Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La bondat dels rius

Posted by lejarza en 11 diciembre, 2014


La bondat dels rius

Jordi Dalmau

Fer bondat és una manera col·loquial d’apreciar una conducta, sense primfilar massa en la graella de qualificacions superiors. Al temps antic el Ter no feia bondat i el comte d’Empúries Ponç Hug va fer canviar el curs del riu; més tard, el rei Jaume II el volia retornar al seu llit antic. Tot un document per anunciar que els rius van lligats a la política. Més enllà del seu aprofitament els rius són presents a la convivència social i a vegades són perillosos, tret característic de la seva personalitat. Els gironins de tots els temps i comarques ho sabem prou bé. “Si no vetlles, vindré com un lladre” és l’avís de l’Apocalipsi, aplicable al tractament dels rius; menys bíblic, però és el mateix toc d’atenció, el de l’òpera Turandot: “nessun dorma”, que ningú dormi.

La llevantada de finals de novembre sobre comarques gironines ha sigut com un examen de revàlida. El Ter, amb la seva guardiola d’aiguats que és l’embassament de Susqueda de 230 Hm3, ha saltat abundantment des dels seus impressionants 130 metres. A 45 anys de la inauguració de la presa de Susqueda queden molt enrere els temps en què tots apreníem què significava una construcció en forma de clova d’ou, i aquelles polèmiques entre els tècnics sobre conveniencia i seguretat. (Penso ara en aquell atac que va escriure l’enginyer de camins, canals i ports Benito Izquierdo Carnero contra el seu col·lega Pere Durán Farell: “De seguir adelante en la obra de Susqueda, si se derrumba no tendrías vida bastante para ni en toda ella y con los brazos en cruz poder salvar tu alma del castigo infernal”). Ha plogut. El sistema Sau-Susqueda ha representat un aval del comportament civilitzat del nostre riu principal. Ara, el Ter fa bondat.

El Güell és una altra cosa. Però parlem-ne. Un riu, per ell mateix, mai es comporta com una persona adulta i sensata; a vegades sembla un adolescent amb entremaliadures i d’altres diriem que és un boig assassí. Sempre calen vigilàncies, correccions i redreçaments. I aquest és el paper dels qui tenen poder sobre els rius i els seus territoris : els governants. El Güell, amb la seva riera Pabordia, ha causat problemes gravíssims al túnel de l’AVE a Girona. Una obra mal acabada, un patafi, doncs, dels enginyers de lluny i avesats a projectes faraònics, va estar a punt de causar una terrible tragèdia; dos mesos després, i sense obra de rectificació, l’aigua del Güell s’ha tornat a ficar allà mateix. És cert que les sortides d’emergència no són acabades de fer? I els trens circulen. Governs i administracions han d’aprendre les cruels lliçons que donen els rius, tots, fins els petits com el Güell. I n’han d’aprendre tant els governants de lluny, que construeixen a distància i que podrien haver arribat a una presumpta criminalitat, i també n’han d’aprendre els governants de més a prop per no haver vigilat, en el seu dia, la recepció de l’obra realitzada.

Els geògrafs diuen que la civilització d’un país es mesura per la capacitat de mantenir a ratlla les forces desfermades de la naturalesa. En aquest cas de les inundacions del túnel de l’AVE hi ha terribles culpes d’un desfermament que no s’havia d’haver produït. Hi ha terribles culpes que l’opinió pública ha de veure aclarides i castigades. No es pot governar , ni construir ni vigilar sobre el fang de tanta incompetència, deixadesa i menyspreu, ni tampoc donar les culpes a un riu que s’ha comportat com un galifardeu sense seny.

I tot això també val per l’Onyar -només faltaria!- del qual unes veus responsables i assenyades ja han dit que el tenim oblidat del tot. I també existeix. Nessun dorma.

Argelaguer riu Fluvià Les rescloses Horta d´en Molí Carlot riu Fluvià

Argelaguer riu Fluvià
Les rescloses Horta d´en Molí Carlot riu Fluvià

Anuncios

7 comentarios to “La bondat dels rius”

 1. lejarza said

  La Agència Catalana de l’Aigua confirma que Iberpotash contamina el Llobregat

  La salinización de la actividad minera ha comportado fuertes inversiones en los sistemas para potabilizar las aguas que bebe Barcelona

  Natural | 10/12/2014

  Un informe de la Agència Catalana de l’Aigua afirma que la minería de potasa del Bages, que explota la empresa Iberpotash, está ocasionando “una contaminación importante” en forma de salinización en la cuenca del Llobregat. El informe ha sido esgrimido por uno de los peritos en el juicio contra tres ex responsables de las minas de Súria y Sallent (Bages) por la contaminación de pozos, ríos y rieras causada por la mala gestión de los residuos salinos. La Agència de l’Aigua advierte, además, que habría que atajar y neutralizar los vertidos salobres que emergen desde el suelo en el entorno de la zona minera; pero señala que el convenio con Iberpotash, firmado con este fin, no se está llevando a cabo por falta de recursos económicos por parte de la Generalitat.

  El informe de la Agència de l’Aigua relaciona la salinización que sufre la cuenca del Llobregat con la actividad minera, y, en concreto, con el vertido de aguas salobres procedentes de las escombreras-vertedero al cielo abierto. En estos depósitos-montañas de sal se acumulan los residuos salinos procedentes de la explotación de potasa de las minas de Súria y Sallent. La contaminación se genera porque las precipitaciones sobre las escombreras-vertedero provocan escorrentías de aguas salinas que llegan a ríos y rieras, mientras que otras parte se infiltran en el subsuelo y luego afloran con surgencias de agua salobre a la superficie que causan el mismo efecto.

  Actualmente –dice el informe- las aguas de la cuenca del Llobregat, tanto las superficiales como las que discurren subterráneamente, “muestran una contaminación importante de sales provocada en principio por la infiltración de las aguas de escorrentía y de los lixiviados provenientes de las escorrentías no impermeabilizadas”. Todo esto se manifiesta con la aparición de surgencias de aguas salobres en el suelo, como ha sido denunciado repetidamente por los grupos ecologistas locales Montsalat y Prousal.

  Todos estos vertidos ocasionan una “elevada salinidad”, modificaciones en la calidad del río Cardener y Llobregat y “problemas de calidad en la potabilización de las aguas”, dice el informe refiriéndose a los trihalometanos, compuestos tóxicos presentes en la red de de distribución de agua. Eliminarlos “ha comportado un importante esfuerzo de potabilización, principalmente para el abastecimiento del área metropolitana de Barcelona”, añade. Los recursos de agua potable del área de Barcelona proceden principalmente de la cuenca del Llobregat.

  La contaminación por la sal ha incidido además en la pérdida de los recursos de agua para abastecimiento en la zona cercana a las minas (aluvial de Cardener en Súria, aluvial del Llobregat en Sallent). El municipio de Sallent, por ejemplo, “ha tenido que renunciar a las fuentes de captación de agua subterránea, salinizadas” y ser sustituidas por “una captación superficial del río con potabilizadora incluida”, se afirma.

  Para solucionar el problema, la Generalitat construyó en 1989 un colector para canalizar las aguas salobres con la finalidad de evacuar la salmuera directamente al mar y evitar la contaminación del Llobregat. Esa conducción, inicialmente, “comportó una mejora de la calidad el agua del río”; pero la ahora ya la tubería “está al límite de su capacidad”, y ha sufrido diversas roturas.

  Para resolver los problemas de su saturación, la Administración autonómica construyó una nueva tubería (desdoblando la anterior) pero sólo en un tramo entre Abrera y el mar. Sin embargo, queda pendiente de ejecutar un tramo anterior (Cardona-Balsareny-Abrera), sin que hasta ahora haya aún un calendario de realización.

  Además, en las actuales circunstancias, los vertidos salinos que se producen desde los vertederos de sal, como el de El Cogulló (Sallent), resultan inevitables. En estos vertederos, se han aplicado algunas medidas correctoras. Así, se han hecho, por ejemplo, canales-zanja en su alrededor para recoger las aguas, así como balsas de retención e incluso pozos subterráneos para extraer los restos salinos. Pero estas medidas sólo “permiten paliar y mitigar la afección, pero no eliminarla”, dice el informe. La empresa Iberpotash, que proyecta ampliar la mina de Súria y abandonar la de Sallent, ha prometido la comercialización de los residuos salinos acumulados en las escombreras-vertedero. Pero el hecho de que “los depósitos actuales ya ocupen unas 100 hectáreas indica que hasta su eliminación pasará un tiempo considerable”, se añade.

  La Agència de l’Aigua e Iberpotash firmaron en su día un convenio para atajar las surgencia de aguas salobres que aparecen en la cuenca del Llobregat, para recoger estas salmueras, llevarlas al colector y evitar que contaminen los cursos de agua. El convenio, que sólo se refiere a surgencias (puntos afloramiento) “conocidas y caracterizadas”, no se están llevando a cabo. El ACA aduce que “no puede garantizar la financiación de las actuaciones”. Le falta recursos.

  Una de las medidas para evitar este problema sería impermeabilizar el suelo sobre la que se asientan las escombreras-vertedero. Hay que tener en cuenta qua cuando se inició la acumulación de residuos salinos los terrenos no fueron impermeabilizados, con lo que “en la actualidad “es imposible la implementación de un sistema de impermeabilización eficiente”. Además, los terrenos en que se asientan las escombreras tienen una orografía y geología singular que facilitan en parte la infiltración del agua.

  En el caso de que se amplíen estas escombreras (la Generalitat prevé que los vertidos continúen en El Cogulló –Sallent- hasta el 2017), el ACA dice que “se requerirá la impermeabilización de los terrenos de nueva ocupación”.

  El informe corrige pues la teoría de quienes han querido argumentar que la salinización de los cursos de agua del Llobregat tiene solo un origen natural. El problema también tiene un origen causado por la actividad minera, como señalan estudios hechos por la Universidad de Barcelona. El documento lo firman el director del Área de Gestión del Medio y el técnico en hidrología y recuperación de acuíferos.

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/natural/20141210/54421265101/agencia-catalana-aigua-iberpotash-contamina-llobregat.html#ixzz3LZlfVBJR

 2. lejarza said

  Aigües brutes

  LAURA FANALS

  L’ auditoria i la posterior comissió d’investigació -o taula de treball, tal com li agrada dir a CiU- sobre l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià és més que necessària. L’opacitat sempre ha envoltat una empresa que té un 20% de participació pública, que gestiona un bé tan imprescindible com l’aigua i a la qual l’any passat se li va prorrogar la gestió per vuit anys més. S’agraeix que ICV i CUP hagin obligat a posar sobre la taula qüestions com les irregularitats i la falta de solvència que l’auditoria de 2012 ha deixat al descobert, i que CiU s’hagi avingut a parlar-ne. La federació sempre ha defensat que l’empresa d’aigües ofereix un bon servei i que no genera queixes, però això no és excusa perquè no doni explicacions sobre com s’han generat 7 milions d’euros de deute o per què hi ha préstecs per a inversions que no s’han destinat a aquesta funció. En general, les comissions d’investigació em generen poca confiança, però espero que aquesta serveixi, com a mínim, per aclarir unes dades que fins ara s’havien negat a les entitats que les havien demanat. I si aquesta surt bé, no estaria de més que se’n fes una sobre Vivendes de Girona, un altre “forat negre” d’on l’únic que surt són retrets entre CiU i PSC.

 3. lejarza said

  Hallan peces con alta contaminación por insecticidas en ríos españoles

  Los investigadores se muestran sorprendidos porque los piretroides no están considerados persistentes y porque todas las muestras de peces presentan residuos tóxicos | Los análisis fueron realizados en Ebro, Júcar, Llobregat y Guadalquivir

  Barcelona (Efe).- Una investigación del Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA-CSIC) y del Instituto Catalán de Investigación del Agua (ICRA) ha hallado por primera vez en peces de río concentraciones muy importantes de insecticidas piretroides acumuladas en el organismo de los animales. Los resultados del estudio se publican en la revista Environment International.
  Los piretroides son insecticidas sintéticos que se usan en todos los hogares, como los dispositivos anti mosquitos, fórmulas anti piojos o productos para mascotas, también los usan veterinarios y agricultores en sus campos y, a mayor escala, se utilizan en algunos países para el control de la malaria o el dengue.
  Los investigadores han analizado 42 ejemplares de peces (bagres, barbos, truchas, carpas y gobios) capturados en 20 puntos de muestreo de cuatro ríos: seis puntos en el río Llobregat, cinco en el Ebro, cinco en el Júcar y cuatro en el Guadalquivir.
  “El resultado más sorprendente es que todas las muestras tienen concentraciones detectables de piretroides”, ha explicado Ethel Eljarrat, investigadora del CSIC en el IDAEA. “Esto sorprende porque los piretroides no están considerados contaminantes persistentes y porque ningún otro contaminante se ha hallado hasta ahora en el 100% de las muestras”, ha puntualizado.
  Los científicos analizaron en los mismos peces la presencia de otros contaminantes, y sólo algunos de estos se hallaron en casi todas las muestras, como los retardantes de llama PBDEs (presentes en el 85% de los peces) o los decloranos (en el 92% de ellos).
  En las últimas décadas, los insecticidas piretroides han sustituido a los plaguicidas organoclorados y organofosforados ya que sus moléculas se degradan en menos de 90 días.
  “Sin embargo -ha aclarado Eljarrat- el hecho de que continuamente estén emitiéndose al entorno, dado su amplio y constante uso, hace que estén siempre presentes y se les pueda considerar contaminantes pseudo-persistentes”.
  Resultados sin precedentes
  Esta es la primera vez que se detectan piretroides en peces de río y los niveles hallados son iguales o superiores a los hallados de otros contaminantes en los mismos animales. “Ignoramos sus efectos tóxicos en estas concentraciones, porque no se han hecho suficientes estudios, pero nuestro trabajo alerta de que las concentraciones halladas (hasta 5 microgramos por gramo de grasa) son más elevadas que las de la mayoría de contaminantes emergentes, como los fármacos, los productos de cuidado personal o los retardantes de llama”, según la investigadora.
  Tras este estudio, Eljarrat han pedido que los piretroides se incluyan en los estudios de control y de calidad ambiental. De los 12 insecticidas piretroides analizados, los que se han hallado en mayores concentraciones son la permetrina (en el río Ebro y Llobregat), la cipermetrina (en el Guadalquivir) y la tetrametrina (en el Júcar).
  Estudios anteriores del mismo grupo investigador habían demostrado que, pese a que se pensaba que los mamíferos degradaban y expulsaban estos compuestos en su totalidad, los piretroides también se acumulan en mamíferos (en delfines) y en la leche materna. Según el CSIC, la toxicidad aguda de los piretroides en sistemas acuáticos está ampliamente documentada.
  Para algunos peces, las concentraciones letales en agua son inferiores a 1 microgramo por litro, aunque estudios recientes muestran que la exposición de peces a niveles aún más bajos de piretroides (en torno a 0,2 microgramos por litro) puede conllevar efectos tóxicos, como acumulación de lípidos en el hígado, problemas en el crecimiento, problemas cardíacos o disminución en el aleteo.
  Los científicos creen que las concentraciones halladas en este estudio son resultado de la acumulación a lo largo de la vida de los peces por una exposición constante a los piretroides presentes en el agua de río, en concentraciones inferiores a las letales. Según el CSIC, a pesar de que los efectos en los seres humanos aún no están claros, se sabe que los piretroides pueden causar efectos neurológicos y carcinogénicos.

 4. lejarza said

  Europa está preocupada por los planes que el Gobierno reserva a los ríos españoles

  La Comisión apoya las quejas presentadas al Parlamento europeo por colectivos ciudadanos y considera que son extensibles a todas las cuencas hidrográficas

  Los eurodiputados mantienen abiertas las quejas sobre el Alto Guadiana y el Ebro hasta oír el análisis detallado del Ejecutivo de Juncker
  Bruselas ha hecho patente su disconformidad con la evaluación del estado de las aguas, el intercambio de derechos de regadío entre diferentes zonas agrícolas y la apuesta por las grandes infraestructuras

  J. Marcos / Mª Ángeles Fernández

  11/12/2014

  “Necesitamos su ayuda para que España cumpla sus obligaciones con la Unión Europea”. Lo ha pedido la Plataforma por la Defensa del Ebro, en boca de Susanna Abella, en la Comisión de Peticiones del Parlamento Europeo. Las críticas al Plan Hidrológico del Ebro han llevado a este colectivo a recurrir a instancias comunitarias, como ya hizo en el año 2000 para evitar el trasvase del Ebro. “Ahora no se habla de trasvase [llevar agua de un río a otro] pero sí se fijan condiciones para que haya intercambios de derechos, que es algo más retorcido”, explica Abella a este medio. Estos derechos son sobre el uso del agua para regadíos.

  Su alegato no ha caído en saco roto. “La Comisión Europea comparte muchas de las preocupaciones mostradas, que son aplicables a todas las cuencas”, respondió la representante del órgano de gobierno de la institución, Lourdes Alvarellos. La claridad y contundencia de la exposición de la técnica comunitaria sorprendió tanto a los europarlamentarios españoles como a los propios activistas.

  A la espera de que la Dirección de Medioambiente de la Comisión haga públicos los resultados de sus análisis sobre los planes hidrológicos del Gobierno, la UE no esconde su disconformidad con los planes presentados por el Estado español. No le convencen ni los sistemas de monitoreo y seguimiento,ni de evaluación del estado ecológico de las aguas y ni la apuesta del Ejecutivo de Mariano Rajoy por las infraestructuras hídricas. Y así lo demostró Alvarellos en el Parlamento, sin querer profundizar pero sin llevar a engaño.

  Ninguna de estas cuatro cuestiones se adapta a la Directiva Marco de Aguas (DMA) de la UE, tal y como comunicó la Comisión al Gobierno en la reunión que mantuvieron el pasado mes de noviembre. “La UE se ha posicionado fuertemente en contra y el Ministerio ya ha alertado a las Confederaciones Hidrográficas de que los planes presentados no son lo que pide Europa. Nos hemos visto respaldados por la Comisión”, afirma la portavoz de la Plataforma por la Defensa del Ebro.

  La sesión de la semana pasada no fue la primera vez que la Comisión se muestra crítica con las políticas de agua del actual Gobierno. Ya el pasado verano, otro técnico comunitario calificó de “chocantes” algunas decisiones gubernamentales. Mientras llega el veredicto final, a más tardar el 23 de marzo, la experta de la UE ha explicado que “hay numerosas nuevas infraestructuras, especialmente presas, que tienen mucho impacto y no hay una justificación adecuada” para su construcción; también adelantó que existen “muchas masas de agua sin objetivo [ecológico] definido, y [así] es muy difícil asegurar que van tener un buen estado de conservación”, tal y como exige la directiva europea.

 5. lejarza said

  Ripoll resol els abocaments al riu Ter

  Els treballs no s’havien iniciat, segons els regidor d’Urbanisme, perquè faltava el permís de l’ACA

  30.04.2015

  RIPOLL | DDG Enric Cima (regidor d’Urbanisme de Ripoll) va dir al ple de la nit del 28 d’abril que les obres destinades a aturar el vessament d’aigües brutes al Ter van començar el dilluns, dia 27 d’abril. Cima va precisar que les obres les pagarà la inversió privada al Polígon de la Devesa del Pla i que no havien començat per causa del permís de l’Agència Catalana de l’Aigua.
  Els vessaments continuats d’aigües brutes van ser denunciats abans-d’ahir al matí (dia 28 d’abril) per veïns del barri de la carretera de Barcelona. Es tracta d’un barri que acull un 40% de la població de Ripoll. L’origen dels vessaments està en un col·lector que sol quedar petit a l’hora de concentrar les aigües brutes i conduir-les a la depuradora. Quan hi ha pluges molt fortes els sediments tapen el col·lector i les aigües residuals van a parar el riu. Llavors l’Agència Catalana de l’Aigua neteja el col·lector i el problema queda resolt.
  Els veïns es van queixar que l’entrada d’aigües brutes al Ter es va convertir en constant des de l’octubre i van atribuir el problema a les obres d’urbanitzacio de la Devesa del Pla. Es tracta d’una extensió de terreny important que en el seu dia havia ubicat una empresa tèxtil. Ara la preparen per fer -hi un supermercat, residències i activitats comercials i negocis vinculats amb les noves tecnologies. La reconversió de la Devesa del Pla va suposar anys de debat al ple de Ripoll.
  Els abocaments d’aigües brutes al Ter també van tornar al ple de Ripoll la passió dels debats sobre els usos de la Devesa del Pla. Teresa Jorda (portaveu d’ERC) va definir que l’abocament – a tocar de les obres- està descontrolat brut i fastigós. Enric Pérez (portaveu del PSC) va ser menys eloqüent però va mostrar fotografies de la sortida de les aigües brutes.
  La resposta va anar a càrrec d’Enric Cima (regidor d’Urbanisme per CiU). Va argumentar que el problema del col·lector ve de molt de temps. Va recordar que entre el 2007 i el 2011, el grup de CiU (llavors a l’oposició) s’havia queixat moltes vegades d’abocaments per causa del col·lector.
  Jordà va respondre que en el mandat anterior va resoldre 30 abocaments.

 6. lejarza said

  El riu Ter i el franquisme

  Jordi Xargayó

  Per què l’aigua de l’Ebre genera grans mobilitzacions i la del Ter cap, ni una?

  Les raons són diverses, però n’hi ha una de fonamental. L’aigua de l’Ebre depén de Madrid i la del Ter, de Barcelona.

  Fa poc més d’un mes, el conseller de Territori, Josep Rull, va dir a Tribuna de Girona que el cabal del Ter «és de l’época franquista» i que, en conseqüència, preveia apujar-ne el nivell.

  La Generalitat ha tingut 36 anys per esmenar-ho. Dutbo que ho faci ara.

  Ahir es va complir el cinquantè aniversari de la inauguració del transvasament de les aigües del Ter a càrrec del dictador Francisco Franco. Però, no ens confonguem. És cert que l’aigua del Ter es va desviar cap a Barcelona durant el franquisme, però va ser una decisió purament de centralisme barceloní.

  Les autoritats gironines de l’época s’hi van oposar tot el que van poder: la Diputació, l’Ajuntament, la Cambra de Comerç. També la premsa local. De fet, s’hi van oposar infinitament més que els polítics democràtics del present, que no diuen ni ase ni bèstia, més enllà d’acatar les ordres barcelonines.

  El principal impulsor i responsable del transvasament va ser l’alcalde de Barcelona, José Maria de Porcioles, que l’any 1957 només assumir l’alcaldia ho va considerar una prioritat atès els problemes de subministrament d’aigua que tenia la capital catalana.

  Porcioles era un il·lustre fill d’Amer. Ara, un altre il·lustre fill de la població selvatana, Carles Puigdemont, és el president de la Generalitat.

  Té l’oportunitat de tornar als gironins part d’allò que Porcioles i el centralisme barceloní ens van usurpar.

 7. lejarza said

  la batalla perduda per l’aigua del ter

  03.07.2016

  Ahir es van complir cinquanta anys de la inauguració, per part del general Franco, del transvasament d’aigua del riu Ter a Barcelona. Un projecte molt ambiciós que pretenia resoldre els problemes de subministrament d’aigua a la capital catalana i la seva àrea d’influència, que estaven experimentant un accelerat procés de creixement fruit de la intensa emigració de les dècades de 1950 i 1960. Les autoritats del moment van ignorar absolutament les protestes que des del primer moment va generar aquesta inciativa a les comarques gironines. Ajuntaments, Diputació, Cambra de Comerç, sindicats, entitats empresarials i agràries… es van posicionar de manera clara i contundent contra el transvasament, alertant dels riscos que suposaria per al riu Ter la seva sobreexplotació. Fins i tot la premsa franquista de Girona es va mostrar crítica amb el projecte. Però no va servir de res, perquè es van desestimar totes les alternatives plantejades des de Girona, que proposaven entre altres solucions implicar el riu Ebre en el subministrament d’aigua a Barcelona, i es va fer recaure tot el pes d’aquesta missió en el riu Ter.
  Han passat cinquanta anys i s’han complert tots els presagis negatius que es van fer en aquell moment, que han generat enormes perjudicis per a les comarques gironines. Es calcula que l’àrea d’influència de Barcelona s’emporta aproximadanent el 70% de l’aigua del Ter, és a dir, uns 166 hectòmetres cúbics cada any. I a més ho fa ho fa sense respectar de manera sistemàtica els cabals mínims que, per llei, s’haurien de garantir al riu, amb els efectes perjudicials afegits que aquesta circumstància provoca. Per aquest motiu han continuat i continuen les queixes des de les comarques de Girona contra el transvasament (ara més des de plataformes ciutadanes i entitats agràries), però són tan ignorades avui com llavors.

  L’emblemàtic periodista gironí Manuel Bonmatí resumia fa prop de cinquanta anys la situació de manera molt precisa:?«Nuestras autoridades han hecho llegar a Madrid las protestas de todo un pueblo y en el Ministerio de Obras Públicas saben perfectamente la real situación de nuestra comarcas, pero nada se hace para rectificar conductas». Canviem Madrid per Barcelona i Ministeri d’Obres Públiques per Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i veurem que tot i l’evident transformació que ha experimentat el país, en aquesta matèria no ha canviat res. Perquè el mateix director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, admetia el maig passat que el transvasament del Ter a Barcelona s’hauria de reduir, però assegurava que per aconseguir-ho farien falta uns diners que la Generalitat no té. És probable que no els tingui ara, però no els havia tingut en els temps de bonança econòmica? I tampoc llavors no va fer res per intentar revertir aquesta situació.
  No és tant un problema de disponibilitat de recursos com de voluntat política de solucionar un problema per part d’un Govern de la Generalitat que es manifesta contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre aprovat pel Govern central, però que en canvi no és capaç de garantir els regadius del Ter, com denunciaven el mes passat de febrer els pagesos, per la seva gestió del cabal del riu.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: