Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Missatge de tranquil·litat als nostres pacients

Posted by lejarza en 18 diciembre, 2015


Missatge de tranquil·litat als nostres pacients

Dr. Secundino MartÍn, Dr. Miquel Àngel Froufe i Dr. Jordi Rimbau, Girona

En relació a la investigació oberta arran de la interlocutòria emesa pel Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Reus pel cas Innova, volem informar als nostres pacients que poden estar absolutament tranquils perquè mai hem utilitzat pròtesis Traiber, ni cap altre producte d’aquesta casa comercial en la nostra pràctica assistencial, ni en l’activitat pública ni en la privada.

Volem manifestar de manera categòrica i rotunda que les acusacions de presumptes cobraments de comissions il·legals són falses, i podem demostrar documentalment que als centres on treballem mai s’ha comprat material de Traiber, de manera que tampoc n’hem col·locat a cap pacient.

Estem molt dolguts per aquest procés judicial en el qual ens hem vist immersos sense ni saber-ho, i amb aquest escrit només volem transmetre un missatge de tranquil·litat als nostres pacients.

Anuncios

2 comentarios to “Missatge de tranquil·litat als nostres pacients”

 1. lejarza said

  El juez censura que Salud no analizase las prótesis de Traiber

  Los más de 6.000 pacientes afectados por las piezas defectuosas se extienden por 11 comunidades autónomas, Portugal, Francia e Italia

  Imputados 50 médicos por cobrar sobornos por usar prótesis de Traiber

  Jessica Mouzo Quintáns Barcelona

  El juez que instruye la causa contra la empresa Traiber por dispensar prótesis de rodilla, cadera y columna caducadas y pagar comisiones ilegales a médicos para implantarlas ha censurado en el auto judicial que los productos en mal estado no fuesen sometidos a inspecciones de calidad por parte de la Agencia Española del Medicamento (AEMPS) y la Dirección General de Ordenación y Regulación Sanitaria de la Generalitat.

  “Lo que queda claro es que ninguno de los dos organismos había inspeccionado nunca a Traiber y habrá que preguntarse quién tenía la obligación”, apunta el magistrado. El juez recuerda que las prótesis defectuosas “no se colocaron en un chiringuito o un sótano”, sino en una treintena de hospitales públicos y clínicas privadas de Cataluña, por lo que “habrá que investigar si los poderes públicos dejaron desamparados” a los pacientes afectados.

  En total, son más de 6.000 personas de 11 comunidades autónomas, Portugal, Francia e Italia las perjudicadas por las prótesis en mal estado. El magistrado ha pedido a las instituciones reguladoras del Gobierno central y de la Generalitat que respondan “a la mayor brevedad” si inspeccionaron o no a Traiber desde su constitución hasta el 7 de noviembre de 2014, cuando la misma AEMPS cerró cautelarmente la empresa.

  Apenas 24 horas después de que se hiciese público el auto judicial en el que se imputaba a 47 médicos por el cobro de comisiones ilegales desde Traiber, el Colegio de Médicos de Barcelona (COMB) salió al paso contra las acusaciones a algunos de sus colegas y reprochó al juez que se difundiesen los nombres de los facultativos imputados sin avisarles previamente y sin probar su participación en los hechos. “Esto puede poner en riesgo la confianza de los pacientes con sus médicos y, por tanto, la salud de los ciudadanos en general”, criticó.

  El COMB también exigió preservar la presunción de inocencia de los médicos imputados y pidió que se aclare “lo más pronto posible si la imputación masiva es por una infracción administrativa o si se trata de una acusación por daños demostrados sobre la salud de los pacientes que se hayan implantado estas prótesis”.

  El juez ve indicios suficientes para imputar a los investigados por delitos de prevaricación, malversación, alteración del precio en concursos públicos, tráfico de influencias, cohecho, omisión del deber de perseguir delitos, fraude, estafa, corrupción entre particulares, falsedad documental, contra la salud pública y blanqueo de capitales.

 2. lejarza said

  Els país de les comissions

  Xavier Rius

  Llevat el doctor Lluís Esteve, que és el meu metge de capçalera al CAP; i el doctor Pere Planas, que em va curar l’asma de petit, no me’n refio dels metges. La meva desconfiança va començar quan, amb catorze anys o quinze anys, em van dir per primer cop que havai de dur ulleres. En acabar la visita l’oculista li va dir a ma mare: “vagi aquí que li faran bé” mentre li lliurava una targeta d’una òptica a Rambla Catalunya crec que ara tancada. Amb els anys vaig entendre que el metge en qüestió rebia una contraprestació en metàl·lic o en espècies. És a dir, una comissió.

  Anys després, en una altra revisió ocular, aquesta en una mútua, la metgessa corresponent em va suggerir operar-me de la vista per reduir dioptries, una intervenció que es començava a popularitzar. “Ah, però això ho fan aquí?”, li vaig preguntar ingènuament. “No, en un altre lloc”, em va respondre.

  Crec que, en aquest cas, traïa fins i tot la confiança professional que l’empresa havia dipositat en ella. Quan vaig demanar per curiositat l’import del cost de la intervenció -del qual ella se’n devia endur un pessic- vaig deixar-ho córrer. La miopia, com la calvície, s’ha de dur amb dignitat.

  Òbviament no es pot generalitzar, però sospito que els metges reben tota mena de regals. I que els congressos mèdics han esdevingut sovint viatges de plaer, fins i tot sexuals. “Se han encontrado documentos justificativos de pagos de varios viajes con ocasión de sendos congresos de Traiber. En el 2007 a Cabo Verde, en el 2008 a Egipto, en el 2009 fue a República Dominicana” explica el jutge Diego Álvarez de Juan, que instrueix aquest cas, en la seva resolució del passat dia 15. No es pensaran que anaven a veure només les piràmides, oi?.

  Perquè de tots els casos de corrupció que tenim a casa nostra el cas de les pròtesis caducades -podria ser el títol d’una novel·la de Ruiz Zafón- em sembla el més esgarrifós. I això que en tenim un munt. Una cosa és ficar la mà a la caixa, que ja és prou greu, però l’altra és col·locar una protesi defectuosa de maluc o de genoll en un pacient a canvi d’una comissió.

  Com diu el jutge: “Aquí está en juego un bien esencial de la sociedad: la salud. Ya no sólo es un problema de presunta corrupción, sino que es un problema de que, como consecuencia de la presunta corrupción (política y de particulares), se pone en grave riesgo la salud de los ciudadanos. Y es que aquí no se presionó o no se pagó, precisamente, para poner las mejores prótesis del mercado, ni si quiera las menos malas, se presionó y se pagó por colocar prótesis caducadas o en mal estado”.

  Per això dijous sentia el degà del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, al Telenotícies vespre defensant la integritat dels metges i lamentant “la indefensió que se n’assabentin a tavés dels mitjans de comunicació”. Però, almenys al tall que van posar a TV3, de les presumptes comissions no en deia res.

  El Col·legi de Metges és un cas curiós de la nostra societat civil perquè, quan governava el tripartit, tenien un president proper al PSC -el doctor Vilardell és autor del famós informe Vilardell sobre la sanitat pública encarregat per la llavors consellera Geli- i quan governa Convergència en tenen un proper a CDC. Això, sens dubte, deu facilitar la relació amb el departament.

  Però la pregunta és: els metges cobraven comissions?. Al capdavdall, el jutge esmenta que un dels presumptes delictes de Traiber era el “soborno a médicos en formas de presuntos pagos en metálico para colocar sus protésis”. La llista dels professionals que presumptament haurien cobrat de l’empresa -alguns apareixen amb notes com “oferta de supercolaboración”- són:

  Jordi Casas Sabater (Clínica del Pilar)
  Salvador Fernández García (Parc Taulí Sabadell)
  Juan L. Maestro de León (Clínica Dexeus)
  Osvaldo Gómez Sosa (Teknon)
  Ferran Nadal García (Teknon)
  Lluís Madera Cat (Clínica Bofill Girona)
  Alejandro Poal-Manresa (Broggi, Hospital Sant Joan Despí)
  Xavier Martín Oliva (Clínica del Remei)
  Jesus Lafuente Baraza (Hospital del Mar)
  Xavier Clos Busquets (Hospital de Vic)
  Carlos Justibró Berlanga (Clínica del Remei)
  Joan Lluís Tomás Vidal (Clínica Corachan)
  José A. Mellado Navas (Hospital de Vic)
  Secundino Martín Ferrer (Hospital Trueta de Girona)
  Manuel Riera Manresa (CIMA)
  Andreu Comballa Aleu (Hospital Clínic)
  Jordi Rimbau Muñoz (Hospital Trueta de Girona)
  Carles Dolz Jordi (Hospital de Viladecans)
  Alex Msuet (Hospital Quirón)
  Juan Luís Maestro de León (Clínica Dexeus)
  Joaquim Rodríguez Miralles (Hospital de Vic)
  Ramón Clos Molina (Hospital de Vic)
  Josep Roca Silva (Hospital Platón)
  Jordi Español (Hospital de Terrassa)
  Rodrigo Rodríguez Rodríguez (Hospital Sant Pau)
  Manel Ribas Fernández (Clínica Dexeus)
  Joan Leal Blanquet (Tres Torres)
  Xavier Riera Albó (Tres Torres)
  Luís Aguilar i Fernández (Teknon)
  Joan C. Monllau García (Hospital Sant Pau)
  Miguel A. Froufe Siota (Hospital Trueta de Girona)
  Enrique Henere Rivera (CIMA)
  Antonio Fraguas Castany (Teknon)
  Jaume Suñol Sala (Clínica del Pilar)
  Fernando Marqués López (Clínica del Pilar)
  Enrique Rodríguez Boronat (Esperit Sant Santa Coloma)
  Antonio Ruiz Guillen (Sant Joan de Reus)
  Eva Planes Vall (Sant Joan de Reus)
  Tomás Simorte Moreno (Sant Joan de Reus)
  Alejandro Fernández Domingo (Sant Joan de Reus)
  Rodrigo Miralles (Sant Joan de Reus)
  Xavier Llaurado Barenys (Sant Joan de Reus)
  Miquel Vilardell (ex degà del Col·legi de Metges)
  Josep Giné Goma (Hospital Joan XXIII)

  M’agradaria pensar que no. Però llevat l’expresident, que també va sortir al TN, cap altra ha donat la cara en persona, ha negat els fets amb rotunditat i ha anunciat una querella per prevaricació contra el jutge, que és el que se sol fer en aquests casos. Com a molt un comunciat de desmentiment del propi hospital.

  Em ve al cap , salvant totes les distàncies, l’exconseller delegat de l’empresa Teyco, Jordi Sumarroca; que va sortir en llibertat el passat mes d’agost després de pagar una fiança de 600.000 euros i haver estat tres setmanes en presó preventiva. L’home tampoc no va dir ni mu i setmanes més tard el jutge -en aquest cas del Vendrell- va començar a tirar del fil amb l’anomenada Operació Petrum de presumpte pagament de comissions. De moment, portem dos registres a la seu de Convergència.

  Som un país al que li agrada els eufemismes -ja s’ha vist amb el procés-, però aquí de les comissions se’n diuen “royalties”. “Hay indicios para pensar que lo que Traiber entiende por royalties, en realidad son, presuntamente, negocios jurídicos simulados que se utilizan para encubrir el pago de comisiones irregulares”, afegeix el jutge. Les comissions podien arribar al 25%: del 22% en el cas de facturar entre 4.000 i 4.999 euros, un 24% entre 5.000 i 5.599 euros i per un import superior als 5.600 euros fins a l’esmentat 25%.

  Perquè ens queixem molt de la corrupció política, però en el fons està estesa per totes les capes de la societat: del futbol a l’òpera. Potser recordar que tenim tres estrelles del Barça -Messi, Mascherano i Adriano- que han tingut recentment problemes amb Hisenda. I una diva com Montserrat Caballé que acaba de ser condemnada a sis mesos de presó i a pagar-ne 250.000 pel mateix motiu.

  Jo tenia un oncle que va morir fa un any i mig que tenia un petit negoci. Recordo que en una de les últimes converses que vaig tenir amb ell -en ple cas Bárcenas- estava esparverat perquè “fins i tot el més tonto vol cobrar comissions”. El pagament de comissions, en efecte, és l’esport nacional. Encara que no és necessàriament il·legal. Quan encara érem una potència del sector tèxtil els famosos representants de gèneres de punt obrien mercat per les ignotes terres d’Espanya a cop de comissió. Aquests sí que eren uns herois.

  Però, el que em pregunto, és si per combatre la corrupció hem d’esperar a tenir un país nou o ens hi podem posar ara mateix.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: