Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els pobles assumeixen el 40% del cost de serveis de cultura i esports comarcals

Posted by lejarza en 12 diciembre, 2015


Els pobles assumeixen el 40% del cost de serveis de cultura i esports comarcals

Diari de Girona – Olot, Xavier Valeri

El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar per unanimitat un conveni de cooperació entre el mateix Consell i els ajuntaments de la comarca destinat al cofinançament dels serveis d’ensenyament, cultura i esports.

L´acord havia estat debatut en els dos darrers Consells d’Alcaldes.

A més, la proposta de cofinançament havia estat en els Consell d’Alcaldes del mandat anterior.

Que el tema havia estat parlat de temps, ho va dir el vicepresident, Josep Berga Vayreda (CiU):

Es va debatre llargament en els dos anteriors consells d´alcaldes”. Després va enumerar: “Són la Unitat d´Escolarització Compartida (UEC), els recursos educatius de l´Institut Municipal d´Educació d´Olot (IME), el Cantània (cantada de final de curs), la despesa de l´Oficina Comarcal del Consorci de Normalització Lingüística, el Consell Esportiu de la Garrotxa, l´Arxiu de la Garrotxa, i el programa de qualificació compartica del Pla de Transició al Treball”.

Va explicar: “Són serveis cofinançats per la Diputació i la Generalitat”. De la despesa total dels serveis, el Consell Comarcal de la Garrotxa en va assumir el 10% fins al 2013.

En aquell moment, segons Berga, el Consell Comarcal va demanar la col·laboració dels ajuntaments, perquè es fessin càrrec de cofinançar el 40% del 10% del cost total que fins llavors havia assumit el Consell Comarcal de la Garrotxa. Va dir: “Vista la situació del pressupost del Consell Comarcal, es va demanar la cooperació als ajuntaments”. Segons va explicar: “Es va debatre de quina manera es podia repartir i en del darrer Consell d´alcaldes es va arribar a un acord”. Va seguir: “Avui el que portem a aprovació és el conveni que ha de regular l´acord entre el Consell Comarcal i els diversos Ajuntaments”.

La reunió del Consell d´Alcaldes va ser complicada”, va descobrir el portaveu d´ERC-AM, Narcís Feixas. “Jo -va continuar- sé que per als Ajuntaments petits* com el meu és difícil fer aquests equilibris”. Això no obstant va exposar: “Com que els tres alcaldes del nostre grup (Santa Pau, la Vall d’en Bas i Castellfollit de la Roca), ens han dit que és complicat, però que ho hem de fer, hi votarem a favor”.

Ens sembla bé”, va afirmar Sílvia Pagès (CUP). Segons ella, és bo mantenir uns serveis que no són prioritaris i va demanar per la possibilitat d´ampliar-los.

La definició de Josep Guix (PSC) va ser: “La filosofia del Consell Comarcal és donar serveis als ajuntaments”. Va afegir: “Sobretot, si són serveis relacionats amb ensenyament, cultura i esports, dels quals els municipis petits estan mancats”.

Joan Espona (president del Consell Comarcal per CiU) va exposar: “Ja no tenim l´obligació de donar aquests serveis, però ho hem de fer per millorar”. Va afegir que el propòsit del Consell Comarcal és el de donar més serveis i de més qualitat. Va subratllar les dificultats per trobar recursos. Sobre els ajuts, Espona va indicar que en cas de millora del conveni es milloraria el paper dels pobles o la qualitat dels serveis.

*) Els 20 Ajuntaments petits de la Garrotxa: Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres i Santa Pau.

Anuncios

2 comentarios to “Els pobles assumeixen el 40% del cost de serveis de cultura i esports comarcals”

 1. lejarza said

  El deute públic de la Generalitat de Catalunya arriba als 68.088 milions d´euros, el 33,6% del PIB

  El deute públic de Catalunya va créixer en 1.561 milions d’euros entre juny i setembre, de manera que a finals del tercer trimestre l’endeutament ja s’havia enfilat fins als 68.088 milions, un 33,6% del PIB, segons els càlculs del Banc d’Espanya. El deute s’ha quadruplicat en els darrers 15 anys, ja que l’any 2000 era del 8,3%.

 2. lejarza said

  L´Ajuntament de Riudaura aprova delegar serveis al Consell Comarcal

  06.01.2016

  RIUDAURA | DDG L’Ajuntament de Riudaura va aprovar la delegació dels serveis d’ ensenyament, cultura, salut pública, protecció civil i inspecció d’activitats al Consell Comarcal de la Garrotxa. Ho va fer en el ple del dilluns passat. L’acord va ser pres amb els 5 vots a favor de l’equip de govern, Agrupació d’electors independents Fem Riudaura i l’abstenció dels 2 regidors d’Esquerra Repúblicana de Catalunya.
  David Jané (alcalde de Riudaura) ha explicat que el Consell Comarcal disposa de tècnics especialitzats en cadascuna de les àrees i que en canvi un ajuntament petit no pot tenir-ne.
  En tant que exemple ha explicat que sense la delegació de serveis, l’Ajuntament havia de contractar l’elaboració d’un pla contra incendis de manera puntual. En canvi -ara- si n’hi ha necessitat ja se’n fa càrrec el Consell.
  El mateix passa amb les planificacions de cultura o salut pública. En el darrer apartat, l’estudi de l’estat de l’aigua les fonts del terme municipal també s’havia de fer de manera independent. En canvi ara el faran els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: