Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L’Ajuntament d’Olot convocarà la segona consulta ciutadana, desprès d´Argelaguer a la Garrotxa, per decidir el futur dels correbous a la ciutat

Posted by lejarza en 5 septiembre, 2015


L’Ajuntament d’Olot convocarà la segona consulta ciutadana, desprès d´Argelaguer a la Garrotxa, per decidir el futur dels correbous a la ciutat

Vall del Llierca – Argelaguer/Olot

Serà a principis de l`any 2016, probablement a la primavera, quan els d´Olot podran triar si volen continuar celebrant un correbou per les Festes del Tura.

L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CIU-Olot), a anunciat la voluntat de l’Ajuntament de convocar una consulta popular pel correbou i per altres temes en el primer semestre del 2015.

A l’últim ple l’oposició, impulsada per la CUP, en bloc va votar en contra de celebrar el correbou d’enguany i és va aprovar amb els únics vots de CiU i el PSC.

L’equip de govern del bipartidisme oloti va defensar que aquest any es celebrés, perquè així ho recull la concessió de la Penya Taurina La Garrotxa i sinó se’ls hauria d’indemnitzar.

Tot i així, com que la concessió acaba aquest 2015, va comprometre’s a estudiar-ne detalladament la seva renovació.

L’Ajuntament d’Olot convocarà la segona consulta ciutadana, desprès d´Argelaguer a la Garrotxa, per decidir el futur dels correbous a la ciutat. Vall del Llierca - Argelaguer/Olot

L’Ajuntament d’Olot convocarà la segona consulta ciutadana, desprès d´Argelaguer a la Garrotxa, per decidir el futur dels correbous a la ciutat.
Vall del Llierca – Argelaguer/Olot

5 comentarios para “L’Ajuntament d’Olot convocarà la segona consulta ciutadana, desprès d´Argelaguer a la Garrotxa, per decidir el futur dels correbous a la ciutat”

 1. lejarza said

  L’equip de Govern d’Olot no renuncia a emprendre el procés participatiu i les obres de reforma del Firal durant el 2016

  Dels 2 milions 500 mil euros que l’equip de Govern ha previst per a inversions en els pressupostos del 2016, 750 mil provenen del préstec que el govern municipal va sol·licitar el passat mes d’agost. Aquesta quantitat està reservada per encarar els processos participatius i els projectes necessaris per portar a terme les grans obres del mandat: l’adequació de l’antic hospital, els camps de futbol base i la reforma del Firal. Sobre aquesta última, l’alcalde creu que es podrà emprendre el procés participatiu i l’inici de les obres al llarg de l’any vinent.

  Els pressupostos del 2016 presentats pel Govern municipal d’Olot reserven una partida per iniciar el procés participatiu sobre la reforma del Firal. L’equip de Govern preveu que pugui realitzar-se entre el primer i el segon trimestre de l’any vinent. L’alcalde d’Olot ha explicat que estan acabant de treballar en el disseny del procés participatiu. Veïns i comerciants del Firal veuen amb bons ulls que s’iniciï el procés participatiu per a una obra que creuen necessària. Quan finalitzi el procés participatiu, s’encomanarà el projecte. Tot i que s’hauran d’emprendre els tràmits pertinents per a la licitació i l’execució de l’obra, l’equip de Govern no renuncia a poder iniciar els treballs abans de la fi del 2016.

 2. lejarza said

  Ja es disposen de gairebé tots els diners per fer el nou Firal d’Olot

  Segons l’alcalde d’Olot Josep M. Corominas en poques setmanes es donarà a conèixer com serà el procés participatiu per decidir aspectes de com ha de ser el nou firal d’Olot. També va comentar que ja tenen pràcticament 2,8 milions d’euros dels gairebé 3 milions que caldrien per fer el firal en una primera estimació. La idea és fer la consulta ciutadana a principis de l’any que bé i començar les obres després de les Festes del Tura.

 3. lejarza said

  L´Ajuntament d´Olot farà una consulta sobre el Correbou en breu
  09.02.2016

  OLOT | DDG L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CiU), va anunciar ahir l’inici aviat d’una consulta sobre el Correbou de les Festes del Tura. “S’ha de fer aviat -va raonar- perquè la Comissió i la regidoria de Festes ja treballen per al programa de l’any vinent”. Corominas va fer l’afirmació en el decurs de la presentació del procés participatiu del Firal.
  A més, va avançar que la consulta sobre el Correbou de les Festes del Tura serà única i independent i tindrà una pregunta clara.
  L’equip de govern de CiU es va comprometre a fer una consulta sobre el Correbou en els plens de començament del mandat, quan va sortir a aprovació del ple la celebració del Correbou del 2015. Llavors van indicar que no hi havia temps de decidir res, perquè l’acte ja estava programat.
  Tanmateix, van decidir fer una consulta atès que s’acaba la concessió. Tots els grups representats a l’Ajuntaments es van posicionar contra el Correbou a excepció del PSC.
  Els socialistes el van valorar com un esdeveniment tradicional i adient a les Festes del Tura. La previsió és que hi hagi campanya a favor i en contra.

 4. lejarza said

  L´Ajuntament d´Olot comença el procés participatiu del Firal

  La intenció és aconseguir un consens entre els participants que incideixi en el projecte final

  09.02.2016

  OLOT | X. V. L’Ajuntament d’Olot ha informat de l’inici del procés participatiu per al futur Firal d’Olot. El primer pas tindrà lloc demà dimecres a 2/4 de 8 del vespre a la Sala Torín. La intenció de l’Ajuntament és que el procés no suposi una confrontació veïnal, sinó que sigui una activitat de consens. “La idea -ha explicat l’alcalde, Josep Maria Corominas (CiU)- és posar-se d’acord sobre els arbres, el terra i, després, indicar-ho als redactors del projecte”.
  En aquest sentit va afegir que “som adults i civilitzats i segur que ens entendrem”. De cara a l’entesa, l’Ajuntament ha convocat els representants de les entitats, els comerciants, els restauradors i els veïns i veïnes del Firal. A la trobada de dimecres, els representants de l’Ajuntament explicararan les característiques del procés, el calendari i les diferents maneres de participar-hi. Els assistents a la reunió també seran els encarregats de decidir conjuntament el nom i la identitat gràfica amb la qual es donarà a conèixer el procés participatiu del Firal.
  Per tal de dur a terme el procés, l’Ajuntament ha contractat la cooperariva d’urbanisme Raons Públiques. Xavier Fraga (representant de l’empresa) ha assenyalat que varen conduir un procés similiar al d’Olot al barri de Gràcia a Barcelona, amb èxit.
  Per la part d’Olot, la tècnica del Consorci de Benestar Social, Anna Casamitjana, serà l’encarregada de la part social del procés.
  “El procés s’allargarà durant 4 mesos”, ha explicat Núria Fité (regidora de Participació per CiU). Constarà de tallers presencials, activitats itinerants i hi haurà un portal sobre el procés participatiu a la pàgina web de l’Ajuntament. Fité ha acabat: “El procés de participació està basat en una sèrie de tallers que han de propiciar un consens sobre el que s’haurà debatut”.
  Per la seva part, Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot per CiU) ha indicat que a l’estiu, un cop s’hagi acabat el procés participatiu, començarà l’encàrrec del projecte. Es tracta d’un projecte que al 2005 ja va ser fet per RCR Arquitectes. El van fer de manera conjunta amb el Firalet, acabat el 2009. Corominas no ha descartat que al final s’apliqui el projecte de RCR arquitectes o una part. En tot cas, ha indicat que seguirà els raonaments jurídics que se li marquin.
  L’alcalde ha avançat el calendari: estiu 2016, fi procés participatiu; hivern del 2016 i inici del 2017, elecció projecte definitiu; adjudicació de l’obra, 2017; inauguració del Firal, 2018. Un cop acabat, ha de centrar la vida social i econòmica i ser un lloc de trobada.

 5. lejarza said

  El 60% dels ciutadans que han participat en la consulta no volen que es faci aquest acte multitudinari de les Festes del Tura

  Olot ha decidit que el correbou ja no s’ha de fer més. Un 60% dels olotins que han participat en la consulta popular no vinculant convocada per l’Ajuntament han optat pel ‘sí’ a la pregunta ‘Olot ha de deixar d’organitzar els correbous?’ mentre que un 34,6% (3.183 vots) s’han decantat pel ‘no’ (1.838 vots) i un 5,2% (279 vots) han respost en blanc. La participació ha estat del 18,3% (5.322 d’un cens format per 29.068 persones) una xifra que l’alcalde, Josep Maria Corominas, ha definit com a “una mostra més que representativa” tot i que també ha admès que hauria preferit que hagués estat més alta. Pel que fa a la segona pregunta referent a la variant, un 81,4% (4.307 vots) han votat que ‘sí’ que consideren que és una obra prioritària mentre que un 12,5% (665 vots) han dit que ‘no’ i un 5,9% (314) han respost en blanc. Els resultats s’han donat a conèixer quan passaven pocs minuts per les vuit i són provisionals, tot i que es preveu que no hi hagin variacions.

  El correbou d’Olot no s’ha de tornar a celebrar en el marc de les Festes del Tura. Així ho han votat els 3.183 olotins que s’han decantat pel ‘sí’ a la consulta, representant el 60% del total dels participants. Pel que fa als partidaris del ‘no’, aquests han estat un 34,6% amb 1.838 vots mentre que un 5,26% dels participants han votat en blanc, un total de 279.

  La consulta, que era la primera que es feia a la ciutat, ha permès a l’Ajuntament conèixer l’opinió dels ciutadans sobre l’organització d’aquest acte que des de feia dècades que estava envoltat de polèmica amb detractors i defensors. L’alcalde, Josep Maria Corominas, ja va dir que tindrien molt en compte el resultat a l’hora de prendre una decisió. Ara que ja es coneix, el batlle ha assenyalat que no consideren que l’equip de govern hagi “de fer res” entre altres coses perquè la concessió per l’organització del correbou va finalitzar l’any passat i ara s’havia de decidir si es feia una pròrroga. Malgrat tot, ha reconegut que caldrà estudiar la fórmula legal perquè la ciutat ja no celebri més correbous.

  Preguntat per si ja hi ha previst l’acte alternatiu festiu per als joves que els animalistes reclamaven en cas que guanyés el ‘sí’, l’alcalde no ha volgut donar detalls però sí que ha dit que el programa ja estava gairebé tancat. I ha afegit, “la decisió dels actes que se celebren a les Festes del Tura és de l’equip de govern”.

  Una participació del 18%

  L’Ajuntament es temia una participació baixa i es van aprofitar totes les ocasions per recordar la importància de poder expressar l’opinió en temes rellevants per la ciutat. En total hi ha hagut 5.322 votants d’un cens de 29.068, que incloïa majors de 16 anys i empadronats, és a dir, una participació del 18,3%. Corominas ho ha valorat tot dient que és una “mostra més que representativa” tot i que també ha reconegut que els hauria agradat que hagués estat més alta. El primer dia de votacions va afirmar que voldria arribar al nivell de la consulta sobre el monument franquista a Tortosa que va fregar el 30%. Finalment, però, no ha estat possible.

  Un 81% dels votants veuen la variant “urgent i prioritària”

  Cal recordar que aquesta consulta, que es feia per vot electrònic, també incloïa una segona pregunta sobre la futura variant d’Olot. Concretament, si es considerava “urgent i prioritària”. El resultat ha estat molt més contundent que la del correbou. El 81,4% dels participants han respost que ‘sí’ (4.307 vots) mentre que un 12,5% (665 vots) han dit que ‘no’ i un 5,9% (314 vots) han respost en blanc. Corominas ho ha valorat de forma molt positiva i ha afegit que ho comunicaran a la Generalitat i al govern espanyol que són els màxims responsables perquè aquesta obra acabi essent una realitat.

  Satisfacció dels animalistes i resignació dels taurins

  Defensors i detractors del correbou no han pogut assistir a l’acte que s’ha fet a la sala de plens de l’Ajuntament i han rebut els resultats des de fora del carrer sense que hi hagin hagut incidents i en un ambient de calma. Els partidaris del sí –que volien que s’acabessin els correbous- ho han celebrat amb molta satisfacció. El president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, ha reconegut que no s’esperaven res perquè tot estava a l’aire però que el resultat els animava a seguir treballant per defensar els drets dels animals. “Els olotins, com a bons ciutadans del segle XXI, han vist que hi ha tradicions de l’edat mitjana que ara ja no toquen”, ha afirmat i ha afegit que “la batalla ha estat molt noble per part dels dos bàndols”.

  Aquesta última reflexió no coincideix amb la visió dels taurins, que s’han queixat d’haver tingut tot un equip de govern i els partits representats al consistori “en contra”. Cal recordar que en l’últim ple es va aprovar una moció dels animalistes on es demanava adherir-se a la campanya en contra del correbou. El president de la penya taurina d’Olot, Pepe Amores, ha admès que s’han sentit “sols” i que no els han ni deixat penjar una pancarta perquè, segons ha dit, han rebut pressions. Malgrat el triomf del sí, Amores ha afirmat que entomen el resultat amb “tranquil·litat i serenitat” i que estan decidits a defensar els 1.838 olotins que “també tenen dret a participar en actes de les festes. “Veurem si per Olot el seu vot serveix de res o si s’hauran de quedar a casa seva i no sortir durant la festa”, ha afegit. Ara bé també ha dit que “acataran” la decisió de l’Ajuntament i que oferiran diàleg.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: