Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Argelaguer prepara el reglament de la participació

Posted by lejarza en 8 noviembre, 2015


Argelaguer prepara el reglament de la participació

Diari de Girona – Argelaguer | X.V.

L’Ajuntament d’Argelaguer ha mantingut tres reunions veïnals (21 de setembre, 19 d’octubre i 2 de novembre) per tal de consensuar un reglament de participació ciutadana. A les reunions, han assistit membres del col·lectiu Argelaguer en Transició, de l’associació de pares i mares i de l’Ajuntament.

La regidora de Participació Ciutadana, Núria Roig (IPA), ha explicat que el reglament serà l’eina que regirà la participació. Per exemple, establirà els requisits necessaris perquè una proposta de l’Ajuntament o dels veïns culmini en una consulta popular.

També decidirà la creació d’un consell de poble, si l’Ajuntament farà sessions informatives sobre un tema determinat, o si hi haurà una oficina de participació. Segons Núria Roig, «la voluntat de l’Ajuntament és fer les coses partint de la participació dels veïns».


En l’acta de la reunió pel reglament, feta el 19 d’octubre, es llegeix: «Es reflexiona sobre el tema de promoure la participació dels ciutadans, atès que aquesta participació no és tan sols anar a votar». Prossegueix: «Es requereix voluntat, i una pràctica que l’Ajuntament ha d’activar en base a crear espais de participació».

Van comentar que hi ha pocs recursos humans (gent disposada a treballar), perquè són un poble petit. Com que són pocs van considerar inviable -de moment- la creació d’un consell del poble. Es tracta d’un organ consultor format per la gent que no forma part de l’Ajuntament, però participa en activitats o està dins de les entitats. Davant de la situació, van decidir pensar en projectes que estiguessin al seu abast.

També van debatre la creació d’un pla de participació en els pressupostos. És a dir el pressupost participatiu que ja es fa en alguns pobles. Van comentar que era difícil engegar-ho. Els participants van decidir parlar de les propostes en la propera reunió.

Va ser la que va tenir lloc el 2 de novembre. Van tornar a parlar del consell del poble i van deixar oberta la possibilitat de crear-lo en qualsevol moment del mandat. Van llegir el reglament de participació de Vilademat per tal d’evitar que els articles es tapin els uns als altres.

Els de l’Associació de Pares van proposar una reunió popular, on els veïns puguin expressar les seves propostes. La resposta dels representants de l’Ajuntament va ser aprofitar la reunió informativa compromesa per cada 6 mesos. També van parlar d’un reglament per a voluntaris.

Núria Roig ha explicat que la participació ciutadana formava part de la proposta electoral d’Independents per Argelaguer (IPA) i ara la comencen a treballar.

Ajuntament d´Argelaguer Vall de Llierca - Garrotxa Cfoto: Lejarza)

Ajuntament d´Argelaguer Vall de Llierca – Garrotxa Cfoto: Lejarza)

Anuncios

4 comentarios to “Argelaguer prepara el reglament de la participació”

 1. lejarza said

  ACTA DE LA PRIMERA TROBADA PER LA CONFECCIÓ DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  L’AVA*, l’AMPA, la Montserrat Massana, i la regidora de Participació i la de Cultura,

  Reunits el dia 21 de setembre de 2015 a l’Ajuntament d’Argelaguer, per treballar conjuntament per el disseny del reglament de participació ciutadana del municipi, els assistents han decidit:
  – L’equip de Govern discutirà sobre la conveniència legal de fer una Ordenança per a publicar al Butlletí Oficial de la Província, i un Reglament Intern del Municipi per a incorporar temes més concrets. – En base al Reglament de Participació Ciutadana proposat per l’equip de govern, els assistents treballaran punt per punt el document, per considerar canvis o noves propostes en la propera reunió, per tal de redactar el document definitiu. – La propera reunió serà el proper dilluns 19 d’octubre a les 10 del matí. La reunió serà convocada a totes les associacions a través d’un correu de la regidoria de Participació, obrint la porta a la possibilitat de sol·licitar un canvi d’horari. – S’ha decidit fer reunions periòdiques cada 15 dies per a treballar per al bé de la comunitat tots plegats. Totes les reunions continuaran estant obertes a les associacions i particulars que desitgin assistir-hi. – Tot això es publicarà a la web de l’Ajuntament.
  Ajuntament d’Argelaguer, 21 de setembre del 2015.

  * Associació de Veïns d´Argelaguer

 2. lejarza said

  ACTA DE LA SEGONA TROBADA PER LA CONFECCIÓ DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  ACTA DE LA REUNIÓ PER A L’ELABORACIÓ DE REGLAMENT PER A LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  dia 19 d’octubre de 2015

  S´inicia la sessió amb la participación de l´Ajunatment, l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), el col.lectiu Argelaguer en Transició (AenT) i l´Associació de mares i pares de l´escola Montpalau (AMPA).
  – s’ acorda elaborar un text únic que es presentarà com Ordenança als estaments oficials i com Reglament per a ús local.
  Continua la sessió amb la lectura del “text – referent:
  Exposició de motius
  – S’acorda la proposta de deixar el text que fa referència a la llei 7/1985 i a la Carta Europea dels Drets Humans, donat que dóna a tot el document una base jurídica i un marc legal.
  Ciutadans i ciutadanes d’ Argelaguer
  – S’acorda deixar el text íntegre al “text – referent”.
  Article 1. Dret a la Participació
  – Es fa incís en què la participació ciutadana, en aquest article, ha de fer esment en el dret a la participació en la gestió dels assumptes públics i locals. – Es debat sobre què comporta el Dret a la Participació. No es pot confondre amb el Dret a la Informació. – Es reflexiona sobre el tema de promoure la participació dels ciutadans, donada que aquesta participació no és tan sols anar a votar. Es requereix voluntat, i una pràctica que l’Ajuntament ha de activar construint espais participatius. – Es comenta que tenim molts pocs Recursos Humans, gent disposada a treballar perquè som un poble petit. Millor pensar en projectes al nostre abast. – Es comenta l’espai participatiu del Consell de Poble creat en alguns pobles. Sembla interessant però no es creu possible en Argelaguer, ara per ara, degut precisament a aquesta manca de recursos humans. – Es donen diferents propostes per tal de fomentar processos participatius: enquestes, revista… Però no se’n troben que incideixin en la gestió municipal. Sí es debat la possibilitat d’ elaborar un Pla de Participació en els Pressupostos Anuals (Pressupost Participatiu), com fan alguns pobles. Es comenta la seva dificultat en engegar-ho. – Finalment, es decideix que cada entitat reflexioni més sobre aquest article i que en la propera reunió aporti propostes concretes per tal de fomentar i generar activitats per tal que la ciutadania pugui participar en la gestió municipal.
  – S’acorda la propera reuní pel dia 2 de novembre a les 10 h. del matí.

 3. lejarza said

  ACTA DE LA TERCERA TROBADA PER LA CONFECCIÓ DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  ACTA DE LA III REUNIÓ PER L’ELABORACIÓ DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  S’inicia la sessió amb la participació de l’Ajuntament, el col·lectiu Argelaguer en transició (AenT) i l’associació de mares i pares de l’escola Montpalau (AMPA).

  Article 1. Dret a la participació.
  Es torna a llegir l’articulat marc. Es llegeix de nou l’acta de la darrera reunió. Es torna a debatre la conveniència, o no, de crear un consell de poble. Es fa referència a la necessitat de fomentar mecanismes i eines útils que fomentin i generin participació abans que crear un consell de poble que no sigui funcional. Es parla de la possibilitat de deixar oberta la creació d’un consell de poble en qualsevol moment de la present legislatura, si s’escau. Es decideix fer una lectura complerta del reglament de participació de Viladamat per fer una comparativa amb el reglament marc, evitant d’aquesta manera que els articles es solapin. Des l’Ampa de l’escola Montpalau es fa la proposta de fer una reunió popular en la que els ciutadans puguin expressar les seves inquietuds i propostes. Des de l’Ajuntament es fa el suggeriment de, aprofitant la reunió informativa que s’ha compromès a realitzar cada sis mesos, deixar un espai per a les consultes i propostes populars. S’insisteix en la necessitat de seguir creant, des de l’Ajuntament, espais per la participació tot fomentant les propostes col·lectives i les particulars.
  Per acabar es comenta que, a iniciativa de l’Eli Robles, l’Ajuntament té prevista l’aprovació d’un reglament de voluntariat així com la creació d’una plataforma o registre de voluntaris. Des de l’Ajuntament creiem que aquesta proposta es pot convertir en una bona eina de foment de la participació ciutadana.

  Es tanca la sessió sense concretar el dia i l’hora de la propera reunió. Des de la regidoria de participació proposo el proper dia 16 de novembre a les 10 del matí.

 4. lejarza said

  L´Ajuntament de la Vall d´en Bas ha creat una borsa de voluntaris

  13.04.2016

  LA VALL D’EN BAS| DDG

  L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha creat una borsa de col·laboració ciutadana. Té com a finalitat reconèixer els ciutadans que, a títol particular, decideixen implicar-se i participar en la realització de projectes o campanyes puntuals que mobilitzen les persones per una causa concreta.
  Indiquen que poden ser iniciatives sorgides des del mateix Ajuntament o d’altres d’impulsades des del món associatiu de la localitat. La borsa té el nom de «Col·la·bas!». Les inscripcions es poden fer a través d’Internet o anant a l’Ajuntament.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: