Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Comunicat de la CUP Garrotxa sobre la Planta de Triatge de residus de Sant Jaume de Llierca

Posted by lejarza en 11 marzo, 2015


Comunicat de la CUP Garrotxa sobre la Planta de Triatge de residus de Sant Jaume de Llierca

Antecedents del conflicte:

Fa mes de 5 anys el Consell Comarcal de la Garrotxa va decidir fer una planta de triatge de residus a la comarca de la Garrotxa. Després d’explorar la possibilitat de fer-la en altres municipis (Sant Ferriol, Sant Joan les Fonts i Montagut) es va prendre la decisió política de construir-la a Sant Jaume de Llierca.

No només van decidir a quin poble, sinó també a quin lloc s’havia d’ubicar: un terreny agrícola al costat del riu Fluvià.

Els veïns de Sant Jaume es van mobilitzar contra aquesta decisió arbitrària, primer posant pancartes als balcons, i després creant una associació veïnal de rebuig que va organitzar diferents jornades de debat i una consulta popular.

El resultat de la consulta va ser aclaparador, en contra de la planta (1).

Fa quatre anys, l’Ajuntament, oposat a la planta, batallà al Consell Comarcal contra aquesta decisió despòtica. Davant, però, l’actitud tancada del Consell controlat per CiU, féu un pas enrere i acceptà que la planta es fes a Sant Jaume, no en el terreny agrícola de la vora del riu sinó en una zona industrial de la vila que Ajuntament i propietat privada estaven disposats a cedir.

La zona industrial del Pla de Politger està situada sobre una gran llosa basàltica impermeable. El terreny agrícola proposat inicialment pel Consell es troba sobre un terreny qualificat de molt permeable, de manera que qualsevol vessament afectaria greument la llera del riu i els aqüífers de la zona (principal font d’aigua potable per la població del sector).

Sorprenentment, el que semblava una claudicació del nou ajuntament, va ser rebuda amb més hostilitat encara que abans, tant per part de la presidència del Consell Comarcal, com per part d’altres alcaldes de CIU, destacant-ne l’alcaldessa de Montagut i Oix, que va insistir en que s’havia de fer en el terreny agrícola proposat a dit pel Consell.

Davant d’aquesta contradicció, és lícit suposar que potser són uns interessos especulatius els que fan que el Consell Comarcal tingui aquesta fixació política per l’ubicació inicial que, com a mínim desde un punt de vista medioambiental, entenem que es pot considerar absurda. L’única explicació raonable, la trobem en comparar el preu de venta del terreny per part de l’antiga propietària, amb el valor del terreny que consta en el pressupost de la planta.

Aquests terrenys haurien multiplicat moltes vegades el seu valor, sense cap justificació aparent.

El Consell Comarcal sembla estar obsessionat no en fer una infraestructura que permetés fer el triatge dels residus que es produeixen a la comarca, sinó en comprar i urbanitzar una finca determinada. Fins i tot quan el cost que representa la seva opció pot ser molt elevat respecte a d’altres opcions.

Per això es feren actes de protesta en les reunions del plenari del Consell Comarcal, per part dels Veïns i l’ Ajuntament. Militants de la CUP varem recolzar físicament la protesta, junt amb ecologistes i gent de ERC.

Situació Actual:

El Consell Comarcal vol tirar endavant la seva proposta inicial, tot i el rebuig popular, i ja ha procedit a fer l’aprovació del projecte.

Afortunadament” la Generalitat no té prous diners, però el conseller Santi Vila els recolza, i l’ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha demandat judicialment al conseller.

Mentrestant, un fet ho canvia tot. Ben aviat entrarà el funcionament la planta de triatge de residus d’Orís-Osona, la qual s’ha construït en zona industrial .

Doncs bé, pel que fa a la planta esmentada, aquésta ha quedat sobredimensionada i amb capacitat de processar gran part dels residus de la Garrotxa, fet que els interessa, per treure-li un bon rendiment a la mateixa.

Davant d’aquest fet, però, tots els “interessats en la planta de Sant Jaume” han posat el crit al cel, clamant per el cost energètic del transport de camions i l’impacte ambiental derivat (sense calcular l’impacte ambiental ni el cost energètic de la planta a la Garrotxa).

Molts pobles del sud de la comarca (per exemple Sant Feliu de Pallerols o la Vall d’en Bas) tenen menys quilòmetres per anar a Orís-Osona que

per anar a una hipotètica planta de triatge a Sant Jaume i d’allà a l’abocador del Clot de les Mules de Beuda.

Altres pobles del centre-oest de la comarca (com les Preses o la mateixa capital d’Olot) tenen una petita diferència de quilòmetres de més, però el fet de no haver de travessar la ciutat de Olot ja ho compensa.

Al nord de la comarca els camions simplement han d’anar a l’abocador actual del Clot de les Mules. Si l’abocador actual rebés els residus de menys pobles, la vida útil de l’abocador s’incrementaria dels 10 anys a 33 anys.

Per tot això abans exposat, des de la CUP de la Garrotxa proposem recolzar els veïns de Sant Jaume de Llierca per a dir que:

PRIMER: La CUP està totalment en contra que es tiri endavant el projecte de la planta de triatge, ni a Sant Jaume ni a cap altre emplaçament de la comarca.

SEGON: Apostem per un model sostenible que prioritzi la reducció de residus a partir de la conscienciació ciutadana i no macroprojectes amb un alt cost econòmic i ambiental en un espai d’alt interès biològic i paisatgístic.

TERCER: La Garrotxa ha patit ens els darrers anys múltiples atacs al territori (contaminació dels aqüífers pels purins, transgènics, abandonament del PEIN de l´Alta Garrotxa i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG), creixement urbanístic desmesurat en espais que requerien una protecció específica, pèrdua d’antics senders públics, etc.). No en podem acceptar cap més.

Nota 1- A la consulta ciutadana sobre la planta varen votar 280 veïns: 257 vots “no a la planta”, 8 a favor, 5 en blanc i 9 nuls.

Nota 2- Els pobles que proposem per anar a Orís-Osona són Olot, Les Preses, La Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Les Planes d’Hostoles, Sant Aniol de Finestres i Santa Pau.

Els pobles que proposem per continuar anant a l’abocador del Clot de les Mules de Beuda són: Argelaguer, Mieres, Sant Ferriol, Beuda, Maià de Montcal, Sant Jaume de Llierca, Tortellà, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Riudaura i La Vall de Bianya.

CUP Garrotxa, 2 de març de 2015

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
Juan R. lejarza d´Argelaguer

Anuncios

2 comentarios to “Comunicat de la CUP Garrotxa sobre la Planta de Triatge de residus de Sant Jaume de Llierca”

 1. lejarza said

  Se celebra el quinzè ple de l’any a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts

  L’equip de govern de CiU aprovà els pressupostos en solitari. La CUP va demanar en diferents ocasions de reunir-se per tal de parlar sobre els pressupostos i les ordenances fiscals. Amb aquesta trobada pretenia conèixer millor la política pressupostària de qui actualment governa i intentar treballar-hi conjuntament, perquè fossin escoltades i tingudes en compte les seves propostes abans de portar els dos documents a ple. Aquesta trobada no va ser possible, des del grup de CiU no es va tornar mai contesta, així que les 4 regidores de la CUP van veure per primera vegada, 48 hores abans de la celebració del ple corresponent les propostes d’ordenances fiscal i de pressupostos.

  Per a nosaltres que prenem les decisions de forma assembleària se’ns fa molt difícil poder treballar d’aquesta manera.

  La CUP va votar en contra d’aquests pressupostos, com també ho havia fet en les ordenances fiscals, i no va ser només per les formes en què se’ns van presentar els pressupostos, sinó perquè hi ha molts punts que ens són incomprensibles i alguns d’ells segurament estarien resolts si hagués tingut lloc la trobada entre la regidoria corresponent i la CUP. Durant el 2015, se’ns va informar que l’empresa municipal Habitat Sant Joan les Fonts S.L. cessaria la seva activitat i que el 2016 ja no existiria, per tant, no hi hauria el pressupost de tal empresa. Aquesta es va crear arran de la compra dels Pisos de la Torras i en l’actualitat qui els gestiona és l’Ajuntament, per tant, la seva tasca ha finalitzat. Però als pressupostos pel 2016 hi continuen apareixent els pressupostos d’Habitat Sant Joan, on la seva única font d’ingressos és una partida de 250.000 € de l’Ajuntament, partida que no queda reflectida en les despeses del pressupost del consistori.

  El ple de dilluns 14 de desembre, en principi el darrer de l’any, va ser el quinzè. Aquest 2015, a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts si han realitzat 15 plens, on només 4 han estat plens ordinaris. Recordem que la CUP, en el ple del cartipàs ja va proposar que els plens fossin mensuals, però aquesta va ser votada en contra per les regidores de CiU amb l’argument de què els plens es feien cada tres mesos “des de temps immemorials”. Així doncs, el fet que només hi hagi 4 plens ordinaris anuals i que la resta siguin extraordinaris, provoca que les veïnes i veïns del poble no participin de la vida institucional, allunyant-los cada dia una mica més. Al poble ningú sap quan es fan els plens, perquè com que la majoria són extraordinaris i es convoquen en 48 h, ningú acaba assabentant-se’n. A més, els plens extraordinaris tenen una dificultat més, l’equip de govern ha decidit que es realitzin els dilluns a les 9 del matí, hora en la qual, la majoria de la població està treballant.

  Aquest últim ple vam tornar a demanar que és modifiques el cartipàs i els plens ordinaris passessin a ser mensual, però la resposta de l’alcalde va ser contundent “No veiem la necessitat de fer aquest canvi. A nosaltres en va bé fer-ho així. D’aquesta manera podem convocar els plens quan creiem necessari.” Des de la CUP, continuarem insistint, perquè ho veiem com un greuge important en termes de transparència i participació ciutadana. Creiem que els números ho parlen per si sols, si han estat necessaris 15 plens aquest 2015, perquè no fer un ple ordinari mensual com a la majoria de consistoris de la comarca?
  Que el Sr. Joan Espona i les seves regidores no volen precs i preguntes? Que no volen que es presentin mocions? Només entenem la negativa si és per aquestes qüestions, ja que en els plens extraordinaris no s’hi admeten ni mocions, ni precs, ni preguntes.

  No s’omplin tant la boca de transparència si després actuen en detriment d’aquesta.

  El Ple va aprovar per la unanimitat la moció, presentada conjuntament per CiU i la CUP, de suport a la Declaració de Ruptura aprovada el passat 9 de novembre el Parlament de Catalunya. En aquest fet, felicitem a l’equip de govern per fer aquest acte de desobediència, ja que l’aprovació d’aquesta mateixa moció ha començat a tenir repercussions legals en diferents ajuntaments del nostre país.

  Aprofitem que aquesta setmana s’ha repartit la revista municipal El Soroll de les Fonts per denunciar el vet que hem patit. Des del grup municipal de la CUP s’ha demanat des de moltes vies que se’ns donés un espai, ja que el ROM (Reglament Orgànic Municipal) no especifica que els partits polítics no poden participar-hi. No demanem utilitzar la revista de forma partidista, simplement volem fer propostes a la població, donar el nostre punt de vista. Volem participar-hi com ho fa el grup de CiU. En l’apartat de “l’Ajuntament informo” semblaria que hi hauríem de tenir cabuda, perquè formem part de l’Ajuntament, som 4 regidores, més de 500 persones ens van votar. No demanem res de l’altre lloc, simplement volem treballar per al poble i que l’oposició tingui veu a El Soroll és necessari i imprescindible en termes de democràcia i transparència.

  Seguim, seguirem.

  ASSEMBLEA LOCAL DE LA CUP SANT JOAN LES FONTS

 2. lejarza said

  Girona vol impulsar la recollida d’escombraries “porta a porta” Campdorà i a Sant Daniel

  S’ha escollit aquestes dues zones en tractar-se d’indrets amb molts habitatges unifamiliars i propers a Celrà, on ja funciona aquest sistema

  20.12.2015

  GIRONA | T.CARRERAS

  L’Ajuntament de Girona preveu convocar, abans d’acabar l’any, els veïns del barri de Campdorà i els de la Vall de Sant Daniel amb l’objectiu d’impulsar la recollida d’escombraries “porta a porta”. L’objectiu és explicar als residents d’aquests dos espais de la ciutat la possibilitat que s’hi implanti aquest sistema de recollida de brossa. El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha explicat que aposten per aquests dos indrets perquè es tracta de zones amb molts habitatges unifamiliars on és més assumible que sigui factible que en llocs amb grans blocs de pisos. Ribas ha explicat que la intenció és fer tantes reunions o Audiències Públiques i generar un “debat profund” per poder informar adequadament als residents de Campdorà i de la Vall de Sant Daniel. El representant municipal ha indicat que, en aquest tema, hi ha hagut molt bona sintonia i diàleg amb la CUP.

  El regidor ha assegurat que més enllà del cost econòmic que pugui suposar aquesta actuació als dos punts de la ciutat per l’Ajuntament, la mesura suposarà un “valor afegit” a la societat. “El medi ambient ha de ser una prioritat per a la ciutat. Si no fem coses rellevants, ens equivocarem. No s’hi val fer propaganda fàcil. Calen passos seriosos”, ha assegurat.

  La recollida porta a porta suposarà per als residents, un major triatge i separació de les escombaries i la retirada dels contenidors. A Campdorà per exemple, s’ha detectat que hi ha alguns veïns de Celrà que han optat per llançar la brossa en aquests contenidors per no haver de fer el porta a porta, una mesura que a Celrà hi ha instal·lada des de fa anys. Fins i tot el govern celranenc ho va admetre. Amb el porta a porta a Campdorà, aquesta situació ja no es reproduiria. Carles Ribas, però, vol evitar qualsevol polèmica i indica que a Celrà el porta a porta funciona bé. En aquest sentit, parla d’un concepte on cal un “esforç global” de tota l’àrea urbana. A Vilablareix, per exemple, també es fa el porta a porta
  .
  En un futur, la mesura podria anar-se estenent per altres punts de la ciutat. Primer per aquelles zones on predominen les cases unifamililars. Per exemple, a Palau o en determinats punts de Montilivi.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: