Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Fora dels ajuntaments

Posted by lejarza en 2 marzo, 2015


Fora dels ajuntaments

Jesús Badenes

Secretaris i interventors, fora dels ajuntaments. Ja és hora de posar-los ben lluny dels consistoris.

La principal reforma de l’administració ha de ser allunyar-los dels alcaldes, presidents dels consells comarcals i presidents de Diputació.

No hi ha cap cas de corrupció que no tingui almenys una pota en l’àmbit local.

Aquella adjudicació que es feia fraccionada, aquella oposició amb resultats filtrats als participants, etc.

Els secretaris i els interventors han d’estar per fer complir la llei. I la proximitat amb els alcaldes els fa impossible aquest exercici de control.

La majoria de periodistes coneixem casos de secretaris que han de signar algun informe per exigències del polític de torn.

Espero i confio que en el proper mandat hi hagi una reforma de l’administració que ens permeti treure secretaris i interventors de l’espai físic dels ajuntaments.

Que indaguin els comptes de totes les institucions i que cada cèntim d’euro que gastin els ajuntaments, les diputacions i els consells comarcals sigui fiscalitzat.

Cal una neteja profunda. Però després hem de mantenir la pulcritud. I per això, cal un control exhaustiu. Sense interferències.

Argelaguer Ajuntament 50km (by Lejarza)

Argelaguer Ajuntament 50km (by Lejarza)

Anuncios

3 comentarios to “Fora dels ajuntaments”

 1. lejarza said

  El Ministeri d’Hisenda continua amb el seu control milimètric. En el cas dels ajuntaments i les diputacions, la precisió que s’exigeix és gairebé superior al pressupost anual. Això s’evidencia si s’analitza la “guia d’instruccions” que Hisenda facilita a les administracions locals, perquè comuniquin amb detall la previsió d’ingressos i despeses de cada any. En concret, el document del 2015 és de 69 pàgines i estableix quina informació s’ha de tramitar a l’Estat. Entre les peticions d’Hisenda, se sol·licita la quantitat que es preveu recaptar amb multes, les obres que es pretenen executar i els diners que es pagaran als càrrecs públics per assistir a reunions. Tot i això, des de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de la capital de província subratllen que estan obligats a donar tota aquesta informació des del 2012, quan Hisenda va aprovar una ordre ministerial que sol·licita la previsió economicofinancera amb detall de les administracions locals.
  De fet, el Govern espanyol va tirar endavant aquesta ordre (que s’anomena HAP/2105/2012) per tal de complir “el principi de transparència” de la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Així, es pot dir que des de llavors Hisenda exerceix una major pressió als consistoris i a les diputacions, obligant a concretar en què gastaran els diners i quines seran les quantitats de recaptació. Les administracions locals gironines expliquen que hi havia temps fins al febrer per comunicar a Hisenda tota la informació que demana. Per fer-ho, la “guia d’instruccions” de l’Estat compta amb una sèrie de formularis que els ajuntaments i la Diputació havien d’omplir.
  En aquests formularis, es fa evident que Hisenda colla les administracions, amb la finalitat que no es desviïn del seu objectiu de dèficit (que ha estat una de les principals batalles del Ministeri durant aquesta legislatura). Per això, se’ls obliga a determinar quants diners calculen ingressar amb multes de trànsit, per infraccions urbanístiques i irregularitats tributàries. L’Estat també reclama informació concreta sobre els ingressos per llicències (els impostos relacionats amb la construcció), els fons europeus que es preveuen rebre i les taxes.

  “Objectes valuosos”
  Fins i tot, Hisenda sol·licita quina quantitat es preveu obtenir d’una hipotètica venda dels “objectes valuosos” municipals. En la mateixa línia, pel que fa a les despeses, el Govern espanyol demana amb detall la partida de personal. Així, Hisenda reclama quant es calcula destinar a aquesta despesa, incloent-hi les retribucions dels càrrecs públics per assistències a reunions o òrgans de govern. A més, l’Estat també vol saber el nombre d’assessors de cada administració, els incentius que preveu abonar en concepte de rendiment i les aportacions a plans de pensions.
  Finalment, Hisenda sol·licita els venciments de deute que han d’afrontar tant els ajuntaments com la Diputació durant els propers 10 anys i les noves obres que contemplen executar. De fet, sobre aquesta última qüestió, les administracions locals han de concretar quina actuació pretenen portar a terme i quants diners calculen gastar (fins a l’any 2018) en aquestes noves obres.

 2. lejarza said

  La Diputació es defensa de l´acusació d´opacitat

  Diu que a Xaloc la CUP no ha demanat informació del cas Manga i el partit respon que es referia a l’ens comarcal

  GIRONA | P. E.

  L’equip de govern de CiU de la Diputació de Girona va respondre ahir les declaracions de dilluns del diputat de la CUP a la corporació, Lluc Salellas, que va acusar la institució d’opacitat. En un comunicat, la Diputació va detallar que Salellas no ha sol·licitat a Xaloc informació del cas Manga, ja que no consta al registre general d’entrada de documents d’aquest organisme autònom. Així mateix, la corporació -que presideix Pere Vila (CDC)- va valorar que ni la Diputació ni cap organisme autònom depenent disposa de documentació del cas Manga. Ara bé, Salellas va aclarir ahir que la CUP no ha demanat informació del cas Manga a Xaloc, sinó que ho ha fet al Consell Comarcal de la Selva. Per això, Salellas va destacar que l’acusació d’opacitat del cas Manga es dirigia a l’ens comarcal i no a Xaloc.

  En el mateix comunicat, la Diputació de Girona també va explicar que dilluns Salellas es va reunir amb tècnics de Xaloc per «posar al seu abast tota la informació requerida» i la institució va afegir que les peticions del diputat de la CUP «han estat en tot moment ateses». Una afirmació que Salellas va titllar ahir de falsa perquè va insistir que encara no ha rebut resposta d’una sol·licitud que va presentar fa més d’un mes sobre les bestretes de Xaloc. També Salellas va precisar que la trobada de dilluns a Xaloc va ser per tractar la informació avançada per Diari de Girona del contracte de l’organisme autònom a una empresa on treballa un imputat del cas Manga.

  Davant les declaracions de Salellas del fet que la corporació actua amb una opacitat creixent, la Diputació de Girona va assegurar ahir «categòricament» que les paraules del diputat de la CUP «no s’ajusten a la veritat». Tot i això, Salellas va recordar que s’han deixat de facilitar fotocòpies de determinats expedients administratius.

 3. lejarza said

  El Patronat anul·la una reunió amb la CUP una hora i mitja abans de celebrar-se

  Salellas explica que li van dir que no tenien la notificació de la Diputació, quan la formació l’havia rebut un mes abans

  11.03.2016

  GIRONA | P. ESPARCH Dies convulsos a la Diputació de Girona. El diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, va tornar a denunciar ahir al matí l’opacitat de la corporació. Salellas va anunciar a Twitter que, tot i tenir una notificació favorable de la Diputació, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona va denegar a la formació la consulta d’uns expedients. El diputat va explicar que el 2 de febrer va entrar una petició per poder accedir a uns contractes del Patronat de Turisme. Salellas va afegir que el 16 de febrer la CUP va rebre una notificació de la Diputació -signada amb data 11 de febrer- que autoritzava la consulta que havia sol·licitat la formació sobre uns expedients de contractació.

  El diputat va detallar que llavors el partit havia concertat una trobada amb el Patronat de Turisme -que s’havia fixat per ahir a les 11 del matí- per poder accedir als documents. Ara bé, Salellas va destacar que ahir mateix, una hora i mitja abans de la trobada, la CUP va rebre una trucada del Patronat de Turisme en la qual l’organisme va comunicar a la formació que no podia consultar els expedients, ja que el Patronat no tenia l’autorització de la Diputació. Per això, Salellas va qüestionar ahir mateix que la notificació que la CUP havia rebut fa un mes no hagués arribat al Patronat de Turisme.

  També va remarcar que l’autorització de la Diputació permetia consultar els expedients tot i que no donava permís per poder fer còpies dels documents. Segons Salellas, els expedients que el partit pretén consultar són de contractacions del Patronat de Turisme en l’àmbit de la comunicació entre els anys 2011 i 2012.

  Una «errada» del personal
  Sobre la denúncia d’ahir al matí de la CUP, la Diputació va assegurar que es tractava d’una «errada». El cas és que la corporació va precisar que la persona del Patronat de Turisme que havia rebut l’autorització de la Diputació ahir no treballava i que, per aquesta raó, qui va notificar a la formació que no podia accedir als expedients, no tenia constància del permís que ja havia fet arribar la institució. Per això, la Diputació va informar que ahir al migdia va trucar la CUP per anunciar que ja podia consultar els expedients del Patronat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: