Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sant Jaume de Llierca duu la planta de triatge al contenciós administratiu

Posted by lejarza en 9 octubre, 2014


Sant Jaume de Llierca duu la planta de triatge al contenciós administratiu

L’alcalde, decebut amb l’actitud del conseller de Territori, diu que recorren als jutjats perquè ja han exhaurit totes les vies alternatives

09/10/14 – SANT JAUME DE LLIERCA – RAMON ESTÉBAN

L’equip de govern de Sant Jaume de Llierca (Junts per Sant Jaume – AM) ha complert la seva paraula i, en arribar a la data que s’havia fixat com a límit si no s’obtenia una resposta convincent de l’administració, ha portat el pla especial urbanístic de la planta de tractament de residus, que el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Generalitat pensen construir al municipi, al jutjat del contenciós administratiu, en forma de recurs. L’alcalde, Ferran Puig, va assegurar ahir que han recorregut a la justícia perquè no se n’han sortit per les altres vies, com ara, el diàleg. La gota que ha fet vessar el vas ha estat, segons Puig, l’actitud del conseller de Territori i Sostenibilitat, que encara és hora que els respongui a la petició d’entrevista que li van fer el mes de juny, i que han tornat a sol·licitar en més d’una ocasió.

En el recurs s’argumenta, entre altres raons per oposar-se a la construcció de la planta en els terrenys escollits, que el pla especial incompleix alguns aspectes de les normatives urbanística i del sòl; que no es té en compte l’afectació mediambiental; que l’informe mediambiental conté mancances i errors; que s’ocupa sòl rústic quan a la vora hi ha sòl industrial disponible; que la Generalitat no ha inclòs el projecte en la llista dels equipaments necessaris a curt termini, i que l’Ajuntament ha patit indefensió perquè durant el procés de redacció i aprovació del pla especial no ha tingut accés a tota la documentació.

Segons el projecte, la planta es construiria a can Coma de Baix, en uns terrenys rústics. El fet que no es faci en el polígon industrial, així com la possible afectació mediambiental que pugui tenir, han provocat l’oposició de l’equip de govern municipal, una part dels seus habitants (es va celebrar una consulta, en la qual la majoria dels participants van mostrar-s’hi en contra) i diverses entitats de la comarca i la demarcació.

Els Naturalistes de Girona també recorren

El de l’Ajuntament no és el primer recurs contenciós administratiu que es presenta contra el pla especial de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca. El mes passat va fer aquest mateix pas l’Associació de Naturalistes de Girona, amb uns arguments similars. “Com que no sabíem si el consistori l’acabaria presentant, vam decidir fer-ho també nosaltres, per si de cas”, va explicar ahir un portaveu de l’entitat.

L'alcalde amb el grup de veïns de Sant Jaume opositors al centre de gestió de residus a Can Coma de Baix manifestant-se fora del ple després de l'aprovació del pla especial. Foto: J.C. Consell Comarcal de la Garrotxa aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic autònom del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca (Argelaguer)

L’alcalde amb el grup de veïns de Sant Jaume opositors al centre de gestió de residus a Can Coma de Baix manifestant-se fora del ple després de l’aprovació del pla especial. Foto: J.C.
Consell Comarcal de la Garrotxa aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic autònom del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca
(Argelaguer)

Anuncios

8 comentarios to “Sant Jaume de Llierca duu la planta de triatge al contenciós administratiu”

 1. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca finalment acudeix als jutjats per aturar la planta de triatge

  L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) ha complert la seva amenaça i finalment ha portat als jutjats el pla especial urbanístic de la planta de triatge, projectada pel Consell Comarcal de la Garrotxa amb el vistiplau de la Generalitat, en forma de recurs contenciós administratiu. El seu alcalde, Ferran Puig, assegura haver esgotat totes les vies legals administratives i lamenta que no s’hagi pogut resoldre per la via política, després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, no hagi accedit a reunir-se amb ells. “No ens agrada gens perquè és un esforç de temps i diners però no ens han deixat altre”, ha assenyalat Puig.
  L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, governat per JUNTS-AM, va presentar el 9 de juliol passat un requeriment previ a la Generalitat demanant la retirada de l’aprovació definitiva del pla especial que farà possible la construcció de la planta de triatge projectada pel Consell Comarcal de la Garrotxa. El projecte compta amb el rebuig frontal dels veïns i d’entitats ecologistes que consideren que l’emplaçament escollit ens un terrenys rústics de Can Coma de Baix no són adequats i que tenen arguments sòlids que així ho avalen.

  Aquest és l’últim tràmit administratiu que el consistori podia utilitzar per aturar el projecte per la via administrativa. La Generalitat tenia fins al 9 de setembre per decidir si finalment tombava l’aprovació definitiva del pla especial que es va fer efectiva el 5 de maig passat i que va sortir publicat al DOGC quatre dies més tard. Abans, la Comissió d’Urbanisme de Catalunya havia donat llum verda al pla especial i només faltava la signatura del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè fos una decisió definitiva.

  De forma paral·lela, el consistori va sol·licitar una reunió urgent amb Vila perquè fes marxa enrere abans del 9 de setembre, una trobada que no s’ha arribat a fer. Per l’alcalde, aquest gest els ha deixat en una situació d’”indefensió” i recorda que el problema no és tècnic sinó polític. És per això que finalment han decidit portar el cas a la justícia. “No ens agrada gens, perquè per un ajuntament petit és un esforç de temps i diners però no ens han deixat altre”, ha lamentat aquest dijous l’alcalde.

  Una amenaça que s’ha complert

  El consistori feia temps que advertia estar disposat a anar als tribunals per aturar la construcció de la planta de triatge malgrat el cost econòmic que els suposarà per un municipi de 800 habitants. L’advocat que els porta el cas, Eduard de Ribot, considera que hi ha prou motius per impugnar el pla especial i confien que la justícia els doni la raó. L’Ajuntament calcula que d’aquí a un parell de mesos sabran si s’ha admès a tràmit. Aquest no serà l’únic recurs contenciós administratiu en contra del projecte ja que l’Associació de Naturalistes de Girona també va presentar-ne un i fa pocs dies els han confirmat que ha estat admesa.

  Els principals arguments en contra dels terrenys escollits

  L’Ajuntament insisteix que han estat proactius amb aquest tema i que han ofert una proposta alternativa que és millor i que no s’ha tingut en compte. Cal recordar que el consistori, amb el suport d’entitats ecologistes, alguns partits polítics i sectors econòmics com la pagesia, aposta perquè la planta es faci al polígon Pulitger.

  I és que els terrenys escollits pel Consell Comarcal són rústics i es troben al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l’Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià. El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l’altre polígon, entre d’altres aspectes.

  L’equip de govern ha presentat diferents estudis tècnics que avalarien la seva posició contrària als terrenys escollits, com ara l’elaborat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya que alertava de les pudors de la planta que omplirien de ple la població. Aquesta problemàtica s’afegiria a d’altres d’ambientals, com ara possibles contaminacions a l’aqüífer per la permeabilitat del sòl.

  La vulneració de la lleialtat institucional

  Entre els arguments que s’han portat a la justícia també hi ha el d’haver vulnerat la legislació d’avaluació ambiental, tenint en compte els importants impactes que preveuen que tindrà la planta a l’indret aprovat així com la sobredimensió del projecte. I és que des de l’Ajuntament defensen que la planta serà un 60% més gran del que realment l’Agència de Residus de Catalunya pot decidir que farà falta a partir del 2016. La planta tindrà capacitat per assumir 40.000 tones anuals però els plans de l’agència de residus parlen de necessitar com a molt més de 25.000 tones de tractament anual.

  Així mateix també s’ha denunciat la vulneració del principi de lleialtat institucional que ha de presidir entre les administracions públiques. Això vol dir que s’hauria d’haver tingut en compte l’alternativa proposada per l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, una proposta que va ser “sistemàticament desatesa” pel Consell Comarcal, tal com ha al·legat el consistori, tot dient que per això s’han vist forçats a acudir als tribunals per defensar els interessos del municipi.

 2. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca acude a los tribunales por la planta de residuos

  El Ayuntamiento lamenta el recurso contencioso después que el conseller Santi Vila no haya accedido a reunirse con el alcalde

  Girona | 09/10/2014

  Sant Jaume de Llierca. (Redacción/Agencias).- El Ayuntamiento de Sant Jaume de Llierca (Girona) ha cumplido su amenaza y ha llevado ante los juzgados el plan especial urbanístico de la planta de selección proyectada por el Consell Comarcal de la Garrotxa con el beneplácito de la Generalitat, en forma de recurso contencioso administrativo. El alcalde, Ferran Puig, asegura haber agotado todas las vías legales administrativas y lamenta que no haya podido resolverse por la vía política, después de que el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, no haya accedido a reunirse con ellos. “No nos gusta nada porque es un esfuerzo de tiempo y dinero pero no nos han dejado otro”, señaló Puig.
  El Ayuntamiento de Sant Jaume de Llierca, gobernado por Junts-AM, presentó el 9 de julio un requerimiento previo a la Generalitat pidiendo la retirada de la aprobación definitiva del plan especial que hará posible la construcción de la planta de selección de residuos proyectada por el Consejo Comarcal de la Garrotxa. El proyecto cuenta con el rechazo frontal de los vecinos y de entidades ecologistas que consideran que el emplazamiento escogido, unos terrenos rústicos de Can Coma de Baix no son adecuados y que tienen argumentos sólidos que así lo avalan. Este es el último trámite administrativo que el consistorio podía utilizar para detener el proyecto por la vía administrativa.
  La Generalitat tenía hasta el 9 de septiembre para decidir si finalmente tumbaba la aprobación definitiva del plan especial que se hizo efectiva el 5 de mayo pasado y que salió publicado en el DOGC cuatro días más tarde. Antes, la Comisión de Urbanismo de Catalunya había dado luz verde al plan especial y sólo faltaba la firma de Santi Vila, para que fuera una decisión definitiva. De forma paralela, el consistorio solicitó una reunión urgente con el Conseller para que hiciera marcha atrás antes del 9 de septiembre, un encuentro que no se ha llegado a producir. Para el alcalde, este gesto les ha dejado en una situación de “indefensión” y recuerda que el problema no es técnico sino político. Es por ello que finalmente han decidido llevar el caso a la justicia. “No nos gusta nada, porque para un ayuntamiento pequeño es un esfuerzo de tiempo y dinero pero no nos han dejado otro”, lamentó este jueves el alcalde.
  Deslealtad institucional
  El consistorio hacía tiempo que advertía estar dispuesto a ir a los tribunales para detener la construcción de la planta de selección a pesar del coste económico que les supondrá para un municipio de 800 habitantes. El abogado que lleva el caso, Eduard de Ribot, considera que hay suficientes motivos para impugnar el plan especial y confía en que la justicia les dé la razón. El Ayuntamiento calcula que en un par de meses sabrá si se ha admitido a trámite.
  Este no será el único recurso contencioso administrativo en contra del proyecto ya que la Associació de Naturalistas de Girona también presentó uno y hace pocos días los han confirmado que ha sido admitida. Los principales argumentos en contra de los terrenos escogidos. El Ayuntamiento insiste en que han sido proactivos con este tema y que han ofrecido una propuesta alternativa que es mejor y que no se ha tenido en cuenta. Cabe recordar que el consistorio, con el apoyo de entidades ecologistas, algunos partidos políticos y sectores económicos como la agricultura, apuesta para que la planta se haga en el polígono Politger. Y es que los terrenos escogidos por el Consell Comarcal son rústicos y se encuentran en el plan de Can Coma de Baix, una zona apartada de los dos polígonos Politger que hay actualmente y que el Ayuntamiento no ve bien porque aseguran que tienen problemas de permeabilidad y que podría afectar a los acuíferos y en el río Fluvià.
  El consistorio también ve como un inconveniente el hecho de que no existan los accesos necesarios ni esté conectado con el otro polígono, entre otros aspectos. El equipo de gobierno ha presentado diferentes estudios técnicos que avalarían su posición contraria a los terrenos escogidos, como el elaborado por un equipo de la Universidad Politécnica de Catalunya que alertaba de los malos olores de la planta que llegarían de lleno a la población. Esta problemática se añadiría a otros de ambientales, tales como posibles contaminaciones en el acuífero por la permeabilidad del suelo.
  Entre los argumentos que han llevado a la justicia también está el de haber vulnerado la legislación de evaluación ambiental, teniendo en cuenta los importantes impactos que prevé que tendrá la planta en el lugar aprobado así como la sobredimensión del proyecto. Y es que desde el Ayuntamiento defienden que la planta será un 60% mayor de lo que realmente la Agencia de Residuos de Cataluña puede decidir y que hará falta a partir del 2016.
  La planta tendrá capacidad para asumir 40.000 toneladas anuales pero los planes de la agencia de residuos habla de precisar como mucho más de 25.000 toneladas de tratamiento anual. Asimismo también se ha denunciado la vulneración del principio de lealtad institucional que debe presidir entre las administraciones públicas. Esto significa que se debería haber tenido en cuenta la alternativa propuesta por el Ayuntamiento de Sant Jaume de Llierca, una propuesta que fue “sistemáticamente desatendida” por el Consell Comarcal, tal como ha alegado el consistorio.

  http://www.lavanguardia.com/local/girona/20141009/54417764844/sant-jaume-llierca-tribunales-planta-residuos.html#ixzz3Fil9z8YR

 3. lejarza said

  L’oficina de turisme de Camprodon ha arribat a un acord amb l’entitat “Gerunda.-Amics dels Camins de Sant Jaume de les Comarques Gironines” per poder disposar de credencials del pelegrí del camí de Sant Jaume. Precisament aquesta entitat gironina va ser la que va impulsar la creació del tram al Ripollès amb sortida a Coll d’Ares inaugurat ara fa poc més d’un any. Les credencials, a part de servir de record al anar-hi estampant els segells dels municipis que transcórrer, serveixen per oferir allotjament prioritari al visitant al albergs públics i accés en algunes edificacions religioses.

 4. lejarza said

  Vacamorta, com Castor

  JOSEP CALLOL

  La Generalitat només ha tardat 14 anys a fer veure que s’assabenta que l’abocador de Cruïlles és il·legal. El va mal autoritzar i ha estat lluitant fins al final per evitar el que li diuen diverses sentències. El maleït abocador va obrir al setembre del 2000 i només dos anys després ja hi havia la primera resolució judicial en contra. Ara, el departament de Territori es lamenta perquè està obligat a tancar la instal·lació -encara no ha aclarit a on aniran els residus a partir de la setmana vinent- i a buidar i restaurar la zona. Ha de treure ni més ni menys que 2,2 milions de tones de porqueria i alguna cosa em diu que no sap ni per on començar. De fet, si s’haguessin fet les coses bé, no hauríem arribat mai a aquesta situació. I, si havent-les fet malament, com és el cas, s’hagués acatat la primera sentència, ara no hi hauria tant de residu acumulat. La conclusió final és que costarà un ull de la cara, com també costarà un dineral la indemnització que molt presumiblement s’haurà de pagar a l’empresa explotadora. Si fa no fa, com Castor. La cagada és de només uns quants i la pagarem molts.

 5. lejarza said

  La Generalitat aporta 1.388.324 € per allargar la vida de l´abocador de Beuda

  Xavier Cusell explica en un llibre la mobilització ciutadana i el procés jurídic contra la planta

  Garrotxa 19.11.2014

  OLOT | ACN/X.V. El Govern ha aprovat atorgar uns subvenció directa d’1.388.324,69 euros per adequar el vas 2 de l’abocador del Clot de les Mules a Beuda. L’actuació està inclosa en la proposta del Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2013-2020. L’obra es considera prioritària per fer possible un allargament de la vida de l’abocador, el qual és propietat del Consell Comarcal de la Garrotxa des del juliol.

  L’adequació del vas allargarà un mínim de quatre anys la vida del dipòsit controlat de residus. El temps màxim dependrà de la gestió dels residus en l’àmbit de la comarca i del volum d’escombraries que produeixi la població.

  Ara, hi entren unes 25.000 tones d’escombraries anuals. El 2005, hi entraven més de 30.000 tones anuals. Això no obstant, la crisi econòmica i el reciclatge han reduït el volum dels residus.

  L’actuació consistirà a preparar una nova terrassa. Un cop aprovada la subvenció, la previsió és que l’obra s’executi al més aviat possible i que estigui acabada abans de finalitzar l’any.

  La gestió va començar el 21de març del 2013, quan el Consell Comarcal va demanar la subvenció en base a una memòria valorada feta pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). L’aprovació de la petició va tenir lloc al plenari del 10 d’abril del 2014. L’acta justifica que “en aquests moments resulta prioritària l’adequació del dipòsit controlat de residus”. Abans, el 13 de març del 2014, el Consell va aprovar un conveni amb l’Ajuntament de Beuda, en el qual es garanteix el funcionament de l’abocador comarcal en els propers anys.

  El nou vas forma part de l’aprofitament del dipòsit començat el 1987. Llavors l’empresa Inespro va adequar una superfície amb capacitat per 260.130 m3 de residus. En aquell moment, ja es va preveure deixar la resta del volum fins arribar a les cotes previstes en el projecte inicial. La fase 1 -que ara arriba al seu final- es va començar a explotar el 2008. A l’estiu passat, ja s’hi havien llançat un total de 159.701 tones, les quals equivalen a un volum ocupat de 228.145 m3, dels 250.492 m3 adequats. La previsió era que el vas 1 quedés inactiu a l’agost del 2014.

  A més de l’adequació d’un nou vas, l’aprofitament de l’abocador de Beuda comporta una notable millora dels equips de tractaments de lixiviats.

 6. lejarza said

  Notícies Històriques

  El Consell planteja a Medi Ambient fer un abocador supracomarcal fora de la Garrotxa

  M.M., OLOT. 22-06-06 DdG

  La polèmica que ha generat l´elecció d´una finca del municipi de Sant Ferriol per a ubicar-hi una planta de triatge de residus ha reviscolat la proposta que la Garrotxa sigui una de les zones que faci ús d´una possible futura planta supracomarcal en una altra comarca. D´aquest plantejament en va parlar fa uns dies el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Miquel Noguer, amb el cap dels serveis territorials a Girona del Departament de Medi Ambient i Habiatge, Biel Jover.
  De la possibilitat de construir equipaments supracomarcals, es parla a la Garrotxa des que va quedar clara la necessitat de construir un nou abocador comarcal o bé trobar la manera d´allargar la vida de l´actual -situat a Beuda-. Això segon significa reduir el volum de deixalles que hi arriba i, a més, emmagatzemar-les d´una altra manera. És en aquest escenari que les autoritats van anunciar la construcció d´una planta de triatge de residus, un lloc on la brossa domèstica no orgànica és novament destriada i allò realment inaprofitable es transforma en compostatge gris, s´embala i es duu a l´abocador.
  L´abril d´enguany, després que una empresa especialitzada busqués possibles ubicacions, una comissió política va decidir que la finca de Cal Russet, a tocar del Pla de l´Estany, reunia les condicions adequades per a situar-hi una planta comarcal de triatge de residus. Davant la negativa dels habitants, el mateix Ajuntament de Sant Ferriol i la veïna població de Besalú, el consell d´alcaldes de la Garrotxa va acordar el maig passat que els tècnics revisessin si seria possible encabir la planta en un polígon industrial, existent o bé tot just programat.
  Aquest treball està en marxa, però, paral·lelament el Consell Comarcal ha plantejay a Medi Ambient que la Garrotxa s´englobi en la zona que es beneficiaria d´un equipament supracomarcal.
  Això, tot i creure que hi ha molts números que l´avançament de les eleccions autònomiques deixi la qüestió en stand-by durant uns mesos. Cal tenir en compte que el calendari exposat a l´abril pel Consell assenyalava el 2008 per l´inici del funcionament de la planta, una obra valorada en 4 milions d´euros.

 7. lejarza said

  L’actual equip de Govern de Sant Jaume de Llierca mantindrà el contenciós contra el pla especial de la planta de triatge

  Després de meditar-ho durant mesos, l’actual equip de govern de Convergència a Sant Jaume de Llierca, guanyador a les passades eleccions municipals del maig del 2015, ha decidit mantenir el contenciós administratiu interposat per l’anterior govern contra l’aprovació definitiva del pla especial de la planta de triatge comarcal. El govern local sap que han d’acollir la construcció de la planta per responsabilitat, però vol assegurar-se que la ubicació als terrenys de Can Coma de Baix és la millor opció.

  L’equip de Govern de Sant Jaume de Lliera, de Convergència, mantindrà el contenciós administratiu contra l’aprovació definitiva del pla especial de la planta de triatge, que havia interposat l’anterior govern d’Esquerra. L’actual equip de govern del municipi vol assegurar-se que el pla especial dissenyat pel govern del Consell Comarcal, també de Convergència, als terrenys de Can Coma de Baix no suposa cap problema per als veïns del municipi. L’Ajuntament de Sant Jaume contempla l’alternativa d’ubicar-la dins del polígon industrial, tot i que desconeix quant d’espai tindria a disposició. L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca esperarà, doncs, la resolució del contenciós, per assegurar que la ubicació projectada als terrenys de Can Coma de Baix és la més adequada per als interessos dels veïns del municipi.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: