Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´alcalde de Sant Jaume de Llierca declara per un delicte urbanístic

Posted by lejarza en 22 abril, 2015


L´alcalde de Sant Jaume de Llierca declara per un delicte urbanístic

DdG – Olot Xavier Valeri

L’alcalde de Sant Jaume de Llierca i president comarcal d’ERC, Ferran Puig, va haver de passar pel Jutjat d’Instrucció número 1 d’Olot per declarar com a imputat en relació amb la denúncia efectuada per Maria Àngels Davesa, la dona que ocupava la masia can Coma de Dalt i que va qüestionar el seu desallotjament.

El 12 de maig del 2014, a través del despatx Montoliu Advocats, Davesa va denunciar l’alcalde per entrada il·legal a la casa, per ensorrar-la sense autorització i per corrupció urbanística destinada a afavorir els interessos de l’empresa Indebe Tavil. També reclamava la suspensió de manera cautelar de l’enderroc mentre no hi hagués un pronunciament sobre la denúncia, però la casa va ser ensorrada el 14 de maig.

La denunciant argumenta que sempre havia viscut a la casa, que el seu pare cultivava la terra del voltant i que en morir ella se’n va continuar ocupant. A més, assegurava que la van fer fora amb una ordre judicial caducada perquè des del consistori es pretenia afavorir els interessos d’Indebe Tavil, que és una empresa metal·lúrgica que té en procés avançat la construcció d’una gran factoria al sector on s’ubicava aquesta finca.

Per fonamentar la denúncia, la veïna remarcava que les llicències d’obres majors sempre les dóna la Junta de Govern però que en el cas de l’enderroc de la masia ho va fer l’alcalde directament. Al respecte, afegeix que quan es va materialitzar l’ensorrament de la vivenda després d’haver-la fet fora a ella encara no era ferma l’ordre de desallotjament.

Per la seva part, l’alcalde de la població explica que la seva presència als jujtats va ser únicament per tancar l’expedient de la denúncia presentada el 13 de maig del 2014. Segons ell, “és previsible que la denúncia no passi de les diligències prèvies i d’una investigació”. Apunta que “en el seu moment, el jutjat ja va resoldre desestimar-la, però es va tancar de manera provisional i ara fan el tràmit de tancar-la de manera definitiva tal com van demanar des del jutjat de Girona després d’analitzar l’expedient enviat des del jutjat d’Olot arrel d’un requeriment dels altres advocats”. Ho defineix com “pur tràmit”. No obstant, va ser l’Audiència Provincial de Girona la que va manar reobrir el cas en presentar-se noves dades que podien aportar més llum a les primeres diligències que es van obrir.

L’alcalde insisteix que “un jutge ja es va llegir l’expedient i ens va autoritzar a actuar, i els mateixos advocats no posaven en dubte el tràmit urbanístic. I com que això és fals i va quedar demostrat al seu moment ja els van desestimar la denúncia, ra falta tancar-la definitivament”.

Abans del 2001, la masia els Casals era de propietat privada i el pare de Maria Àngels Davesa era el masover que tenia cura dels camps. Quan el ministeri de Foment va construir l’autovia A-26, la casa va quedar dins de la franja dels 50 metres lineals de la vora de la carretera, en què no hi han d’haver edificis. Es tracta d’un fet que va condicionar tots dels replantejaments posteriors al 2001. La nova ordenació provocada per l’autovia va provocar que l’Ajuntament fes un replantejament, pel qual es va quedar un 10% de l’espai del polígon de Politger.

Aleshores, l’Institut Català del Sòl va compensar el propietari de can Coma de Dalt amb una parcel·la en sòl aprofitable i en conseqüència l’Ajuntament de Sant Jaume va convertir-se en el propietari de la masia. En aquell moment -segons l’alcalde- l’Ajuntament va dir al masover que tenia dret a viure a la casa mentre mantingués l’activitat agrària. Per la seva part, l’Incasòl li va oferir una indemnització que no va acceptar.

Segons l’alcalde, quan el pare va morir, Maria Àngels Davesa va continuar residint a la casa, però de manera intermitent. Puig manté que a partir de la mort del pare, els acords de residència per l’activitat agrària van quedar sense vigència i que Maria Àngels Davesa va passar a ser una ocupant il·legal.

El 7 de març del 2014, el Jutjat Contenciós Administratiu numero 2 de Girona va concedir autorització d’entrada i ocupació efectiva amb recuperació del Mas can Coma de Dalt a l’Ajuntament de Sant Jaume. Ho va fer per procedir al desallotjament de l’habitatge i al llançament dels seus ocupants. També va indicar que l’Ajuntament podia ser assistit per les forces d’ordre públic. Els Mossos d’Esquadra, davant la negativa a marxar de Maria Àngels Davesa, la van haver de desallotjar per la força.

Maria Àngels Davesa El Casals o can Coma de Dalt  a l'era de casa seva Foto: R. E.

Maria Àngels Davesa El Casals o can Coma de Dalt a l’era de casa seva Foto: R. E.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: