Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa hi sobren metres quadrats de formigó, planxes de metalls i parets de cristalls

Posted by lejarza en 7 febrero, 2015


Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa hi sobren metres quadrats de formigó, planxes de metalls i parets de cristalls

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa d´Olot, considera que alguns centres sanitaris estan sobredimensionats i això té un alt cost econòmic. Padrosa ha posat d’exemple el nou hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, que va inaugurar el president de la Generalitat de Catalunya de CiU, Artur Mas fa molt poc.

Josep Maria Padrosa ha defensat que hi ha hospitals que cal replantejar amb urgència per adaptar-los a les noves necessitats territorials. ha apuntat cap al nou hospital Comarcal de la Garrotxa a Olot, inaugurat a la tardor de 2014: “hi sobren metres quadrats a dojo. És excessiu i tot el que és excessiu després costa diners”.

La superestructura de l’hospital ha costat uns 52,6 milions d’euros, dels impostos públics, aquesta quantitat es reparteix en 43 milions d’euros en gruixuts murs de formigó i 9,6 milions d’euros en equipament.

El 3 octubre de 2014 a Diari de Girona (DdG), l´alcalde Josep Maria Corominas de CiU-Olot, manifestava, sobre l’augment del pressupost:

Els serveis són més grans i hi ha coses imprescindibles que requereixen més personal”. Va precisar més auxiliars de clínica, agents de seguretat privats, i de serveis generals. “Hi ha -va justificar- la mateixa població”.

L’Obra de formigó de planxes de metall i parets de cristall, te 18.000m2 més que el antic de Sant Jaume, en els quals es multipliquen els espais: d’urgències, els quiròfans, les sales de part, els espais destinats a les intervencions d’un dia i les consultes externes, els mòduls d’urgències passen de 12 a 25, per a la mateixa població.

Les consultes amb passat de 25 a 34, i queda la possibilitat d’ampliar les consultes, perquè hi ha capacitat per 16 més. En tant que espais no directament mèdics, hi ha un restaurant, una cafeteria i un espai religiós multiconfessional, en camvi no té papereres internes ni externes, tampoc fundes per als paraigües ni cobertura de mòbil.

La gestió de l’Hospital és privada sense concurs pùblic transparent, la contratacio d’empreses de serveis es fa sense publicitat, bàsicament és un negoci sanitari en mans de CiU d’Olot, i són els següents:

L’Ajuntament d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Associació Cercle EURAM de la Garrotxa, la Unió Intersectorial d’Empresaris de la Garrotxa, La Fageda, la Fundació La Caritat, el Rotary Club Olot-La Garrotxa, l’entitat ALBA, l’Associació de Dones de la Garrotxa i la Fundació Antic Hospital Sant Jaume d’Olot.

L’alcalde d’Olot es el president de tots ells, i en Joan Espona Agustí, president del Consell Comarcal de la Garrotxa es el vicepresident de l’institució i Manuel Faus, membre d’Integra, n’és el secretari, Josep Guix (PSOE-PSC), Anna Maria Bosch de l’Associació Cercle EURAM de la Garrotxa, i Cristóbal Colón de La Fageda, la membre de l’entitat ALBA, Josefina Puig, Manuel Vancells procedent de la Junta Clínica de l’Hospital i en Josep Estudis portaveu dels sindicats CC.OO i UGT de la Garrotxa, sòn els vocals.

Anuncios

5 comentarios to “Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa hi sobren metres quadrats de formigó, planxes de metalls i parets de cristalls”

 1. lejarza said

  Salut vol treure a concurs la gestió de vuit CAP gironins

  PROCESSOS DE LICITACIÓAquest 2015 el Departament de Salut preveu treure a concurs la gestió de quatre àrees bàsiques de salut de la demarcació, que, en total, comprenen vuit centres d’atenció primària a més de diversos consultoris. Aquests processos se sumen al tercer concurs del CAP de l’Escala i, segons la conselleria, només s’hi podran presentar empreses amb experiència en l’àmbit de l’atenció primària.

  GIRONA | ALBA CARMONA El Departament de Salut té previst treure a concurs la gestió de vuit centres d’atenció primària més, a banda de la de l’Escala, on s’haurà de repetir per tercera vegada el procés d’adjudicació. Segons una resposta parlamentària del conseller de Salut, Boi Ruiz, durant aquest any la Generalitat preveu licitar una vintena d’àrees bàsiques de salut (ABS), que estan integrades per un o diversos centres d’atenció primària a més de consultoris locals. Són d’arreu de Catalunya i entre elles hi ha l’ABS de Palafrugell, la de Ribes de Freser/Campdevànol, la de Peralada i la de la Cerdanya -que tot i estar en territori gironí no pertany a la regió sanitària de Girona-. En la llista de Ruiz -signada a 29 de desembre- hi apareixen també ABS de Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Barcelona o Badalona.
  Segons van explicar ahir fonts del Departament de Salut, aquest any s’acaba el contracte de deu anys per a gestionar el servei i cal treure’ls de nou a concurs. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ahir a Girona va recordar que “no hi ha cap concessió pública que duri tota la vida” i que “hi ha una llei vigent que diu que quan s’acaba un concurs s’ha de tornar a concursar o prorrogar”. Per tant, “tal com es vagin produint els venciments dels concursos s’haurà de complir la llei, no hi ha alternativa”.
  Les bases d’aquests processos d’adjudicació, però, van assenyalar des de Salut, es redactaran en línia amb la moció que va aprovar el Parlament el 27 de novembre i que demanava la revisió de les clàusules dels concursos perquè només hi poguessin optar empreses amb experiència reconeguda en l’atenció primària.
  Aquesta moció va ser un dels motius esgrimits per anul·lar el segon procés d’adjudicació de la gestió de l’ABS de l’Escala, que inclou el CAP del municipi i set consultoris més del seu entorn. En una resolució del conseller emesa a principis de mes, es dóna la raó a la Fundació Salut Empordà, -l’actual responsable de l’ABS de l’Escala-, i estimava les seves al·legacions respecte a la licitació. La fundació, que no té ànim de lucre i també gestiona l’hospital de Figueres, demanava que al concurs només s’hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no només en serveis de salut en general, com recollien les bases de la segona licitació. Ruiz va decidir anul·lar de nou el concurs per modificar-ne les clàusules i convocar-ne un tercer, a les normes del qual caldrà que la solvència tècnica de les empreses que es presentin estigui vinculada a l’objecte del contracte, és a dir, a la prestació de serveis d’atenció primària.
  El que no podran fer aquestes bases, però, segons va indicar ahir, és excloure del concurs les empreses privades. Aquesta era una reivindicació dels alcaldes afectats, que volien que el Govern no acceptés a la licitació empreses amb ànim de lucre, com Eulen -que va guanyar el primer concurs- o la unió temporal d’empreses SAR Residencial y Asistencial i Grupo Altersalus, que també ha presentat oferta a l’Escala.
  “Em sorprèn perquè els alcaldes saben que quan fan un concurs hi pot haver empreses privades i públiques”, va dir ahir Ruiz, recordant que la mateixa Salut Empordà és una fundació privada.

  hi ha una llei vigent que diu que quan s’acaba un concurs s’ha de tornar a concursar i per tant es pot fer una prorroga
  tal com es vagin produint els venciments dels concursos haurem de complir amb la llei

  els que acabin, tant d’abs com de transport sanitari
  no hi ha cap consessió publica que duri tota la vida
  automaticament has de complir la llei

  no se quantes son les que haurien de sortir a concurs

  Les estructures físiques que donen suport a l’activitat d’Atenció Primària que es duu a terme a l’ABS, son el Centre d’Atenció Primària (CAP) Dr. Josep Alsina i Bofill de Palafrugell i els consultoris municipals de Begur, Pals, Esclanyà, Mont-ràs, Torrent i Regencós.

  Consultori Cabanes
  Dra. Rosa Fortià
  D.U.I. Pere Sors

  Consultori Espolla
  Dra. Lluïsa Alcoberro
  D.U.I. Tei Marsillach

  Consultori Garriguella
  Dr. Lluís Martínez
  D.U.I. Tei Marsillach

  Consultori Masarac
  Dr. Carles Camps
  D.U.I. Mª Àngels Pórtulas

  Consultori Mollet de Peralada
  Dr. Carles Camps
  D.U.I. MªÀngels Pórtulas

  Consultori Pedret i Marzà
  Dr. Ramón Tarrés
  D.U.I. Jero Dorado

  CAP Peralada
  Dr. Xavier Carbonés
  D.U.I. Judit Noguera

  Consultori Rabós
  Dra. Lluïsa Alcoberro
  D.U.I. Tei Marsillach

  Consultori Sant Climent Sescebes
  Dr. Carles Camps
  D.U.I. Mª Àngels Pórtulas

  Consultori Vilabertran
  Dr. Ferran Vaquero
  D.U.I. Pere Sors

  Consultori Vilajuïga
  Dr. Ramon Tarrés
  D.U.I. Jero Dorado

  Consultori Vilamaniscle
  Dr. Lluís Martínez
  D.U.I. Tei Marsillach

  Consultori Vilanova de la Muga
  Dr. Xavier Carbonés
  D.U.I. Judit Noguera

  Consultori Vilarnadal
  Dr. Carles Camps
  D.U.I. Mª Àngels Pórtulas

  RIBES
  Passeig Guimerà, 6 972 72 77 09 972 72 81 37 apribes@hoscamp.com
  CAMPDEVÀNOL
  Llevant, 13 972 73 00 62 972 73 06 35 apcampdevanol@hoscamp.com

  Per visitar-se als consultoris locals cal dirigir-se al mateix consultori en l’horari d’atenció.
  CONSULTORI TELÈFON FAX HORARI DE VISITES
  GOMBRÈN
  Carbasser, 3 972 71 21 68 Dilluns, de 15 a 16.30h
  Dijous, de 9 a 10h (només infermeria)
  CAMPELLES
  Plaça Ajuntament, s/n 972 72 72 73 972 72 72 73 Dimecres, de 12 a 13.30h
  PARDINES
  Padró, s/n 972 72 70 27 972 72 70 27 Dilluns, de 12 a 13.30h
  PLANOLES
  Carrer de l’escola, 9 972 73 60 00 Dilluns, de 10.30 a 11.30h
  Dimecres, de 9 a 10.30h
  Divendres, de 12 a 13.30h
  QUERALBS
  Plaça de la Vila, 3 972 72 73 61 972 72 73 61 Dilluns, de 9 a 10h
  Dimecres, de 10.45 a 11.45h
  TOSES
  Carrer del Solei, 2 972 73 63 92 972 73 63 92 Tercer dijous de cada mes

  La fundació Hospital de Puigcerdà té concertada la gestió de l’ABS de la Cerdanya i té assignada una població de referència de 15.452 habitants .Els professionals de l’equip de Atenció primària, donen atenció als problemes de salut, es preocupen de la prevenció, de la rehabilitació, de la educació sanitària, i son qui els adreçaran a altres especialitats quan així ho requereixi el seu estat de salut.

  Aquest equip el formen, Metges de família, Odontòlegs, Pediatres, Infermeres, Auxiliars d’Infermeria, Treballadora Social i personal de la Unitat d’Atenció al Client

  L’equip d’atenció primària disposa de dos CAPS: el de Puigcerdà i el de Bellver de Cerdanya, i també de consultoris mèdics locals. Amb un volum d’assistències que oscil¥la al voltant de les 54.000 visites mèdiques, 44.000 visites d’infermeria i 1.000 visites de treball social.

 2. lejarza said

  L´horrible realitat de la sanitat pública

  24.02.2015

  ALFONS QUINTÀ El que avui és el monumental escàndol sanitari català va ser conegut a escala pública, per primera vegada, amb un article meu, publicat en el Diari de Girona el 25 d’octubre del 2011. El seu títol va ser La sanitat catalana, privatitzada furtivament. Es troba en un minut a Internet.

  Amb una falsedat integral i comprovable, El País es va atribuir molt després la paternitat d’aquella òbvia primícia. Fa fàstic i provoca ganes de riure. El meu paper incloïa la revelació del cas Innova, de Reus, dominat llavors per Josep Prat. Ara és un dels més de 40 imputats.

  Misèries a part, ahir dilluns vaig donar a conèixer una altra primícia, aquest cop mitjançant el diari digital Crònica Global, atès que em calia un espai immens, set folis. Era massa per a un diari en paper. L’article té per títol Confirmació estadística i demogràfica que les retallades maten. També es troba amb facilitat a Internet. Em queda força per revelar i avui intentaré fer-ho una mica més aquí.

  Han passat prop de tres anys i mig des de l’octubre del 2011. Res del que vaig escriure llavors ha estat desmentit. Ha incrementat en gravetat i maldat política. En els darrers mesos he escrit sovint que han posat la sanitat pública en un pou d’on ja veurem si podrem sortir. La novetat d’ahir va ser exposar que totes les dades oficials d’increment de defuncions i disminució de natalitat ens situen en una situació palesament crítica per les persones i també per la nostra societat. La principal dificultat va ser que els serveis estadístics de la Generalitat no havien fet públic el nombre de defuncions a Catalunya en el 2013. Per sort el vaig obtenir de l’Institut Nacional d’Estadística espanyol.

  Vaig escriure i ho reitero que enlloc del món seria possible una infàmia tan immensa com la que acrediten aquelles dades. Però aquí ho és. En efecte, tot el drama sanitari ha estat possible sense que la classe política s’hagi angoixat massa. O gens.

  Els polítics continuen sense entrar de veritat en el tema, del qual perseveren en ignorar-ne les dades bàsiques. Per una amplíssima majoria d’ells, no és res que els hagi portat a entrar de veritat en el tema sanitari, si bé alguna cosa hi ha hagut. A Girona he pogut donar dues llargues xerrades, una organitzada per Iniciativa i l’altra pel PSC. Però els silencis dels sindicats fins ara majoritaris i de les organitzacions professionals ha estat i és gran. Hi han contribuït conxorxes que ja he exposat en ocasions. Pitjor ha estat la gesticulació independentista. S’ha volgut fer creure que dintre de quatre dies estarem en el Paradís Terrenal. Per tant, no calia que ens preocupéssim per estat en un Purgatori. Aquest, mentrestant, s’ha convertit en un Infern. Per tant, era i és fàcil copsar la realitat. Entrar cinc minuts al Josep Trueta o dedicar el mateix temps a parlar amb un malalt o un metge, o un infermer, amics és més que suficient.

  Algunes dades són molt elementals. Per exemple, si es veu que hi ha corrupció de base política arreu de la societat, tantes vegades exposada pel Diari de Girona ¿per què no n’hi havia d’haver en sanitat que encara té (a la baixa) el pressupost més alt de la Generalitat? No pot anar bé el sistema on s’ha reduït en un 20 per cent el pressupost, reduït encara més els salaris, tancar plantes i llits i reiterar reorganitzacions que només amaguen el desig d’ensorrar la sanitat pública.

  Tot ha arribat tan lluny i s’ha efectuat tan barroerament que no hi ha per on agafar-ho. Els que volen liquidar l’única estructura que podia passar per ser la pròpia d’un Estat modern no poden admetre una marxa enrere. Han dut a terme una política de terra cremada. Avui no hi ha manera de trobar un desllorigador. Crec que al conjunt dels mitjans de comunicació de la Generalitat hi passa quelcom de semblant. Tan sols imaginar una política de millora produeix esgarrifances.

  Tanmateix, estem en un moment clau. Si en les properes campanyes electorals hi una miraculosa anada vers polítiques consistents en tocar de peus a terra en qüestions bàsiques, immediates i de real interès social general s’haurà donat un bon pas endavant. Ara bé, no és segur que això es produeixi. Veurem si ara, en haver pogut exposar que efectivament la destrucció de la sanitat és quantificable, quant a dany humà i també social, representa un pas vers un debat serè i revocador de la política que ha caracteritzat la sanitat pública, per part de la Generalitat, durant els darrers quatre anys. Ho desitjo, però personalment en dubto.

 3. lejarza said

  El proceso de privatización del Hospital Clínic de Barcelona: un largo concierto para sordos y ciegos

  Plataforma Tancadaclínic

  1. Introducción

  El Hospital Clínic de Barcelona es el paradigma de lo que se ha venido llamando la “vía lenta” del proceso de privatización del sistema sanitario público en España (1), que, a diferencia de lo acaecido por ejemplo en la Comunidad de Madrid, donde se implementaron transformaciones de forma abrupta, es el modelo que se ha seguido en Catalunya desde hace más de treinta años. En el caso del Clínic, veremos cómo el solapamiento de una titularidad pública compartida y una gestión mixta con actividad parcial privada y la introducción paulatina de elementos de mercantilización en los ámbitos asistencial, de investigación y académico, han revestido al centro de la condición de “objeto deseado” del que sacar provecho económico y legitimidad profesional para acceder a las tan bien conocidas, a estas alturas, “puertas giratorias”. Es innegable que gozar del prestigio de haber sido el centro pionero en trasplantes, ser referencia en técnicas quirúrgicas no invasivas o el mejor centro hospitalario del estado en investigación biomédica, sin olvidar la asistencia a ciudadanos “ilustres” como Juan Carlos de Borbón o Esther Koplowitz, hacen del Clínic una mercancía fácilmente vendible y una tentación para todo empresario.

  Todo ello será comentado con mayor detalle a lo largo de este artículo, pero antes conviene exponer sucintamente el desarrollo histórico del hospital para entender mejor cuáles han sido los hitos en su organización y gestión que explican las actuales circunstancias.

  2. Cambios en la organización y titularidad del Hospital Clínic que han abocado a la situación actual.

  La construcción del edificio cuya localización en el Ensanche de Barcelona ocupa hasta hoy el Clínic data de 1906, estuvo desde su inicio vinculado a la facultad de medicina de la Universitat de Barcelona, que sigue siendo propietaria del terreno y gran parte del patrimonio arquitectónico del hospital. Por aquel entonces era un hospital dedicado fundamentalmente a la atención de pacientes pobres, en el que los médicos no cobraban por su trabajo y la labor de enfermería era llevada a cabo por monjas. El Dr Valentí Carulla, abuelo del Dr Valentí Fuster, cardiólogo eminente y anterior presidente de la World Heart Federation, convenció a la administración contemporánea de invertir en recursos para optimizar el tratamiento de sus pacientes, logrando avances notorios. Durante la guerra civil, el servicio de urgencias del Clínic, a cargo del Dr Moisés Broggi, fue el único que permaneció abierto en Barcelona. La organización posterior del hospital correspondió a la estructura clásica en cátedras, centradas en grandes personalidades médicas, muy jerarquizadas y atomizadas. Ello no impidió que en el Clínic se llevaran a cabo por primera vez en España trasplantes de riñón, médula ósea y páncreas.

  La vocación del hospital fue eminentemente asistencial hasta finales de los años setenta, cuando, tras una relativa apertura del sistema de contratación inducida por un intenso movimiento de protesta de los facultativos en 1971, tomaron las riendas Cristóbal Pera, Ciril Rozman y Miguel Asenjo, que agruparon servicios y crearon la figura del director técnico, enfatizando la “gestión clínica” del centro, que tanta importancia ha tenido en su devenir. Poco después, se introdujo la figura del director médico, que ocupó durante largos años Joan Rodés, a quien nombraremos más adelante. En esos años se creó el Comité de Delegados Médicos, que hasta día de hoy sigue siendo el único órgano sindical para los facultativos y cuya medida inicial fue establecer el convenio colectivo para los médicos. Asimismo, el sindicato creó los premios de fin de residencia y los años sabáticos dedicados a la investigación en centros extranjeros. Sólo a partir de los años ochenta, con la creación del Sistema Nacional de Salud y la Ley General de Sanidad, se inicia el proceso de profesionalización del personal de enfermería y su sindicación, así como el de otros colectivos de profesionales sanitarios. Se puede comprender fácilmente por qué hasta la fecha, la fragmentación entre compañeros ha sido la norma de la actividad laboral.

  La reorientación del hospital hacia una vertiente investigadora se fue dando durante los años ochenta, teniendo como punto álgido la creación en 1989 de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, cuyo objetivo principal es forjar alianzas empresariales y conseguir financiación pública o privada para la investigación. La creación del Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer (IDIBAPS) culmina el proceso de consolidación como centro investigador de referencia.

  En cuanto a la actividad privada, en 1989 se creó CrioBarna, el precursor de Barnaclínic, que se constituyó en 2001. En 1994 inició su actividad la Transplant Services Foundation, fundación “sin ánimo de lucro” que, sin embargo, antes de que la Generalitat decretase su disolución y traspaso de funciones al Banc de Sang i Teixits (BST) en 2012, había facturado varios millones de euros a través de participaciones de Barnaclínic (2).

  La titularidad del Clínic ha sufrido diversos cambios a lo largo de su historia, lo que, no obstante, no ha afectado a su carácter público hasta fechas recientes. Desde su fundación hasta 1952 el hospital se financió a partir de ingresos provenientes del Estado, la Diputación, el Ayuntamiento y la llamada “caridad privada”. Debido a su crecimiento, los gastos y con ello el déficit, aumentaron considerablemente. Por ese motivo, a principios de la década de los cincuenta un Decreto de la Presidencia del Gobierno aportaba una posible solución: transformar el Hospital Clínic en “Clínic i Provincial”, añadiendo a sus funciones de docencia, práctica e investigación las de beneficencia que debería haber ejercido un inexistente hospital provincial (3). En ese momento se creó una Junta de Patronato presidida por el gobernador civil de Barcelona y con el presidente de la Diputación y el rector de la Universidad como vocales, pasando a ser un rara avis entre las entidades de derecho público. En 1983 el Hospital Clínic devino en hospital concertado, pero con un concierto diferente (con tarifas y pagos mucho menores) que pretendía aprovechar el sistema de subvenciones, y se integró a la XHUP (Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública). Sin embargo, la deuda aumentaba y en ese momento empezó a funcionar la “sociovergencia” en el ámbito de la sanidad, aprovechando las transferencias en salud a Catalunya para poner las bases de la futura privatización. En la década de los noventa, el patronato estaba en manos de profesionales afines alPSC, quienes tuvieron que ponerse de acuerdo con CiU, ya gobernando la Generalitat, para poner en marcha el Plan de Actuación, que debía resolver la financiación del hospital y la definición del nuevo patronato, que incluiría ala Generalitat. Mientras tanto, la deuda del Clínic por el impago de cuotas al Estado estaba provisionada en las cuentas de éste como «no cobrable» (3). Las propuestas de solución del Plan de Actuación eran modificadas constantemente, en función del interlocutor de turno de la Generalitat. Tampoco se había llegado a un acuerdo entre las instituciones sobre el tipo de entidad (Consorcio, Fundación, etc.) y la composición del futuro Consejo de Administración del hospital. En 2003 el gobierno catalán avanzó en su proyecto de “Modelo Sanitario Catalán”, que pretendía el control directo de los hospitales concertados, introduciendo cargos políticos en sus órganos de gobierno. En 2009 finalizó el proceso de transferencias del Estado a la Generalitat, por lo que el primero “condonaba la deuda” que tenía el Clínic y dejó de formar parte del patronato, que quedó constituido teóricamente por representantes de la Generalitat, la Universitat de Barcelona y trabajadores del hospital. De facto, seguía formado por una camarilla de menos de 12 personas pertenecientes a la“aristocracia médica” del hospital y altos cargos políticos con evidentes conflictos de interés. Por aquel entonces, siendo el director general del Clínic Ramón Belenes (PSC), actualmente director de innovación de IDC Salud (antes Capio) tras su cese en 2011, se firmó una “alianza estratégica” con el Hospital Sagrat Cor, que poco después sería adquirido por la propia IDC Salud (4). En 2013 se trató de privatizar la gestión del hospital, atrayendo a capitales extranjeros y tomando como patronesa la John Hopkins University (EEUU) y al Karolinska Hospital de Estocolmo (5), pero el proceso se frenó debido a que la presión ciudadana forzó al Parlament, a pesar de que el Dr Antoni Trilla, director de calidad del hospital y también presidente del Consejo de Administración de la Agencia de Información, Evaluación y Calidad en Salud de la Generalitat, consideraba que el proceso era transparente e intachable (sic). Actualmente está en marcha otro intento de privatización encubierta con el formato de consorcio público (regido por derecho privado).

  3. La élite médica como palanca privatizadora.

  Desde que a finales de los años setenta se abogó por la“gestión clínica”, es decir, poner el poder de decisión y planificación en manos de un grupo reducido de médicos, los esfuerzos por legitimar un modelo de financiación basado en la colaboración empresarial, introduciéndose de manera progresiva plataformas en manos de holdings y compañías farmacéuticas, se han multiplicado. El proceso de cambio organizativo se vio fuertemente impulsado en el año 1995 con el diseño e implantación del Proyecto Prisma, realizado en colaboración con una empresa consultora privada (Coopers & Lybrand) (6). Desde entonces, estas “cabezas visibles” se han pronunciado incansablemente en todos los foros a los que han podido acceder (7). Fomentan un modelo de asistencia altamente compleja, muy especializado, olvidando la prevención y la atención primaria y por tanto promoviendo las desigualdades en salud desde su concepción. Paradójicamente, el actual director general del hospital, Josep Maria Piqué, lleva años predicando que “ya no podemos pagarlo todo a todos, eso está claro” (8), como si se tratase de una verdad científica, no ideologizada, y obviando los estudios serios que demuestran que la sanidad privada no mejora los resultados clínicos ni la eficiencia, sino todo lo contrario (9-11). En Catalunya estamos a la espera de conocer los resultados del estudio impulsado por múltiples plataformas en defensa de la salud pública y coordinado por el profesor Joan Benach del Grupo de Investigación en Desigualdades en Salud (GREDS-EMCONET) acerca del impacto de las políticas de austeridad y privatización (12). No se esperan resultados alentadores para la salud pública.

  Los conflictos de interés, las relaciones opacas y las puertas giratorias han sido la norma en todo momento desde que se adoptó el nuevo modelo de gestión. Un claro ejemplo es el de Ramón Belenes, citado más arriba, pero también podemos citar el de Joan Rodés, antiguo director general del Clínic, recientemente galardonado con la Medalla de Oro de la Generalitat, y a la sazón director del Plan Estratégico Nacional para el Abordaje de la Hepatitis C, que es a su vez Presidente Científico de la Fundación Pfizer, compañía farmacéutica que tuvo en el mercado fármacos para tratar la hepatitis C, y se vio involucrado en la quiebra de la fundación Instituto de Alta Tecnología del Parque de Investigación Biomédica de Barcelona, que tras ser presentada como modelo de éxito de la colaboración público-privada, en 2011 solicitó concurso de acreedores dejando un agujero superior a los cinco millones de euros. El peritaje judicial confirmó el trasvase de recursos de la fundación al holding privado CRC Corporación Sanitaria (13). Otro caso es el de Xavier Pomés, presidente del patronato del Clínic desde 2011 y a la vez presidente de la Fundación de Gestión del Hospital de Sant Pau y delegado de la Curia general de la Orden Hospitalaria de Sant Joan de Déu (14).

  Estos altos cargos, con sueldos superiores a los 150.000 euros anuales (2), propugnan un modelo en el que la actividad privada en el seno de la pública (Barnaclínic), los “regalos” hechos por pacientes “benefactores” (como el Edificio Esther Koplowitz) o las colaboraciones “altruistas” (como la que se lleva a cabo en el centro de investigación de malaria en Mozambique a cargo de Pedro Alonso con la Bill & Melinda Gates Foundation y GlaxoSmithKline) son la única manera de compensar la supuesta ineficiencia del sistema público.

  En las últimas semanas, el “caso Barnaclínic” ha captado el interés de los medios de comunicación, después de que, tras la demanda interpuesta por la patronal Asociación Catalana de Entidades de Salud (ACES) en julio de 2014 (15), que acusaba a la Barnaclínic de competencia desleal, se aprobó con los votos a favor de todos los grupos excepto la abstención de CiU el cese cautelar de la actividad. Sin embargo, el conseller de Sanidad Boi Ruiz desoyó tal dictamen y limitó las medidas a una investigación por parte del Servicio Catalán de Salud (16). Desde entonces, el director general, Dr Piqué, se ha dedicado enérgicamente a desmentir que existan conflictos éticos por el uso simultáneo de recursos, espacios y personal, la asistencia a pacientes sin cartilla sanitaria mientras se les deniega a los que no pueden pagar o la priorización en las listas de espera, mientras repetía sin tregua que los beneficios de Barnaclínic revierten en su totalidad en la parte pública del hospital (17). Sin embargo, los datos desmienten tales afirmaciones. El informe de la sindicatura de Comptes sobre la actividad de Barnaclínic del año 2009 demostraba que el ente privado arrastraba una deuda para con la parte pública de más de 150.000 € (18) y recientemente se ha publicado que la deuda ascendía a más de 1.200.000 € a finales de 2013 (19). Por mucho que se esmeren los insignes investigadores en defender que Barnaclínic es el tipo de colaboración público-privada que nuestro país necesita para afrontarla crisis económica (20), la verdad es terca y se mantiene ahí, esperando a ser desvelada muy a pesar de sus intereses (en el caso del artículo citado, el último firmante ha sido director médico de Barnaclínic y es el jefe de medicina interna -¡y no declara conflictos de interés!-).

  4. El imbricado proceso de austeridad-privatización.

  La característica más resaltable del proceso privatizador de la sanidad en Catalunya es sin duda lo subrepticio de su implementación. Aunque en el último año se han acelerado los tempos para poder dejarlo “atado y bien atado”, sin que haya retorno posible, antes de las próximas elecciones autonómicas, en general las medidas privatizadoras se han aplicado mediante estrategias legales refinadas y aludiendo a la inevitabilidad de tales medidas debido a la crisis económica, cuando no a las “imposiciones del Gobierno central” (cabe recordar que los recortes en sanidad se iniciaron en Catalunya antes que en cualquier otro lugar del Estado español por iniciativa del ejecutivo de Artur Mas). La estrecha participación entre políticos, empresarios, gestores, juristas y medios de comunicación (sin ir más lejos, el pasado jueves 5 de marzo, la televisión pública catalana, TV3, emitió un debate sobre sanidad donde todos los invitados habían sido seleccionados para dar una visión unilateral: “se está haciendo lo correcto”) ha permitido que los acuerdos hayan pasado relativamente desapercibidos para la ciudadanía. Hasta que la gente ha empezado a sufrir las consecuencias en primera persona.

  En el caso del Clínic, entre el 2011 y el día de hoy se han cerrado más del 10% de quirófanos y unas 150 camas, mientras no se renovaba el contrato a muchos profesionales y muchos otros se iban al extranjero. Mientras tanto, siguiendo con la “alianza estratégica” con IDC Salud se envía un mínimo de 11 pacientes diarios desde urgencias al Hospital Sagrat Cor, se destina a cirujanos (vasculares, cardíacos y traumatólogos, en su mayoría jóvenes que al manifestar su rechazo fueron “acallados” por el Comité de Delegados Médicos y amenazados con sanciones desde la Dirección Médica) a operar los pacientes que se habían quedado en lista de espera por el cierre de quirófanos en el Clínic a ese hospital y el Hospital General de Catalunya, también de IDC Salud. El proceso de transferencia de recursos y pacientes a hospitales del gigante monopolista ha recibido un espaldarazo con la aplicación del plan de Reordenación Asistencial y Territorial (RAT), que ha sido la herramienta perfecta para desproveer los hospitales concertados de la XHUP y nutrir opíparamente a los centros privados. El área de influencia del Clínic, que hasta su aplicación era de más de medio millón de habitantes, ha pasado a ser la mitad, repartiéndose entre el Sagrat Cor y el Hospital Platón, ambos privados, la otra mitad. El Clínic sigue siendo referencia para asistencia de alta complejidad (evidentemente más cara), que incluye los reingresos de los pacientes que se complican tras las altas precoces en los otros dos centros, la derivación desde estos centros de pacientes a los que se les termina la cobertura privada o la hospitalización a domicilio de los pacientes que ya han sido “rentabilizados” en ingresos cortos en dichos hospitales. Hay quien dice que nos estamos aproximando al modelo norteamericano de sanidad, pero es peor: en este caso el negocio es redondo y éticamente mucho más reprobable, dado que el estado es el principal cliente de los centros privados, pagando más por cama/día o procedimiento de lo que pagaría manteniendo los recursos públicos. El RAT está conllevando a su vez que miles de pacientes pierdan sus especialistas y sean remitidos a atención primaria, donde en muchos casos no reciben la atención adecuada por falta de tiempo y de medios; que otros muchos sean derivados a centros privados para completar programas de fisioterapia y rehabilitación, para poder operarse sin esperar una infinidad de meses, etc. Ello es posible, evidentemente, porque los que toman las decisiones en la administración pública tienen claros intereses en el lucro privado. IDC Salud facturó más de un 100% más a la Generalitat de 2012 a 2013 (más de 127 millones de euros).

  5. Mecanismos de silenciamiento y atomización de los trabajadores del Clínic.

  Se ha explicado más arriba que las peculiaridades sindicales y de gestión han otorgado al estamento médico un papel preponderante en el Hospital Clínic. Sin embargo, debe aclararse que aproximadamente la mitad de los médicos del centro están en un evidente estado de precariedad laboral, sin capacidad de participación ni decisión en los órganos de dirección. La tasa de renovación de plantilla en los últimos treinta años es menor del 5% anual, lo que lleva a una situación en la que los médicos más mayores o bien comulgan con la dirección o bien llevan tanto tiempo callando que no dejan de hacerlo ahora. Una encuesta de 2007 revelaba que un porcentaje muy bajo de los trabajadores jóvenes se sentían de acuerdo con la dirección institucional, mientras el grado de aquiescencia en la franja etaria superior era mucho más elevada (6). Ello significa, claro está, que la renovación entre los jóvenes es elevadísima: premios de fin de residencia (dos pagos separados por seis meses sin cotización ni cobertura legal que fuerza a los especialistas recién terminados a solicitar el subsidio por desempleo), contratos temporales, guardias sueltas, turnos alternos. Sólo los temerosos y los complacientes se quedan (no es inhabitual que tanto entre el personal médico como en enfermería haya trabajadoras sin contrato fijo después de más de 15 años de trabajo en la institución). Además, tanto por las características organizativas como por una ley no escrita institucional, se ha alimentado la separación y confrontación entre todos los profesionales sanitarios, generando una auténtica guerra de clases endogámica: médicos vs. enfermeras; enfermeras vs. auxiliares o camilleros; médicos de staff vs. médicos precarios, etc. El ejemplo más reciente es la intención de constituir una especie de consejo de sabios, el grupo de conocimiento clínico, que en boca de sus ideólogos, tiene la vocación de“retener el talento” (como los pluses de Barnaclínic), pero que en realidad está formado por los mismas personas que actualmente están en la esfera de la junta del patronato, con la excepción de la directora de enfermería, y será el núcleo directivo del nuevo consorcio.

  La consecuencia de todo ello es que los grados de insatisfacción y malestar laboral son muy elevados en el que es en teoría uno de los mejores hospitales de Europa y a la vez la reivindicación y organización frente al proceso de privatización del hospital entre los trabajadores es prácticamente inexistente porque el miedo y los intereses los paralizan. Aun así, los artífices de la privatización del Clínic se olvidan de que la calidad del centro depende de sus trabajadores, que no han gozado nunca de las condiciones de sus colegas europeos. Llegará el momento en que ni trabajadores ni ciudadanos tolerarán más este hospital, pues su calidad ya cae en picado, y entonces ningún maquillaje será suficiente para mantener su imagen.

  Bibliografía:

  1. M. Sánchez Bayle. Observatorio de Salud 2: “La sanidad en la encrucijada”. Mientrastanto. 2012. http://www.upf.edu/greds-emconet/_pdf/observatoriosalud2.pdf

  2. A. Quintà. Sous i organització al·lucinants en el Clínic. Crònica global, 21 de octubre 2013. http://www.cronicaglobal.com/ca/notices/2013/10/sous-i-organitzacio-al-lucinants-en-el-clinic-1636.php

  3. J. Grau. La privatización del Clínic. The economy Journal, 16 de Noviembre 2012. http://www.theeconomyjournal.com/es/notices/2012/11/la-privatizacion-del-clinic-66565.php

  4. J. Mumbrú. La CUP denuncia la privatització oculta del Clínic des del 2009. El diario.es, 1 de octubre 2013. http://www.eldiario.es/catalunyaplural/politica/CUP-privatitzacio-lHospital-Clinic-beneficiada_0_181282043.html

  5. A. Quintà. Aceleración de la privatización del Clínic. El Debat, 18 de enero 2013. http://www.eldebat.cat/cat/notices/2013/01/acceleracio_de_la_privatitzacio_del_clinic_105177.php

  6. Informe de Investigación de la Universitat Oberta de Catalunya. Modernització tecnològica, Calvi organitzatiu i servei als usuaris en el sistema de salut de Catalunya. 2007. http://www.uoc.edu/in3/pic/cat/pdf/pic_salut_volum2.pdf

  7. J. Rodés, D. Font, A. Trilla, JM. Piqué y Ramon Gomis. El futuro de la gestión clínica como consecuencia del progreso cientifico técnico en biomedicina. MedClin (Barc). 2008;130:553-6.

  8. Ana Macpherson. Entrevista a Josep Maria Piqué. La Vanguardia, 31 de diciembre 2011.vanguardia.com/salud/20111231/54243496116/josep-maria-pique-muchos-hospitales-siguen-organizados-como-en-los-anos-50-no-han-evolucionado.html

  9. S. Basu, J. Andrews, S. Kishore, R. Panjabi, D. Stuckler. Comparative performance of private and public healthcare systems in low- and middle- incomecountries: a systematic review. PLoS Med. 2012;9:e1001244.

  10. C. Quercioli, G. Messina, S. Basu, M. McKee, N. Nante, D. Stuckler. The effect of health care delivery privatisation on avoidable mortality: longitudinal cross-regional results from Italy, 1993-2003. J Epidemiol Community Health. 2013;67:132-8.

  11. L. King, P. Hamm, D. Stuckler. Rapid large-scale privatizationand death rates in ex-communist countries: an analysis of stress-related andhealth system mechanisms. Int J Health Serv. 2009;39:461-89.

  12. http://www.verkami.com/projects/6945-privatitzant-la-sanitat-impacte-a-la-salut-de-la-privatitzacio-de-la-sanitat-a-catalunya

  13. B. Benítez. El Gobierno encarga el plan sobre la Hepatitis C a un doctor vinculado a la farmacéutica Pfizer. La Marea, 10 de enero 2015. http://www.lamarea.com/2015/01/10/el-gobierno-encarga-el-plan-sobre-la-hepatitis-c-un-doctor-vinculado-la-farmaceutica-pfizer/

  14. Grup de Defensa de la Sanitat Pública 15M-Barcelona. La privatización del Hospital Clínic de Barcelona: ¿un nuevo escándalo sanitario? Mientrastanto, 12 de octubre 2012. http://www.mientrastanto.org/boletin-107/notas/la-privatizacion-del-hospital-clinic-de-barcelona-un-nuevo-escandalo-sanitario#sthash.wBsK4myu.dpuf

  15. J. Mouzo. Una patronal de salud demanda a Barnaclínic por competencia desleal. El Pais, 30 de julio 2014. http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/07/29/catalunya/1406667382_720751.html

  16. J. Mouzo. ElParlament insta a inspeccionar la actividad de Barnaclínic. El Pais, 13 de febrero 2015. http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/02/12/catalunya/1423766101_502614.html?rel=rosEP

  17. http://www.sicom.cat/blog/josep-maria-pique-dtor-general-hospital-clinic-sobre-les-activitats-privades-de-barnaclinic/

  18. http://www.sindicatura.cat/reportssearcher/download/17_12_ca.pdf

  19. http://archivo.elperiodico.com/ed/20150228/especiales/pag_006.html

  20. X. Bosch, P. Moreno, A. López-Soto. The painful effects of the financial crisis on Spanish health care. Int J Health Serv. 2014;44:25-51.

 4. lejarza said

  La Generalitat «no en sabia res» de l’ecomuseu de la Vall d’en Bas

  L’actual alcalde considera l’equipament “sobredimensionat”

  Als propers mesos entrarà en funcionament amb la meitat de l’espai tancat

  Les obres han costat 2.800.000 euros a l’ajuntament, el doble de les previsions inicials

  Andreu Oliveras

  El nou equip de govern de la Vall d’en Bas considera “sobredimensionat” l’edifici de l’ecomuseu. A finals d’any obrirà les seves portes, però només es visitarà la meitat dels 2.000 metres quadrats de què disposa l’equipament. La resta de sales estaran tancades a l’espera de trobar-ne l’ús adequat.

  L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha explicat a NacióLaGarrotxa que els responsables del departament de Cultura de la Generalitat “no sabien res” d’aquest projecte fins que l’actual consistori els va anar a trobar: “S’havia tirat endavant un museu sense preguntar què en pensava el departament de Cultura”.

  Ara, Generalitat i ajuntament treballen colze a colze per decidir-ne el millor ús. De moment, obriran una sala d’exposició permanent sobre la Vall d’en Bas, una altra de temporal dedicada al camp i un auditori amb capacitat per a 130 persones. A més, el consistori també vol traslladar-hi l’oficina de turisme que ara està instal·lada als Hostalets d’en Bas.

  Obertura parcial el 2016

  En total, s’habilitarà prop de la meitat de l’equipament. La resta quedarà tancat amb pany i forrellat a l’espera de trobar-hi alguna activitat que els pressupostos municipals puguin assumir. Algunes de les idees que estudien des de la Vall Plural és habilitar-hi un centre de recerca, en col·laboració amb altres institucions.

  Les obres de l’ecomuseu van començar fa més de tres anys. A hores d’ara queda pendent acabar els exteriors i les zones enjardinades i vestir els interiors de les sales que sí obriran les portes. El calendari de l’ajuntament és organitzar una jornada de portes obertes pels veïns de cares al mes de desembre i, posteriorment, posar en marxa l’equipament.

  Cost de 2.800.000 euros, el doble del pressupostat el 2011

  L’ecomuseu haurà costat 2.800.000 euros, dels quals el consistori n’ha pagat un 46% a través dels comptes municipals i la resta els ha finançat amb un crèdit de l’ICO. Quan Convergència i Unió va presentar el projecte el 2011, estava pressupostat amb 1,2 milions d’euros.

  L’equipament posava forma a una idea de dedicar un mseu a les feines del camp, que a la Vall d’en Bas ja se’n parlava als anys 80. Havia de dinamitzar l’economia de la Vall i alhora servir de reconeixement a la pagesia i a l’activitat agrària tan vinculada a aquesta terra, així com divulgar la història remença i la figura de Francesc de Verntallat. L’obra va ser un dels grans cavalls de batalla durant la campanya electoral de les passades eleccions municipals

 5. lejarza said

  El “somni” dels arquitectes

  L’empresa de Banyoles Aluminux&Metall-lux organitza la primera edició d’un simposi d’arquitectura d’alt nivell, amb la voluntat que es converteixi en una esdeveniment biennal

  18.06.2016

  BANYOLES | DDG Aquest dijous al vespre s’ha celebrat a la nau d’Alumilux & Metall-lux, a Banyoles, el primer simposi d’arquitectura Somni d’una nit de primavera 2016, que va aplegar els millors professionals de Catalunya del sector.
  Unes 200 persones vinculades al món de l’arquitectura van assistir a aquesta trobada singular, en què hi va haver conferències sobre arquitectura a càrrec del despatx garrotxí RCR Arquitectes (un dels despatxos més reconeguts internacionalment) i de Jaime Prous, de Jaime Prous Architects, que va ser l’autor d’un muntatge d’arquitectura efímera de grans dimensions (9×16 metres) que es va poder contemplar a la nau d’Aluminux. L’acte es va cloure amb un sopar, a càrrec del xef Nandu Jubany , i l’actuació d’un grup de jazz.
  L’objectiu dels organitzadors d’aquest esdeveniment passa per crear un cop cada dos anys un espai singular de trobada entre arquitectes, molts dels quals ja treballen amb Alumilux&Metall-lux. A més a més tenen previst editar publicacions monogràfiques sobre els professionals amb qui hagin treballat, així com promoure workshops adreçats a estudiants.

  Inspiració en Shakespeare
  Han batejat l’esdeveniment com Somni d’una nit de primavera, per analogia amb l’obra de William Shakesperare, ja que “en el Somni d’una nit d’estiu, Shakespeare utilitza el recurs del somni per trobar l’espai idoni on desplegar tota la seva imaginació narrativa, on no posar-se barreres ni limitacions i poder crear situacions totalment esbojarrades i divertides i que nosaltres, lectors, les percebem com a reals, gràcies al joc magistral que fa entre la realitat i el somni”, raona Xevi Roca, gerent d’Alumilux & Metall-lux. I afegeix: “És, doncs, en aquesta petita línea que separa aquests dos mons on Alumilux ha viscut i crescut en els darrers anys, i en poc temps ha passat de ser un petit taller a ser l’empresa que avui som”.
  La jove empresa de solucions arquitectòniques d’alumini, acer i vidre, Alumilux&Metall-lux, és la primera consultora i executora de Catalunya que fa “vestits a mida” per obres de gran arquitectura. Alumilux no crea “solucions convencionals”, sostenent els responsables, sinó que “som selectius, ens interessa treballar amb grans arquitectes i formar part dels seus projectes des de la fase de concepció”, apunta Xevi Roca.

  Deu anys d’història
  Roca va fundar Alumilux, que va néixer com un petit taller tradicional, ara fa 10 anys, quan ell només en tenia 20. Amb els anys ha anat creixent i s’ha anat especialitzant. Fa poc més d’un any, es va posar en marxa Metall-lux Acers.
  Avui dia, Alumilux & Metall-lux, capitanejada per tres socis, ofereix solucions arquitectòniques a tot Catalunya i al sud de França; treballa amb proveïdors de màxima qualitat, alguns dels quals, en exclusiva; i compta amb una plantilla d’una quarantena de treballadors, arquitectes i enginyers molt ben preparats, joves (30 anys de mitjana) i emprenedors.
  La biblioteca Carles Rahola de Girona, obra de Mario Corea; la reforma de la Casa Cruïlles a Begur, obra de Bonet i Castellana; o l’edifici Winterthur de Barcelona, de Marcio Kogan (Studio MK27); són alguns dels projectes en què Alumilux & Metall-lux s’ha fet càrrec de les solucions arquitectòniques.
  Han treballat també al costat d’arquitectes com els garrotxins RCR (Casa Malecaze, Toulouse) o Adrià Felip (cases unifamiliars, Begur), entre d’altres.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: