Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

100 anys de l’església del Collell al municipi de Sant Ferriol a la Garrotxa

Posted by lejarza en 25 octubre, 2015


100 anys de l’església del Collell al municipi de Sant Ferriol a la Garrotxa

Argelaguer -Vall del Llierca

Avui 25 d’octubre, farà 100 anys que es va col·locar la primera pedra de l’església del Collell al municipi de Sant Ferriol a la Garrotxa, un temple sense campanar però gegantí i molt sorprenent perquè està enmig del bosc, entre l’estany i els volcans, enmig del no-res.

Es va posar la primera pedra fa 100 anys però fins 30 anys més tard no es va inaugurar.

Pel mig hi va haver la Guerra Civil dels franquistes, i va ser un centre de detenció dels feixistes de la Garrotxa, que lluitaven contra la legalitat constitucional de la República.

Després va ser un seminari dels franquistes, posteriorment un col·legi i actualment és un centre de colònies.

Aquesta església es va construir a l’entorn de la Verge, que la tradició cristiana diu que se li va aparèixer al pastor del Torn Miquel Noguer. Diuen que va ser una tarda del 25 d’octubre de l´any 1483. A Noguer la Verge li va encarregar que construís un temple.

O Noguer era molt murri o caminant pel mig del bosc es va empassar un bolet psicodèlic. D’aquí la construcció d’aquesta immensa església enmig d’enlloc.

2 respuestas hasta “100 anys de l’església del Collell al municipi de Sant Ferriol a la Garrotxa”

 1. lejarza said

  El Collell celebra l´aparició de la Verge

  DdG 26.10.2015

  SANTUARI DEL COLLELL | JOAN COMALAT

  El Santuari de la Mare de Déu del Collell va celebrar ahir la Festa Anual de l’aparició de la Verge en aquest indret. Entre tots els actes celebrats, va destacar la Missa celebrada pel Mossèn Francesc Pardo, Bisbe de la diòcesi de Girona, i el repicament típic de les campanes. Acabada la missa, la Cobla de la Principal d’Olot va delectar amb una audició de sardanes en el prat que hi ha just davant de la mateixa església del Santuari. La jornada va finalitzar amb un dinar de germanor que va acollir una setantena de persones que s’havien aplegat per celebrar l’aparició de la Verge en el Santuari de la Mare de Déu del Collell.

 2. lejarza said

  El Santuari del Collell, tot el pes d’una història que no tothom coneix
  11 de novembre de 2015
  Per Jordi Altesa Radio Olot

  Poques escoles han deixat tanta empremta al seu alumne com els que van passar pel Collell. Aquest santuari està ubicat a Sant Ferriol i fins a finals del segle passat va arribar a acollir mig miler de nens, sobretot del Gironès, el Pla de l’Estany i l’Empordà. Actualment és una casa de colònies i complex esportiu. Segles d’història que el mateix rector admet que són molt poc coneguts a la Garrotxa.

  A mig camí de l’Estany de Banyoles i la Fageda d’en Jordà hi ha el santuari del Collell. La seva història comença el 780 quan s’hi fa una capella però va prendre més importància quan a un pastor, Miquel Noguer, se li va aparèixer la verge. El Santuari va anar creixent i va ser durant molts anys seminari i escola, amb un parèntesi negre quan durant la Guerra Civil va ser una presó del bàndol roig. Durant anys va ser un centre escolar per on hi van passar milers de nens, molts dels quals encara mantenen lligam amb el santuari a través de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics. L’actual rector del Collell, mossèn Joan Prat, ha explicat al ‘Via Oral’ de Ràdio Olot perquè creu que l’estil del Collell va marcar tant.

  Alcaldes, periodistes i personalitats destacades de les comarques de Girona van estudiar, internats o no, al santuari del Collell. Allà hi van fer amics per tota la vida i van viure vivències que els van marcar. Algunes d’elles les ha explicat el periodista Rafel Nadal, de la família Nadal de Girona, en algun dels seus llibres. Tan ell com els seus germans van ser alumnes de Mossèn Joan Prat, que porta quasi mig segle destinat a aquest espai: primer com a professor d’història de l’art i ara com a rector.

  http://www.radiolot.cat/noticies/el-santuari-del-collel-tot-el-pes-duna-historia-que-no-tothom-coneix/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: