Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sant Jaume de Llierca programa Residu Zero

Posted by lejarza en 21 abril, 2015


Sant Jaume de Llierca programa Residu Zero

Argelaguer – Vall del Llierca

Fins avui tan sols un municipi de la Garrotxa, Sant Jaume de Llierca, i cinc mes: Celrà, Cruïlles, la Bisbal d´Empordà, Girona, Palamós i Vidreres s’han adherit al programa Residu Zero, que és un moviment d’abast mundial per posar fi a la destrucció a què estem sotmetent el planeta.

L’Estratègia Catalana cap al Residu Zero és una iniciativa ciutadana que promou un canvi de model en els sistemes de producció i consum del nostre país amb l’objectiu de tancar els cicles de la matèria i l’energia. És un mecanisme d’impuls d’estratègies que evitin la generació de residus, tot rebutjant els tractaments finalistes (abocador i incineradora) com alternatives viables a la gestió de les fraccions no recuperables.

Actualment la conformem, a Catalunya, més de 55 ajuntaments, totes les universitats públiques, més de 30 empreses i una quarantena d’entitats i plataformes, que es comprometen de forma cooperativa a treballar en un espai comú.

Residu Zero està bé perquè, per fi, sorgeix un moviment amb implicacions polítiques que no parla només de reciclatge de residus, que també, però que parla de quelcom fonamental: reduir substancialment els residus obligant els productors a retallar envasos i embolcalls, transformar els residus en matèria primera i que cada habitant generi un límit de porqueria.

Un punt de partida esperançador però només un ajuntament de la Garrotxa implicat.

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
Juan R. lejarza d´Argelaguer

Anuncios

4 comentarios to “Sant Jaume de Llierca programa Residu Zero”

 1. lejarza said

  Demanen als ajuntaments lluitar pel “residu zero”

  Presenten un decàleg de propostes per fomentar la recollida selectiva i el reciclatge als municipis

  17.04.2015

  GIRONA | DDG

  Els municipis de Celrà, Girona, Cruïlles i Sant Jaume de Llierca van presentar ahir el Decàleg de propostes de l’Estratègia Catalana de Residu Zero per a les pròximes eleccions, amb l’objectiu que candidatures de tots els pobles les puguin incorporar total o parcialment als seus programes electorals.
  Segons va explicar un dels membres de la Comissió de l’Estratègia, Joan Pujol, en aquests moments hi ha més de 60 municipis i diversos consells comarcals que ja s’hi han adherit, dels quals set són gironins: Celrà, Cruïlles, Girona, la Bisbal, Palamós, Sant Jaume de Llierca i Vidreres.

  Un llarg camí per recórrer
  Pujol va explicar que, fins ara, s’ha ordenat la gestió de residus i s’ha iniciat la recollida selectiva, però de moment només es recicla el 30% de la brossa. “Amb aquests resultats tan deficients, es confirma que el model està fallant i cal posar èmfasi en prevenir i reduir els productes de consum d’un sol ús, apostar per la reutilització i aconseguir reciclar al màxim, generant només entre un 10 i un 15% de rebuig”, va indicar. Això, va afegir, és possible a poblacions petites i mitjanes de Catalunya, tal i com s’ha demostrat amb el sistema porta a porta i el “residu mínim”, tot i que algunes grans ciutats europees, com ara Milà, també ho han aconseguit.
  Segons Pujol, l’Estratègia Catalana Residu Zero vol “encaminar els diferents sectors de la societat catalana cap a la formulació de noves propostes polítiques, normatives i pràctiques que promoguin un canvi de paradigma en la gestió de residus i la contaminació, que inclogui reformar les visions industrials i l’ordenació dels sistemes de distribució i consum”.

 2. lejarza said

  Amigos de la Tierra reclama que el Plan Estatal Marco de Residuos avance hacia el Residuo Cero

  Ayer, 27 de abril, se cerraba el plazo para presentar alegaciones al Plan Estatal Marco de Residuos (PEMAR) en proceso de evaluación ambiental estratégica. Amigos de la Tierra ha enviado alegaciones, apuntando la necesidad de incluir soluciones que eviten el desaprovechamiento de los residuos como recursos naturales. En la actualidad se elimina el 70% de los residuos generados en vertederos e incineradoras, en vez de reutilizarse o reciclarse de forma adecuada.
  El nuevo plan sustituirá al actual Plan Nacional Integrado de Residuos que terminaba su plazo de vigencia a finales de 2015. El proceso para la elaboración del borrador se prevé que termine en otoño de este año, y es ahora cuando se ha abierto el plazo de participación de la sociedad civil.

  Amigos de la Tierra señala que una de las carencias del borrador del Plan es la inexistencia de un objetivo para la recogida separada de los biorresiduos. Los biorresiduos suponen el 42% de la bolsa de basura, según la Ley de residuos 22/11 se debe reciclar en un 50% para 2020 y, en 2016, se debe restringir su depósito en vertederos respondiendo a la Directiva de Vertederos. Sin embargo, en el documento, no se plantea un porcentaje en la recogida selectiva, cuando esta medida sería básica para alcanzar el objetivo de reciclaje propuesto y por tanto de retirada de los vertederos. Una de las principales solicitudes de Amigos de la Tierra va en este sentido: es prioritario y urgente establecer medidas de separación de los biorresiduos en origen.

  La recogida separada de los diferentes materiales sigue siendo una de las asignaturas pendientes de la gestión de residuos. La incorporación de nuevos modelos permitiría mejorar las cifras actuales de recogida, ahora estancadas en un escaso 18%, y en consecuencia aumentar el reciclaje. Las experiencias existentes en el Estado y en otros países indican que sistemas como la recogida Puerta a Puerta o sistemas de Depósito, Devolución y Retorno, incrementan las cifras superando el 80% de recogida separada.

  El borrador del plan denota la falta de objetivos que apuesten por medidas eficaces para aumentar el reciclado, pero además incorpora un objetivo de incineración del 15%. Estos procesos de eliminación deben situarse al final de la cola del sistema, quedando como sistemas marginales y sólo en caso de ser necesarios. Sin embargo, al marcar un objetivo mínimo, se limitan los primeros pasos de la pirámide, como la reducción, la preparación para la reutilización y el reciclaje, forzando además a la fabricación de infraestructuras poco flexibles, que requieren de altas cantidades de residuos para ser rentables. Los últimos estudios del Instituto de salud Carlos III ponen el punto de mira sobre los impactos de las instalaciones de incineración y co-incineración sobre la salud de las comunidades cercanas, relacionándolo con el incremento significativo de cáncer estomacal y de pleura [1]. Estos deberían ser argumentos de peso para no promover bajo ningún concepto este tipo de sistemas desde las administraciones.

  La organización ecologista a su vez solicita que prevalezca la preparación para la reutilización, estableciendo estrategias adecuadas de recogida separada, estableciendo porcentajes separados de los objetivos de reciclaje e incluyendo entre los residuos reutilizables los envases de plástico PET y vidrio. En esta línea es primordial que las administraciones actúen con firmeza para acabar con la obsolescencia programada.

  En la situación actual de sobreconsumo de recursos naturales y de una gestión de residuos basada en la eliminación de los mismos, es necesario cambiar el modelo y garantizar resultados para avanzar hacia una economía circular limpia.

 3. lejarza said

  El TSJC ordena a la Generalitat buidar de residus l´abocador de Vacamorta

  Nega que hi hagi cap impossibilitat tècnica per fer-ho i li dóna sis mesos per iniciar la restauració de l’indret

  10.06.2015

  CRUÏLLES | CARLES TORRAMADÉ El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que no hi ha cap element tècnic que impedeixi a la Generalitat el buidatge de l’abocador de Vacamorta i la seva restauració. Així ho concreta en una interlocutòria del passat 25 de maig, en la qual atorga a l’administració catalana un termini de sis mesos per començar aquesta tasca i dos anys per completar-la. El termini de sis mesos serà vigent un cop la decisió de la interlocutòria sigui ferma, ja que tant la Generalitat com l’empresa gestora de l’activitat, Recuperació de Pedreres, la poden recórrer. A més, en una altra interlocutòria del 22 de maig, l’alt tribunal català diu que no procedeix que l’empresa demani una indemnització de danys i perjudicis per la clausura de l’activitat declarada pel conseller Santi Vila el 21 de novembre de l’any passat.

  El Tribunal Suprem va confirmar el 14 de febrer de l’any passat la sentència del TSJC del 2011 que ordenava la clausura de l’activitat de l’abocador de Vacamorta i la restauració de l’espai perquè incompleix la normativa urbanística. Era la fi de la batalla judicial, però començava la de l’execució de la sentència. La Generalitat en va complir la part més senzilla el passat 21 de novembre, quan el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va ordenar el tancament de l’activitat. Però res es va dir de la restauració de l’espai, que per la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles i l’Ajuntament passa pel buidatge. Ja aleshores, Santi Vila va manifestar l’oposició de la Generalitat a treure els residus -2,2 milions de tones- per qüestions ambientals i per “les dificultats i l’esforç” de traslladar tanta quantitat, per la qual cosa apostava per segellar l’espai, deixant-hi els residus.

  La PAAC, davant de la passivitat de la Generalitat per executar la sentència, havia demanat un parell de mesos abans l’execució forçosa de la sentència. Aquest procediment va ser resolt pel TSJC el passat mes de maig i es pronuncia molt clarament sobre què s’ha de dur a terme, si es té en compte que l’administració catalana va al·legar impossibilitat de treure els residus: “Aportat per la Generalitat un informe de l’Agència de Residus de Catalunya sobre la suposada incidència ambiental de l’obra consistent en el buidatge de l’abocador i la seva restauració en els termes ordenats en la sentència, ha de notar-se que dels seus termes no resulta cap impossibilitat tècnica de l’activitat de restauració”. És a dir, la Generalitat va al·legar qüestions ambientals per no fer el trasllat dels residus a un altre abocador i la sala del TSJC li respon que a l’informe aportat no hi ha cap motiu que ho impedeixi. I conclou que la impossibilitat d’execució de la sentència “brilla per la seva absència”. Així, estima la petició de la Plataforma d’execució forçosa de la sentència i ordena a la Generalitat iniciar la restauració en sis mesos, un cop la resolució sigui ferma.

  Des de la PAAC, la seva secretaria Zeta Figa va valorar positivament que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya marqui uns terminis a la Generalitat i va lamentar que la comissió que es va decidir tirar endavant amb l’Ajuntament i la Generalitat per valorar amb tècnics independents la millor opció de buidatge no hagi prosperat per la negativa de l’administració catalana a fer el que es va acordar amb el conseller Santi Vila.
  Sobre les 2,2 milions de tones de residus a la que fa referència la Generalitat com un dels motius per no buidar l’abocador, l’alcalde Salvi Casas va recordar que des de 2011 ja hi havia una sentència que n’ordenava la clausura, malgrat la qual cosa no va impedir-se que se n’hi seguissin abocant.

 4. lejarza said

  Barcelona aposta per un pacte cap a l´Estratègia de Residu Zero
  11.12.2015
  BARCELONA | EFE/DDG L’Ajuntament de Barcelona aposta per un pacte ciutadà cap a l’Estratègia Catalana de Residu Zero -ECRZ, en les seves sigles en català-, segons va informar la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, en el IV Fòrum ECRZ.
  Janet Sanz va declarar en el marc d’aquest esdeveniment, que «des del govern municipal i des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona tenim un compromís amb la sostenibilitat per garantir la qualitat de vida de la ciutadania». Sanz va remarcar que, per a assolir els objectius de l’ECRZ, «cal canviar els hàbits culturals de tots: la manera de viure, de moure’ns i de consumir».

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: