Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Besalú placa commemorativa als “Màrtirs per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell

Posted by lejarza en 21 marzo, 2015


Besalú placa commemorativa als “Màrtirs per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell

“Que el pas del temps no esborri la memòria”

Juan R Lejarza d’Argelaguer (Garrotxa)

Besalú col.locació de la placa commemorativa pèls republicans i federals afusellats a la Creu del Candell el 19 de març de 1874, pèls carlins.

Acte de commemoració “Màrtirs per la llibertat” a la Creu del Candell. Avui dia 21 de març a les 12h del migdia.

L’acte inclourà la Reposició de la Creu, la col.locació de la placa commemorativa i del cartell explicatiu dels fets i, com a cloenda, una lectura de text.

Viatger, si mai passes davant la Creu del Candell signe de la nostra redempció, Descobreix.te amb respecte, i després dirigeix els teus passos al proper poble de Besalú, on et diran, tremolant d’horror, que, entre aquelles víctimes, hi va haver un màrtir, que el únic delicte que va cometre, va consistir a demanar gràcia per a un altre, per a un nen, per un precoç republicà que comptava tretze anys.

I el tio de Cambó, Barrancot, va manar que els afusellessin junts.

“Jo vaig veure la casa de l’assassí Barrancot, com un negre manchón al camp daurat”

Els Carlins ja hi són. els faciosos ja estan sobre els cims des d’on entreveuen la plana per arrasar á mansalva, són assajos de les seves trucades a la guerra santa, són trompeteos que assagen la seva potència i la seva virtualitat sobre l’esperit de les coses mortes”.

El Déu dels Exèrcits és el seu Déu, és el Déu del dret per a ells. Per a ells el dret és la força.

Burxeu en el pensament dels carlins com Vayreda, Puigvert, Solà-Morales, Frigola, Isern…, Burxeu en les seves ànimes, examineu els principis polítics en què s’inspiraven, llegiu la història de les seves infàmies: els poblets incendiats, les mares destrossades en la persona dels seus fills, les dones violades, els assassinats d’Argelaguer, les escenes dantesques de Tortellà, els afusellaments d’Olot.

Avui era el dia assenyalat per al seu enterrament, al que per mandat de Savalls havia d’acudir un piquet de facciosos.

Miguel Cambo “Barrancot” exercia el càrrec de “comandant general” de duaners o parrotes de tot el Principat. Sembla que se li va donar la “comandància” en vista del seu caràcter tímid, era massa previngut en els combats, fins al punt d’haver-se dictat aquella cobla:

“Quins carlins mes pillos

porta a Barrancot!

Cobren dues pessetes

i mai tenen foch”

El covard Barrancot, tal com vivia, podia, amb la major facilitat mantenir-se sempre á una prudent distància de les forces lleials a la República i de no haver estat per una malaltia, hauria sobreviscut á tots els seus companys assassins, que es trobaven batent.se el coure a les més aspres muntanyes, dirigits per Savalls.

A Savalls

“Et ajuden amb el seu valor

en els teus corredissos plans

els teus invictes capitans,

els noms donen por.

El Tremendo! (Puf, quin horror!)

Barrancot, Isern, Frigola

i algun altre, la sola

missió aquí és – desgraciats! –

ser dels més acostats …

acostats á la cua”

La Província de Girona: diari republicà i federal.

“El cap carlí Barrancot ha afusellat l’alcalde de Beuda.

Asseguren que la causa d’aquest barbar assassinat consisteix a haver plantat l’arbre de la llibertat contra la voluntat del rector del poble.

El sanguinari Barrancot s’ha complagut llevant la vida a un pare de família, a un honrat ciutadà que per les seves bellíssimes virtuts tenia l’estimació de quants li coneixien; i amb un cinisme que ratlla en lo salvatge ha dit que “ara principiaba á matar liberals”.

El fanàtic defensor de l’altar i del tron ha matat a un home indefens, agafant-li a casa i arrebatán.lo del costat de la seva estimada esposa i fills: l’espectacle d’una pobra dona que demana amb el cor esquinçat la salvació del seu marit i el trist plorar dels fills que es veuen sense pare, no han commogut la negra ànima de Barrancot.

Caigui la maledicció de tots els habitants d’aquesta província sobre el ferotge assassí!

Butlletí Oficial de la província de Logronyo: Nombre 132 – 1875 4 nov

Catalunya.- “El General en Cap manifesta que en els dies 29, 30 i 31 del passat octubre s’han presentat en diversos punts de la província de Girona 6 Caps, 9 Capitans, 24 oficials i 561 voluntaris carlistes, la major part armats: entre els caps es troba Barrancot, el Tremendo i Casademunt. Amb aquestes presentacions queda neta de faciosos aquesta província.

Les columnes militars persegueixen activament les restes de les antigues partides”.

La Esquella de la Torratxa: periódich satírich, humorístich, il-lustrat i …: Any 24 Núm. 1228

Pàgina 13 “… es va a demostrar que el Sr. Cambó és digne nebot del cap Barrancot. Sols a els de la boyna poden tenir tals ocurrències”

… I Savalls s’entretenia a enderrocar pals telegràfics i aixecar rails de les línies fèrries de Girona a Barcelona …, el Barrancot amb 50 dels seus companys verificava el mateix en el camí de Figueres, on esta establerta la línia telegràfica de França, el qual, acabada tal proesa es va dirigir á els pobles…, de Gausas, Les Olives, Garrigoles i Verges portant.se la contribució dels Ajuntaments…, resultat; haver passat tres o quatre mil duros des de la butxaca dels pobres contribuents, a la butxaca de Barrancot, que al cap pagarà als seus creditors i tornarà a estar entre els primers propietaris de Besalú amb el seu provervial desvergonyiment…

La Lluita: òrgan del partit liberal de la província de Girona

Gacetilla General

A invitació del sr. Alcalde, el nostre Ajuntament (Figueres), va acordar abans-d’ahir a la nit fer una col·lecta entre els veïns per atendre al socors dels voluntaris de Tortellà i Argelaguer, que han vingut bruts i arruïnats, doncs tota la seva roba, diners i quant posseïen, a estat o pastura de les flames ú objecte de la rapacitat dels infames carlins.

Ahir va ploure…

Besalú placa commemorativa als "Màrtirs republicans per la llibertat" afusellats a la Creu del Candell "Que el pas del temps no esborri la memòria" Foto: Juan R Lejarza d'Argelaguer (Garrotxa)

Besalú placa commemorativa als “Màrtirs republicans per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell
“Que el pas del temps no esborri la memòria”
Foto: Juan R Lejarza d’Argelaguer (Garrotxa)

Besalú placa commemorativa als "Màrtirs republicans per la llibertat" afusellats a la Creu del Candell "Que el pas del temps no esborri la memòria" Foto: Juan R Lejarza d'Argelaguer (Garrotxa)

Besalú placa commemorativa als “Màrtirs republicans per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell
“Que el pas del temps no esborri la memòria”
Foto: Juan R Lejarza d’Argelaguer (Garrotxa)

Besalú placa commemorativa als "Màrtirs republicans per la llibertat" afusellats a la Creu del Candell "Que el pas del temps no esborri la memòria" Foto: Juan R Lejarza d'Argelaguer (Garrotxa)

Besalú placa commemorativa als “Màrtirs republicans per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell
“Que el pas del temps no esborri la memòria”
Foto: Juan R Lejarza d’Argelaguer (Garrotxa)

Anuncios

15 comentarios to “Besalú placa commemorativa als “Màrtirs per la llibertat” afusellats a la Creu del Candell”

 1. lejarza said

  Besalú homenatja els 33 liberals morts a la Creu del Candell.

  “Que el pas del temps no esborri la memòria”. Amb aquest lema tan concís el municipi de Besalú ha homenatjat avui al matí els 33 liberals afusellats a la zona de la Creu del Candell el 19 de març de 1874. Ho ha fet sota una pluja incessant, protagonista a tothora d’un acte presidit per l’alcalde del poble, Lluís Guinó, que ha inclòs la reposició de la Creu, la col·locació de la placa commemorativa i del cartell il·lustratiu dels fets i d’una explicació històrica a càrrec de Jaume Roure, del Centre d’Estudis Amics de Besalú, davant d’una vintena d’assistents.

  Ja fa molts anys que la Creu del Candell apareix mutilada per la part superior. Aquest fet, juntament amb què estigui envoltada de vegetació, provoca que cada cop siguin menys els que coneguin la seva existència i, conseqüentment, els fets que la van propiciar. De fet, el seu aparent abandó popular es fa evident amb una marca, la d’un sender de GR, que deixa entreveure la qualitat inhòspita de l’indret on està col·locada.

  L’homenatge es remunta a la Tercera Guerra Carlina, quan es va produir un enfrontament entre l’exèrcit carlí i una columna liberal formada per 2.500 homes i comandada pel general Eduard Nouvilas, que havia sortit de Girona amb l’objectiu de trencar el setge carlí d’Olot. La batalla va transcórrer a la serra del Toix i va representar una important derrota de les tropes governamentals davant de les carlines, que es van fer amb un botí d’armes, cavalls, diners i presoners (uns 1.880), entre els quals el mateix Nouvilas.

  Finalment, 33 d’aquests presos, la majoria milicians republicans procedents de la revolució del 1868, van ser afusellats a Besalú a la zona de l’anomenat camp Gran del Candell. Cinc dels quals, apunten els testimonis escrits, varen aconseguir sobreviure i van ser indultats.

  Per recordar aquell fet es va alçar la Creu del Candell al mateix indret on es va produir l’afusellament, just al costat del caminet que enllaça Besalú amb Juïnyà. La figura està representada per una columna de ferro coronada amb una placa recordatòria i una petita creu, uns elements, aquests dos últims, que han desaparegut. No obstant això, al peu de la columna encara s’hi pot llegir un petit fragment de tribut que deixa palès els successos passats: “Glòria a los 33 liberales fusilados por las huestes carlistes el 19 de marzo de 1874”.
  http://www.gironanoticies.com/notix/noticia/31898_be-aluhomenatjael-33liberal-mort-alacreudelcandell-1.htm#.VQ1_h1Kk4IE.twitter

 2. lejarza said

  Besalú fa un homenatge als 33 afusellats el 1874

  Ahir dissabte sota la pluja es va fer l’acte de commemoració dels “Màrtirs per la llibertat” a la Creu del Candell a Besalú. Lloc on van ser afusellats 33 liberals el 19 de març de 1874. L’acte consistia en la reposició de la Creu, malmesa per al pas del temps, la col·locació de la placa commemorativa i del cartell explicatiu dels fets i, com a cloenda, una lectura de text.

  Durant la Tercera Guerra Carlina, el mes de març de1874, es produí un enfrontament entre l’exèrcit carlí i una columna liberal formada per 2500 homes i comandada pel general Eduard Nouvilas, que havia sortit de Girona amb l’objectiude trencar el setge carlí d’Olot. La batalla tingué lloc a la serra del Toix, entre Castellfollit i Oix, i representà una important derrota de les tropes governamentals enfront de les carlines que aconseguiren un considerable botí en armes, munició, cavalls i diners i uns 1880 presoners, entre els quals hi havia el mateix general Nouvilas.
  El 19 de març de 1874, 33 d’aquests presoners, la majoria dels quals eren dels anomenats Voluntaris de la Llibertat -milícies republicanes que s’havien format a partir de la revolució de 1868- foren afusellats a Besalú, per ordre del general Francesc Savalls -llavors cap de les forces carlistes de la zona de Girona-, a l’anomenat camp Gran del Candell. Alguns d’aquests presoners, sembla ser que cinc, varen aconseguir de sobreviure a l’afusellament i van ser indultats.
  Per recordar aquest fet i homenatjar els morts, es va erigir l’anomenada Creu del Candell, al mateix camp on es produí l’afusellament, just al costat del camí que porta de Besalú a Juïnyà: una columna de ferro coronada per una placa recordatòria i una petita creu , sobre una base troncocònica de formigó. La placa i la creu han desaparegut, però al peu de la columna, encara s’hi pot llegir: “Glòria a los 33 liberales fusilados por las huestescarlistas el 19 de marzo de 1874.”
  http://www.eldigitaldegirona.com/besalu-fa-un-homenatge-als-33-afusellats-el-1874/

 3. lejarza said

  Restitució de la creu del Candell

  La creu del Candell, amb què es recorda l’afusellament de 33 presoners lliberals per les tropes carlines, el 1874, als afores de Besalú, i que s’havia fet malbé, ha estat restituïda. Ahir es va estrenar oficialment la creu, junt amb un plafó en què s’explica aquell fet històric. L’acte, sota una forta pluja, va reunir una quinzena de persones.
  Darrera actualització Diumenge, 22 de març del 2015
  http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/834817-restitucio-de-la-creu-del-candell.html

 4. lejarza said

  Besalú fa un homenatge a 27 republicans morts fa 141 anys

  Francesc Macià havia presidit almenys un reconeixement fet abans de la Guerra Civil

  22.03.2015

  BESALÚ | XAVIER VALERI

  Besalú ahir va commemorar un dels episodis més esgarrifosos de la Tercera Guerra Carlina (1872-76). “És per recuperar la memòria”, va justificar Joan Frigola (president dels Amics de Besalú). El recordat era l’afusellament de 33 presoners per part de l’exercit carlista. Dels executats en van morir 27 . Els 6 restants van ser indultats per haver sobreviscut a les descàrregues. Havien estat capturats cinc dies abans a la batalla del Toix (14 de març del 1874-Montagut). Després del combat, van ser traslladats (sempre a peu) a Castellfollit, les Preses, Riudaura i Olot, d’on els van conduir fins a Besalú
  L’execució va tenir lloc el 19 de març del 1874. Feia poc que els carlins havien aconseguit expulsar la milícia de Besalú. Els arguments per a l’execució van ser que eren milicians (paisans voluntaris) i, alguns d’ells, antics carlins desertors. L’execució va commoure la gent de la zona i va servir per donar exemple a la tropa carlina del que passava als desertors.
  Acabada la guerra, els dos bàndols van construir monuments per recordar els seus màrtirs. Al lloc de l’afusellament, van posar-hi un pal de metall acabat amb una creu. Hi ha constància escrita de la celebració d’actes a partir del 1905. Els homenatges tenien lloc cada 19 de març i s’hi concentraven els republicans de la Garrotxa i del Pla de l’Estany. La causa era que els milicians eren republicans. Una bona part dels morts eren de Tortellà, que durant la guerra carlina era un baluard de la república i després va continuar com a lloc de referència del republicanisme.
  L’assemblea de representants del poble també tenia molts partidaris a Besalú, encara que no era un fet unànime com a Tortellà.
  Els republicans de Tortellà i Besalú van fer de l’efemèride un acte tant important, perquè fos presidit, almenys en una ocasió, per Francesc Macià (primer president de la Generalitat Estatutària).
  Al principi de la Guerra Civil el monument va ser mutilat, perquè tenia una petira creu a sobre, li van trencar els braços. Després va ser oblidat i fins fa poc només era un pal rovellat que servia per marcar el camí d’una ruta de senderisme.
  Diferents articles sobre la història dels fets van dur l’Ajuntament i els Amics de Besalú a decidir recuperar i reparar el monument, i complementar-lo amb un cartell explicatiu.
  Ahir el van inaugurar amb un parlament de Jaume Roura (historiador). La idea és fer-ho cada any, perquè no es torni a convertir en un pal sense significat.

 5. lejarza said

  Quarter general d´Argelaguer

  En aquell temps Tortellà, vila amb gran implantació republicana, tenia una força de Voluntaris de la Llibertat, que eren uns milicians armats pel govern que col.laboraven amb l’exèrcit en la lluita contra els carlins

  Els carlins coneixien aquests voluntaris, coma sipaios, que en les colònies eren la gent que lluitava al costat de les forces de la potència colonial contra els indigenes. Així, els carlins es consideraven la força pròpia del país i deixaven als altres com a traidors consumats, i així els tractaven quan queien a les seves mans.

  Els voluntaris de Tortellà, com a pertot guanyaven vuit rals diaris, i eren temuts i odiats pels .carlins que procuraven d’evitar-los.

  Al mes de juny del 1873 Savalls ja disposava d’una força efectiva, de manera que va derrotar una columna a Alpens, on va morir qui la comandava, el general Cabrinetty. Es veu que algú va disparar-li, certerament, des del campanar de l’església. Després d’aquesta batalla l’exèrcit de Savalls va participar en la conquesta d’Igualada, on foren ajudades pel batalló de Navarra i 250 voluntaris més.

  Arran de la batalla d’Alpens, Savalls va ser anomenat capità general de les forces reials a Catalunya.
  Llavors amb la presència de l’Infant Alfons i de la seva dona Maria de les Neus, els carlins van decidir castigar Tortellà. En ple mes d’agost els carlins van atacar Tortellà. Com que els voluntaris republicans d’aquest poble es van atrinxerar a l’església i no hi havia sistema de reduir-los ni amb peces d’artilleria de muntanya. Finalment els carlins van decidir incendiar el poble..

  Quan la gent de Tortellà marxava amb el poble en flames, els gruix de carlins que lluitaven dins del poble va marxar per atacar un destacament de voluntaris republicans que l’alcalde d’Olot havia enviat en socors de Tortellà. Llavors el poble va tornar a ser ocupat per una columna de l’exèrcit comanada pel coronel Julià Udasta, provinent de Girona, la qual va dirigir l’evacuació dels civils i va intentar apagar les flames.

  Els carlins, però, no havien deixat el setge i continuaven disparant i revifant de la manera que podien les flames. Amb aquesta situació, Udasta va decidir sortir del poble per reunir-se amb els voluntaris d’Olot i tots plegats ocupar Castellfollit, que era la porta d’Olot i de la muntanya. Un cop els soldats van deixar Tortellà, els carlins van tornar a entrar-hi i amb ells els voluntaris del poble que es varen tornar a tancar dins l’església.

  Llavors els militars des de el Quarter General d´Argelaguer, des d’on van començar a avançar en direcció a Castellfollit de la Roca. En aquell moment la infanteria carlina de la zona que es replegava, ordenadament, va ésser sobrepassada per una càrrega de cavalleria carlina. La vista dels genets cavalcant contra els seus perseguidors els va animar de manera que varen girar per seguir-los. Els soldats en veure el que els venia a sobre van girar cap a Argelaguer.

  Tanmateix, no varen poder evitar que els cavallers entressin en contacte amb la seva reraguarda prop del mas ca n’Orts. En aquesta càrrega va prendre part l’escriptor Marià Vayreda, que explica en la seva novel.la Records de la darrera carlinada que la manca d’un ensinistrament militar dels cavalls va evitar que els esquadrons carlins capturessin molts homes de la reraguarda enemiga.

  Al final la columna es va poder retirar, ordenadament, cap a Besalú i van deixar Argelaguer a mans dels carlins. Tanmateix, els carlins van abandonar el setge de Tortellà i es van dirigir cap a Santa Pau. De manera que, aviat, Argelaguer va ésser recuperat pels voluntaris de Tortellà.

  El general Savalls va decidir afusellar els Voluntaris de la Llibertat capturats al Toix. El 19 de març del 1874, 13 d’ells van ser executats a Besalú, prop del mas Candell. Entre els afusellats hi havia els veïns de Tortellà: Jaume Vives i Verdaguer, Miquel Jacas i Abulí, Baldiri Tubau Sabater, i Josep Fabregas Fortuny. Cinc voluntaris van sobreviure a la descarrega i van ser indultats per no haver mort de seguida.

  D’aquell fet en van treure aquesta cançó.

  Tu hereu del Candell
  Bé te’n pots alegrar
  Que de la sang dels liberals
  Els camps vares regar

  Tu Candell
  Et pots ben alavar
  De ala sang dels voluntaris
  La terra podràs regar

  Soldats per la presa d’en Nouvilas
  Presoners vàrem ésser
  Per la culpa d’aquell pillo
  Que no en sap disposar res

  De Riudaura a les Preses
  Acompanyats vàrem ser
  Per una ronda de carlistes
  I en
  Nouvilas també

  De les Preses a Besalú
  Un bon fart de caminar
  A Besalú arribats
  En van parlar de confessar

  Ja podeu contar vosaltres
  Quina nit vàrem tenir
  Un deia a l’altre
  “demà tots hem de morir”

  Tu hereu del Candell
  Te’n pots ven alavar
  De la sang dels presoners
  Els camps vares regar

  Gacetilla d’Olot: Els republicans federals

  No contents els carlins de tenir-nos incomunicats per la línia de Barcelona, ho han fet ara amb la d’Olot i la resta de la muntanya, ja que abans-d’ahir van robar tots els cavalls dels cotxes que fan aquella carrera.

  … La resta tot ho fan amb una naturalitat evangèlica que sorprèn …

  La Lluita: òrgan del partit liberal de la província de Girona

  Director de la Lluita. Olot

  La trobada d’ahir no va poder ser més plaent, ja que; segons la comunicació a aquest comandant militar, del coronel Serrano, els va causar 40 baixes, que no s’ha pogut nosaltres mes que 4 ferits i un contús. Va tenir lloc a Beuda en els boscos de casa Oliveras i al mateix poble va pernoctar la columna.
  I el general Gaminde, ve o no ve?

  Ahir va ploure …

  El cap Barrancot diu á tot el que troba, que li adverteixin al director de la Lluita, que en allà on li vaig atrapar, l’afusella sense formació de causa, o el que és el mateix, li assassina.

  A això contesta el Sr. Ruiz i Blanch dient; que si és Barrancot només qui l’ha de treure la vida cara a cara, pot provar fortuna quan vulgui, ja que si el té ganes, sense saber perquè, de matar-, aquest vol provar á dit senyor facciós, que una cosa és amenaçar amb afusellar valgut de la superioritat de la força, i una altra és presentar-se sol i d’home a home com ho fa tot el que de ser-ho es prea.

  Lladó corresponsal
  “Dimarts a la tarda es sentia des d’aquesta vila un viu tiroteig de fusileria i canó cap a la part de Lladó. Més tard es va saber que la columna del Coronel Serrano habiá arribat á les dues de la tarda á les faccions de Savalls, Figueres, Barrancot i dos caps, amb una força de 800 homes, entre Beuda i Sagaró; que aquests capitostos parapetats en bones posicions, van esperar la columna, trencant sobre ella un nodrit foc que va ser contestat amb repetides descàrregues de fusileria i canó per part de les tropes.

  El foc va començar á les dues de la tarda i eren ja més de la sis que encara continuava.

  Segons les nostres notícies, les perdudes de la facció han de ser molt grans, gràcies al intrepidesa dels nostres soldats y als precisos trets de l’artilleria; es creu que ascendeixen de 30 á 40 el nombre de carlins fora de combat, i per part de les tropes un oficiar i 3 soldats ferits.

  Acabat el foc, la columna va pernoctar en tres cases i una església, immediates al lloc de combat, i la facció a molt curta distància.

 6. lejarza said

  Besalú i la memòria

  14/04/15

  PONÇ FELIU

  L’Ajuntament de Besalú, pels volts de Sant Josep d’enguany, ha protagonitzat una iniciativa que l’honora, i molt. En un temps en què tants d’escarnis rep la memòria històrica, la Comtal Vila, en un acte exemplar, ha dignificat la Creu del Candell, un espai a tocar el poble regat amb molta sang, un indret que incideix en la meva memòria sentimental. Foren moltes les ocasions en què, de nen, agafat primer de la mà del meu avi, després ja solt, passàvem els dos davant una per a mi estranya, incomprensible, columna de dimensions humils, de ferro rovellat, situada arran de camí, però mig colgada per un herbam invasor; una columna de la qual n’emergia, de la part més alta, una excrescència, com si de mig braç es tractés, que la feia encara més inintel·ligible de dia i més paorosa de nit, sobretot quan oscil·lava al compàs del vent. Sense la companyia del meu avi hauria hagut de cantar molt alt per fer-me passar la por. Llavors no sabia ni que aquella estrafolària peça que ballava allà dalt descompassadament era la resta del braç d’una creu ni que aquella creu assenyalava terra sacra, que, en la imaginació infantil, s’hauria convertit en rodal de fantasmes, dels esperits de tants afusellats allà mateix.

  Però el meu avi, l’avi Siset, tan estimat i que tant m’estimava, me n’estalvià sempre els detalls. Prou que jo li preguntava per què es treia, indefectiblement, la gorra just en passar davant d’aquella quasi andròmina.“Algun dia ho sabràs i ho entendràs”, es limitava a dir.
  I jo ara, tants i tants anys després, veig amb emoció com l’Ajuntament de Besalú ha retornat tot el significat a aquell ferro rovellat, convertit ara en digne monument, recordatori permanent d’aquell infaust 19 de març de 1874 en què 28 liberals (un d’ells un nen de 12 anys) van ser bàrbarament executats per les tropes carlines del sanguinari general Savalls.
  D’ençà d’aleshores, i fins a la guerra civil, les forces liberals de diferents generacions han tingut present la luctuosa efemèride, celebrant en el lloc de l’holocaust diferents actes d’homenatge. Des del 1939 fins ara, silenci total, oblit ignominiós. Lògic durant el franquisme i tampoc il·lògic durant aquesta pseudodemocràcia fruit de la ruptura pactada (quina contraditio in terminis!).

  Història passada, dirà algú. Jutgi el lector si és passat o actual el que al llarg de segle i mig s’ha anat dient sobre el luctuós episodi:
  “Una salutació fraternal a aquests vells lluitadors progressistes i liberals, pares genuïns del republicans d’avui, com aquests ho seran dels de demà. Nosaltres continuem l’obra que vosaltres iniciàreu, però aquesta obra, tot i ser la mateixa, es va eixamplant i dilatant” (acte d’homenatge del 1905).

  “El caciquisme, el clericalisme i el torn dels dos partits polítics que hem estat patint és necessari que acabi per donar entrada a elements nous, més purs i més sans”(en l’acte d’homenatge del 1907).

  “La llibertat no ve en safata, sinó que és necessari per merèixer-la el sacrifici de cada dia… Jo voldria que tots sentíssiu la fe que jo sento per Catalunya. Cal defensar les llibertats conquerides amb tant d’esforç i prosseguir la lluita fins aconseguir-ne altres de noves, més amples. És necessari demostrar que volem el triomf del dret i la justícia per sobre de tot” (del President Francesc Macià, en el 59è aniversari dels afusellaments).

 7. lejarza said

  L’arbre de la llibertat de Besalú

  L’Ajuntament estudia recuperar la memòria de l’arbre del somni dels republicans

  28.08.2016

  En un temps, a cada poble de Catalunya hi havia gent que creia en una repetició a Espanya de la Revolució Francesa (1789-1799) . Consideraven que s’havia de tallar d’arrel amb el règim dels aristòcrates, el clergat i el rei. Volien que la finalització dels drets sobre la terra, l’aigua, el blat, l’aiguardent, la carn o el fil fos seguida per l’erecció d’una administració civil dirigida per una república del poble. Per simbolitzar el seu desig i la seva força plantaven un arbre.

  XAVIER VALERI BESALÚ Un frondós i vell plataner amb una copa poderosa s’alça en un extrem de la plaça de la Llibertat de Besalú. Les branques abriguen els turistes del sol i els veïns saben que sempre ha estat allà i que té una història desconeguda.
  L’arbre és un testimoni dels temps de la Carlinada i un símbol del compromís d’una part dels veïns de la localitat amb la República. La plantació d’arbres de la llibertat simbolitza la llibertat dels homes i de les societats. Deriva de la Revolució Francesa. A Catalunya, van ser plantats a partir de la revolució liberal del 1868 (La Gloriosa). De la plantada de l’arbre de la llibertat de Besalú se’n desconeix la data i l’autoria, però sí que la gent recorda que va morir algú per haver-lo plantat.
  Ara l’Ajuntament estudia la possibilitat de marcar-lo amb una placa perquè la gent sàpiga que un arbre, si és el de la llibertat, també és un monument.
  El 1868 va tenir lloc la revolució liberal. Van posar un rei, Amadeu de Saboia, i van fer una constitució que va decebre els republicans, perquè van veure el seu somni menyspreat i van optar per revoltar-se.
  Besalú va tenir un paper en la revolució republicana de la tardor del 1869. Durant una setmana Besalú va ser el centre d’operacions dels 700 milicians de Toribi Ameller (Banyoles) i Joan Deu (Olot). En aquells dies algun republicà de Besalú podia haver plantat l’arbre. A més de plantar l’arbre van cobrar contribucions i van deixar clar que pensaven en la Revolució en el sentit de repartidora dels béns dels altres.
  La revolució va fracassar i van venir les eleccions generals del març del 1871. Els comicis van estar alterats per bandes armades de caire republicà que impedien votar.
  Per considerar-se perjudicats en les coaccions electorals i per un seguit de greuges, els carlins van formar petites partides i van recórrer els pobles per reunir reclutes i diners, mentre eren perseguides per les tropes regulars, els carabiners i la Guàrdia Civil.
  Llavors, el capità general va reforçar els cos de Voluntaris de la Llibertat. Era un cos de milicians que donava suport a l’exèrcit. La seva missió era resistir les visites dels carlins fins que arribés l’exèrcit. Llavors les columnes de soldats es movien a peu per un territori farcit d’espies. Un pastor de 10 anys, una persona amb disminució mental, una dona en un balcó i una vella en una cadira eren espies que mantenien contacte amb els carlins, als quals feien senyals amb miralls, fum i roba penjada. Així, les columnes de soldats necessitaven d’un suport al territor en forma de voluntaris.
  L’orígen dels Voluntaris de la Llibertat estava en la guerra del Francès, on havien tingut un paper rellevant en totes les guerres carlistes. El seu símbol, la seva bandera de domini, era l’arbre de la llibertat que tenien plantat a la plaça dels pobles on eren presents.
  A un poble de 1.500 habitants li corresponien 30 voluntaris, els quals tenien paga i uniforme. L’alcalde no tenia comandament sobre ells. Obeien l’autoritat militar de la zona i el cap designat per l’exèrcit.
  A Besalú hi eren, però també era del poble el cap de partida carlí Barrancot (Miquel Cambó) i potser el del seu segon, el Tremendo, del qual no se’n saben els noms. Barrancot i el Tremendo recorrien els pobles, on cobraven contribucions i tallaven arbres de la llibertat.
  EL 15 d’abril va fracassar el cop d’estat carlí, perquè ja feia mesos que les partides armades havien alertat l’exèrcit. El pretendent Carles VII va fer la declaració oficial de guerra.
  El 17 de maig del 1872, els militars tenien detectada la partida de 40 homes de Barrancot prop de Besalú. Uns dies després, Savalls, amb 300 homes, volia apoderar-se de Besalú, que era defensada pels Voluntaris de la Llibertat.
  Al final, una columna de soldats va seguir Savalls i s’hi va enfrontar al Noguer de Segueró (Beuda). El 18 de juliol, 5 de 18 propietaris de Besalú van presentar-se a l’Ajuntament per pagar les contribucions demanades pel cap dels Voluntaris de la Llibertat (AHCMB. Actes, 1870).
  El diari La Nación del 15 de setembre del 1872 exposava que el 5 de setembre una partida de carlins havia entrat a Besalú i havia afusellat un pare de 4 fills, el més gran d’11 anys, pel sol fet de ser liberal. Podia ser un dels que va plantar l’arbre.
  L’11 de febrer del 1873, el Congrés i el Senat van aprovar la I República. Savalls va anunciar que no deixaria entrar ni sortir res de Besalú, sota multes de 100 a 1.000 rals. A part de tancar els camins, Savalls interceptava el cotxe correu de Girona a Olot i es quedava els cavalls.
  Besalú estava bloquejat, però Ramon Surià, l’alcalde, va fer una gran festa per celebrar la proclamació de la república, i la va fer -en part- sota l’arbre de la llibertat.
  Tot seguit, el cos de Voluntaris de la Llibertat va exigir de reforçar les defenses i es va queixar a Capitania de la poca col·laboració de l’Ajuntament. Tenien un fortí a Santa Maria, una caserna al monestir de Sant Pere, la torre del rellotge era el lloc de vigilància. Encara tenien trinxeres, torres i fortins escampats pel perímetre de la vila.
  A finals d’agost, després d’una ressonant victòria a Alpens, els carlins van cremar Tortellà. Mentrestant, la força de Voluntaris de la Llibertat de Besalú es va convertir en ronda volant. A primers d’octubre nombroses forces carlines van entrar a Besalú, van ocupar el fort de Santa Maria, on van posar un canó que va disparar contra la caserna dels voluntaris al monestir de Sant Pere, on hi havia els voluntaris de Besalú i part dels de Tortellà. Els voluntaris van resistir fins l’arribada de tropes regulars.
  La República va acabar el 29 de desembre del 1874. Ramon Surià va ser rellevat de l’alcaldia de Besalú i en general els carlins van començar la davallada de la guerra.
  Poc més d’un any després ja no quedaven voluntaris de la llibertat ni fortificacions, però l’arbre, pel fet de només ser un arbre, va quedar com a testimoni del somni dels republicans.

 8. lejarza said

  Savalls va fer afusellar a Besalú 33 Voluntaris de la Llibertat de Tortellà

  Amb Olot, Banyoles i Vic ocupats, els carlins dirigiren una columna cap a Besalú. El mes de març de 1874 Savalls expulsà la Milícia de Besalú i va començar a enderrocar l’abadia. J. de Mir concreta que el 19 de març els carlins cremaren la casa de l’abadia. El mateix dia Savalls va fer afusellar a Besalú 33 Voluntaris de la Llibertat de Tortellà que havia fet presoners al Toix. Savalls justificava la sentència, amb l’argument que els presoners eren desertors carlins. El punt on executaren els 33 republicans fou al costat del camí que va de Besalú a Sant Ferriol, a la sortida de la vila, sota del mas Candell.

  Encara ara s’hi conserva una creu commemorativa, a la base de la qual hi ha una inscripció que diu: “Gloria a los 33 liberales fusilados por las huestes carlistas el 19 de marzo de 1874.” Abans de la Guerra Civil s’hi celebrava anualment un acte de commemoració. Segons el llibre de registres i defuncions de la parròquia de Besalú, dels 33 afusellats, només en moriren 27 a l’acte. Els altres sis, tot i quedar ferits de més o menys gravetat, foren indultats.

  Dels que sobrevisqueren se sap que un era el fill de l’afusellat de Mataró, Pere Massimon: en el llibre dels morts s’exposa: “Pere Massimon, natural de Mataró, de edat unos 45 años, casado, deja un hijo, fue fusilado i muerto, segun esquela certificatoria me aseguraron el oficial de la compañia Ferran Martí y Martí Badosa que fue también fusilado però indultado por haver sobrevivido.” En un altre punt del llibre es concreta: “Rafel Estartús natural y vecino de Tortellà era de la misma compañia movilizada que el finado, però indultado por haber sobrevivido y Narcis Serra i Portas, natural y vecino de Tortellà quien estaba presente en la ejecución.”

  Testimoni d’un supervivent

  En el diari La Lucha del 17 de març de 1905 es publica un article que diu: “Qui de vosaltres, bons liberals de la muntanya no recorda amb certa fonda melangia la luctuosa data? Qui de vosaltres no ha de rendir tribut al record d’aquells màrtirs immolats per la llibertat, davant l’acte commemoratiu de tristos recordatoris?

  El diumenge vinent els liberals de Besalú, de Tortellà de tots els pobles de la comarca, seguint el costum, assistiran en manifestació al camp del Candell, on foren afusellats els 34 braus voluntaris liberals (segons enumera textualment el diari) per les hordes carlistes comandades pel ferotge Savalls . Allí, sobre aquell camp, van quedar estesos bons ciutadans amants de la llibertat que sacrificaren la seva vida perquè no governes el carlisme a Espanya. Cinc o sis voluntaris malferits van poder salvar-se; tres supervivents quedaren d’aquella carnisseria: l’italià José Marruffi, Josep Juanola de Besalú i Rafel Estartús de Tortellà.

 9. lejarza said

  El Punt/Avui Societat

  Besalú – 16 abril 2017

  Un camp regat de sang

  El 19 de març del 1874, durant la darrera guerra carlina, 27 voluntaris per la llibertat van ser assassinats al camp del Candell per les tropes de Francesc Savalls

  Amb el pas dels anys, l’indret es va convertir en un espai de pelegrinatge dels liberals gironins i fins i tot el president Francesc Macià va assistir a l’homenatge del 1933

  Pere Bosch i Cuenca – Besalú

  Durant alguns anys,els liberals gironins van voler homenatjar “els màrtirs republicans per la llibertat”

  Macià va dir: “La sang que va vessar-se en aquest camp és la contribució que cal que de tant en tant es doni en defensa de la llibertat”
  Fa mesos que les tropes carlines es passegen triomfalment per l’interior del país. La derrota del general Cabrinetty a Alpens (el Berguedà) ha marcat un punt d’inflexió en l’evolució de la guerra i, a poc a poc, van caient algunes poblacions com ara Banyoles.

  Al març, la vila d’Olot és assetjada i els carlins aconsegueixen traspassar les muralles i saquejar algunes cases.

  A Girona s’organitza una columna per intentar trencar el setge. El destacament, comandat pel general Eduard Nouvilas, està format per 2.500 homes repartits en dos batallons de caçadors, Arapiles i Barcelona, dos del Regiment de Cadis i de Navarra, un esquadró de cavalleria d’Alcantara, tres companyies de carrabiners i 120 voluntaris de la llibertat. Quan arriba a l’altura de Banyoles, el general dubta si prendre el camí de Mieres o el de Besalú, però finalment es decanta per aquesta darrera opció.

  Fa dies que els tradicionalistes estan alertats de l’arribada dels reforços i hores abans de l’enfrontament passen per les cases per advertir els veïns que tanquin el bestiar i es quedin a casa seva.

  Quan les tropes governamentals travessen per la Badosa de la vall del Bac en direcció a Olot, s’adonen que s’han ficat en una autèntica ratera i comencen a rebre els atacs dels carlins. Però és massa tard. No hi ha marxa enrere. La topada més forta es produirà a la muntanya del Toix, prop de Castellfollit de la Roca, on el general Nouvilas rebrà una severa derrota.

  Els carlins, a més a més, hi obtenen un botí sucós: quatre canons, 150 cavalls, 200 fusells, abundant munició i una caixa amb més de 70.000 duros. L’endemà, entren triomfalment a Olot.

  La tragèdia que tenyirà de sang el camp del Candell tindrà com a protagonistes alguns d’aquests presoners.

  Per a ells, començarà una autèntica processó cap a la mort. Des de Castellfollit seran traslladats a les Preses i faran nit a Olot; i l’endemà, arribaran a Besalú, on seran confinats al primer pis de la casa de la vila.

  Segons el testimoni d’un dels supervivents, pel camí rebran tota mena “d’insults i vexacions per part de la soldadesca” i, en passar pels pobles, “les dones partidàries de la causa ens escopien a la cara. Ens ensenyaven una creu, però Crist no apareixia enlloc”. Abans de la matinada, fins a sis capellans es presenten al calabós per oferir els darrers auxilis.

  Poc abans de les sis, les tropes formen i condueixen els presoners a un camp situat al peu del mas Candell. Segons la mateixa versió, el pilot d’afusellament llançarà fins a tres descàrregues, que provocaran la caiguda de tots els voluntaris. Pocs instants després, “els soldats carlistes de dos en dos ens anaven rematant”.

  El seu destí sembla sentenciat, però algun dels voluntaris aconsegueixen salvar la vida perquè “el titulat brigadier carlista Vilojoliu, que degué sentir vibrar en el seu cor alguna fibra humana, es va interposar entre nosaltres i els seus i amb el sabre en mà va cridar: «Prou carnisseria, salvatges…!» Llavors, només llavors, van parar les descàrregues, ens apagaren les bruses enceses pel foc dels dispars i ens en vàrem salvar cinc o sis.”

  Si fem cas del llibre de registres i defuncions de la parròquia de Besalú, 27 persones van morir a l’acte. Els altres sis, tot i rebre ferides de gravetat, van aconseguir l’indult. Malgrat tot, a la base de la creu commemorativa encara s’hi llegeix una inscripció en la qual es demana “gloria a los 33 liberales fusilados”.

  Pocs dies després de la tragèdia, la notícia començarà a escampar-se a través de la premsa. I, ben aviat, es bastirà el mite dels «màrtirs de Besalú, immolats per la llibertat». Alguns anys després, l’indret es convertirà en un lloc de memòria dels liberals gironins. El cerimonial es repetirà any rere any, amb una comissió expressament creada i una desfilada encapçalada per un domàs negre que es dirigirà cap al camp a toc de marxa fúnebre. Els centres republicans hi enviaran adhesions i, en alguns casos, hi desplaçaran delegacions amb els seus estendards i domassos.

  Després del parèntesi de la dictadura de Primo de Rivera, les visites es reprendran el 1932, en el primer aniversari després de la proclamació de la república. L’any següent, en la cerimònia hi haurà un convidat de luxe, Francesc Macià. En el seu discurs, el president de la Generalitat afirmarà: “La sang que va vessar-se en aquest camp és la contribució que cal que de tant en tant es doni en defensa de la llibertat.” Malgrat tot, no ha estat fins fa pocs mesos que aquell camp regat de sang ha tornat a rebre un homenatge de la ciutadania.

  Com arribar-hi

  La creu del Candell és als afores de Besalú, a peu del camí que condueix fins al santuari de Sant Ferriol. Per arribar-hi, es pot deixar el vehicle a l’aparcament gratuït que hi ha situat just a l’entrada de poble i fer una caminada molt curta. També es pot seguir la mateixa ruta que els homenatges que es van fer en el primer terç del segle passat i sortir des del nucli de Besalú. L’indret encara conserva una creu amb una inscripció i fa dos anys l’Ajuntament de Besalú va complementar-la amb un plafó en què es recorda aquell fet històric.

 10. lejarza said

  XAVIER VALERI DEL TOIX ALS CAMPS DEL CANDELL (1874)

  es de la revolució de setembre de 1868, Catalunya
  patia una gran inestabilitat. Les causes eren la
  rivalitat entre carlins, republicans i liberals, tres opcions ben diferents de concebre
  els sistemes de governar. Els carlins volien una monarquia basada en un sistema
  derivat de l’Antic Règim, els republicans es repartien entre els que volien una
  República d’estats federals o unitària, i els liberals pugnaven per una monarquia
  constitucional de sufragi censatari favorable a la burgesia.
  El 1869 els republicans es van revoltar contra la constitució sorgida de
  la Revolució de 1868. La causa era que es va aprovar una monarquia liberal,
  encapçalada pel nou rei Amadeu I de Savoia.
  L’abril de 1872, els carlins es van organitzar en guerrilles i van sublevarse
  contra el Govern. La causa era que no confiaven en el sistema d’eleccions
  democràtiques pel sistema del sufragi universal. Després d’unes rivalitats amb
  Josep Estartús, el llavors coronel, Francesc Savalls (1817-1885), fou nomenat
  cap de les forces carlistes a la zona de Girona. Savalls va organitzar un petit
  exèrcit a Mieres amb les armes que li feia arribar Miquel Cambó (Barrancot) per
  la frontera i els homes que els capellans reclutaven a les parròquies.
  Entretant, l’11 de febrer de 1873, el Congrés i el Senat aprovaren la Primera
  República. Era un règim que tindria dos caires: el federalista i l’unitari. El
  republicanisme estava dividit entre els que volien una república unitària (un
  únic govern per a tot el país) i els que desitjaven una república federal (estats
  autònoms que es posen d’acord per crear un estat de rang superior). Des del
  febrer fins al juny la presidència va recaure sobre Estanislau Figueras, home al
  qual donaven suport els unitaris. Al juny les Corts Constituents van nomenar
  Francesc Pi i Margall, un republicà federal que només va governar un mes: el van
  substituir per Nicolás Salmeron, també federal. Però el darrer president, Emilio
  Castelar, era unitari.
  El 23 de febrer de 1873, després d’haver passat setmanes amagats a les masies
  de la muntanya, el germà del pretendent Alfons Carles de Borbó i la seva dona,
  Maria de les Neus de Braganza, es van presentar obertament. Alfons Carles va
  assumir la comandància de Catalunya i amb la seva dona, que també manava, es
  van ajuntar a les forces de Savalls.
  El mes de març els carlins van ocupar Ripoll i Berga, que va passar a ser
  seu de la Junta Suprema del Carlisme Català. Un cop estabilitzat el nou Govern,
  l’exèrcit regular va organitzar una columna comandada pel general Josep
  Cabrinetty amb la intenció de dissoldre l’incipient exèrcit. Després de molta
  persecució i topades desfavorables als carlins, el 9 de juliol de 1873 Savalls va
  derrotar, sorprenentment, la columna del general Cabrinetty a Alpens (Berguedà).
  Una setmana després de la victòria d’Alpens els carlins van ocupar Igualada.
  El triomf va propiciar que l’exèrcit decidís abandonar les petites poblacions a
  la resistència que poguessin oferir les milícies de Voluntaris de la Llibertat i
  concentrar-se a les ciutats més grans per tal d’oferir més resistència.
  Arran d’Alpens, Savalls va ser nomenat capità general de les forces reials a
  Catalunya. Després d’Alpens els carlins van aconseguir un èxit rere l’altre. El
  22 d’agost de 1873, després d’una dura lluita amb els Voluntaris Republicans
  del poble, les forces de Savalls van cremar part de Tortellà i van fer marxar
  els veïns, que es van refugiar a la Casa Missió de Banyoles. A pesar de tot, els
  Voluntaris van resistir a l’església, on van rebre l’auxili d’una columna de soldats
  de Girona. Després de la crema de Tortellà, els carlins van encetar un estat de
  por i inseguretat a tota la Garrotxa. Així, el 20 de gener de 1874, els carlins
  assassinaren a Sant Joan les Fonts l’alcalde de Castellfollit, Josep Vinyoles, de
  44 anys i casat en segones núpcies amb Teresa Serrat 1.
  Entretant, la Primera República es va acabar de cop, el 2 de gener de 1874,
  quan enmig de fortes tensions entre unitaristes i federalistes, el general Manuel
  Pavia va entrar a cavall al Congrés dels Diputats. Una dictadura de transició va
  continuar governant les parts de l’Estat que no estaven dominades pels carlins:
  les grans ciutats, les capitals de província i les localitats amb guarnicions fortes.
  El 7 de gener el general carlí Rafel Tristany va ocupar Vic i al febrer, Manresa. La
  conquesta de les dues localitats va suposar per als carlins el control d’una extensa
  zona de l’interior de Catalunya, on només faltava Olot.
  El març de 1874 els soldats de l’exèrcit carlí tenien completament assetjada
  la ciutat d’Olot. Van aconseguir traspassar la muralles i van saquejar i cremar
  algunes cases. L’alcalde de la ciutat, el republicà Joan Deu, havia convertit el
  temple de Sant Esteve en la caserna principal, i amb la guarnició formada pel
  batalló de Manila i uns tres-cents voluntaris resistia tots els atacs dels carlins.

  A Girona es va organitzar una columna que tenia l’objectiu de trencar el setge.
  La columna que va sortir de la ciutat estava formada per 2.500 homes, repartits
  en dos batallons de caçadors Arapiles i Barcelona, dos batallons del Regiment de
  Cadis i de Navarra, un esquadró de cavalleria d’Alcantara, tres companyies de
  carrabiners i 120 Voluntaris de la Llibertat. Portaven quatre peces d’artilleria. El
  comandant de la tropa era el general Eduard Nouvilas.
  Quan la columna va arribar a Banyoles el general Nouvilas va haver de
  decidir si es dirigia a Olot per Mieres i Santa Pau o per Besalú. Els carlins
  disposaven d’una important concentració de tropes a la zona de Santa Pau, cosa
  que va fer decidir a Nouvilas de fer camí cap a Besalú, des d’on podria arribar
  a Tortellà, en mans dels Voluntaris de la Llibertat del poble. A Besalú se’ls van
  afegir voluntaris. Hi ha constància que espies carlins van donar avís del pas de la
  columna per Besalú. El dia 13 de març van arribar a Argelaguer, on van fer nit,
  i van saber que Castellfollit estava dominat i fortificat pels carlins. Nouvilas va
  posar direcció cap a Tortellà, on se li van afegir més Voluntaris de la Llibertat.
  Després, probablement guiat pels de Tortellà, va continuar per Planselloses i
  la serra de Palomeres, en direcció a Oix. La veu popular diu que, en reflectir-se
  el sol en les baionetes que portaven els soldats, els carlins des de la muntanya del
  Cós s’adonaren de la maniobra i feren senyals amb miralls o fum. Avisats pels
  senyals, tots els carlins de la zona de Santa Pau i Batet es van dirigir, a través del
  pla de Begudà i la falda del volcà de Rapàs, a les posicions del puig de Vivers, la
  torre Canadell (situada a la serra de Vivers, sobre Sant Joan les Fonts), les serres
  de la Creu, les altures del Cós, el Montpetit i el Montmajor2.
  Al migdia, la columna, força cansada, transitava com una serp per les faldes
  de les muntanyes. Els soldats anaven carregats i massa separats, i la columna
  s’anava allargant de manera que a mesura que avançava s’anava convertint en
  més vulnerable. Els carlins, per la seva banda, els anaven encerclant, sense que
  se n’adonessin.
  Quan els governamentals van haver passat per la Badosa de la vall del Bac
  en direcció a Olot, es van trobar envoltats de carlins per tots cantons. La primera
  topada va tenir lloc als vessants del Montpetit. Els carlins sabien bé l’hora en
  què es començaria el combat, perquè abans van recórrer les cases de pagès de
  la zona per avisar-los que tanquessin el bestiar i s’estiguessin dins de les cases.
  Quan el gros de la columna va deixar les parts més altes de la muntanya del
  Toix, va començar el combat més fort, el qual es va iniciar amb una descàrrega
  tancada a la bassa d’en Badosa que va deixar la muntanya plena de fum i d’olor
  de carn cremada, crits i lamentacions. Tot i això, els regulars, protegits pel fum
  de la pólvora negra, es van recuperar i van respondre al foc. Un grup de soldats,
  manats pel capità d’artilleria Fernando Temprado i el sergent Gámez, van
  aconseguir portar un canó al cim de la muntanya i des d’allí varen disparar totes
  les granades que tenien. D’aquesta manera van poder contenir la massa de carlins
  que s’abalançava contra la infanteria i van propiciar la fugida d’una part de la
  columna. El general carlí Martí Miret va travessar la riera amb el segon batalló
  de Girona i a la baioneta es va enfrontar amb la guàrdia del batalló de caçadors de
  Barcelona que protegia els artillers. En el combat va morir l’alferes Juan Canalda
  i Gomis i la major part dels soldats que manava (La Lucha, 29 de març de 1903,
  p. 2). Després Miret va capturar el canó i el cim. El capità Fernando Tempradó,
  el sergent Gámez i la major part dels artillers moriren en aquella acció. Ja era de
  nit quan es va disparar el darrer tret3.
  Gràcies a la resistència dels artillers, un grup d’avançada format per un
  centenar de soldats i un coronel va poder-se escapar cap a França. D’altres van
  aprofitar la nit per escapar-se cap a Olot. Uns dos-cents van arribar a Olot, on van
  donar la notícia. Diu que quan van passar pel Vilar de Castellar de la Muntanya,
  els soldats estaven tan assedegats que es llançaven de cap a beure l’aigua de les
  galledes dels porcs.
  El camí que havien seguit els soldats era ple de morts i ferits. En aquella
  època de misèria, feia temps que soldats i carlins s’emportaven queviures i diners
  de les cases; per això les dones i els homes de la rodalia van sortir a despullar els
  morts i els ferits per agafar-los la roba. Alguns ferits van morir de fred i d’altres
  van ser rematats. A la sortida del sol, segons la veu popular, el sometent carlí
  va sortir a reconèixer el camp de batalla i va acabar amb una nit de saqueig i
  robatori. Tot seguit el brigadier Francesc Huguet i el comandant Galceran van
  tractar de fer inventari de l’armament espargit per marges i camps.
  Els carlins van obtenir uns 150 cavalls, 2.000 fusells, 4 canons, 1.800
  presoners i una caixa amb 70.000 duros. El preu que van pagar fou de dos oficials
  i deu voluntaris morts i uns cinquanta ferits, entre els quals hi havia el general
  Miret i el comandant Salvador Tarridas. Entre d’altres coses, i per la caixa de
  70.000 duros, jutjaren el general Savalls. Els carlins es van passejar per davant
  de les muralles de la ciutat que tantes vegades els havia repel·lit i es van dirigir
  a les Preses.
  L’endemà, Olot va obrir les portes als carlins. Savalls va entrar-hi sobre el seu
  cavall blanc, al costat del general Nouvilas, desarmat i pres. Els olotins afectes a
  la causa el van rebre amb una gran cridòria, les campanes brandaven la seva glòria
  i les bandes de música li tocaven marxes militars. A partir del 19 de març, Savalls
  va fixar el comandament carlí de Catalunya a Olot. A l’abril, Alfons Carles i
  Maria de les Neus van abandonar Catalunya per anar a ajudar els carlins del
  centre d’Espanya, i Rafel Tristany va ser nomenat capità general de Catalunya.
  El 16 d’agost de 1874, Francesc Tristany (germà de Rafel) va aconseguir ocupar
  la Seu d’Urgell. El 21 d’agost va començar el setge de Puigcerdà, que va resistir
  fins a fer retirar un fort exèrcit carlí proveït de bona artilleria. L’1 d’octubre Rafel
  Tristany va proclamar els furs de Catalunya des del balcó de can Solà-Morales
  d’Olot. A finals de 1874 el capità general de Catalunya, Rafel Tristany, tenia quinze
  mil homes sota les seves ordres i a la resta d’Espanya els carlins aconseguien
  èxits com ara el saqueig de Conca (Castella), on intervingueren forces manades
  pels infants Alfons Carles i Maria de les Neus. Al nord d’Espanya, el País Basc i
  Navarra, després de molts èxits carlistes, el setge de Bilbao havia estabilitzat els
  fronts. Semblava que per fi el carlisme guanyaria la guerra i obtindria el govern
  de l’Estat.

 11. lejarza said

  XAVIER VALERI DEL TOIX ALS CAMPS DEL CANDELL (1874)

  Els afusellats al camp del Candell

  Amb Olot, Banyoles i Vic ocupats, els carlins dirigiren una columna cap
  a Besalú. El mes de març de 1874 Savalls expulsà la Milícia de Besalú i va
  començar a enderrocar l’abadia. J. de Mir concreta que el 19 de març els carlins
  cremaren la casa de l’abadia. El mateix dia Savalls va fer afusellar a Besalú 33
  Voluntaris de la Llibertat de Tortellà que havia fet presoners al Toix. Savalls
  justificava la sentència, amb l’argument que els presoners eren desertors carlins.
  El punt on executaren els 33 republicans fou al costat del camí que va de
  Besalú a Sant Ferriol, a la sortida de la vila, sota del mas Candell. Encara ara
  s’hi conserva una creu commemorativa, a la base de la qual hi ha una inscripció
  que diu: “Gloria a los 33 liberales fusilados por las huestes carlistas el 19 de
  marzo de 1874.” Abans de la Guerra Civil s’hi celebrava anualment un acte de
  commemoració. Segons el llibre de registres i defuncions de la parròquia de
  Besalú, dels 33 afusellats, només en moriren 27 a l’acte. Els altres sis, tot i quedar
  ferits de més o menys gravetat, foren indultats. Dels que sobrevisqueren se sap
  que un era el fill de l’afusellat de Mataró, Pere Massimon: en el llibre dels morts
  s’exposa: “Pere Massimon, natural de Mataró, de edat unos 45 años, casado,
  deja un hijo, fue fusilado i muerto, segun esquela certificatoria me aseguraron el
  oficial de la compañia Ferran Martí y Martí Badosa que fue también fusilado però
  indultado por haver sobrevivido.” En un altre punt del llibre es concreta: “Rafel
  Estartús natural y vecino de Tortellà era de la misma compañia movilizada que
  el finado, però indultado por haber sobrevivido y Narcis Serra i Portas, natural
  y vecino de Tortellà quien estaba presente en la ejecución.”

  Testimoni d’un supervivent

  En el diari La Lucha del 17 de març de 1905 es publica un article que diu:
  “Qui de vosaltres, bons liberals de la muntanya no recorda amb certa fonda
  melangia la luctuosa data? Qui de vosaltres no ha de rendir tribut al record
  d’aquells màrtirs immolats per la llibertat, davant l’acte commemoratiu de
  tristos recordatoris?

  El diumenge vinent els liberals de Besalú, de Tortellà de tots els pobles de la
  comarca, seguint el costum, assistiran en manifestació al camp del Candell, on
  foren afusellats els 34 braus voluntaris liberals (segons enumera textualment el
  diari) per les hordes carlistes comandades pel ferotge Savalls . Allí, sobre aquell
  camp, van quedar estesos bons ciutadans amants de la llibertat que sacrificaren
  la seva vida perquè no governes el carlisme a Espanya. Cinc o sis voluntaris
  malferits van poder salvar-se; tres supervivents quedaren d’aquella carnisseria:
  l’italià José Marruffi, Josep Juanola de Besalú i Rafel Estartús de Tortellà.
  Amb aquest darrer ens hem posat a parlar i ens ha donat detallat compte
  d’aquell succés que convé recordar-lo per extirpar tota resta de barbàrie que ens
  transportés altre cop a una Guerra Civil en la qual es va vessar molta sang per
  satisfer l’ambició d’un cavaller que a Venècia cobra bones rendes.
  Estartús, el supervivent, s’ha explicat d’aquesta manera:
  Anàvem els voluntaris de Tortellà o de Besalú seguint de guies de la columna
  del general Nouvilas. De tothom és conegut el desastre que aquest va patir prop
  de Castellfollit a la muntanya del Toix, sobre Montagut, perseguit per les tropes
  carlistes que manava Savalls.
  Allí vam quedar presoners els voluntaris de Tortellà i de Besalú a més de
  carrabiners i soldats. Als voluntaris ens van lligar colze amb colze i així va començar
  el nostre calvari. Se’ns va separar dels carrabiners, que varen ser afusellats temps
  després a Llaers. A nosaltres ens van traslladar a Castellfollit; de Castellfollit a les
  Preses, després a Riudaura, vam fer nit a Olot i se’ns va dur a Besalú, on van tancarnos
  al primer pis de la casa consistorial.
  P- Us van donar bon tracte durant el camí?
  R- Ens van omplir d’insultats i vexacions per la soldadesca i quan passàvem
  pels pobles, lligats com anàvem les dines partidàries de la causa ens escopien a
  la cara. Ens ensenyaven una creu però Crist no apareixia enlloc.
  Abans de la matinada sis capellans van entrar al calabós per fer-nos els darrers
  auxilis,. Poc abans de les sis, les tropes van formar i acompanyades de la seva
  xaranga militar que amb el seus sons volia alegrar el poble, vam ser conduïts
  al camp del suplici. Entre nosaltres venia un noi de 12 anys d’edat, anomenat
  Baudili Masó, de Tortellà. El seu únic delicte era ser fill d’un home que tenia alguns
  antecedents liberals. També va formar en pilot i va quedar estès al camp amb els
  braços en creu.
  Ens van fer tres descàrregues; tots vàrem caure. Els soldats carlistes de dos
  en dos en anaven rematant.
  P- I, com va ser que vàreu quedar amb vida?
  R- Per què el titulat brigadier carlista Vilojoliu, que degué sentir vibrar en el seu
  cor alguna fibra humana, es va interposar entre nosaltres i els seus i sabre amb el
  sabre en mà va cridar:

  – Prou carnisseria , salvatges… !
  Llavors, només llavors, van parar les descàrregues, ens apagaren les bruses
  enceses pel foc dels dispars i ens en vàrem salvar 5 o 6.
  P- I quins sentiments sentíeu en aquells moments ?
  R- No ho sé no me’n recordo però se’m repeteix com un somni aquella terrible
  escena.
  Aquestes paraules, ens les ha dit Estartús, l’únic supervivent d’aquella
  carnisseria.
  Diumenge els liberals de Besalú, de Tortellà, d’Olot, de tota la comarca
  assitiran en processó cívica al camp del Candell, on s’ha d’elevar una piràmide
  que perpetuí per les generacions que han de venir el record d’aquells màrtirs i
  mantingui viu l’odi dels ciutadans lliures a els causants de la barbarie.”
  Al cap d’un any, la sort de la resta de presoners del Toix es va sortejar a Sant Joan
  de les Abadesses i va culminar amb l’afusellament de 80 carrabiners i 113 militars
  a Llaers, prop de Ripoll5. Hi ha un monument molt important al bosc, exactament
  al lloc on van ser morts. Part de la resta de la columna que Savalls va voler portar
  fins a Berga va morir a Sant Joan de les Abadesses, on també hi ha unes creus
  commemoratives, al mas Caramelles. El 29 de desembre de 1874 el general Arsenio
  Martínez Campos va restaurar la monarquia en la persona d’Alfons de Borbó, que
  va regnar amb el títol d’Alfons XII. Martínez Campos va arribar a Catalunya amb
  un exèrcit de deu mil homes que es va dirigir a Olot. Els carlins tenien fortificacion
  a Besalú, Castellfollit i Olot, però van optar per enfrontar-se als militars des de
  les muntanyes. Martínez Campos va entrar a Olot sense resistència perquè Savalls
  confiava que el bloqueig obligaria els governamentals a retirar-se. El bloqueig va ser
  inútil, i a qui va gastar més va ser a l’exèrcit carlí. El 26 de març de 1875, a l’Hostal
  de la Corda, Savalls i Martínez Campos van acordar una treva que en principi va
  significar l’intercanvi de presoners i l’entrada lliure dels carlins per unes hores per
  comprar vitualles. Després els carlins van marxar de la Garrotxa per anar-se’n a la
  seu d’Urgell, que va caure a mans de Martínez Campos el 16 de juliol. Finalment, el
  que quedava de l’exèrcit carlí va passar la frontera per la Cerdanya.

  1 Arxiu parroquial de Castellfollit de la Roca. Òbits 1852-1885.
  2 Arxiu Municipal d’Argelaguer. Llibre d’òbits.
  3 DANÉS i TORRAS, J., Història d’Olot, IX. Ajuntament d’Olot. Impremta Aubert, p. 1630.
  4 VILAR i VERGÉS, J. “Històries de la Garrotxa”, Butlletí del Centre Excursionista d’Olot, núm 133. p.
  35.
  5 DANÉS I TORRAS, J., “L’última guerra carlista del segle XIX”, Història d’Olot, IX, Ajuntament d’Olot.
  Impremta Aubert, p. 1653-1660.

  ARXIVÍSTICA
  Arxiu Municipal d’Argelaguer. Llibre d’òbits d’Argelaguer.
  Arxiu Municipal d’Argelaguer: Llibre d’òbits d’Argelaguer.
  Arxiu Parroquial de Castellfollit de la Roca. Volum d’òbits dels anys 1852-1885.
  De la parròquia de Sant Salvador de Castellfollit de la Roca.
  Arxiu Parroquial de Castellfollit de la Roca. Volum d’òbits dels anys 1852-1885. De
  la parròquia de Sant Salvador de Castellfollit de la Roca.
  Arxiu Històric Municipal de Besalú. Carpeta Acords 1862-1881. Plec 3.
  Arxiu Històric Municipal de Besalú. Actes 1869.
  Item. Cit. Actes 1870.
  Item. Cit. Actes 1872.
  Item. Cit. Actes 1873.
  Item. Cit. Actes 1876.
  Arxiu Històric Municipal de Besalú, carpeta de quintes 1864-1877.
  Arxiu Històric Municipal de Besalú, carpeta eleccions 1864- 1877.

 12. lejarza said

  Els Voluntaris de la Llibertat de Sant Joan les Fonts

  Publicat per Xavier Valeri 6 de juliol de 2017

  Els Voluntaris de la Llibertat de Sant Joan les Fonts van existir. Primer van participar en la revolta republicana de 1869 i després en la campanya electoral de 1871 i en la Guerra Carlina de 1872 al 1876. Com van sorgir? A Catalunya, des del 1820, hi havia partidaris de la monarquia absoluta, de la inquisició i del retorn dels drets feudals que es revoltaven. Es reunien en grups de 30 o 40 i anaven armats pels pobles a pressionar i castigar els alcaldes i regidors dels negres, així es coneixien els liberals. Els negres eren partidaris del sufragi censatari (votaven els propietaris i les persones amb càrrec), la llibertat de culte, i el respecte a la propietat privada i entenien la nació com un conjunt de propietaris. Eren moderns però implacables amb els pobres fossin masovers o treballadors. Això feia que moltes vegades els masovers preferissin el tracte amb els vells terratinents carlins que amb els rics liberals (militars enriquits, grans càrrecs de l’administració o industrials propers al règim…). En ambdós casos els pobres que podien arribar a passar gana i eren majoria només estaven per treballar i obeir i molt sovint els atreien a les files de negres o de blancs amb els diners de les pagues. Es van organitzar en sindicats i els industrials rics fossin carlins, liberals o republicans els reprimien.
  El conflicte entre els  negres i els blancs ja va començar en temps de Ferran VII (1784-1833), durant el trienni liberal del 1820al 1823. Per tal d’evitar que les bandes absolutistes fessin el que volguessin, els governs liberals van recuperar la milícia nacional de voluntaris creada durant la guerra Napoleònica. Hi havia d’haver 30 milicians armats per cada 1.500 habitants. La milícia havia de ser pagada pels ajuntaments, se’ls designava entre el Govern Civil i l’Ajuntament i el Govern Civil decidia el cap. La feina era defensar els pobles liberals de les partides absolutistes fins a l’arribada de reforços de l’exèrcit i –en temps de calma- mantenir un ordre favorable als interessos dels governs liberals o de la Primera República(1873-74). Dins aquest ordre –sovint-, abusaven dels veïns denominats blancs, carques, o carlins. En temps de pau els vexaven i si hi havia conflictes els feien pagar contribucions que solien servir per pagar els milicians.
  El 1869,  el municipi de Begudà i Sant Joan les Fonts  havia arribat als 1.948 habitants. Des de la conversió del Molífondo en fàbrica el 1841 i amb la transformació dels molins en petites fàbriques de fil, havia triplicat els habitants. La indústria afavoria la presència de liberals i republicans i el poble ja tenia prou habitants per pagar una milícia de 25 homes. La milícia va començar a constar a partir de 1869. És quan de resultes de la revolució de 1868 i de la decepció que van tenir amb la constitució monàrquica del 1869, els republicans van fer una revolta que va tenir un principi d’èxit aquí. A la zona d’Olot els manava Joan Deu (un home  benestant, casat amb la important i rica pubilla de la Cau). Joan Deu era l’alcalde d’Olot que havia resultat de les juntes de la revolució liberal del 1868.

  La revolta de la tardor del 1869

  Encesa la revolta, el 4 d’octubre de 1869, una columna manada per Joan Deu  (formada per milicians d’Olot, Sant Joan les Fonts i Castellfollit) va arribar a Tortellà, on ja hi havia 100 milicians del poble (era el poble més republicà) i uns 500 de la part de Banyoles, manats per Toribi d’Ameller (un jove de posició, fill d’una casa de tradició liberal de Banyoles), el qual va escriure:
  La revolta va fracassar a tot l’estat i els milicians van tornar als respectius pobles. No va ser senzill, perquè Joan Deu va haver de marxar a França i els ajuntaments de Palau de Montagut (ara Sant Jaume de Llierca) i Tortellà van ser dissolts. La revolta va encendre encara més el conflicte entre blancs i negres. El motiu era que els republicans revoltats havien practicat la repartidora. És a dir, havien cobrat per força sumes importants a gent de denominació carlista.

  Obrer mort a trets

  En l’àmbit d’una vaga de filadors, el 19 de novembre del 1871, Salvador Casals va voler anar a convèncer els esquirols que treballaven a la fàbrica del cap de Voluntaris de la Llibertat, Josep Targarona, a Socarrats. Quan el piquet va passar per la Canya, Targarona els va tancar el pas amb un revòlver a la mà i els va amenaçar. Casals i els seus van anar a Sant Joan a demanar suport a l’alcalde, però no els n’hi va poder oferir. Tot i això, van anar a parlar, però Targarona els va agredir i els va perseguir fins al mas Canya de Dalt, on va disparar contra Jaume Casadellà  i el va matar. Encara va ferir una dona i un altre sindicalista (Joan Barnadas- Orígens del moviment obrer a Olot. Pp, 67).  A Targarona no li van fer res i Salvador Casals va ser multat per mal parlar del rei Amadeu.
   Els diaris de Madrid van donar versions distorsionades dels fets. El Imparcial del 24 de novembre del 1871 va situar els fets a la plaça de Sant Joan que ja era el centre neuràlgic del poble. A l’acte, s’hi van aplegar la major part dels veïns i veïnes. Salvador Casals, un actiu sindicalista d’Olot, va voler prendre la paraula. Quan volia començar es va presentar el petit fabricant, polític republicà-federal i cap dels voluntaris de la Llibertat Josep Targarona amb un revòlver a la mà i en companyia d’homes armats. Targarona i els armats  van intimidar els assistents a la dissolució i van amenaçar que si no ho feien obririen foc. Els congregats no van voler obeir i els homes que acompanyaven Targarona van disparar. Van haver haver-hi molts ferits i un mort a terra. El mort va ser un noi de 20 anys i una dona va rebre ferides d’arma blanca. Els fets van deixar ànims de remenja. El Imparcial va definir el succés de fill de la  intolerància i de l’oposició a la Constitució del 1869. A més de a El Imparcial, els fets van sortir publicats a la Igualdad i a la Esperanza.
  Pel març del 1872, Targarona va tornar a aparèixer en la repressió d’una vaga a Olot. Van actuar els Voluntaris de la Llibertat d’Olot, ell i els militars. El primer detingut va ser el delegat dels paperers de Sant Joan i regidor del poble, Josep Caula. El van dur lligat pels carrers amb una corda i el van tancar. Va ser posat en llibertat després de pagar 100 duros. De Targarona expliquen que entrava amb el sabre a la mà a les cases per caçar els obrers. Des de llavors, el moviment obrer va desconfiar dels partits burgesos fossin carlins, liberals o republicans (Joan Barnadas- Orígens del moviment obrer a Olot. Pp,75).
  El 3 d’abril de 1872, va tornar a haver-hi eleccions estatals per causa de la divisió interna del partit Liberal Progressista, entre demòcrates radicals i constitucionals. A Begudà –exposa La Esperanza-, es varen presentar alguns alabarders (volia dir gent armada) i no solament van falsificar cèdules (carnets d’identitat), sinó que  a més les varen passar quan ja eren segellades. A Sant Joan les Fonts – també segons La Esperanza de 8 d’abril de 1872-, els voluntaris de la tirania (denominació que dóna als Voluntaris de la Llibertat), van envair el poble i van amenaçar de mort els electors susceptibles de poder votar la candidatura de l’oposició. Van detenir el regidor primer per haver impedit una agressió contra un elector. A Sant Joan hi havia un sector conservador i carlí que estava format al voltant dels pagesos i dels propietaris. El rector entre el 1852  i el 1889 va ser Joan Vergés. A Santa Pau, l’oposició havia guanyat la taula, però l’endemà els voluntaris d’Olot van impedir les votacions. A les Preses i Sant Esteve d’en Bas tampoc van poder votar per causa dels voluntaris que la premsa carlina nomena calamars. Al Mallol l’alcalde i el secretari van falsificar les cèdules. A la  major part de la Garrotxa, si podien votar, les eleccions les guanyaven els carlins amb molta majoria. El resultat a Olot va ser de 783 vots a favor del candidat carlí Domingo de Miguel Bassols contra 251 del ministerial Alexandre Roca.

  Guerra carlina

  El 15 d’abril de  1872, els carlins van fracassar en un cop d’estat que havia de revoltar les casernes. Fallat l’intent, els carlins van començar una guerra de guerrilles. Van fer partides que van seguir els pobles per desarmar els voluntaris de la llibertat, reclutar voluntaris i cobrar contribucions als industrials i càrrecs liberals i republicans per tal de finançar la guerra.
  El 25 de maig, de nit i amagats pels boscos 100 carlins escollits van arribar de nit i van i van intentar capturar el cap dels Voluntaris de la Llibertat, el senyor Targarona i els seus principals. Van anar al cafè de la plaça, on es reunien els Voluntaris de la Llibertat, però no el van poder sorprendre i després d’un intercanvi de trets van marxar  (Jordi Moret-Memorial del general Estartús).  Més tard el 30 de juny del 1872, la partida de Josep Estartús (Sant Privat, 1811-1887) va passar pel camí de Riudaura (poble molt carlí) i va tornar a Sant Joan a desarmar els guardians del poble. Estartús era fill del mas Estartús de Sant Privat, havia estat seminarista i s’havia distingit com a militar en les carlinades anteriors. Una comissió de fabricants el va rebre per assegurar-li que la força d’homes armats, de la qual disposaven estava destinada a la defensa de les seves propietats. Li van dir que temien més els republicans que els carlins i que no passava un sol dia sense que algú els molestés. Així doncs Targarona i els seus homes estaven per controlar els obrers i vigilar els carlins.
  Estartús els va contestar que la motivació dels carlins era la defensa de les propietats i dels drets legítims. Els va afegir que mentre es limitessin a defensar els seus interessos no tenia res a dir, si no passava que rebés ordres superiors.
  El juliol, els carlins s’havien fet molt forts. El general Estartús s’havia hagut exiliar i el nou cap, Francesc Savalls (la Pera,1817-Niça, 1886), feia la guerra amb molta més virulència. Savalls era fill d’un mas important de la Pera. Havia estat a les carlinades i a les guerres de la unificació italiana als exercits de Modena i dels Estats Pontificis.  Els militars seguien els moviments de Savalls, però no els podien impedir.  Quan Savalls atacava un poble ho feia amb uns 500 homes i 15 cavalls i les partides més petites com la de Barrancot, el Tremendo, en Prat Vila, l’Isern o en Casademont a la vora, en grups de 50 i 60 vigilaven els camins. Així,  Savalls anul·lava, els voluntaris de la llibertat, els guàrdies civils, els carrabiners  i els mossos d’esquadra que entre tots formaven de 30 a 40 persones per poble o menys. A la primavera del 1872, va haver-hi una acció entre militars i carlins a Aiguanegra i Sant Joan les Fonts (La Iberia).
  Segons La Esperanza  del 8 de juliol Savalls va entrar a Sant Joan les Fonts amb 400 homes i uns 80 cavalls i es va endur el senyor Targarona per haver atropellat electors carlins a les Preses, cosa que –segons els carlins- li havia suposat un ascens.
  El Pensamiento Español de 5 de juliol dona més dades. <A les nou del matí es va presentar la partida de Savalls amb 600 homes i 28 cavalls, va desarmar 24 voluntaris i es va apoderar de les corretges. A casa del comandant, Josep Targarona, hi havia 38 armes de diferents calibres. El nomenat comandant es va resistir a obrir la porta van haver de destruir-la i un cop dins el van fer presoner. Explica que temps enrere hi havia hagut una certa efervescència al poble entre monàrquics i republicans  en motiu d’una vaga. Va haver-hi una descàrrega i un republicà va resultar mort. Es tracta de la vaga de filadors del novembre del 1871 i de l’assassinat fet per Targarona. Com que els republicans havien dit que volien fer de les seves, Savalls va decidir venir a Sant Joan a impedir-ho. Els carlins tenien espies a tot arreu. Un nen de 8 anys que guardava vaques, una criada, una vella beata, un capellà tots eren espies. 
  Les notícies que arribaven de Sant Joan van crear confusió a Olot, però els carlins no van passar dels prats de Cuni, on segons el diari es van refrescar amb els licors presos al cafè liberal i després van seguir cap a Bianya. La Iberia diu el mateix, però hi afegeix que es van endur un cavall del senyor Capdevila.
  Josep Grahit Grau (Última Guerra Carlista) dóna una altra versió. Segons ell, el 2 de juliol, els carlins de Savalls van entrar a Sant Joan i van provocar una gran sorpresa entre els veïns. No van poder desarmar els voluntaris i van fer presoner el senyor Targarona, que ell anomena Tarragona. Això no obstant, gràcies a la insistència de molts veïns el van alliberar. Sembla que Targarona se’n va sortir i els carlins no el van matar, com sí que van fer amb un republicà de Beuda, un de Besalú, un regidor d’Argelaguer i l’alcalde de Castellfollit. En tot cas, de cognoms Targarona a Sant Joan les Fonts n’apareixen a la premsa  i fins i tot el president de la junta de l’Ateneu Obrer del 1916 es deia Josep Targarona, però 43 anys després, potser era un familiar.
  De fonts de Josep Oliveras, he sabut que el molí ara conegut com a can Gavarró (al terme actual de la Vall de Bianya-llavors parròquia de Sant Andreu de Socarrats) havia estat nomenat can Targarona o Tarragona. La ilustració Catalanaa de l’1 de setembre del 1889 mostra un gravat del Fluvià a la Canya. S’hi veu el pont del Patxe. Darrere el pont a la dreta hi ha el molí de can Daina, la de l’esquerra és el molí d’en Creu (fàbrica de barretines) i al fons una petita fàbrica de fils de llana que la Ilustració denomina can Tarragona. Potser tenia la fàbrica a can Gavarró i vivia al poble. El Eco de la Montaña del 10 d’agost del 1886 exposa en un inventari de béns la casa fàbrica de can Targarona, a Capsec, en un inventari de béns.

  El 21 de juliol- segons La Esperanza- Savalls va tornar a Sant Joan amb 500 homes i va marxar perquè van arribar columnes de l’exèrcit. El problema dels militars era que de partides de carlins n’hi havia d’escampades per tot Catalunya i ells per controlar-les havien de dur soldats d’un lloc a un altre..
  El 24 de setembre –segons Grahit-, Savalls va pernoctar amb 800 homes a Tortellà i a les 8 del matí del dia 25 va aparèixer a Sant Joan les Fonts. Alguns de la seva partida es van acostar fins al Bufador des d’on van disparar a la guàrdia del fortí de Sant Francesc (Olot). Després van fugir cap a la Garrinada Alta des d’on van marxar a la Vall de Bianya, on Savalls va saber que s’acostava una columna i va marxar pel Capsacosta cap a Sant Joan de les Abadesses.
  Pel juliol del 1873, els carlins van segrestar l’industrial Miquel Torras i Mulleras, pel qual la seva família va haver de dipositar un rescat a Lloc Alou. Paral·lelament, l’Ajuntament, les empreses Salvador Torras i Cia, Fills de Josep Escubós i els senyors  Capdevila van pagar quantitats importants als comandant militar de la plaça d’Olot per a subministrament de la força que hi estava acantonada.
  Els carlins aturaven les diligències d’Olot a Girona per prendre els cavalls  i obstaculitzar la ruta. També destruïen les línies del telègraf, perquè no se sabés el que feien. La impunitat cada vegada els feia més forts de tal manera que després de destruir  una columna de soldats a Alpens van atacar i van encendre  Tortellà (21-23 d’agost de 1873), on només van resistir els voluntaris refugiats a l’església  i després van  atacar Besalú, on els voluntaris van resistir un atac amb canons fins a l’arribada de l’exèrcit. 
  Al març del 1874, Savalls tenia Olot assetjada. Per auxiliar va pujar una  columna de l’exercit i va tenir lloc el desastre del Toix. Al Toix no hi ha constància de voluntaris de la llibertat de Sant Joan i sí de Tortellà i d’Olot, entre els darrers n’hi podia haver de Sant Joan. El resultat del Toix va ser que els carlins es van apoderar d’Olot i van quedar amos de la zona durant uns 11 mesos. Va ser el temps de màxim domini carlí. Llavors per la zona n’hi havia uns 3.000 organitzats en forma d’exercit.
  El gener del 1875, els militars van derrotar els carlins a Sant Julià del Mont, Santa Pau. El 20 de  març, l’exercit regular va ocupar Olot i part de la rodalia va haver-hi forts combats a Montolivet i a l’indret de la torre de Canadell. Amb baixes de consideració, el general Antoni Ortiz va aconseguir ocupar Castellfollit i les seves alçades (la Correspondencia). La torre de Canadell, amb força seguretat, va ser l’escenari d’un dels combats més virulents pel domini final de la rodalia d’Olot. La seva presa va ser clau per l’arribada de combois de vitualles i municions a Olot. Un comboi va dur els canons que van posar a la torre de Canadell durant un temps per allunyar els carlins de la carretera entre Olot i Girona.
  Després d’una gran batalla que va tenir escenaris a Sant Andreu del Coll, Sant Miquel del Mont, Lloc Alou, l’Hostalnou i la Pinya, el 4 d’abril del 1875,  l’exèrcit  va fer marxar els carlins de les vores d’Olot.  Després va venir el  pacte de l’Hostal de la Corda (6 d’abril del 1875) pel qual els carlins van abandonar la rodalia d’Olot. Per assegurar-se que els carlins no tornarien, Martínez Campos va reforçar les torres de vigilància als cims de les muntanyes entre Olot i Besalú: Montolivet (Olot), Montsacopa (Olot), Canadell (Sant Joan les Fonts) i el Cos (Montagut). Els militars demanaven carros amb bous als ajuntaments per pujar les pedres a la muntanya i els soldats hi pujaven còdols des del riu muntanya amunt pel sistema de la cadena humana.
   Amb els carlins sense força a la zona,  els Voluntaris de la Llibertat, en general, van començar una autèntica cacera dels carlins que encara  voltaven a cobrar contribucions de guerra per les cases de pagès. Quan va haver acabat la guerra, el govern va desfer el cos de Voluntaris de la Llibertat, perquè ja no tenia raó de ser, perquè carlins, liberals i republicans tornaven a defensar els seus interessos en unes urnes, en les quals a la Garrotxa i Olot els carlins van tenir èxits de rellevància.

  http://xaviervaleri.blogspot.com.es/2017/07/els-voluntaris-de-la-llibertat-de-sant.html

 13. lejarza said

  Una proclama simbòlica
  L’1 d’octubre de 1874, la casa Solà-Morales, residència del general Francesc Savalls, es converteix en l’escenari de la restitució solemne dels furs per part de Carles VII, el pretendent carlí
  La declaració tindrà un caràcter simbòlic i una efectivitat nul·la, perquè els tradicionalistes seran derrotats alguns mesos després
  Pere Bosch i Cuenca – Olot (Garrotxa).
  Des de la batalla de Prats de Lluçanès, la davallada de l’exèrcit carlí és inaturable i els comandaments són ben conscients que el darrer embat contra l’estat liberal també es perdrà. Malgrat alguna acció espectacular, com ara la captura de Castelló d’Empúries, les derrotes a Vic i Igualada provoquen un retrocés generalitzat i el desànim entre els combatents carlins. Altrament, algunes accions sanguinàries, com ara l’afusellament de 63 liberals a Llaés o de 27 a Besalú no fan sinó incrementar el seu desprestigi. Davant d’aquest escenari, els comandaments intenten donar algun cop d’efecte que permeti aixecar la moral i, al mateix temps, guanyar alguns adeptes a la causa.
  L’escenari escollit és Olot, convertida en capital de la Catalunya carlina. A les 12 del migdia, la tranquil·litat dels veïns resulta alterada per un repicament general de campanes que anuncia un esdeveniment rellevant. Tal com proclama la premsa carlina, “el católico, el valeroso, el magnánimo Carlos VII ha puesto con su propia mano la primera piedra para la restauración nuestros venerados y suspirados fueros”. Dit en altres paraules: per la gràcia reial, Carles VII retorna al Principat les llibertats que va manllevar-li un avantpassat seu, Felip V. Tot seguit, el pregoner, acompanyat de la música habitual, recorre els carrers de la vila per tal de convocar els veïns al passeig del Firal; i, més concretament, a la casa Solà-Morales, que s’ha convertit en l’allotjament de Francesc Savalls i en el quarter general del comandament carlí. A la façana de la casa de la vila s’exhibeixen dos grans retrats a l’oli pintats per Josep Berga i Boix. L’un representa el pretendent i l’altre, la seva muller, donya Margarida. El primer encara es conserva a la pairalia senyorial i reprodueix un rei sense barba, amb una estètica molt més federal que no pas tradicionalista. Però encara resulta més trencador el de la seva muller, que apareix retratada amb un vestit escotat; una llicència de l’artista que ofendrà els mateixos carlins. Segons Ramon Grabolosa, un militar “més escrupolós en moral (..) i amb l’energia del croat, li va donar un cop de sabre amb gran insolència”. La pintura es va mantenir amb aquest tall fins que va desaparèixer, ja durant els anys de la guerra civil. A sota dels retrats s’hi poden llegir algunes proclames, entre les qual una que presenta “el Rey don Carlos VII como restaurador de los fueros de Cataluña”. I també altres en les quals es defensa la “unidad católica” i o es reclama “Abajo las quintas!”.
  Al passeig del Firal, aleshores rebatejat com dels Infants, es concentren totes les forces de l’exèrcit carlí aquarterades a Olot. Tot seguit, comencen els parlaments. El primer a prendre la paraula és el rector de Sants, qui pronuncia una arenga als assistents. Després intervé Rafael Tristany, l’autoritat màxima de la Catalunya carlina. La part més rellevant del seu discurs és la que destaca que, a través d’aquell acte, Catalunya “recibe la prueba más fehaciente del cariño y la predilección que le profesa el rey nuestro señor Carlos VII (que Dios guarde), creando la Diputación de Cataluña, con la cual devuelve al Principado su autonomía administrativa y echa los cimientos de la legislación de nuestros pasados”. Després de la seva intervenció, Tristany, amb la seva barbeta bufada i l’immens bigoti, s’eixuga la suor que li regalima per les galtes; no sabem si provocada per la calor d’aquell dia o pel mal tràngol d’haver de llegir un discurs tan barroc com indesxifrable. Una vegada enllestits els parlaments, la comitiva, precedida pels gegants i al ritme dels flabiolaires, es dirigeix fins a l’església parroquial de Sant Esteve, plena de gent “de totes les classes, sexes i condicions”, on es canta el Te Deum habitual. La jornada es tanca amb il·luminació general i focs d’artifici.
  La premsa reaccionarà de forma diversa a aquella proclama. Dos dies després, el setmanari El Iris, portaveu oficiós del carlins, descriurà l’1 d’octubre com un d’aquells dies “que formaran época en la historia de un pueblo y que brillan de un modo especial en los anales de una población; días que no los olvidaran jamás los que los presenciaron, y que recuerdan los venideros”. Com ens podem imaginar, la premsa liberal es mostrarà molt menys entusiasta i posarà en relleu que la proclama ha estat un simple foc d’encenalls. El diari La Igualdad, per donar-ne exemple, remarcarà que “ni la mojiganga de la proclamación ni los discursos tenían otro objeto que reanimar su decaído espíritu para volver a una lucha que cada día esquivan más”. La proclama era, certament, simbòlica, sobretot tenint en compte les escasses expectatives d’èxit dels carlins; però no deixa de resultar simptomàtic que els tradicionalistes consideressin que la restitució de les llibertats era un acte polític prou rellevant per guanyar adeptes a la causa.
  Com s’hi arriba
  La casa Solà Morales està situada al bell mig del passeig de l’escultor Miquel Blay, a la zona del Firal, actualment en fase de remodelació. Prop d’allí hi ha alguns aparcaments de pagament, com ara el que hi ha al davant de l’ajuntament o el de l’antic hospital. Si arribem des del vial nord també disposem de l’aparcament gratuït de l’antic cementiri.

 14. lejarza said

  José Rifá (a) Marchan Nou de Besalu.

  Butlletí Oficial de la Província de Girona, 09_12_1878, núm. 147 – Registro núm. 1599.

  D. Félix Arias y Fernandez comendador de la real y distinguida órden de Isabel la Católica juez de primera instancia de esta villa de Olot y su partido.

  Por el presente edicto y en virtud de providencia acordada en la causa criminal que se está instruyendo en este juzgado, sobre fusilamiento de José Rifá (a) Marchan Nou de Besalu, verificado por fuerzas carlistas en la madrugada del día veinte y seis de Julio de mil ochecientos setenta y tres en término de San Miguel de Campmajor, se cita llama y emplaza al sargento conocido por Ros del batallón carlista de Huguet y que en dicha fecha lo era accidentalmente del batallón titulado de Olot.

  Y á un oficial desconocido, que en unión con otros en la noche del veinte y cinco de dicho Julio se reunieron en el pueblo de Mieras y trataron sobre el fusilamiento del nombrado José Rifa; para que dentro del término de veinte días contaderos desde la insercion en la Gaceta de Madrid, se presenten en las cárceles de este partido para serles recibida declaración de inquirir y defenderse de los cargos que de dicha causa les resultan, bajo apercibimiento en otro caso de procederce contra ellos á lo que haya
  lugar en derecho.

  A la vez ruego á todas las autoridades civiles y militares, y agentes de la policia judicial se sirvan dar las oportunas órdenes para la detención y captura de dichos sujetos, y su conducción caso de ser habidos á disposición de este juzgado con las debidas seguridades.

  Dado en Olot á veinte y uno de Noviembre de mil ochocientos setenta y ocho.

  Félix Arias. Por su mandado, Manuel Maymó escribano.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: