Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Nedador de fons

Posted by lejarza en 27 abril, 2015


Nedador de fons

Lídia Angelats Jordà, Ripoll (Ripollès)

Sobre la Naturalesa i les tallades d´arbres que jo penso que es fan, com la frase diu “a les palpentes”. I també penso que hi ha un divorci profund entre les autoritats de qualsevol rang i la Naturalesa.

Ja fa dies que a Ripoll talen arbres grossos vora del riu Ter; incomoditat! Els arbres són per al riu com el riu és per als arbres; una raó de ser.

I tot això quan a la vora el riu està disfressat amb plàstics i robes multicolors que van canviant de formes estriposades fins que l´última ventada se´ls emporta als abismes on espanten els peixos. I els submarinistes es repeteixen: “És ben bé que tot queda, tot queda”. A vegades se´n recullen tones, del fons del mar Mediterrani. No és fàcil, no. I l´ACA, què fa?

Les tales d´arbres són degudes al fet que alguna gent es queixa, que si ve un altre aiguat com el de l´any 1940 ho taponaran tot i Ripoll quedarà embassat d´aigua com va passar llavors.

Això que en part va ser veritat, ara és tan repetitiu i fàcil que sembla ja una llegenda.

Els arbres també aguanten els embats de l´aigua i retarden la crescuda perquè no baixi tota de cop i inundi encara més la plana.

Fan ombra i així a l´estiu l´evaporació de l´aigua és més lenta.

Aguanten la terra evitant esllavissades també als pendents de les muntanyes. M´ha dit que al santuari (ermita) del Remei de Ripoll també s´hi fan grans talades i diuen, per què?

Estimem els arbres, com també estimem els animals, perquè estimem la vida. Des de la Ruta del Ferro de Ripoll jo he vist com talaven un arbre a la vora del riu. Era gruixut, alt, ara brotava, tenia una bona capçada. Bellesa absoluta, benestar. Cop de serra ultramoderna i… pataplaf! A l´aigua! Caldria una altra sensibilitat.

La Naturalesa és el millor quadre de la més magnífica exposició. Un regal dels Déus.

Una respuesta para “Nedador de fons”

 1. lejarza said

  Reivindicación unánime por el caudal del río Ter

  Girona. (Redacción).- Clamor conjunto de los municipios para reclamar más agua para el Ter. El alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la, Santi Vila; el presidente del Consorcio del Ter, Jordi Munell; el representante de la plataforma Aigua es Vida, Pau Masramon, y los alcaldes de Sant Joan de les Abadesses, Celrà y Torroella de Montgrí y la alcaldesa de Verges, municipios que forman parte del Consorci, reivindicaron el caudal del río Ter en un acto unitario en Girona.
  El acto se llevó a cabo frente al mural representativo de la problemática del río Ter, pintado en el viaducto del tren a su paso por la rotonda del Rellotge de Girona. El mural se suma a otras acciones reivindicativas, como la instalación de banderolas en los puentes sobre el Ter de la ciudad, hechas en los últimos meses para concienciar a la población de la cuenca del Ter sobre la situación delicada del caudal del río, ya que buena parte de su agua se trasvasa lejos de las comarcas de Girona y esto conlleva una serie de problemas ambientales y territoriales en el tramo bajo del Ter.
  El alcalde de Girona manifestó que en los últimos años “se ha generado una conciencia colectiva, que antes no estaba, que con el Ter hay un problema” y ha hecho un llamamiento a combatir esta situación “desde todas las plataformas, tribunas y responsabilidades que tenemos “. Santi Vila, por su parte, manifestó que la Generalitat es “parte de la solución y no del problema” y ha hecho hincapié en que “se ha reducido el déficit hídrico general y muy especialmente las aportaciones del Ter a Barcelona “en los últimos años.

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/girona/20150426/54430862348/ter-girona-caudal-reivindicacion-unanime.html#ixzz3YULE3f3p 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: