Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Al·legacions a la construcció de la macrogranja de Serrarols a Sant Martí d’Albars

Posted by lejarza en 18 febrero, 2015


Al·legacions a la construcció de la macrogranja de Serrarols a Sant Martí d’Albars

Nota de premsa: «El Grup de Defensa del Ter presenta al·legacions a la construcció de la macrogranja de Serrarols»

Des del Grup de Defensa del Ter volem mostrar la nostra preocupació davant la construcció de la macrogranja de Serrarols, en construcció i semifuncioanment a Sant Martí d’Albars, propietat del grup Terragrisa (Tarradellas).

Des de l’entitat fa anys que denunciem l’excés de cabana porcina que pateix la comarca d’Osona, tot i això, la cabana no ha fet més que augmentar.

Ens preocupa especialment la pèrdua de la petita pagesia, ja que aquestes nova industria porcina es construeixen en emplaçaments on hi havia petites granges.

Des de l’entitat presentem les següents al•legacions a la industria porcina de Serrarols:

Ens sembla inversemblant la construcció d’una nova explotació porcina annex I (més de 2.000 porcs) en un territori declarat zona vulnerable per contaminació de nitrats, provinents del purí.

S’ha convertit una zona boscosa, on no hi havia cap tipus de construcció, en un petit polígon industrial.

Per la seva ubicació la explotació no pot assegurar el subministrament d’aigua als animals, ja que com és sabut al Lluçanès s’han donat episodis de sequera en els últims anys. Ens temem que aquesta explotació pot empitjorar la pressió hídrica del territori, donat l’elevat consum d’aigua d’aquest tipus d’indústria, ja que aquesta macrogranja gastarà el triple d’aigua que tot el municipi.

Aquesta indústria comporta grans costos en transport i molt moviment de mercaderies a les carreteres locals, a causa de camions de pinso, purins, porcs i altres serveis.

El purí generat per aquesta indústria porcina és gestionat juntament amb altres explotacions amb el Pla conjunt PC047, que comporta el trasllat del purí lluny de la mateixa finca, ja que el terreny circumdant de la finca no permet l’ús de més purí. El trasllat del purí és una operació molt costosa, ambientalment i econòmicament, i a més a més, de dubtós compliment.

En relació a la pressió hídrica que pateix el municipi, cal destacar que la població de Sant Martí d’Albars el 2009 era de 105 habitants, amb una cabana porcina de 15.775 caps de bestiar (IDESCAT).

Fent un càlcul aproximant del consum d’aigua, suposant un consum d’aigua per habitant i dia de 125 litres i 25 litres al dia per cap de bestiar, el resultat és que els porcs de Sant Martí d’Albars consumeixen 30 vegades més aigua que les persones. Aquesta és una situació extrapolable a la majoria de pobles del Lluçanès. Per tant, a qui beneficia la portada d’aigua des dels pous de Vilaseca (Sant Bartomeu del Grau)? Per quin motiu és necessària aquesta portada d’aigua?

Creiem, en definitiva que el tipus d’activitat (producció porcina intensiva) no pot ser considerada una activitat agrària, ja que pel seu funcionament no depèn del territori adjacent, i per tant, hauria de ser considerada una activitat industrial.

Després de molts anys de lluita per tal d’intentar mitigar la problemàtica de la contaminació per nitrats dels aqüífers de la comarca, veiem com els grans del porc tenen via lliure per tal d’ampliar i construir noves macrogranges, mentre la petita pagesia va desapareixent.

Grup de Defensa del Ter

2 comentarios para “Al·legacions a la construcció de la macrogranja de Serrarols a Sant Martí d’Albars”

 1. lejarza said

  Jaume Blancafort rep la Llonganissa d’Or

  La IGP Llonganissa de Vic atorga aquest guardó en reconeixent de la feina realitzada a favor del seu producte. L’acte ha tingut lloc al Temple Romà de Vic i ha estat presidit per la 1a tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Comerç i Turisme, Anna Erra, qui ha fet entrega del guardó a Jaume Blancafort, president d’honor de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), per la seva contribució a la promoció de la Llonganissa de Vic arreu del territori i per la defensa dels seus interessos.

  En representació de la IGP ha parlat el secretari del Consell Regulador, Josep Collado, qui li ha volgut agrair la seva implicació, suport, compromís i dedicació al sector i a les empreses càrnies de Catalunya. Jaume Blancafort ha explicat els orígens de la IGP, quan diferents fabricants de la llonganissa es van agrupar per defensar el seu producte davant l’Administració.

  Per la seva banda, la tinenta d’alcalde ha parlat de l’excel·lència de la Llonganissa de Vic i de la feina de la IGP com ambaixadors de la ciutat en la resta del món. L’acte ha finalitzat amb un tast de Llonganissa de Vic per als assistents, acompanyat d’una copa de vi amb Denominació d’Origen Penedès.

  Aquest premi, instituït per la IGP Llonganissa de Vic des de l’any 2006, vol reconèixer l’important feina realitzada per algun personatge en defensa dels valors gastronòmics i en la projecció dels productes genuïnament catalans a altres indrets. Aquest any s’ha fet coincidir amb la jornada de celebració del Dijous llarder.

  Al llarg d’aquests anys el guardó s’ha atorgat a personatges com els cuiners Isma Prados, Carme Ruscalleda o Nandu Jubany, els periodistes Antoni Bassas o Albert Om o a Enric Crous, de l’empresa cervesera Damm.

  Font: vic.cat

 2. lejarza said

  Butlletì Oficial de la Provincia de Girona (BOP)
  Núm. 49 – 12 de març de 2015
  Núm. 2563
  AJUNTAMENT DE SANT FERRIOL
  Edicte d’informació pública d’un avantprojecte
  De conformitat amb l’article 49.3 del Text Refòs de la Llei
  d’Urbanisme consolidat amb les modificacions introduïdes per la
  Llei 3/2012 de modificació del Text Refòs de la Llei d’Urbanisme
  aprovat pel Decret Legislatiu 1/2010 i per la Llei 7/2011 de mesures
  fiscals i financeres, s’exposa al públic, per un termini de vint dies, a
  efectes de presentació d’al·legacions, l’expedient següent:
  – Avantprojecte de construcció de dues naus d’engreix de porcí al polígon 3, parcel·la 88, d’aquest municipi, promogut per Joan Molas Teixidor, en nom i representació de Mas Font C.B.
  L’expedient es pot consultar a l’ajuntament en hores d’oficina.
  Sant Ferriol, 4 de març de 2015
  Josep Masmitjà i Guinart
  Alcalde

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: