Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Privatització de serveis públics i corrupció

Posted by lejarza en 18 enero, 2015


Privatització de serveis públics i corrupció

Francisco J. Bastida

Un dels focus de corrupció municipal i autonòmica més importants és el de la concessió de serveis públics a empreses privades. A la llum han sortit nombrosos casos -Púnica, Pokemon i Aquagest, entre d’altres- que posen en relleu la interessada desqualificació de la gestió pública d’aquests serveis. Els que haurien de defensar el públic, els representants polítics amb responsabilitats de govern, s’han lliurat en els últims quinze anys a la tasca de privatitzar la cosa pública, donant en safata a companyies privades l’explotació -mai millor dit- de serveis públics amb l’argument que són més eficaços i que el que li interessa al ciutadà no és qui gestiona el servei, sinó com el gestiona. Només es coneix la punta de l’iceberg de la corrupció que hi ha darrere de tanta externalització de serveis públics i segurament, si es treu el vel dels arranjaments haguts i de les comissions cobrades, pocs governs locals i autonòmics quedarien lliures d’esquitxades. La trista evidència després d’aquests anys és que els elegits per gestionar la cosa pública s’han dedicat a desacreditar els serveis públics dels que eren i encara són responsables i a no buscar l’eficiència dels recursos materials i humans de l’Administració al seu càrrec. Uns van entrar ja amb la idea preconcebuda de la superioritat del privat sobre el públic i altres s’ho van acabar creient. En ambdós casos, l’ungüent que podia haver-hi darrere de la privatització dels serveis públics va actuar com un poderós argument no només per iniciar la política liberalitzadora sinó també per no posar-li metes, tant si es tracta de l’educació o de la sanitat.

Aquesta corrupció econòmica porta causa d’una altra encara més greu. Es tracta de la corrupció del propi concepte de servei públic. Per descomptat, la desfiguració del servei públic pot procedir de la pròpia gestió pública amb una mala prestació del servei o amb un cobrament abusiu de taxes. Però, amb independència de si hi ha preu o recompensa per als que participen en la decisió, el fet d’assignar a una empresa privada la gestió de determinats serveis públics distorsiona l’essència d’aquests, pensats no per la seva rendibilitat econòmica, sinó per la seva utilitat social. Per exemple, la grua municipal no retira els cotxes que obstaculitzen el trànsit, sinó majorment els que són més fàcils d’arrossegar, i el policia local que acompanya el conductor de la grua es posa a disposició de l’empresa concessionària en lloc de verificar l’autèntica finalitat del servei públic. El mateix passa amb el servei d’estacionament en zona blava i ho corrobora la possibilitat, presentada com a gran avenç, de poder prorrogar per mitjà del telèfon el temps de la plaça ocupada, impedint la seva rotació. I igual passa amb el servei d’abastament d’aigua i d’electricitat i no diguem amb els d’educació i sanitat.

La manca de transparència de la gestió pública esdevé una cosa natural en l’externalització de serveis, amb l’argument que són empreses privades les encarregades de la gestió. El control dels serveis públics es fa opac, però a l’hora de respondre per la mala gestió, a qui es reclama és a la titular del servei, és a dir a l’Administració. Si abans era necessari redimensionar el sector públic de l’economia, avui cal redimensionar el sector privat dels serveis públics i ampliar el seu control polític i jurídic. És una qüestió que afecta el nucli de l’Estat social i democràtic de dret.

Anuncios

3 comentarios to “Privatització de serveis públics i corrupció”

 1. lejarza said

  Una altra empresa ofereix una gestió més barata de les ambulàncies que l´actual

  L’oferta econòmica de TSC supera la del Consorci del Transport Sanitari Regió Girona, que presta el servei

  25.01.2015

  BARCELONA | EFE/DDG Transport Sanitari de Catalunya (TSC) ha presentat l’oferta de preus més barata per aconseguir la gestió de les ambulàncies a Girona, superant la proposta del Consorci del Transport Sanitari de Catalunya Regió de Girona (CTSC), que presta el servei actualment. TSC és una empresa de transport sanitari creada l’any 2000 per la Creu Roja per poder concórrer al primer concurs públic de transport sanitari que va convocar el Departament de Salut a Catalunya i actualment té implantació a Barcelona -a la capital, a Berga, Malgrat de Mar o Vilafranca del Penedès-; Lleida -La seu d’Urgell, Tremp o Sort- i Osca. A Girona, actualment dóna cobertura geogràfica només a Puigcerdà.

  TSC, però, seria una de les possibles perjudicades pel concurs públic convocat per la Generalitat per gestionar el transport sanitari de Catalunya en la propera dècada, ja que fins ara gestionava sis lots i en aquest concurs només ha guanyat en preu en els de Girona i Alt Pirineu.
  El departament de Salut ha dividit en 13 lots territorials la gestió de les ambulàncies per als deu pròxims anys. Segons va explicar el sotsdirector el Servei Català de la Salut -CatSalut-, Francesc Brosa, dimecres passat van obrir les pliques amb les ofertes econòmiques presentades, però el concurs encara no s’ha adjudicat perquè, diu, “ara hem d’estudiar tots els projectes tècnics i econòmics presentats i, en cas de dubtes, sol·licitar documentació i informació addicional”. “L’adjudicació es farà una vegada avaluades totes les variants, d’aquí a un mes o mes i mig, i els treballadors del sector poden estar tranquils perquè, guanyi qui guanyi el concurs, els empleats quedaran subrogats al guanyador amb les mateixes garanties i el mateix conveni laboral”, va assegurar Brosa.

  L’empresa danesa Falck, que fa tres anys va comprar el 75% d’Ambulancias Lázaro, ha presentat l’oferta de preus més barata per aconseguir la gestió de sis dels 13 lots territorials del concurs. El preu de sortida del concurs era de 200 milions d’euros anuals per un període de deu anys, en total 2.000 milions, i Falck ha optat als sis lots als quals ha concorregut amb uns preus un 10% menors que la resta d’empreses concursants, cosa que la situa en millor disposició d’acabar rebent l’adjudicació.

  Aquests preus han sorprès algunes empreses del sector, que han vist com els preus que han presentat han estat superats per Falck. Per això, han anunciat que dilluns demanaran al Departament de Salut conèixer el projecte tècnic presentat per l’empresa danesa per veure si concorda amb els preus “o bé ratlla la temeritat”, va explicar el president de la cooperativa Ambulàncies La Pau, Frederic Torrent, que ara gestiona les ambulàncies de l’àrea del Barcelonès Nord i La Selva.

  El responsable del CatSalut va reconèixer que l’empresa danesa Falck, una multinacional que opera en una quarantena de països, ha presentat la millor oferta econòmica en els sis lots en què s’ha presentat “però això no vol dir que sigui ja l’adjudicatària, ja que caldrà esperar a avaluar tot el projecte tècnic que ha presentat”. “Tenen bona puntuació, perquè el preu té un pes en el concurs, però no hi ha encara cap adjudicació”, va insistir, encara que els empresaris del sector donen per fet que aquesta empresa entrarà en la gestió de les ambulàncies en bona part de Catalunya. L’empresa danesa Falck ha presentat les millors ofertes per gestionar els sis lots del Barcelonès Nord i Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Penedès-Garraf i Baix Llobregat.

  A l’Alt Pirineu, la millor oferta ha estat també la de TSC, a Lleida la de la UTE Egara-La Font, en el lot del Camp de Tarragona l’empresa Egara, en les Terres de l’Ebre la UTE Egara-La Font i a la regió sanitària de Barcelona la UTE Barcelona.

  Les empreses que han concursat i que es pressuposen perdedores són, entre altres, la cooperativa Ambulàncies La Pau. “Ens han deixat fora als històrics, als pioners”, va lamentar Torrent, que vol conèixer abans de l’adjudicació definitiva d’on pot sortir una rebaixa tan important de preus, perquè el 70% de les despeses són de personal i si són del 80 i escaig ja s’entra en pèrdues”.

  Torrent recorda, a més, que entre 2010 i 2013 la Generalitat els ha rebaixat un 10% les tarifes i que l’empresa danesa, tot i així, ha rebaixat la seva oferta en un altre 10% addicional.

 2. lejarza said

  Salut diu que el transport sanitari no està adjudicat

  24.01.2015

  El Departament de Salut va aclarir ahir que el procediment del CatSalut de contractació per a la gestió del transport sanitari a Catalunya encara no està adjudicat.

 3. lejarza said

  L’Ajuntament d’Olot té la voluntat de revisar les concessions dels serveis

  La CUP va demanar un informe detallat de tots els contractes de serveis externalitzats

  09.08.2016

  OLOT | X.V. «Volem augmentar els controls i tenim ganes de revisar els contractes dels serveis externalitzats», va avisar l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas (CiU), en el darer ple. Corominas va fer l’afirmació després del debat provocat per una moció de la CUP que demanava un estudi encarat a municipalitzar serveis externalitzats. Per exemple, la recollida de residus, el manteniment de la xarxa d’aigua, la neteja, serveis culturals i docents i el lleure.
  L’alcalde va explicar que hi ha «ganes d’augmentar el control i la millora de totes les coses que tenim conveniades. Ara, mirar-los tots torna a ser allò de deixar de gestionar el dia a dia i dedicar-nos només a planificar». Corominas va recomanar que l’estudi el faci la CUP i el presenti a l’equip de govern de CiU i PSC.

  En tot cas, la moció va ser tombada amb el vot en contra de CiU i el PSC i el vot a favor d’ERC, OeC i la CUP. La presentació de la moció va anar a càrrec d’Anna Descals (CUP). La regidora va demanar no prorrogar cap dels contractes dels serveis externalitzats a no ser que «hi hagi un acord del ple municipal, redactar un informe detallat dels contractes de concessió i externalització dels serveis signats per l’Ajuntament d’Olot i elaborar un estudi de cadascun dels serveis externalitzats que contingui com a mínim la informació de la possible externalització del contracte». En la seva opinió l’estudi s’hauria d’actualitzar cada mandat i, per últim, el compromís de l’Ajuntament de fer una consulta popular abans d’externalitzar un servei.
  En el debat, Xavier Garcia (OeC) va demanar que l’estudi clarifiqui el cost dels serveis per a cada contribuent. També va demanar mesures de correcció per a serveis que tenen una concessió de molt de temps, per exemple l’aigua. Va posar d’exemple l’Ajuntament de Barcelona, que ha aconseguit una rebaixa en el rebut del servei de l’aigua potable.
  David Juncà (ERC) va argumentar que «la prioritat és que tots els serveis públics han de buscar fer-se de la millor manera possible i això vol dir que estem oberts a la privatització». En aquest sentit, va afegir que «en essència, el que es desgrana de la moció és que si s’ha d’externalitzar es faci bé. Amb experiència i un argumentari ben fet estem contents de serveis que estan externalitzats, com la gestió de la sala Torín que fa l’empresa La Caraba, la neteja que fa l’empresa Igfa i fins i tot algun servei que enl’àmbit educatiu fa l’empresa Educart». En aquest moment, es va dirigir a Mireia Tresserras (CUP): «Sobre l’empresa Educart -va dir-, la Mireia la deu conèixer bé perquè hi treballa». Al·ludida, Tresserres va contestar: «Em referia a serveis bàsics». Juncà va concloure que ERC havia de votar a favor de la moció per motius ideològics. En contra, va argumentar Núria Fité (CiU), que va aclarir que la municipalització «no és una necessitat, sinó que és un sistema de gestió» i va afegir que la municipalització dels serveis s’ha de fer amb criteris de qualitat, d’eficiència i d’economia». Fité va acabar la seva intervenció amb una referència a les empreses i als autònoms que es beneficien de l’externalització dels serveis municipals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: