Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El tren d´Olot que marxa quan vol i arriba quan pot

Posted by lejarza en 14 septiembre, 2015


El tren d´Olot que marxa quan vol i arriba quan pot

Carles Mallart, Girona

En Pablo, sí, el «campaner», que recentment s´ha jubilat de Correus de tota la vida, com saben molts de vostès, cada dissabte fa la parada a la plaça de la Basílica Sant Feliu de Girona, allà a la lleona. L´atre dia em para, ell ho sap fer, coneix les debilitats de cada client, i em diu: Tinc un llibre per a tu, Carles, t´agradarà, es diu Les traces dels Carrilets Gironins, proposta d´aprofitament, editat fa uns 33 anys pel Col·legi d´Arquitectes de Girona.

Me´l vaig quedar immediatament, bé de preu, com sempre, en Pablo no és car i troba coses increïbles. És un estudi de plànols, escrits, propostes, dibuixos… del que podia haver estat l´aprofitament de la línia del tren d´Olot a Sant Feliu de Guíxols, pasant per Girona. No sé si seria viable econòmicament parlant avui en dia, crec que no, però els polítics i empresaris de l´època no varen saber conservar les vies de ferro, sí moltes de les estacions, per exemple Llagostera avui convertida en oficina de Turisme,

La Font Picant de Santa Cristina, avui un molt bon restaurant… i moltes que han acabat en mans de particulars, és cert que molts trams s´han aprofitat molt bé, amb els anys, per les vies verdes, carrils bicis, per passar la canonada d´aigua de Montfullà a la Costa Brava Centre… com que jo de jove recordo haver pujat al tren d´Olot, que deien “marxa quan vol i arriba quan pot”, sap greu, i sempre hi penso, si haguéssim estat capaços de conservar les vies de ferro, el tren (trenet) avui seria un gran element integrador de la costa amb l´interior. Només em faltava aquest llibre que ha caigut a les mans, perquè em varen quedar els ulls molls del record. Quina llàstima pels romàntics. Somiar una època passada que mai més tornarà és possible. El tren va plegar el 16 de juliol de 1969 (fa 46 anys. I vostès què en pensen?

Una respuesta para “El tren d´Olot que marxa quan vol i arriba quan pot”

 1. lejarza said

  El ple convalida la compra de dos vagons de l´antic tren d´Olot

  Han pagat uns 80.000 € per la compra dels cotxes i els han restaurat gràcies a una entitat d’amics del tren

  25.09.2015

  GARROTXA – OLOT |XAVIER VALERI – DdG

  El ple de l’Ajuntament d’Olot d’anit va convalidar la compra de 2 cotxes de passatgers de l’antic tren d’Olot (1911-1969). Els cotxes van ser fabricats a Anglaterra el 1901 i -segons va valorar el regidor de Cultura Josep Berga (CiU)- ara tenen un gran valor. Des de començaments de segle fins al 1969, els cotxes van transportar els passatgers de la línia Olot-Girona. A partir del cessament de l’activitat del tren el 1969, van ser comprats per un càmping de Madrid. Els nous propietaries el van fer servir per a cases mòbils.
  Van fer aquesta funció -segons Berga- fins que van ser descoberts pel Centro de Estudios Históricos del Ferrocarril Español. Aquesta entitat destinada a la recuperació del patrimoni ferroviari els va comprar i va proposar un acord de cessió a l’Ajuntament d’Olot.
  Així doncs, els cotxes van arribar a Olot el 2007. Llavors – segons Berga-, l’Ajuntament va pagar 25.000 € per cada cotxe i es va comprometre a restaurar-los.
  En un principi, l’Ajuntament (llavors del PSC) els va desar al magatzem municipal que hi ha al polígon industrial de les Tries, prop de l’accés a l’A-26.
  Al voltant del 2011 l’entitat de memòria dels trens va reclamar que l’Ajuntament no complia part del pacte del 2007. Segons el seu criteri, incomplia les parts de la recuperació i la difusió del material.
  Llavors, l’Ajuntament i l’entitat van renovar el compromís. La renovació – segons Berga- es va fer el 2012 i va consistir en el pagament de 5.000 € per cotxe més i la concreció d’un projecte de rehabilitació.
  La recuperació es va poder fer -segons Berga- gràcies a l’Associació d’Amics del Tren Olot-Girona. Ara -va explicar Berga-, l’entitat d’amics del Tren d’Olot ha acabat la part més gran de la rehabilitació. Els membres de l’entitat hi han treballat els caps de setmana. Feta la recuperació l’Ajuntament ha pagat 15.000 € per cada cotxe i ara són seus, sense que quedi cap compromís.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: