Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Cens d’Aus Aquàtiques Hivernants de la Garrotxa

Posted by lejarza en 3 enero, 2015


Cens d’Aus Aquàtiques Hivernants de la Garrotxa

Argelaguer – https://anegarrotxa.wordpress.com

L’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx), amb el suport del SIGMA, organitza el Cens d’Aus Aquàtiques Hivernants de la Garrotxa els propers dies 10 i 11 de Gener de 2015. Es tracta d’una activitat d’observació d’aus que té com a objectiu conèixer les espècies d’aus aquàtiques que hivernen a la comarca de la Garrotxa, així com quantificar el nombre d’exemplars de cada espècie. Aquest cens es realitza a la Garrotxa seguint un mètode estàndard des de l’any 2008, fet que és important per obtenir una sèrie temporal que permeti detectar canvis en les poblacions d’aus; uns canvis que poden estar relacionats amb diferents causes ambientals, com per exemple el canvi climàtic o els canvis d’usos del sòl. Els cens d’aus aquàtiques hivernants de la Garrotxa està emmarcat dins un projecte internacional que es duu a terme a diferents països d’Europa i per això les dades que se n’extreuen serveixen per contribuïr en el coneixement d’aquest grup d’animals i els seus hàbitats a escala internacional. L’activitat del dia 10/1/2015 començarà a les 15h a la seu de l’ANEGx, ubicada al Mas les Mates s/n d’Olot, quan es conformaran grups d’observació per anar a fer un recompte de dormidors (localitats on s’apleguen les aus per passar la nit). Seguidament, a les 18,30h, s’oferirà un berenar per tots/es els/les participants a la seu de l’ANEGx. L’activitat forta tindrà lloc l’endemà, quan hi ha haurà el recompte diürn d’aus aquàtiques hivernants. La jornada del dia 11/1/2015 començarà amb el repartiment dels grups d’observació a les 8h, a la mateixa seu de l’ANEGx, i es desenvoluparà en una desena de localitats de la comarca a partir de les 8,30h. Les dues jornades són gratuïtes i obertes a tothom, però cal inscripció prèvia. A banda de la finalitat científica del cens d’aus aquàtiques hivernants de la Garrotxa, els propers dies 10 i 11 serviran per prendre consciència del paper que tenen les zones humides que ens envolten.

Anuncios

2 comentarios to “Cens d’Aus Aquàtiques Hivernants de la Garrotxa”

 1. lejarza said

  Cens d´ocells aquàtics hivernants a l´estany de Banyoles i al riu Fluvià

  L’entitat ecologista Limnos també té prevista una jornada d’anellament d’ocells a la Font de la Puda de Banyoles

  07.01.2015

  BANYOLES | DDG L’Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany, Limnos, comença el 2015 amb més activitats destinades a la protecció del medi ambient i la millora del mateix al Pla de l’Estany. En aquesta línia, l’entitat ha planificat un cens d’ocells aquàtics hivernants a l’estany de Banyoles, un altre al riu Fluvià i una jornada d’anellament d’ocells a la Font de la Puda de la capital del Pla de l’Estany.

  Limnos se suma a una activitat que es duu a terme a tot Europa entre el 10 i el 20 de gener. Es tracta del cens d’ocells aquàtics hivernants, que l’entitat ecologista celebrarà a l’Estany de Banyoles el pròxim 10 de gener. L’activitat es farà a peu pels voltants de l’estany, amb l’objectiu de veure i contar tots els ocells aquàtics. Per facilitar la tasca, Limnos recomana portar prismàtics a tots els que se sumin a la recerca.

  Una activitat molt similar se celebrarà a l’endemà, el diumenge 11 de gener. En aquesta ocasió, es farà el cens d’ocells aquàtics hivernants al riu Fluvià. Just el mateix dia, des de la Garrotxa faran el cens del mateix riu, de manera que es podrà comptabilitzar la població d’aquests ocells en el recorregut del Fluvià per la Garrotxa i el Pla de l’Estany. El circuit del dia 11 serà combinat amb cotxe i a peu pel riu Fluvià al camí de les rescloses entre Serinyà i Esponella. Es tracta d’un cens menys agraït i un xic més dificultós per caminar que el de Banyoles, però amb moltes sorpreses.

  Limnos també ha planificat una jornada d’anellament d’ocells a la zona de la Font de la Puda de Banyoles pel proper dissabte 17 de gener. Durant el dia, a cada hora es farà una volta a les xarxes per anellar i mesurar el ocells que caiguin al costat de la Font. Està previst que l’activitat comenci des de la sortida del sol i s’allargui fins a les dues del migdia.

 2. lejarza said

  La Garrotxa farà dissabte el desè cens d´aus aquàtiques

  El canvi climàtic altera la presència d’espècies que abans venien i ara busquen ambients més freds

  13.01.2016

  OLOT | DDG El desè cens d’aus aquàtiques hivernants de la Garrotxa tindrà lloc dissabte (dia 16 de gener). Es tracta d’una activitat de natura i ciència que permet conèixer el nombre d’ànecs, bernats pescaires, gavians, merles d’aigua o fredelugues que visiten la comarca durant els mesos d’hivern. Si bé els ecosistemes aquàtics o humits són escassos a la Garrotxa -segons fonts de l’Associació de Naturalistes de la Garrotxa (ANEGx) tenen un paper cabdal per a la biodiversitat, en ser petits paradisos per les aus que han de viatjar milers de quilòmetres, així com tota la resta de fauna i flora característica d’aquests ambients.
  La feina que l’ANEGx obre a la societat el proper dissabte dia 16, s’emmarca en un projecte recolzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) sobre el coneixement de les aus aquàtiques i els seus ecosistemes a la comarca de la Garrotxa.
  El coneixement permet prendre decisions de gestió, com són per exemple la restauració de zones humides degradades o desaparegudes, o permet conèixer patrons interanuals relacionats amb fenòmens ambientals més globals, com és el canvi climàtic.
  El cens d’aus aquàtiques partirà a les 8 del matí de la seu de l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx), Mas Les Mates. Des d’allà es repartiran els grups d’observadors. Es repartiram per diferents localitats de cens i estaran guiats per un coneixedor de la zona i de les espècies d’aus.
  Al migdia, tindrà lloc una arrossada a seu de l’ANEGx. L’activitat del cens seguirà a les 4 de la tarda amb el comptatge de corbs marins, una espècie de prop d’un metre d’alçada que dorm en agregacions d’individus. La jornada és gratuïta i oberta a tothom, però cal inscripció prèvia.

  Canvi climàtic
  El cens d’aus aquàtiques de la Garrotxa es desenvoluparà en el context d’un canvi climàtic que -segons els especialistes- afecta les migracions. Les altes temperatures han provocat que algunes espècies d’ànec no hagin arribat a Catalunya aquest hivern.
  Fora de l’àmbit de les aus aquàtiques el pit roig (un ocell petit de color carabassa) no s’ha deixat veure per les ciutats i pobles. Tampoc hi ha tants pinsans com els altres hiverns, quan era l’au mes abundant a Catalunya.
  El canvi climàtic altera la vegetació i els insectes. Les transformacions fan que les aus s’aturin, on troben els habitats en les condicions que necessiten. Així passen l’hivern en llocs que fa més fred.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: