Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les farmàcies volen cobrar o fer política?

Posted by lejarza en 16 noviembre, 2015


Les farmàcies volen cobrar o fer política?

la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona és la dona de l´alcalde convergent d´Olot i té sou de la Generalitat de Catalunya”

Joan Garcia

Les farmàcies catalanes fa quatre mesos que no cobren. El sorprenent, però, és que han penjat uns cartells en els seus establiments en què diuen: «L´administració paga els medicaments mesos després que els necessitis. Aquest cost l´avancen les farmàcies».

Fixeu-vos en el detall. Culpen ambigüament l´administració quan ells saben perfectament que els pagaments corresponen a la Generalitat. L´ambigüitat, però, no és sobrera per deixar el dubte d´allò tan gastat que la culpa de tot és de Madrid.

La partida corresponent a les farmàcies està prevista en els Pressupostos de la Generalitat. On són els diners?

Per què els farmacèutics no s´atreveixen a identificar clarament que qui no paga és la Generalitat? Temen represàlies? Si fós així que ho denunciïn. Prefereixen fer política abans que cobrar? Doncs, aleshores que no es queixin. Les revolucions no surten de franc.

Però, és clar si la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona és la dona de l´alcalde convergent d´Olot i, al mateix temps, és la cap de farmàcia del Trueta, o sigui que té sou de la Generalitat, es comencen a entendre moltes coses. Tot queda a casa. Continuïn fent política i sacrificant-se per Artur Mas i la causa.

13 comentarios para “Les farmàcies volen cobrar o fer política?”

 1. lejarza said

  Un «problema estructural»

  En el cas de les farmàcies, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Dalmases, va recordar que el deute de la Generalitat és de 340 milions; més de 30 milions dels quals corresponen a factures dels medicaments dispensats per les farmàcies gironines. Sobre els impagaments, Dalmases va reiterar que «es tracta d’una qüestió estructural, ja que es repeteix des de fa 4 anys», en què «un risc de l’administració es posa en mans dels professionals sanitaris».

  El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, va assenyalar que les farmàcies «no tenen suficient capacitat econòmica davant una situació excepcional com l’actual», i que aquestes es plantegen el dilema de «complir socialment i donar medicaments com toca, però arruïnar-se».

  Per al vicepresident de la Federació Espanyola de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR), Vicenç Calduch, «s’ha de responsabilitzar a qui toca d’aquesta cronificació agreujant dels últims anys en el sector, que provoca un sofriment professional que arriba també a la salut diària de la gent».

  Des de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), el seu president, Vicente Botella, va exposar que en el seu cas «el deute de l’Estat és cap als pares i avis de la nostra societat» i que «no és important el debat entre Madrid i Barcelona, sinó que el dependent pugui subsistir i viure en pau».

  El president de PIMEC, Josep González, va reivindicar el «crit d’atenció» de les patronals tant al Govern català com al central perquè trobin «una solució urgent a una situació de fallida que posa en perill milers de llocs de treball, així com el dret a la salut de tots els ciutadans».
  El president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) va ressaltar que «no s’entén que en un moment en què les recaptacions per impostos de l’Estat han pujat» els terminis de pagament a estructures sanitàries «estiguin empitjorant».

  Per la seva banda, el president de la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (FETOR), Santiago Maza, va recordar que el sector de l’ortopèdia «ja es va mobilitzar el 5 d’octubre contra les retallades a les prestacions de productes ortopèdics que té previst aplicar el Ministeri de Sanitat», a la qual cosa cal afegir que «els pagaments de les administracions, per sobre dels terminis legals establerts, dificulten el dia a dia de moltes ortopèdies, especialment en uns moments en què aconseguir algun tipus de finançament és una tasca complicada».

  No descarten mobilitzacions

  Les entitats van mostrar la seva confiança en què les administracions puguin fer un pas endavant els propers dies, però si no es produeix, no descarten possibles mobilitzacions o altres mesures de pressió. Així ho va afirmar el president del Consell de Col·legis Farmacèutics, que va recalcar que sempre es faran tenint en compte no afectar el sector amb conseqüències a la salut, perquè no és «un sector d’oci». Botella també va afegir que es procurarà no crear «alarma social».

 2. lejarza said

  Les farmàcies alerten que perillen les nòmines i les pagues de Nadal

  La patronal del sector rebutja que els partits els utilitzin per fer «xantatge polític»

  25.11.2015

  BARCELONA | EFE/DDG

  El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va considerar ahir «molt desafortunat» que el número 2 del departament d’Economia dels recomanés posar espelmes per veure si cobren, i ha advertit que si no arriba el FLA perillen les nòmines i pagues dobles de Nadal.
  La Generalitat deu a les farmàcies catalanes més de 330 milions d’euros corresponents a les factures de tres mesos de medicaments, que a final de mes augmentaran a quatre mesos i gairebé 450 milions si no paga la factura aquest mes.
  En declaracions a RAC1, De Dalmases va criticar el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per utilitzar el Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA- «en el moment amb més rèdit polític».
  «Si tots aquests diners no arriben, veurem què passa amb les nòmines i les pagues dobles de Nadal. No ens podem encomanar a una espelma com a solució», va alertar el president dels farmacèutics catalans, que ha indicat que cadascuna de les més de 3.000 farmàcies té un deute vençut de mitjana d’uns 100.000 euros.
  «Sentir dir al número 2 del Departament d’Economia que haurem de posar una espelma és una declaració molt desafortunada amb vista a un col·lectiu que des de fa 4 anys està suportant misèries», va retreure De Dalmases, per a qui «polititzar les factures dels proveïdors és un error, un error molt greu».
  El president del Col·legi de Farmacèutics va explicar que la primera setmana del mes d’octubre ja va contactar amb Hisenda per explicar-los la situació límit. «Anàvem passant de setmana en setmana.
  Era evident que s’estava esperant el millor moment amb més rèdit polític per treure la mesura, per sortir de salvadors», va retreure. De Dalmases també va lamentar que «ningú m’ha trucat per dir-me res. Estic indignat i trist».
  «És una situació molt difícil. Estem indignats i lluitarem a mort per això. Però també esperem que si tenim un BOE que diu que toquen 3.034 milions a Catalunya i que necessitem com l’aigua que es beu, a més de queixar-se, si ens han posat condicions indignes, que es treballi i es lluiti perquè aquests diners arribin. Ho necessitem. Ens estem endeutant perquè l’administració no ens paga aquells medicaments que estem dispensant als ciutadans», va concloure el farmacèutic.

  Crida a la responsabilitat
  El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antonio Torres, va afirmar que «el que passi entre les administracions no pot servir de xantatge», i va lamentar que les farmàcies catalanes hagin de finançar la dispensació de fàrmacs de la Seguretat Social.
  En declaracions a Onda Cero i en al·lusió a la recomanació que va fer ahir el número dos d’Economia de la Generalitat perquè els farmacèutics posessin una espelma per poder cobrar, Torres va dir: «Jo se la pensava posar a santa responsabilitat. Santa responsabilitat és la patrona de què les administracions facin el que han de fer: complir la seva responsabilitat».
  «Si t’ho mires pel costat de la Generalitat, té delegades les competències en tot el tema de sanitat, però, al final, a nosaltres ens ha de ser exactament igual. L’Administració és la responsable de garantir el servei de salut als seus ciutadans», va declarar Torres.

 3. lejarza said

  SANTA PACIÈNCIA

  DAVID CÉSPEDES

  Fa uns dies vaig haver de comprar a la farmàcia un medicament que costa 100 euros. La meva cara en saber el preu no té punt de comparació amb la del farmacèutic que em va deixar anar un: «Imagina’t jo, que no sé quan cobraré aquests 100 euros…». Les farmàcies estan passant un autèntic calvari perquè no reben els diners que els deu el Govern. A sobre, s’ha de tenir molta cara per contestar-los que tinguin paciència i que posin un ciri a la seva patrona per poder cobrar. Paciència és la que hem de tenir tots els ciutadans davant d’un govern que, si bé és veritat que Madrid ha tancat l’aixeta dels calers, no compleix amb la seva primera responsabilitat que és la de cobrir els serveis més bàsics. I aquí no serveixen les excuses. Que es treguin els diners d’altres reserves perquè segur que trobaríem despeses innecessàries. Les farmàcies veuen perillar les nòmines i les pagues dobles del seu personal. Mentrestant, als nostres diputats no els falta el sou a final de mes. El Govern ha de garantir el servei de salut als seus ciutadans i aquí sí que no val la paciència. El que és bàsic no es pot incomplir de cap manera.

 4. lejarza said

  Farmacèutics i espelmes

  Ramon Riu Codinach, Manlleu

  No han estat gens afortunades les paraules del número dos de la Conselleria d’Economia, Albert Carreras, recomanant als farmacèutics que encenguin un ciri al sant de la seva preferència, la veritat que no ho han estat. Al marge de qui tingui raó amb el tema dels diners que no volen pagar els del Govern central, no són paraules, em fa l’efecte, d’un alt càrrec del Govern català.

  Les formes no es poden perdre mai i menys en públic i davant els micròfons. I ja fa massa temps que des del nostre Govern es tendeix a tirar de populisme, potser per agradar i acontentar uns quants. Estem perdent les formes i possiblement estem perdent el rumb que tot Govern, per sobre de tot ha de mantenir.

  Ja no recorden les abraçades del Majestic amb l’ara enemic PP, i ja ningú pensa que CiU va aguantar governs socialistes. Ni abans, penso, eren tan bons, ni ara poden ser tan dolents. Però, en fi, crec que el passotisme en el discurs s’hauria de limitar més i des de Catalunya s’hauria de donar una lliçó de política amb un discurs sempre de més categoria i altura intel·lectual. I ara som molt agressius, però penso que no és la manera. No tindrem mai, d’aquesta manera, ni la raó ni les simpaties del món.

 5. lejarza said

  “Farmacèutics, poseu una espelma a la patrona”

  JOSEP LÓPEZ DE LERMA

  Nego rotundament que el govern d’Espanya va imposant el famós article 155 de la Constitució Espanyola, relatiu a la suspensió de l’autonomia, per la via de fet i en forma de pessigades al govern de la Generalitat. Per afirmar-ho no n’hi ha prou de dir-ho, sinó que manquen proves. Constituiria prova que, previ requeriment al president de la Generalitat, el Senat així ho acordés, i no està gens clar, més aviat el contrari, que, dissoltes les Corts Generals, la Diputació Permanent d’aquella institució parlamentària disposés de l’esmentada potestat. Per tant, menys mentir i més fer a favor dels ciutadans, que aquesta és la finalitat intrínseca a la política.
  Per ara, l’única prova que s’ha aportat a aquest debat polític imaginari ha estat en forma de reclamació instada des de la Unió Europea: la Generalitat no ha comptabilitzat 1.300 milions d’euros que li va prestar el ministeri d’Hisenda per fer front a factures no pagades, atès que Catalunya no pot endeutar-se més i al cim no té cap credibilitat en el mercat financer internacional. En el llenguatge a l’ús, és un “bonus escombraria”. No comptabilitzar equival a dir que ningú no sap on són els precitats 1.300 milions d’euros, ni en què s’han gastat, pel supòsit que s’hagi fet. Fins ara, cap explicació creïble, per aportació documental que l’avali, s’ha donat des del Govern català a l’objecte de restaurar el seu bon nom davant la Unió Europea i, sobretot, davant els ciutadans que volen transparència absoluta sobre on van els diners que paguen amb els seus impostos. Això no és una anècdota d’error comptable; és quelcom molt seriós, que posa en entredit la fiabilitat del mateix govern de Catalunya.
  1.300 milions d’euros “desapareguts”, el ministre Montoro ha enviat al Banc d’Espanya, la Intervenció General de l’Estat i a l’Institut Nacional d’Estadista a esbrinar-ho perquè Europa no està per punyetes i menys per jugar a cuit i amagar, com sembla ser l’infantil joc preferent del govern català en funcions.
  Amb Europa no es juga i no se l’enganya. Agradi o no, aquest és l’únic fet objectiu que es troba damunt la taula i no pas si des del centre es va imposant a la Generalitat de Catalunya l’esmentat precepte constitucional en petites dosis, una mentida més dels milions de mentides amb les quals ens han despatxat des de l’arribada d’en Mas al Palau de la Generalitat, agradi o no llegir-ho.
  Vaporitzats aquests 1.300 milions d’euros, ja que no es troben, el Govern espanyol ha decidit no fiar-se més del català i ha dictat una ordre ministerial per la qual es presten diners sempre que se sàpiga en què es gasten. Qualsevol banc faria el mateix i encara més si es trobés sota la tutela del Banc Central Europeu, cas d’Espanya. La disposició ministerial no és una intervenció en tota regla de les finances de la Generalitat, sinó l’aplicació d’una reforma constitucional primer i de l’aprovació de la llei que la desenvolupa després aprovada per…CiU! La prova es troba en els diaris de sessions de les Corts Generals, pel que fa al vot, i en el recurs anunciat pel president Mas, el qual no ho serà en seu del Tribunal Constitucional, sinó del Contenciós-Administratiu.
  Això sol nega amb fets l’aplicació del ja esmentat article 155 CE que ens venen la colla de galifardeus que envolten el superb d’en Mas. En aquells 1.300 milions d’euros que ningú no explica en què s’han gastat, hi anaven molt més que els 330 milions que es deuen als farmacèutics, i molts més n’hi ha en els més de 3.000 milions d’euros concedits com a nou préstec, però sotmesos a control per part del Govern central a l’objecte que la Unió Europea no el torni a fer posar vermell pel que fa a la gestió dinerària de la Generalitat de Catalunya.
  Mentre Catalunya es negui a complir la citada orde ministerial tot seguint l’esperpèntic pronunciament del seu Parlament, el de la desconnexió, els farmacèutics no cobraran i, en conseqüència, tindrà raó el número dos del Departament d’Economia i Coneixement: “Que posin una espelma a la seva patrona de referència!”. Serà antològica la resposta donada i serà humiliant, com ha dit el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, com també demostra en mans de quina mena de personatges estem, però concorda perfectament amb allò acordat per JxSI i la CUP en seu parlamentària. Au, visca l’estelada, visca els votants de JxSí i visca els electors de la CUP!
  Els farmacèutics? Doncs enviats a l’espai sideral de la santa paciència, invocació patronal inclosa.

 6. lejarza said

  Farmacèutics de Catalunya

  Junta Actual

  La darrera Junta del Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya va prendre possessió el 13 de juliol de 2012, i està formada per:

  Consellers Nats

  Sr. Jordi de Dalmases i Balañá (President del Col•legi de Barcelona)
  Sra. Rosa Sacrest i Güell (Presidenta del Col•legi de Girona)
  Sr. Josep Aiguabella i Alentà (President del Col•legi de Lleida)
  Sr. Joaquim Nolla i Solé (President del Col•legi de Tarragona (*)

  Consellers per Elecció

  Sra. Maria E. Calvo i Gil (Col•legi de Barcelona)
  Sra. M. Pilar Gascón i Lecha (Col•legi de Barcelona)
  Sr. Francesc Pla i Santamans (Col•legi de Barcelona)
  Sra. Susanna Fornells i Pagés (Col•legi de Girona)
  Sr. Daniel Manso i Abizanda (Col•legi de Lleida)
  Sra. Àngels Dronda i Ayza (Col•legi de Tarragona)

  Relació de càrrecs
  President: Sr. Jordi de Dalmases i Balañá (COFB)
  Vice- President: Sr. Josep Aiguabella i Alentà (COFL)
  Secretària: Sra. M. Pilar Gascón i Lecha (COFB)
  Vice-secretària: Sra. Maria E. Calvo i Gil (COFB)
  Tresorer: Sr. Joaquim Nolla i Solé (COFT)
  Vice Tresorera: Sra. Àngels Dronda i Ayza (COFT)
  Vocal Autonòmic: Sra. Susanna Fornells i Pagés (COFGi)
  Vocals: Sr. Francesc Pla i Santamans (COFB)
  Sr. Daniel Manso i Abizanda (COFL)
  Sra. Rosa Sacrest i Güell(COFGi)

  (*) des del novembre del 2012

 7. lejarza said

  Les farmàcies denuncien que els impagaments que encara arrosseguen estronquen les seves perspectives de futur

  Amb l’últim Fons de Liquiditat Autonòmica, la Generalitat ha pogut pagar l’últim mes de medicaments a les farmàcies, però, tot i així, encara queden alguns mesos impagats. Enmig d’aquest context, avui s’ha reunit a Olot el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

  A la farmàcia Sans d’Olot, la notícia del pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica ha estat agredolça. S’ha pogut pagar l’últim mes, però encara queden altres per pagar. Els impagaments al sector, que s’han anat succeint durant els últims quatre anys, han deixat la tresoreria de la farmàcia sota mínims.

  Fins a la data, aquesta farmàcia assegura que ha pogut pagar a treballadors i proveïdors, tot i que amb la connivència d’aquests últims. Al farmacèutic Joan Sans no li angoixen tant els impagaments com la falta de previsió a l’hora de cobrir el deute. Joan Sans diu sentir-se decebut pel tracte polític que està rebent el sector. A l’angoixa dels impagaments s’afegeix la responsabilitat professional per seguir dispensant els medicaments necessaris per als ciutadans.

  Avui el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’ha reunit a Olot. És un consell ordinari, si bé en els darrers mesos se n’han celebrat també d’extraordinaris per mirar de trobar una solució conjunta a la problemàtica. El sector farmacèutic català necessita que se li retorni el deute al més aviat possible per remprendre el ritme i recuperar les perspectives de futur.

  —-
  El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’ha celebrat aquest dimecres al matí. Es tractava d’un consell ordinari, si bé darrerament els quatre col·legis estan celebrant consells extraordinaris per decidir actuacions conjuntes enfront els impagaments acumulats de la Generalitat. El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i portaveu del col·lectiu, Jordi de Dalmases, ha estat al plató d’OLOT TELEVISIÓ per parlar del treball conjunt que s’està duent a terme.
  http://www.olot.tv/noticies/les-farmacies-denuncien-que-els-impagaments-que-encara-arrosseguen-estronquen-les-seves-perspectives-de-futur/

 8. lejarza said

  Les farmàcies catalanes cobren la factura del juliol

  BARCELONA | EFE

  Les farmàcies catalanes van cobrar el passat 27 de novembre de la Generalitat els més de 100 milions d’euros de la factura del mes de juliol passat, però com que el CatSalut ha tornat a incomplir aquest mes el pagament del concert la suma que es deu als apotecaris ascendeix de nou a més de 330 milions d’euros.

  Segons ha informat el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, l’administració catalana havia d’haver pagat dissabte passat els 117,8 milions d’euros corresponents a la factura dels medicaments que les farmàcies catalanes van dispensar a l’octubre.

  Com que el pagament no es va fer efectiu, aquesta factura se suma a la que encara tenia pendent pels fàrmacs dispensats a l’agost (100 milions d’euros) i del setembre (112,5 milions).

  D’aquesta manera, el deute que acumula la Generalitat amb els farmacèutics és de tres mesos i puja a 330,3 milions d’euros.

 9. lejarza said

  Las farmacias presionan para que Mas salde su deuda antes de fin de año

  Jessica Mouzo Quintáns Barcelona

  La partida extraordinaria del Fondo de Liquidez Autonómico (FLA) ha aliviado parte de la deuda que tenía la Generalitat con las farmacias catalanas. Sin embargo, el montante a deber era tal (330 millones de euros), que ni siquiera la llegada del FLA consiguió liquidarlo completamente. La Administración catalana ha pagado 213 millones a través de la partida extraordinaria, pero todavía quedan pendientes 117,8 millones del mes de octubre. Los farmacéuticos han apremiado a la Generalitat a que pague este monto cuanto antes para entrar en 2016 sin deudas con las boticas.

  Según las farmacias, la Administración tendría que haber pagado la factura de octubre el 5 de diciembre. Si la Generalitat no efectúa este pago antes de fin de año y el correspondiente a noviembre antes del 5 de enero, los boticarios acumularían de nuevo una deuda de dos meses.

  “El FLA extraordinario tendría que servir para poner a cero la deuda y hacer un replanteamiento para que no se vuelvan a repetir los mismos errores”, protesta Jordi de Dalmases, presidente del Consejo de Colegios Farmacéuticos de Cataluña (CCFB). Desde los primeros retrasos en 2011, la deuda de la Generalitat con las farmacias se ha ido agradando hasta que en noviembre se acumularon oficialmente cuatro meses de demora.

  Cuatro años con impagos

  “Si volvemos a empezar el año con dos meses de retraso y los presupuestos tampoco reflejan el gasto que sabemos que será necesario para hacer frente a los pagos de los medicamentos, es evidente que no se habrá dado solución a la problemática que sufrimos desde hace cuatro años”, apostilla De Dalmases.

  “No es de recibo que, en un momento de recuperación económica, se continúe arrastrando la deuda de los farmacéuticos, que llevan cuatro años cargando sobre sus espaldas la responsabilidad que le pertoca a la Administración de hacer frente a un derecho básico como es el acceso a la medicación”, concluye Antoni Torres, presidente de la Federación de Asociaciones de Farmacias de Cataluña.

 10. lejarza said

  La Generalitat de Catalunya va rebre ahir 159,58 milions d’auros corresponents a l’abonament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari, dels quals 148,97 es destinaran al pagament de farmàcies. Es tracta dels diners que el ministeri d’Hisenda no va abonar en el primer pagament del FLA extraordinari realitzat al desembre. Amb aquest abonament, els farmacèutics van poder cobrir la factura dels medicaments dispensats a l’octubre (117,8 milions) i un 27% de la de novembre, que en total ascendeix a 114,8 milions. En un comunicat, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya va alertar que el proper 5 de febrer es tornaran a acumular gairebé dos mesos de deute (més de 200 milions) si no es paga la factura del desembre.
  Els representants del Col·legi de Farmacèutics van contactar amb el nou executiu de la Generalitat per tal de «trobar solucions i prendre mesures perquè aquesta situació que afecta tot el sector sanitari deixi de ser un problema crònic que s’arrossega des de fa més de 4 anys», afirma l’ens en un comunicat. Pel Col·legi, aquestes mesures passen per «l’elaboració de pressupostos realistes per cobrir les necessitats existents, per un finançament suficient per fer-hi front i per un calendari estable de pagaments per al 2016». En un comunicat, el Ministeri d’Hisenda ha celebrat que la Generalitat està «complint» les mesures «addicionals» que es van aprovar al novembre.

 11. lejarza said

  La Generalitat torna a incomplir amb les farmàcies i ja els deu gairebé 200 milions

  BARCELONA | AGÈNCIES/DDG

  El Servei Català de la Salut (CatSalut) va tornar a incomplir ahir el termini de pagament de les factures mensuals a les farmàcies catalanes. Amb aquest nou incompliment, la Generalitat ja deu als establiments farmacèutics un total de 198,1 milions d’euros.

  Segons va informar el Consell de Col·legis Oficials de Farmacèutics de Catalunya, les farmàcies catalanes haurien d’haver rebut ahir els 114,7 milions d’euros corresponents a la factura dels medicaments dispensats al passat mes de febrer.

  Atès que aquesta xifra se suma als 83,4 milions que els farmacèutics encara no han cobrat, corresponents al 74% de la factura de gener i que haurien d’haver-se fet efectius el 4 de març, el deute total de la Generalitat amb els apotecaris ascendeix actualment a 198,1 milions.

  Gairebé 3 mesos de retard

  Segons els farmacèutics, la mitjana actual amb què la Generalitat està pagant és de 81,9 dies respecte a la data de factura, i per tant, gairebé tres mesos després que s’hagin dispensat els medicaments a les farmàcies.

 12. lejarza said

  La Generalitat torna a augmentar fins a 208 milions el deute amb els farmacèutics

  Les farmàcies haurien d’haver cobrat 117,2 milions d’euros pels medicaments dispensats el mes d’abril

  04.06.2016

  BARCELONA | EFE/DDG El Servei Català de la Salut (CatSalut) va tornar a incomplir aquest mes el termini de pagament a les farmacèutiques, amb la qual cosa va tornar a incrementar el deute que acumula amb les farmàcies a més de 208 milions d’euros.
  Segons va informar el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, com que el dia 5 és festiu, les farmàcies haurien d’haver cobrat ahir 117,2 milions d’euros de la factura dels medicaments dispensats el mes d’abril, però la Generalitat els va comunicar que no ho podia fer.

  Aquests 117,2 milions se sumen així als 91,3 milions que encara deu la Generalitat corresponents al 76% de la factura dels medicaments de març, que haurien d’haver-se fet efectiva el 5 de maig i, per tant, el deute amb les farmàcies puja a un total de 208,5 milions d’euros.
  El passat 24 de maig, el Govern va aprovar el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a 2016 i, segons els farmacèutics, encara que contempla incrementar un 3% la partida corresponent a Farmàcia, «aquest increment queda molt per sota de l’augment del 50% que requeriria la partida per fer front a la despesa real en medicaments dispensats des de les farmàcies». Els farmacèutics catalans van tornar a reclamar «mesures perquè aquesta insuficiència pressupostària no condueixi a perpetuar o agreujar el retard en el pagament dels medicaments».

 13. lejarza said

  Obliguen la Generalitat a pagar als farmacèutics 9 milions en interessos

  Corresponen a les factures que els van pagar amb retard per les receptes que dispensen

  27.09.2016

  BARCELONA | EFE/DDG

  El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha dipositat 9,3 milions d’euros en compliment de la sentència del jutjat de Contenciós Administratiu 15 de Barcelona que l’ha condemnat a pagar els interessos de demora de les factures que la Generalitat va pagar amb retard als farmacèutics catalans.
  El pagament es va fer efectiu el dia 15 per import de 9.320.700,96 euros, segons fonts dels farmacèutics, i corresponen a les factures dels medicaments dispensats de gener a abril i de setembre a desembre del 2013 i als mesos de gener a març del 2014, que la Generalitat va pagar amb gairebé 4 mesos de retard i que ascendien a al voltant de 110 milions cada mes.
  El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) està en espera d’una segona resolució judicial per una altra demanda d’interessos de demora, que està tramitant un altre jutjat, per import de 12,4 milions per les factures d’entre agost del 2011 i octubre del 2012 que la Generalitat també va abonar amb retard.
  En la seva sentència, el jutge reconeix que els farmacèutics tenen raó en reclamar els interessos de les factures pagades amb més retard del qual està establert en el concert i ha aplicat el tipus d’interès pevist a la Llei 3/2004 de Morositat. L’interès de morositat estimat pel jutge per a les factures de gener del 2013 i els 23 primers dies de febrer del 2013 és d’un 4%, mentre que per als últims 5 dies de febrer del 2013 i març, abril, setembre, octubre, novembre i desembre del 2013 i de gener a març del 2014 el jutge reconeix la meritació d’interessos de demora que representen una mitjana del 8,5% anual entre els dos anys.
  A banda, el CCFC està a l’espera que el mateix jutjat requereixi al CatSalut perquè aboni també els interessos meritats sobre les quantitats reclamades, és a dir, els interessos dels interessos reclamats del període comprès entre la presentació del contenciós, el 23 de desembre del 2014 i la sentència, que porta data del 27 d’octubre i quescendeixen a 276.429 euros.
  Segons fonts del CCFC , la «sentència aplica el que preveu la llei per compensar els danys que es produeixen en una situació d’impagament». «Hauríem volgut no haver hagut de passar per situacions crítiques com les que s’han viscut per poder seguir prestant el servei i que han deixat als farmacèutics amb càrregues econòmiques que no han pogut suportar» i els interessos «no compensen aquests casos ni l’angoixa».
  La Generalitat els deu actualment 118,8 milions d’euros de la factura dels medicaments dispensats al juliol, que hauria d’haver fet efectius el dia 5 de setembre.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: