de govern de la CUP va decidir ?obrir el referèndum a tots els ciutadans majors de 16 anys de la localitat.
  L’Ajuntament té plantejades tres plataformes pel foment del turisme. Són les consultes, les assemblees obertes i la participació del públic en l’apartat de precs i preguntes dels plens.
  De moment, la consulta del càmping va ser participada, les assemblees obertes han obtingut participació i han esta la font de nombroses propostes i l’apartat de precs i preguntes ha estat una plataforma per debatre temàtiques com la del càmping, en la qual la disparitat de parers està clara.

 3. lejarza said

  Mieres (Garrotxa) crearà una comissió oberta per modificar el POUM i acollir càmpings

  El passat 20 de desembre Mieres va realitzar una consulta popular per saber si els veïns volien o no càmpings al municipi. En total hi van participar 127 de les 270 persones que podien votar, un 47,03%. Un 52,75% van votar a favor de replantejar el model turístic del municipi i obrir-lo a nous projectes com els càmpings, mentre que un 43.20% va votar-hi en contra i la resta, gairebé un 4%, van votar en blanc. Des d’un principi, l’equip de govern del consistori va explicar que el referèndum només seria vinculant si s’arribava al 50% de participació però, finalment, després d’analitzar les dades, l’equip municipal ha assenyalat que actuaran “com si fos vinculant” perquè una gran part dels veïns van apostar per un canvi. “Ens va sorprendre molt la resposta de la ciutadania i valorem molt positivament la participació”, ha explicat Domènech.

  Per tot això, i després d’analitzar-ho en profunditat durant diverses setmanes, l’equip de govern ha decidit crear una comissió específica i oberta a tot el poble que permetrà extreure una proposta per modificar el POUM i així acollir càmpings a la vila. “Està oberta a tothom que tingui ganes de sumar-s’hi. També som conscients que hi ha molta gent que hi està en contra i, per això, volem que tots els condicionants i qüestions dels que no hi estaven d’acord puguin incloure’s al projecte”, ha comentat l’alcalde.

  El batlle ha deixat clar que modificar el POUM no significarà “barra lliure” per encabir-hi qualsevol aspecte. Per garantir que es té en compte l’impacte que poden generar els càmpings sobre el medi ambient de la vila – una crítica que mantenien gran part dels veïns que ja van assistir a una primera assemblea per tractar el tema- el procés comptarà amb la presència d’un consultor ambiental independent. “Tothom que vulgui pot formar part de la comissió. Notificarem i publicarem la seva creació ara, a finals de gener, i convidem a tothom que s’hi sumi”, ha assenyalat l’alcalde. Per formar-hi part només cal posar-se en contacte amb la regidoria d’Urbanisme i Medi Ambient de la vila que s’implicarà i gestionarà aquesta comissió específica de treball.

  “De la comissió s’elaborarà una proposta de modificació del POUM que després ha de passar per ple i anar a Urbanisme”, ha explicat l’alcalde. Per això, Domènech ja ha assenyalat que el procés per modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Múnicipal (POUM) serà un procés llarg. “El resultat no serà immediat, en un mes no tindrem càmpings a la vila. Modificar un POUM en menys de mig any és molt complicat”, ha comentat.

  D’altra banda, Domènech ha explicat que de cara al pròxim 2017 tenen previst repensar i revisar tot el POUM del municipi. “Es fa cada deu anys i el que tenim nosaltres és del 2006. Com equip de govern tenim ganes i creiem que cal fer una revisió però no volíem fer-ho ara, per no barrejar les coses”, ha explicat l’alcalde.

  En aquest sentint, per consolidar la modificació general del POUM, l’equip de govern vol fer-ho mitjançant un procés participatiu, seguint l’exemple de Viladamat. Un poble que ha rebut la felicitació de la comissió d’Urbanisme per la gestió del seu propi POUM. “És un model molt vàlid i digne, si sabem que alguna cosa funciona no cal inventar la sopa d’all”, ha comentat l’alcalde de Mieres, qui manté un bon diàleg amb la població de l’Alt Empordà, on també governa la CUP.

  D’altra banda, Domènech també ha explicat que emmirallant-se amb Viladamat i Capellades tenen previst tirar endavant un reglament de participació ciutadana perquè els veïns puguin tenir més veu en les decisions del dia a dia del municipi. “Fer-los més partícips, habilitar un consell de poble amb entitats de la vila i assemblees de poble”, ha conclòs Domènech.

 4. lejarza said

  Mieres crearà una comissió veïnal per modificar el POUM

  Es tirarà endavant a partir de la consulta popular que va donar el vistiplau
  a modificar el text

  01.02.2016

  MIERES | ACN / DDG

  Mieres crearà una comissió específica i oberta a tota la ciutadania per extreure una proposta per modificar el POUM amb l’objectiu de poder acollir càmpings dins del municipi. Així ho ha decidit l’equip de govern de la vila, encapçalat per Enric Domènech, després d’analitzar els resultats de la consulta popular que es va fer el passat 20 de desembre, on el 52,75% dels veïns van apostar per replantejar el model turístic de la vila.

  L’alcalde va detallar que comptaran amb un consultor ambiental independent per tractar les qüestions paisatgístiques i d’afectació del medi ambient. D’entrada, Domènech ja va avançar que la modificació del POUM serà un procés llarg perquè un cop s’hagi consolidat la proposta, s’ha de portar al ple i ha de rebre el vistiplau d’Urbanisme. D’altra banda, el batlle va assenyalar que tenen previst revisar i replantejar tot el POUM l’any vinent i que volen crear un reglament de participació ciutadana perquè els veïns puguin dir més la seva en la gestió municipal.

  El passat 20 de desembre Mieres va realitzar una consulta popular per saber si els veïns volien o no càmpings al municipi. En total hi van participar 127 de les 270 persones que podien votar, un 47,03%. Un 52,75% van votar a favor de replantejar el model turístic del municipi i obrir-lo a nous projectes com els càmpings, mentre que un 43,20% va votar-hi en contra i la resta, gairebé un 4%, van votar en blanc.

  Des d’un principi, l’equip de govern del consistori va explicar que el referèndum només seria vinculant si s’arribava al 50% de participació però, finalment, després d’analitzar les dades, l’equip municipal va assenyalar que actuaran com si fos vinculant perquè una gran part dels veïns van apostar per un canvi.

  Es crearà una comissió específica i oberta a tot el poble que permetrà extreure una proposta per modificar el POUM i així acollir càmpings a la vila.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: