Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Alerta sobre la caça furtiva d’aus aquàtiques al tram garrotxí del riu Fluvià

Posted by lejarza en 13 enero, 2015


Alerta sobre la caça furtiva d’aus aquàtiques al tram garrotxí del riu Fluvià

Olot – Jordi Casas

L’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx) alerta sobre la presència de caçadors furtius al tram garrotxí del riu Fluvià, arran del fet que han trobat algunes aus aquàtiques mortes en el marc del cens anual que du a terme l’entitat amb la col·laboració ciutadana.

Fonts de l’agrupació mantenen que cal fer un seguiment d’aquest tema per determinar si la incidència sobre la població d’aus aquàtiques és important. “L’ANEGx denunciem la caça com a activitat esportiva. La caça com a recurs o necessitat d’equilibri dels ecosistemes és una opció que qüestionem, i en el cas de donar-hi suport hem de veure quina línia és l’adequada”, ha remarcat el portaveu de l’entitat, Joan Naspleda.

En el cens que ha dut a terme l’entitat, hi han participat una trentena de persones, que s’han repartit en vuit trams el recorregut garrotxí del Fluvià. Han acreditat un dormidor amb 61 corbs marins a la resclosa de Serinyà.

També, han albirat més de 400 ànecs collverds, alguns exemplars d’espècies d’ànecs exòtiques com el mandarí i el xiulador, dos agrons blancs, 15 bernats pescaires i, entre altres espècies, més merles d’aigua que a l’any passat –una espècie rara a la zona ara fa quinze anys–. Ara fa 8 anys que l’ANEGx porta a terme aquest cens i ha constatat que les poblacions es mantenen o milloren gràcies als respectius cicles biològics i la millora de la qualitat química de l’aigua.

No obstant això, l’entitat considera que l’ambient fluvial es pot millorar eliminant els abocaments d’objectes al riu.

Cens d’Aus Aquàtiques Hivernants de la Garrotxa

https://llierca.wordpress.com/2015/01/03/cens-daus-aquatiques-hivernants-de-la-garrotxa/

Foto: Clara Pérez- Observant aus aquàtiques durant la posta de sol a la resclosa d’en Bassols Argelaguer 10/1/2015

Foto: Clara Pérez- Observant aus aquàtiques durant la posta de sol a la resclosa d’en Bassols Argelaguer 10/1/2015

Foto: Clara Pérez- Observant aus aquàtiques durant la posta de sol a la resclosa d’en Bassols Argelaguer 10/1/2015

Anuncios

9 comentarios to “Alerta sobre la caça furtiva d’aus aquàtiques al tram garrotxí del riu Fluvià”

 1. lejarza said

  Censen 2.000 aus aquàtiques hivernants al Pla de l´Estany

  Apunten a les suaus temperatures com la causa de la baixa presència d’algunes espècies

  14.01.2015

  BANYOLES | DDG El cens d’ocells aquàtics hivernants del Pla de l’Estany ha detectat més de 2.000 aus al Pla de l’Estany. Segons els responsables del cens -que des del 95 està coordinat per Limnos a l’Estany de Banyoles i a l’illa de Fares des del 2001, des de fa uns anys amb la col·laboració de l’Associació de Naturalistes de la Garrotxa- expliquen que aquest any els resultats han estat lleugerament negatius, llevat per l’augment d’ànecs collverd, per l’absència d’algunes espècies d’ànecs, una lleugera disminució de les fotges.

  Destaca que es manté elevada la població de polles d’aigua, el dormidor d’esplugabous en augment i la parella de cigonyes resident a la zona de Casa Nostra. Les llacunes de Can Morgat enguany han aportat molt poca diversitat, llevat de cabussets i blauet.

  Segons els responsables del cens d’aus aquàtiques hivernants, la baixa presència d’altres espècies d’ànecs hivernants podria estar relacionada amb aquest hivern amb temperatures tan suaus que ha fet que no baixessin més ocells del Centre d’Europa, i també coincideix amb una hivernada molt baixa d’ocells als aiguamolls de l’Empordà.

  A la zona urbana destaca l’observació d’espècies molt boniques però que tenen el seu origen en animals escapats de captivitat, com són el xibec, l’oca egípcia o l’ànec mandarí, de coloracions espectaculars.

  El cens del 2015 també confirma una tendència apuntada l’any passat, ja que hi ha hagut una major concentració d’ànecs i fotges al front d’Estany, que Limnos relaciona amb l’augment de la gent que els dona pa en aquestes zones. Això podria explicar l’augment d’ànecs collverd d’aquest any.

  Per sisè any seguit es manté el dormidor a les ribes de l’Estany d’esplugabous. S’ha pogut ja observar la parella de cigonyes que crien a la zona de la Puda, que després d’uns mesos voltant pels Aiguamolls de l’Empordà, ja comencen a preparar el niu per la temporada de cria.

  Els gavians han presentat unes xifres mitjanes al voltant dels 1000 gavians i 188 gavines. Aquest any les tasques per espantar gavians van acabar a l’estiu, i hi ha hagut un lleuger repunt d’aquesta espècies sense arribar als màxims de 2.000 i 3.000 individus de fa uns anys.

  Cens al riu Fluvià

  Aquest any el cens s’ha realitzat dissabte 10 de gener a l’Estany i el diumenge 11 al Fluvià, tot i que es recolliran encara dades complementàries fins al 20 de gener.

  També s’ha fet un cens al riu Fluvià, on destaca la presència del dormidor, de 60 corbs marins grossos, tres cabussets, dos exemplars de blauet, dos d’agró blanc i 68 ànecs collverd.

 2. lejarza said

  La Junta dels Aiguamolls es tanca sense debatre sobre el cens d´aus ni les batudes

  El conseller d’Agricultura, que era la primera vegada que hi assistia, va centrar la reunió en el pla estratègic per als parcs

  04.02.2015

  C.VILÀ

  La Junta de Protecció del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà no va servir per debatre el resultat del cens d’aus, ni les batudes al parc, dues de les qüestions que han suscitat crítiques en els darrers mesos. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Pelegrí, que era la primera vegada que hi assistia, va centrar la reunió en la presentació del pla de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya que preveu canvis en les direccions dels parcs. El cens continua donant dades de descens d’algunes aus. Medi Natural va anunciar un Pla Rector d’Ús i Gestió per als Aiguamolls.

  Des d’alguns sectors han donat la veu d’alarma d’un possible descens d’aus que atribueixen a la gestió. Medi Natural va decidir negar-ho públicament i fer-ho en una compareixença de representant sdel departament i tècnics aprofitant el cens d’aus aquàtiques d’hivern. A més, s’ha convocat la Junta de Protecció que reclamava l’entitat Iaeden-Salvem l’Empordà. La darrera s’havia celebat el desembre de 2013. S’esperava que s’estudiessin els problemes denunciats com la situació de les aus o les batudes, entre altres qüestions. la Per això, la portaveu d’Iaeden-Salvem, Bàrbara Shmitt, constata que “la sorpresa va venir amb el tema del pla estratègic que no constava a l’ordre de dia”. L’exposició va durar molt i al final no es van poder debare altres temes, deia.

  Des de Medi Natural han inforamt a Diari de Girona que facilitaran les dades del cens al llarg de la setmana però que es volen donar a conèixer amb l’explicació dels tècnics per evitar mals entesos. Consideren que no són fàcils d’entendre ni intepretar i que ho han de fer els experts. Persones que han tingut accés al cens posen de manifest que algunes aus hi ha descens però com en altres períodes i que s’hauran de valorar les causes.

  Des de la conselleria en el que es va donar èmfasi en la presentació del pla és que es vol donar rendiment econòmic. El Pla Estratègic que es vol aprovar properament pretén una gestió que garanteixi la sosteniblitat econòmica. El nou perfil al capdavant dels parcs serà de persones amb un perfil que compagini la conservació i la gestió i que garanteixi la seva viabilitat econòmica generant recursos propis. Pelegrí va deixar clar que, “sense excloure a ningú”, es modificaran els requisits i les descripcions de treball i es convocarà un concurs amb nivell superior on hi podrà concórrer tothom que s’adapti als nous paràmetres”.

  La portaveu de Iaeden-Salvem l’Empordà posa de manifest que els preocupa l’èmfasi que es posa en el rendiment econòmic i el fet que els temes mediambientals quedin en segon terme. Apunten que fa uns anys hi havia un director que entenia en temes ambientals, un biòleg i un ornitòleg, i avui només un director biòleg. Una de les coses positives, apunten, és que es constituirà la Junta Permanent, un òrgan que fa temps que s’espera i on es preveu la presència d’experts.

 3. lejarza said

  Denúncia per les empaitades d´ànecs

  04.02.2015

  C.VILÀ L’Associació Contra la Tortura i el Maltracte als Animals (ACTYMA) ha interposat davant la Direcció dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Medi Natural dues denúncies contra els responsables de les empaitades d’ànec celebrades a Roses i l’Escala, el 16 d’agost i 2 de setembre respectivament.

  L’entitat, que porta diversos anys denunciant i que està pendent de resolucions per la via judicial, considera que l’activitat d’oci causa danys als animals. Els ànecs es llancen al mar i han de ser capturats pels participants.A banda d’això, apunten que van ser transportats en un mitjà no apte per a animals i amuntegats en gàbies. L’entitat sol·licita que es dictamini la pressumpte responsabilitat dels ajuntaments.

  L’Escala i Roses són dues de les darreres poblacions que mantenen la tradicional empaitada d’ànecs de la Festa Major. Tot i això, cada any reben les queixes per parts d’entitats animalistes. La darrere empaitada a Roses fins i tot es va er davant de notari. Per part d’Actyma, el 2011 va denunciar-ho a Agricultura, que no els va donar la raó, i va continuar amb un recurs d’alçada que va ser desestimat i després al contenciós.

 4. lejarza said

  El cens del Cap de Creus registra la presència d´aus amenaçades d´extinció
  01.04.2015
  CADAQUÉS | DDG

  El cens d’aus aquàtiques del Parc Natural de Cap de Creus ha evidenciat que és un refugi per algunes espècies d’aus amenaçades d’extinció, com les baldrigues o els xatracs. Altres amb proteccions especials com el corb marí emplomallat, l’àguila cuabarrada o el falcó pelegrí també mantenen una bona població mentre hi ha una tendènci a la baixa del gavià argentat i el corb marí gros.
  Les baldrigues, segons el cens elaborat per la Generalitat, mostra que el parc “és un dels punts del país amb bona presència” perquè troben aquí un lloc d’alimentació i hivernada a causa de la presència del fons marí, del canó de Cap de Creus que és una àrea d’especial riquesa. S’han censat 690 exemplars de baldriga mediterrània i 82 de baldriga balear. També s’han localitzat 23 exemplars de xatrac, considerat vulnerable a l’exinció a Catalunya i d’interès especial atès el seu règim alimentari piscívor. Altres espècies piscívores detectades inclouen 79 exemplars de mascarell, i gavines, com 81 gavines vulgars i 5 gavines capnegres. Ha davallat en canvi el gavià argentat amb 1498, lluny dels 2300 de les millores èpoques. Es creu que es deu a canvis climàtics dels llocs on es desplaça.
  Respecte al corb marí gros hi ha 71 exemplars i el motiu del descens (el 2010 n’hi havia 110) es considera que són les polítiques de gestió a les zones de cria a l’entorn del Bàltic. La Generalitat destaca la troballa d’aus rares com el remena-rocs, o un exemplar de martinet blanc.

 5. lejarza said

  Sortida per conèixer els rapinyaires de l´Alta Garrotxa
  24.04.2015
  MONTAGUT I OIX | DDG
  Des del programa d’activitats del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Visc entre Volcans han programat una sortida matinal destinada a conèixer les aus rapinyaires de l’Alta Garrotxa. Tindrà lloc el diumenge, dia 26 d’abril, i sortira del Casal Cultural. D’aquest lloc, es farà el desplaçament amb el nombre de vehicles més baix possible. La durada de l’expedició serà d’unes 4 hores. Aconsellen dur bon calçat i esmorzar. La visita guiada anirà a càrrec de Mike Locwood, guia de natura d’Iberian Wildlife.

 6. lejarza said

  Expertos reclaman medidas para preservar el cangrejo de río

  Nuevos estudios genéticos consolidan la tesis de que el cangrejo de río (Austrapotamobius pallipes) es autóctono de la Península Ibérica

  Girona | 13/10/2015

  El Comité Científico y Grupo de Trabajo de las Jornadas Españolas e Internacionales sobre Conservación del Cangrejo de Río, celebradas en Olot (Girona), bajo la organización del Consorci de l’Estany y la Generalitat de Catalunya, y con la participación del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en el proyecto LIFE Potamo Fauna destaca en sus conclusiones que, a la luz de las investigaciones genéticas, ecológicas e históricas existentes , el cangrejo de río (Austropotamobius pallipes) es una especie autóctona de la Península Ibérica que se encuentra gravemente amenazada en toda su distribución y particularmente en este territorio, desmintiendo así las recientes especulaciones sobre su origen.

  Las Jornadas, que reunían entre el 21 y el 25 de septiembre a técnicos especialistas de fauna acuática procedentes de diferentes comunidades autónomas ya científicos nacionales e internacionales con presencia del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA), sirvieron para anunciar, además, importantes descubrimientos. Entre estos destacan los estudios genéticos de las poblaciones ibéricas, por parte del Departamento de Genética de la Universidad Complutense y en línea con estudios previos del Museo Nacional de Ciencias Naturales-CSIC (Pedraza-Lara et al., 2010), que revelan la existencia de claras estructuras y diferencias poblacionales y unidades de conservación que facilitarán la orientación de los centros de cría, las acciones de los planes de conservación y las medidas de gestión.

  Actualmente sólo aquellas comunidades autónomas que han tomado medidas han conseguido mantener la especie, mientras que la inacción está llevando a su regresión.

  Enfermedades de especies invasoras
  Se han identificado además los factores que inciden en la regresión del cangrejo de río. Así, las nuevas técnicas de identificación y genotipado de la afanomicosis desarrolladas por el Departamento de Micología del Real Jardín Botánico del CSIC, han permitido constatar a la Oficina Técnica LIFE Potamo Fauna que la afanomicosis sigue activa como consecuencia de que las especies invasoras como los cangrejos americanos: el cangrejo señal (Pacifastacus leniusculus) y el cangrejo rojo (Procambarus clarkii), y el cangrejo de los canales (Orconectes limosus), encontrado recientemente, son focos crónicos de la enfermedad.

  La constante dispersión de estas especies invasoras está ocasionando una rápida pérdida de su hábitat, ya de por sí sometido a la alteración por actividades humanas. Por lo tanto es urgente, por parte de las administraciones, la aplicación de métodos de control y / o erradicación de estas especies exóticas invasoras ya utilizadas en otros estados europeos como Italia, Gran Bretaña, Noruega o Suecia. Estas medidas deben tener en cuenta especialmente las actuaciones de prevención, detección y actuación temprana.

  En relación, al control de las especies invasoras y el uso de la pesca deportiva de cangrejos para este fin, se han presentado datos de comunidades autónomas como Castilla-La Mancha y Navarra, y de países europeos como Italia, Suecia o Finlandia , que demuestran que esta medida no sólo no reduce sus poblaciones sino que las aumenta y favorece su dispersión. El Comité Científico de las Jornadas y el Symposium alerta de que esta medida representa una contradicción con el marco normativo de la Unión Europea por su relación directa con la dispersión incontrolada de las especies exóticas invasoras.

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/girona/20151013/54437208386/girona-cangrejo-rio-proyecto-life-potamo-fauna-csic.html#ixzz3otmBdl2v

 7. lejarza said

  Critiquen la gestió dels fons dels projectes Life

  Alerten que el 75% dels diners que la UE destina a conservar la natura van a espècies no amenaçades

  18.12.2015

  GIRONA | A.C.

  Un estudi dirigit pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) en col·laboració amb el CREAF i el CSIC critica la gestió dels fons que la Unió Europea destina a preservar la natura, els anomenats projectes Life, i alerta que deixen de banda bona part de les espècies que estan amenaçades. Els investigadors proposen una visió alternativa dels fons i no demanen que s’hi destini més inversió, sinó que es reparteixin d’una manera més adequada.

  L’estudi, que es presenta en una carta publicada a la revista científica Nature, analitza els 1.448 projectes que s’han finançat amb el programa Life-Nature -el principal suport econòmic de les polítiques europees de preservació d’espècies i hàbitats- i els 3 bilions d’euros que s’hi han invertit des que es va crear l’any 92. L’anàlisi arriba en un moment clau per a les polítiques mediambientals europees, ja que se n’està avaluant l’eficàcia.

  La carta, que va signada per l’investigador del CTFC Virgilio Hermoso, exposa que fins a un 75% dels diners invertits s’han destinat a projectes sobre espècies no amenaçades segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura. Els autors afirmen, a més, que molts d’aquests recursos s’han destinat a regions del centre i nord d’Europa considerades de baix risc pel que fa al grau d’amenaça de les espècies que hi habiten.

  «Aquest desequilibri deixa veure una falta d’estratègia i flexibilitat a l’hora d’establir prioritats en la conservació de la biodiversitat», comenta Hermoso, i afegeix que, «de fet, les llistes fixades per la Unió Europea on figuren les espècies i els hàbitats prioritaris han estat des d’un inici estàtiques i intocables». Aquestes llistes compten amb un bon nombre d’espècies que mai han estat catalogades com a amenaçades per la IUCN, mentre n’exclouen moltes altres catalogades com a vulnerables o en perill d’extinció. Entre aquestes espècies, expliquen des del CTFC, hi ha per exemple el teix, una espècie no amenaçada segons les llistes prioritzades, a la qual s’estan destinant molts recursos a través del programa Life. L’Alta Garrotxa acull un d’aquests projectes, el Life+ Taxus, centrat en la preservació de les teixedes i que compta amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, el 75% dels quals provenen de fons europeus.

  Els resultats de l’estudi mostren que cal incidir en la planificació de la conservació i permetre que els fons disponibles vagin als projectes destinats a protegir les espècies que més ho necessiten.

  Els autors proposen establir mecanismes que permetin revisar periòdicament aquestes llistes per adaptar-les a les noves necessitats de conservació que vagin sorgint, per no basar les decisions en dades obsoletes. A part, creuen que el finançament s’ha d’enfocar a nivell global, de manera que se sobrepassin els interessos governamentals o socioeconòmics.

 8. lejarza said

  El pardal comú ha estat elegit Au de l’Any 2016 en una votació popular impulsada per SEO / Birdlife, amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre la disminució de la seva població en els últims anys. El pardal comú ha patit a Espanya una reducció de més del 10% des de 1998, però en llocs com Praga o Londres, la seva absència resulta «preocupant», segons indica l’organització conservacionista a través d’un comunicat.

  L’augment de l’ús de pesticides, la contaminació o l’eliminació de punts de nidificació són alguns dels factors que expliquen el seu declivi.

 9. lejarza said

  L’ANEGx censa les aus aquàtiques hivernants que hi ha a la Garrotxa

  l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa està realitzant un cens de les aus aquàtiques de la comarca. Aquest és un cens que durant el mes de gener es realitza a nivell europeu, per tenir una visió general de la seva distribució hivernal.

  Xerxets, merles d’aigua o ànecs mandarins són algunes de les espècies que els socis de l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa han observat aquest matí a la comarca. Avui han fet el cens anual de les aus aquàtiques de la comarca. Carles Santaulària, president Agrupació Naturalista i Ecologista Garrotxa, explica que aquesta és una activitat que realitzen d’acord amb el SIGMA i permet fer un seguiment dels ocells i avaluar com es troba el riu.

  Les condicions climatològiques han fet que enguany hi hagi menys quantitat d’aus a la comarca segons explica l’ornitòleg i membre de l’agrupació Orio Clarabuch. Tot i així, avui, més enllà de les espècies més habituals, avui han pogut observar algunes aus aquàtiques poc comuns a la Garrotxa.

  Aquest cens que s’ha estat fent avui a la Garrotxa es fa a tot Europa durant el mes de gener per censen totes les aus aquàtiques europees de forma coordinada.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: