Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El que digui Podem

Posted by lejarza en 2 noviembre, 2014


El que digui Podem

Jesús Badenes Girona

La irrupció de Podem en el panorama polític ha deixat de ser una anècdota per passar a ser un fet que pot ser decisiu. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat augura un terratrèmol polític, ja que la formació liderada per Pablo Iglesias seria la cinquena força, malgrat que encara no té ni candidat ni la intenció de formalitzar una llista al Parlament català. Els resultats obtinguts en les enquestes permeten albirar que la nova força progressista podria ser clau en una futura cambra catalana.

Segons l’enquesta, la cinquena força al Parlament seria Podem, confirmant les bones perspectives electorals. La formació de Pablo Iglesias se situaria amb 10-11 diputats i un 8,5% de l’estimació de vot. De fet, en intenció directa, amb un 6,2% Podem puja a la tercera posició -empatat amb la CUP-, només per darrere d’ERC i CiU.

Els experts conclouen que la connexió amb l’electorat abstencionista, el que ha anat oblidant altres partits d’esquerres, està nodrint Podem. L’expert en comunicació política Pau Canaleta assenyala que “els electors ja no són d’un partit, decideixen cada vegada més pel seu compte”. Canaleta apunta que Podem ha aconseguit estabilitzar-se en les enquestes catalanes perquè “se’l visualitza fora de l’stablishment, representa el càstig a tota la classe política i això significa ser la veu de molts que han quedat marginats pel sistema polític”.

El doctor en Ciència Política Lluís Orriols afirma que “hi ha de tot, agafa molts vots de l’abstenció, vots del PSC-PSOE, d’ICV i IU i fins i tot de Ciutadans. Són els tres partits que pateixen més”, assegura. Manté que no només vénen dels abstencionistes perquè “si no, no s’explica que creixi tant”.

Orriols avala la tesi del professor José Fernández-Albertos que assenyala en el blog Piedras de Papel, que “Podem es beneficia del buit generacional deixat pels partits establerts i de la solidesa que genera tenir votants informats i polititzats”. En el text, afegia que “la principal clau de l’èxit de Podem és que aconsegueix ser atractiu per a sectors molt diferents de votants. Podem atreu sectors de població diferents (alguns particularment castigats per la crisi, uns altres no tant), que tenen en comú el seu descontentament genèric amb la situació econòmica i política actual”, concretava Fernández Albertos.

L’eix nacional, el handicap

El professor Lluís Orriols afirma que el principal handicap de Podem serà precisament el debat nacional que es genera al voltant d’unes eleccions al Parlament de Catalunya. En aquest sentit considera que “Podem treu millors resultats en unes eleccions generals que en unes autonòmiques perquè com més entra en escena la qüestió catalana en el debat polític, menys força té Podem”. Per això augura que el marge entre “el vot a Catalunya en unes eleccions generals o unes eleccions al Parlament significaria alguns punts de diferència”.

El consultor polític Pau Canaleta comparteix que Podem activa el votant d’identitat espanyol i mixta. Afirma que aquells que voten en clau menys catalana i que habitualment anaven a l’abstencionisme. En aquest sentit recorda que “a Catalunya l’aposta independentista ja significa una ruptura dels pactes de la Transició i això fa que als partits que ho estan tirant endavant no se’ls castigui tant”. Canaleta matisa, però, que “CiU és qui està patint més perquè representa l’stablishment com PP i PSOE”.

Precisament Podem centra bona part del seu discurs en assenyalar que un vot de confiança a la seva formació significa un càstig a la “casta política”. El doctor Lluís Orriols assenyala que “mentre a Espanya sí que s’han trencat les lògiques de vot amb el discurs de la casta contra la ciutadania, aquest discurs no trenca el tema nacional a Catalunya”.

Un condicionant en el resultat electoral de Podem a Catalunya podria ser la convocatòria anticipada d’eleccions al Parlament. La teoria de Pau Canaleta és que “qui convoqui primer les eleccions serà el que rebrà el càstig més gros. Així, en el cas que s’avancin les eleccions al Parlament serà CiU el principal perjudicat que s’activi el vot de Podem. En cas que es facin primer les municipals, el càstig serà pels alcaldes i en les generals, per al Partit Popular”, aventura. Pau Canaleta també considera que a Catalunya Podem està connectant amb “un votant que s’ha vist desposseït de moltes coses, o que té un sou baixat, llocs de treball precaris, o són joves sense feina”.

Un dels debats que suscita l’aparició de la nova força és si es consolidarà en el panorama polític. El professor Fernández Albertos assenyalava a l’agost que “el votant de Podem és un elector molt informat, molt polititzat, i molt socialment connectat. Puc equivocar-me, però no és el tipus de votant que gira bruscament d’afinitat partidista”.

Per a Orriols, el futur de Podem dependrà de si respon a la demanda amb una bona oferta. El professor de la Universidad Carlos III assenyala que “hi ha una barreja entre els dos fenòmens, una demanda no atesa, un cansament que ningú recollia i una bona oferta amb un líder carismàtic, una bona cobertura mediàtica, i gent brillant al voltant capaç de lligar una estratègia exitosa”. Mentre “la marca ajusti la demanda i l’oferta” els ciutadans confiaran “en el que digui Podem”.

Podem Olot Garrotxa @Podemos @ahorapodemos

Podem Olot Garrotxa @Podemos @ahorapodemos

Anuncios

7 comentarios to “El que digui Podem”

 1. lejarza said

  Conversación con Pablo Iglesias

  Podemos sube como la espuma en las encuestas y asusta a los viejos partidos; su líder intenta enfriar un exceso de expectativas

  Política | 02/11/2014

  Pablo Iglesias se encorva un poco y extiende el brazo antes de encajar la mano. Mira directamente a los ojos, contrarrestando así lo que pudiera parecer un gesto de reverencia. Es amable y frontal. Se expresa con un castellano neutro, limpio, preciso, universitario y sin rastros dialectales. Transmite mucha seguridad en sí mismo. Le gusta mandar. Nació en Madrid en 1978, año de la Constitución, y vivió la infancia en Soria. Es un hijo bien educado de las nuevas clases medias españolas.

  “Espérame un momento que me voy a maquillar”, me dice después del primer saludo. Estamos en una quinta planta de la Gran Vía de Madrid, donde se graban las emisiones de ‘La tuerka’, el programa de televisión vía internet con el que un grupo de profesores de la facultad de Ciencias Políticas de la Complutense comenzó a atornillar, hace cinco años, un objeto político no del todo identificado que hoy lleva por nombre Podemos. El eurodiputado Iglesias sigue realizando una entrevista semanal en ‘La tuerka’. Una conversación política. Creo que quiere saber algunas cosas más sobre Catalunya y por esta razón ahora me hallo sentado frente a él con dos monacales vasos de agua sobre la mesa. Viernes, 31 de octubre. Plató con fondo oscuro y luz cenital. Ambiente franciscano.

  Me ha dicho que se iba a maquillar con la naturalidad con la que un mecanismo de automóviles avisa de que va a por la llave inglesa. La televisión es su medio natural. Su escuela y su trampolín. Iglesias, antiguo militante de la Unión de Juventudes Comunistas, se rodó en ‘La tuerka’ y su habilidad en el debate político llamó la atención de algunos programadores de la televisión comercial. Le ficharon los de La Sexta y perforó la pantalla discutiendo con los más aguerridos mosqueteros de la Brigada Quevedo. Esos espadachines de tono bravucón que han acabado de arruinar la imagen de la derecha ante el público juvenil. La Partida de la Porra ha hecho grande al partisano Iglesias, gramsciano y telegénico.

  La célula de la Complutense intuyó los tiempos nuevos, montó una televisión de bolsillo, llamó la atención de los programadores que rastreaban el país en busca de audiencia joven y ahora Podemos rompe las encuestas y amenaza con llevarse al PSOE por delante. El núcleo de la célula lo forman Iglesias, Errejón y Monedero. Pablo Iglesias Turrión, tesis doctoral sobre la acción colectiva posnacional. Íñigo Errejón Galván, tesis doctoral sobre la lucha por la hegemonía en Bolivia, gran lector de Antonio Gramsci y del posmarxista argentino Ernesto Laclau, teórico de los “significantes vacíos” (marcos imaginarios y a la vez ambiguos, capaces de dar fuerza semántica a un discurso alternativo, por ejemplo: la casta). Juan Carlos Monedero Fernández-Gala, con estudios en Heidelberg, tesis doctoral sobre las causas de disolución de la República Democrática de Alemania. Esta es la ‘troika’ de la nueva izquierda española.

  Los tres han sido asesorados académicamente por el profesor Heriberto Cairo Carou, decano de la facultad de Ciencias Políticas. Nacido en Galicia, Cairo Carou es especialista en política latinoamericana y sus trabajos sobre el conflicto de las Malvinas, sirvieron de base al Gobierno argentino para la ley sobre las pensiones vitalicias de los excombatientes argentinos en la guerra de las Malvinas. Galicia está en la genésisi de Podemos. Como explicaba hace unos días, Iglesias participó como asesor de Izquierda Unida en la campaña electoral autonómica de octubre del 2012, en la que la organización gallega de IU ensayó una alianza un con nuevo grupo nacionalista de izquierdas A Nova Irmandade (Anova), escindido del Bloque Nacionalista Galego, bajo la dirección de Xosé Manuel Beiras, hombre telúrico, parisino, hijo político del viejo galleguismo cultural, socialista de los años setenta que negó a integrarse en el PSOE. Beiras, el gigante celta que infundía respeto a Manuel Fraga. Iglesias quedó prendado de Beiras y vio en Galicia que podía crearse un sujeto político nuevo a la izquierda del PSOE, con voluntad hegemónica. La crónica se titulaba ‘Todo empezó con los irmandiños’.

  Mientras los jóvenes cuadros del Partido Socialista aprendían las leyes del aparato, la célula de la ‘Complu’ devoraba libros, estudiaba la sociología española, imaginaba nuevas hegemonías, ensayaba las teorías del relato lacaniano y aprendía telegenia. Desde los tiempos de la República, debe de ser la primera vez que un grupo netamente intelectual irrumpe con fuerza en el escenario político español. En Madrid, en algunos bufetes y consejos de administración, hay gente que se tira de los pelos, viendo con pavor el ascenso de Podemos. Ya no están a tiempo de expulsarles del ágora televisivo. Les tendrán que combatir de otro modo. Quizá mediante la táctica de la sobreexposición. En dosis muy intensivas, la Mediática quema.

  Iglesias lo sabe. Le veo preocupado por la aceleración de los acontecimientos. No tiene muchas ganas de hablar de las encuestas que ahora presentan a Podemos como un cohete capaz de desbaratarlo todo. “Lo que me sorprende es que con la que está cayendo, el PP retenga un 28%, están mal, pero siguen siendo muy fuertes”. Añade otra observación, siempre con el pie en el freno: “El PSOE está mal, pero se mantiene en pie. Syriza empezó a abatir al Pasok cuando los cuadros locales del partido socialista griego empezaron a cambiar de bando. Eso aquí todavía no ocurre”.

  El partisano Iglesias está en lo alto de la colina y ahora tendrá que bajar al valle, donde la lucha es más difícil. Las municipales de mayo son un estorbo que han decidido evitar, porque les obligaría a una arriesgada selección de personal para la que aún están preparados. No podrán renunciar, sin embargo, a la lucha en las autonomías y en las grandes ciudades. Quisieran irrumpir en las elecciones legislativas como una inmaculada flecha lacaniana, pero si hay convocatoria anticipada en Catalunya no van a renunciar a ese tablero. No pueden. Saben que es difícil y en buena medida lo temen. La lucha de significantes en Catalunya es muy espesa.

  La célula de la Complutense ha generado unas expectativas políticas nunca vistas y ahora deberá gestionarlas. Iglesias tiene arrojo y madera de líder. Es amable. Es duro. Sólo logró sorprenderle cuando le digo que Madrid me parece la ciudad menos romántica de Europa. “¡Hombre, está Sabina!”, exclama. Es obsesivamente político. Es un hijo de la clase media española que ha captado la profundidad y el drama del 14.

  (El citado espacio de ‘La tuerka’ podrá verse en el web del programa a partir del próximo domingo 9 de noviembre).

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/politica/20141102/54418826758/conversacion-pablo-iglesias-enric-juliana.html#ixzz3Htnd2jD8

 2. lejarza said

  Podem es prepara per irrompre a Catalunya davant unes anticipades

  En una assemblea celebrada ahir a Rubí es va començar a debatre i a treballar per accelerar la construcció del partit a la comunitat

  03.11.2014

  BARCELONA | EFE/DDG Podem ja prepara el terreny per donar el salt a Catalunya davant la proximitat d’unes possibles eleccions anticipades i ahir, en una assemblea a Rubí dels seus “cercles” locals, es va començar a debatre i a treballar “sinergies” per accelerar la construcció del partit en aquesta comunitat.

  Poc importa que encara no existeixi una cara visible i coneguda a Catalunya similar a la de Pablo Iglesias en el conjunt de l’Estat, ja que les enquestes apunten a una irrupció de Podem en el marc de l’agitat panorama polític català, fent-se un forat així al Parlament amb diversos diputats. L’últim sondeig, el del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, indica que en unes eleccions catalanes Podem se situaria com a cinquena força, amb 10-11 diputats, per davant d’ICV-EUiA, CUP i Ciutadans (empatats amb 8-9) i només per darrere d’ERC (38-39), CiU (32-33), PSC (14-16) i PPC (11-13).

  El full de ruta de Podem a nivell estatal és, de moment, la celebració de la imminent Assemblea Ciutadana “Sí es pot” del pròxim 15 de novembre, acte en el qual seran escollits el secretari general, el Consell Ciutadà i el Comitè de Garanties. Serà a partir d’aquest moment quan ja es podrà iniciar el procés de definició a nivell municipal i, posteriorment, autonòmic.

  No obstant això, fonts de la formació assenyalen que, atès que les eleccions anticipades podrien convocar-se qualsevol dia a causa del debat sobiranista, a Catalunya s’està “a l’expectativa” que pugui accelerar-se aquest procés en funció de l’actualitat.

  De moment, ahir a Rubí es va celebrar la tercera assemblea dels “cercles” de Catalunya de Podem, acte obert a tota la ciutadania i on es van tractar aquestes possibles eleccions anticipades autonòmiques, però també les eleccions municipals del proper mes de maig. Va ser, a més, una assemblea deliberativa, on “no es decidirà res”, tal i com va apuntar el portaveu de Podem Barcelona, Marc Bertomeu: “És una tercera reunió, però amb més arguments. Serà una posada en escena dels problemes que hi ha a Catalunya, i es buscaran sinergies de treball per accelerar el procés de construcció de Podem a Catalunya”.

  Durant el debat es van plantejar quines són les qüestions més rellevants per als “cercles” catalans, i també es van abordar temes organitzatius i, especialment, la manera com articular la construcció futura dels òrgans de Podem a Catalunya i una llista electoral. ?L’objectiu és aplanar el terreny perquè es pugui habilitar aquest procés “amb garanties” al seu moment, si es produeix un avanç electoral, en el qual la voluntat de presentar-se a les eleccions “existeix”, però és una cosa que “cal decidir encara”.

 3. lejarza said

  Somos, la marca sindical de Podemos, se estrenará dando la batalla en RTVE

  La formación política liderada por Pablo Iglesias cuenta ya con marca sindical propia. Somos es el nombre elegido para este nuevo sindicato “independiente de Podemos, aunque con los mismos principios éticos de honestidad, participación y transparencia y un funcionamiento similar”, según explican sus impulsores del Círculo Sindicalistas, cuyos estatutos quedaron registrados en el Ministerio de Empleo el pasado viernes. Uno de sus principales objetivos pasa por convertirse en protagonistas del “cambio de modelo sindical”, mediante la toma de decisiones asamblearia, sin subvenciones ni liberados. Asimismo, “todos y cada uno de los cargos estarán siempre a disposición de las asambleas sin esperar a las siguientes elecciones”. Estructuras muy cercanas a la de los sindicatos libertarios CGT o CNT, “que para nosotros son una inspiración en tantos aspectos”.
  El nacimiento de Somos se ha fraguado de forma autónoma a la promotora de Podemos, y la primera reunión formal con la cúpula no se producirá hasta dentro de unos días, de la mano de la europarlamentaria asturiana Tania González. La estrategia pasa, así, por respetar el trabajo realizado por las bases del resto de organizaciones sindicales, críticas con la “casta sindical”, pero que prefieren derribarlas desde dentro. “Las organizaciones en defensa del derecho de los trabajadores deben ser independientes y, además, respetamos las ya existentes”, explicaba González en unas recientes declaraciones públicas, a las que añadía su postiva valoración “de esta y de todas las iniciativas que se dirijan a recuperar nuestros derechos y la democracia real”.
  Desde los círculos de Podemos Periodismo, así como del grupo de Podemos en Radio Televisión Española (RTVE), han aplaudido igualmente esta iniciativa, en la que también han colaborado mediante contribuciones a los borradores previos. De hecho, la idea de crear un sindicato propio en el ente público venía planeando desde hacía varias semanas, debido al incremento del número de trabajadores afiliados a esta formación y a la importancia estratégica que suponen los medios de comunicación para Podemos.

  La visibilidad de Podemos en RTVE ha ido en aumento durante los últimos paros convocados en la radio y televisión pública, aunque con la única identificación de las pulseras moderadas con el nombre del partido y algunos carteles. El veto al tratamiento informativo del nuevo partido, denunciado por el Consejo de Informativos, como sus representantes dejaron constancia en acta, ha acelerado su creación como caballo de Troya.

  Sindicalistas en activo y exsindicalistas de CCOO y UGT

  Las constantes bajas de afiliados que están sufriendo las grandes centrales sindicales (CCOO y UGT), unidas a la creación de corrientes internas cada vez más críticas con sus cúpulas, como es el caso de Ganemos CCOO, ya están nutriendo las filas de Somos, cuyos fundadores son una setentena de personas entre las que, aseguran, se encuentran sindicalistas en activo, exsindicalistas, autónomos y juristas. En CCOO, que cuenta con tres representantes en el Comité de Empresa de RTVE, parece que ya se han puesto manos a la obra para que no los adelanten por la izquierda, y es que fue la central la que convocó el primer paro de trabajadores, en solitario, el pasado 30 de septiembre, sin el apoyo del comité intercentros y con llamativas interrupciones de la programación en directo.
  Las próximas elecciones sindicales en el ente público se celebrarán a finales de año, y Somos dará previsiblemente la batalla con el propósito de defender una RTVE pública, independiente y plural. Este es otro de los escollos con los que se encontrará José Antonio Sánchez, nuevo director de la corporación en sustitución de Leopoldo González Echenique, junto a los recortes presupuestarios y posibles despidos que deberá afrontar.
  Muy en la órbita discursiva de Podemos, el sindicato Somos se presenta con una base ideológica “tan abierta y múltiple como lo es la sociedad. Entendemos que la ideología debe quedarse en el ámbito de lo personal para no condicionar el objetivo social. El único límite ideológico está en los pensamientos antidemocráticos y que no tengan una base ética”.
  A pesar de las similitudes de los principios éticos y políticos del sindicato Somos con el partido Podemos, existen ciertas diferencias de calado en lo que tiene que ver con la forma organizativa. La primera es que los afiliados al sindicato sí están obligados a abonar una cuota de afiliación, y su impago prolongado supone la baja. Otra de las diferencias no menos significativa es que Somos apuesta por una dirección compartida, es decir, una portavocía coral de tres portavoces frente al liderazgo unipersonal de Podemos bajo la figura del secretario general.

 4. lejarza said

  La cara catalana de Podemos

  El partido explora a partir de hoy la hoja de ruta en Catalunya; estos son cinco de sus protagonistas

  Política | 03/11/2014

  ¿Quién será el Pablo Iglesias catalán?, ¿quién liderará Podemos en Catalunya?, ¿será una formación soberana o una sucursal de Madrid?. Las preguntas se acumulan ante un partido que está en construcción, pero que tiene buenas expectativas de voto y puede irrumpir como un nuevo actor en la escena catalana -el viernes, el sondeo del CEO de la Generalitat le daba diez escaños en el Parlament-. Todo es muy abrumador en Podemos, y a la vez también muy nuevo y provisional. El partido no tiene lista la estructura a nivel autonómico, ni hay una cara que lidere a los más de ochenta círculos que se han constituido en Catalunya. Pero hay nombres que han ganado protagonismo estos meses; de forma destacada los cinco que aparecen en estas páginas.

  Su labor se ha desarrollado en un segundo plano, en los debates en la red y en los documentos aportados al proceso asambleario que ha decidido la estructura de mando, líneas políticas y código ético de Podemos. Ahora tendrán más trabajo. En el calendario catalán se abre la posibilidad de un adelanto electoral y quieren concurrir con una lista propia. “Tenemos que articularnos lo más rápido posible”, asegura una portavoz en Barcelona. Y necesitan una figura mediática que encabece la candidatura, alguien de la talla de Pablo Iglesias.

  Hoy mismo se ponen a ello. Representantes de los círculos de Catalunya asisten a una asamblea en Rubí que explorará la hoja de ruta y pensará cómo conectar todas las estructuras. La decisión no depende sólo de los círculos catalanes, pero defenderán sus propuestas ante los órganos de dirección a nivel estatal. Entre otras cuestiones, deben fijar posición sobre el proceso soberanista, que causa división interna.

  Y entre las novedades, en Barcelona confían en tener pronto lo más parecido a una sede. Formalmente será una oficina del eurodiputado Echenique, pagada con fondos europeos, pero será un espacio de Podemos abierto a la gente. Están buscando en Sants, por la proximidad de la estación y el tejido asociativo del barrio.
  BEATRIZ RILOVA. La bióloga que dijo adiós a la trompeta
  “Mi vocación es ser profesora, pero el momento reclama que la gente comprometida dé un paso”, asegura Beatriz Rilova. Con 34 años, licenciada en biología y profesora de ciencias, es una de las 26 personas que integran el equipo técnico de Podemos, el órgano que ha preparado la asamblea, y en mayo fue la candidata de Barcelona en las elecciones al Parlamento europeo, puesto 46 de la lista. Ella procede de la infantería de Podemos, gente anónima acostumbrada a echarle horas al debate en la red, para articular lo que llaman el empoderamiento ciudadano. Y es una de las caras visibles de la formación en Catalunya. “Soy hija del 15-M”, asegura. Rilova aprendió en casa la desafección política, con una madre funcionaria que a pesar de haber estudiado ciencias políticas no quiso entrar en la brega porque intuía una lucha dura y poco productiva. “Ahora, Podemos la tiene ilusionada hasta a ella”, bromea Beatriz. Su familia vive en Tarragona, pero ella estudió la carrera en Barcelona y se quedó. Como en la época de estudiante, este año ha vuelto a comprobar que el tiempo no es elástico y que las horas que dedica a la política implican renuncias en lo personal, aunque no está claro que lo lamente. “No aguanto este ritmo. Tocaba la trompeta y ya no la toco, pintaba y ya no pinto, pero no lo veo como una pérdida sino como un enriquecimiento”, dice. Desde hace una semana está en el paro, pero está convencida de que encontrará otra escuela. “He pasado por doce haciendo sustituciones, y nunca he dejado de trabajar”, asegura.
  MARC BERTOMEU. Un apasionado de la comunicación política
  Por muy 2.0 que presuma ser una organización, nada como las largas reuniones de partido en el barrio para estrechar lazos entre los militantes. Bertomeu, de 23 años, portavoz de Podemos en Barcelona, podría dar fe porque se ha dejado muchas horas en la Nau Ivanow, en la Sagrera, discutiendo y perfilando propuestas de regeneración democrática. Algunas enfilaron el camino a la asamblea que aprobó el proyecto político de Podemos. Este joven, licenciado en Ciencias Políticas en la Universitat Pompeu Fabra y con un máster de comunicación política, se vinculó a la formación de Pablo Iglesias en la etapa embrionaria y lo hizo del brazo de Raimundo Viejo, uno de los firmantes del manifiesto fundacional, que fue profesor suyo y le acercó al círculo de la Universidad Complutense de Madrid. “Al acabar la facultad sabía mucho de política, me interesaba la comunicación y las campañas, pero era difícil dedicarme a la asesoría política porque los partidos tienden a funcionar endogámicamente”, lamentaba esta semana. De momento, tiene un contrato en prácticas de seis meses en una empresa, que le permite desarrollar la militancia política. Luego ya se verá como evoluciona el flechazo con Podemos. “Mi ilusión es estar ahí, pero no sé si en la primera línea; tengo claro que la política no es una profesión, hay que entrar y salir”, afirma. Como estudiante se había acercado al movimiento 15-M y de forma esporádica votó a la CUP. Ahora participa en las reuniones para tejer una posible alianza con el Guanyem de Ada Colau en Barcelona.
  VÍCTOR GARCÍA. Un físico, experto en modelos políticos
  Víctor García, licenciado en ciencias físicas, con un máster en física computacional, estudió las supernovas para su tesis. Quería dedicarse a la astrofísica y es curioso que acabara en un proyecto como el de Podemos que tiene algo de explosión estelar. García, de 32 años, trabajó en la universidad en precario, como técnico informático y profesor de laboratorio, pero no pudo abrirse camino. Desde hace año y medio está en el paro. Su último trabajo fue en un banco, después de hacer un posgrado relacionado con los mercados financieros. Volvió a casa, con sus padres, y empezó a dedicarle más tiempo a la política, en la que se había estrenado con el 15-M. “Siempre he tenido inquietudes políticas, he investigado en temas de democracia y participación y en nuevos modelos políticos más allá del parlamentarismo”, explica. Se define como investigador en estos ámbitos, pero es también un ciberactivista que habla de cambiar el sistema en términos de exigencia vital. Cuando se apuntó a Podemos se metió de lleno. Su borrador de profundización democrática fue el mejor valorado en Plaza Podemos, el espacio virtual de interacción entre los afiliados, y esa es su fuerza. “No queremos sólo teorizar, que es lo que se hace en las universidades, ahora se abre una ventana de oportunidad para cambiar las formas de hacer política, que sean más participativas”, defiende. Tiene tan interiorizado el discurso, que está llevando a Podemos a media familia y a algunos de sus amigos. “No se puede subestimar el poder de la gente”, advierte.
  ALBA GARCÍA. La maestra activista
  Antes de trabajar como maestra, tocaba el piano y cantaba en orquestas de jazz. Y antes, hizo de camarera. La portavoz de Podemos en Girona es una alicantina de 27 años, licenciada en psicopedagogía y pianista profesional, y ha dado muchas vueltas. Es normal en una maestra interina. Hace tres años, le avisaron de un día para otro que tenía plaza en una escuela en Catalunya e hizo las maletas. “He vivido en ciudades y en pueblos. Hice de maestra rural, yendo con mi coche a una escuela con cinco niños y yo tenía las llaves”, explica Alba García. Cuando arrancó Podemos vivía en Riudecanyes y se apuntó con unos amigos que estudiaban políticas. “Siempre tuve inquietudes de mejorar la sociedad y encontré un espacio político para desarrollarme”, asegura. Ahora es maestra de música en Vilobí d’Onyar y entre el trabajo y el activismo confiesa que echa en falta un piano en casa, que es lo que le quita el estrés.
  TONI CARMONA. Un ‘teleco’ en política
  Desde hace seis años, trabaja de operador de planta en la refinería de Repsol en Tarragona. Abre válvulas, toma muestras, se encarga de mantener las instalaciones. Accedió al empleo a través de un grado superior de telecomunicaciones, y asegura que está contento, aunque su sueño sería ser profesor de historia de Secundaria. De hecho, se sacó esta otra carrera trabajando. Y el activismo político ha ido en paralelo. Toni Carmona es delegado sindical en su empresa y portavoz de Podemos en Tarragona. “Estuve el 15-M en la plaza Catalunya, pero no fui activo en ese movimiento”, explica. Empezó en Podemos porque quería un cambio y cree que es una buena herramienta. A su padre, que era seguidor de Felipe González, ya lo ha cambiado de bando, pero no aspira a hacer carrera en Podemos. “Estoy en una buena empresa. Mi vocación no es dedicarme a la política activa; estoy aquí para cambiar las cosas”, avisa.

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/politica/20141103/54418865578/cara-catalana-podemos.html#ixzz3I5Pu4bOm

 5. lejarza said

  La irrupció de Podem

  05.11.2014

  AGUSTÍ CASANOVA I MASFERRER

  El partit Podem, segons les últimes enquestes, s’havia col·locat en el segon lloc en intenció de vot, però la més nova, la del CIS, ja el dóna com la primera força. Havia avançat al PSOE i al davant, a molt poca distància, a quatre punts, corria el PP nerviós perquè tem que aquests joves eixelebrats puguin pactar amb formacions d’esquerra, tant en les municipals com en les autonòmiques i generals, i els farien fora del govern.
  Podem és una formació nascuda del guió de la història, una necessitat forçada per la naturalesa dels fets, que s’alimenta ideològicament del 15-M, del moviment dels “indignats”, generat des de la base i sense intervenció dels partits convencionals. Ha crescut transversalment en la mesura que galopava la crisi i avançava imparable la corrupció d’alguns polítics professionals. Així com el sorgiment de determinades estètiques o filosofies ve marcat per una evolució natural dels corrents culturals anteriors, així també Podem deriva del declivi dels dos partits que s’han repartit el poder en la vida espanyola, ensems contextualitzat en el temps de malestar econòmic de la classe mitjana i baixa.
  Hi havia un buit social i polític que s’havia d’omplir i no podíem emplenar pels partits tradicionals, massa gastats. Per això s’ha inventat Podem, algú havia de tenir aquesta idea; uns professors universitaris s’adonaren que, després de l’estada dels indignats a la Puerta del Sol, s’havia d’estrenar una nova formació política sense tara de passat, nova de trinca i que no estigués embrutida amb conductes il·legals, motiu pel qual gruen per fer un tracte més que higiènic, quirúrgic a la política espanyola, tot extirpant els tumors cancerígens en desbocada metàstasi que emmalalteixen el cos social fatigat amb l’allau de corrupció. Els protagonistes de Podem tenen l’aspecte de bones persones, de joves idealistes, però ben preparats acadèmicament, i han sabut connectar amb una part de la població i li han posat veu. Són la veu i l’eco dels disgustats i parlen fluidament en termes senzills i comprensius per la gent.
  La CUP té una versemblança amb Podem, de fet ells foren els pioners de la indignació ciutadana i els primers a constituir-se com a partit. Podem sap quines són les preguntes que cal fer al sistema, les saben totes, no obstant no amb la mateixa contundència sabem les respostes, les solucions que cal aplicar.
  A l’últim congrés de Podem, celebrat a Madrid, els assistents acabaren l’acte cantant un himne associat a la dictadura, representada, ara, pel bipartidisme del PSOE i del PP, L’estaca d’en Lluís Llach, talment com passava a la transició política o en el període franquista. No és pas gratuïta l’elecció d’aquesta cançó. Podem s’ha situat històricament en l’etapa preconstitucional, com si tot esti?gués per fer o el que s’ha fet fins ara mateix cal bandejar-ho perquè només ha servit perquè dos partits, carregats de corrupció, s’anessin tornant en el govern. La nova “estaca” és la Constitució, feta amb soroll de sables i amenaces de l’extrema dreta, també escrita amb la millor de les intencions, especialment pels representants catalans, Roca Junyent i Soler Tura, que per mor de ser titllats d’aprofitats i creient en la bondat de Madrid no acceptaren el tracte fiscal atorgat als bascs i navarresos.
  Podem vol fer foc nou, tanmateix en la mesura que avança com a partit es gronxa en l’ambigüitat, igual com solen fer els partits “de la casta”. Si per Josep Pla el que més s’assem?bla a un espanyol de dretes és un d’esquerres, el que més s’assembla a un partit d’esquerres és un altre partit d’esquerres espanyol. Podem és el PSOE, el PSOE sorgit al 1974 del Congrés de Suresnes, que proclamà secretari general a Felipe González, desban?cant a l’històric Rodolfo Llopis. El PSOE marxista de 1974, sota el pes la dictadura franquis?ta, era molt més trencador i revolucionari que Podem, probablement era una estratègia electoral per foradar l’espai del PC-PSUC que estava destinat a menjar-s’ho tot. El PSOE apostava per l’autodeterminació de les nacionalitats, proclamaven la necessitat d’una República i el seu líder al 1976 a Eibar cridava “Gora Euskadi Askatuta”. Podem no s’ha atrevit a superar l’audàcia de F. González.
  F. González va néixer el 1942 i tenia 33 anys, Pablo Iglesias en té 36, el primer portava els cabells llargs, la moda imposada pels Beatles, i el segon, una llarga cabellera, ben adaptat també a la moda dels indignats. Estudis reglats els dos, la mare de Pablo Iglesias, advocada de CCOO, el pare, inspector de treball i professor d’història. Ha crescut en un ambient cultural compromès.
  A Podem abunden les vaguetats, els simplismes polítics, com també les contradiccions quan se’ls colla -igual que els altres partits-, no obstant no han perdut la càrrega il·lusionant. Ho tenen fàcil, només cal contemplar el paisatge de corrupció perquè triomfi un equip que vol fer neteja. L’èxit electoral els ha inflat d’optimisme. Podem creu que els conviden als debats perquè són rentables i fan pujar l’audiència, també cal pensar que l’oposició histèrica del PP ha contribuït a difondre els missatges de Podem i els ha afavorit per esquinçar l’esquerra i torpedinar al PSOE, però la joguina els ha esclatat a les mans i ara ja no els convé donar-los més oxigen perquè Podem cada dia són més i més efectius.
  No trigarà massa Podem a bandejar la relació amb Veneçuela i el PP i el PSOE presentaran a P. Iglesias com un talibà, un messies sense programa i escrúpols, amoral i oportunista, que només vol el Poder com el nom del seu partit indica.

  http://www.diaridegirona.cat/opinio/2014/11/05/irrupcio/695551.html

 6. lejarza said

  EL LLOP HA ARRIBAT

  10.11.2014

  ALBERT CANO la publicació de dues enquestes (una de pública i una altra privada) han confirmat el que s’intueix des de la irrupció de Podem en les eleccions europees del mes de maig: que la formació liderada per Pablo Iglesias és una amenaça al bipartidisme imperant des de fa 32 anys, en aparèixer com a primera força en intenció directa de vot.
  A un any de les eleccions generals, Podem canalitza el descontentament dels espanyols, farts de set anys de crisi i l’enfonsament institucional com a conseqüència de la corrupció. Fins i tot pugna per imposar el marc de referència, ja que “no és d’esquerres ni de dretes, sinó que defensa els de baix enfront dels de dalt”. I l’enquesta del CIS confirmaria aquest interclassisme: després del PP, Podem és l’opció preferida entre directius i empresaris i la primera entre votants de classe mitjana-alta i alta!
  Davant d’aquesta situació, l’estratègia dels altres partits haurà de canviar: IU i UPyD veuen desaparèixer a gran velocitat les seves opcions com a frontissa, davant la falta de majoria dels “antics” grans; el PSOE veu com Podem menja terreny entre els seus votants tradicionals i el PP sent el risc de no ser el partit més votat, confiant-ho tot a la recuperació ja que Iglesias dividiria el vot d’esquerres… ja que les enquestes demostren que Podem arriba al votant de centre.
  Durant els propers mesos, hi haurà pressió sobre Iglesias perquè caigui en contradiccions sobre el seu controvertit programa econòmic (reestructuració del deute, jubilació als 60 anys, renda mínima universal). I no és menys probable que Iglesias, que ha demostrat taules en les seves aparicions televisives, espanti poc els electors … mentre veu com els seus vots augmenten, davant la incapacitat dels partits clàssics d’imposar la regeneració democràtica i mentre l’atur es manté en nivells molt alts.

 7. lejarza said

  Podemos dóna mans lliures a Ubasart de cara al 27S

  Iglesias no descarta cap escenari però deixa en mans de la líder a Catalunya la seva presència

  28.05.2015

  MADRID | ACN El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, no descarta cap escenari de cara a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, tampoc concórrer amb unes sigles diferents a les seves en coalició, però deixa en mans de Gemma Ubasart la manera d’articular la presència de la formació. Així ho ha manifestat aquest dijous en roda de premsa on ha assegurat que les candidatures d’unitat popular com la de Barcelona Comú són “una experiència centrada en els àmbits municipals”.

  Segons Iglesias, el català i l’estatal tenen característiques diferents però en qualsevol cas ha subratllat que Podem ha de tenir un paper “protagonista”. Pablo Iglesias ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa a Madrid per valorar els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del passat diumenge. Durant la seva compareixença, el líder de Podem ha subratllat que l’ecosistema polític català és molt “complex” i que està ple de “matisos” que no existeixen al panorama polític estatal. És per això que ha deixat en mans de la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, l’anàlisi i la decisió sobre possibles coalicions de cara a les eleccions del pròxim 27-S. “Per a nosaltres és fonamental articular un canvi polític basat en els drets socials.

  Ens podrem entendre amb aquells que considerin que cal portar a terme un combat contra la corrupció i en defensa dels drets socials”, ha conclòs. Així mateix, Iglesias ha considerat que les candidatures d’unitat popular són una experiència centrada en els àmbits municipals, tot i que no ha descartat presentar-se a les eleccions al Parlament sota unes altres sigles. Això sí, en qualsevol cas ha volgut deixar clar que Podem ha de tenir un “paper protagonista”.

  Les mesures de Colau a Barcelona seran un exemple per a la resta d’ajuntaments de l’Estat Pablo Iglesias també ha defensat les mesures que impulsarà Ada Colau un cop arribi a l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. El líder de Podem ha assenyalat que les propostes de Colau estan generant molta “esperança” i ha assegurat que tot allò que passi a l’ajuntament de la capital catalana serà una referència “molt positiva” per a altres ajuntaments de la resta de l’estat espanyol.

  “No entrarem en cap govern presidit pel PSOE” El secretari general de Podem ha assegurat davant els mitjans que la seva formació no entrarà a formar part de cap govern autonòmic presidit pel PSOE i ha subratllat que les condicions de Podem passen per mostrar-se inflexibles respecte a la corrupció, per lluitar contra les retallades i les polítiques en favor de les polítiques socials. “Ara Pedro Sánchez em truca i abans no. Aquest gestos són reveladors que la situació ha canviat. La nostra voluntat és no entrar cap govern presidit pel PSOE”, ha subratllat Iglesias.

  Pel que fa al PP, ha assegurat que la voluntat de la seva formació és evitar que els conservadors no governin allà on no han aconseguit la majoria absoluta.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: