Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les aventures d’en Garrell el “Tarzán d’Argelaguer” arriben al Festival de Sant Sebastià

Posted by lejarza en 24 septiembre, 2014


Les aventures d’en Garrell el “Tarzán d’Argelaguer” arriben al Festival de Sant Sebastià

VIDAL, ROCÍO / FRANCESCH, PERE – ACN

Les aventures d’en Garrell conegut com el ‘Tarzán d’Argelaguer’ (Garrotxa) arriben al Festival de Sant Sebastià amb la projecció aquest dijous i aquest divendres del documental ‘Sobre la marxa’ de Jordi Morató a la secció ‘Made in Spain’. El documental, que ha passat per diferents festivals i ha rebut guardons com el del públic al D’A Festival Internacional de Cine d’Autor, relata la història de Josep Pujiula o Garrell i les seves increïbles construccions que va fer per després destruir i per aixecar de nou i repetir el cicle en diferents ocasions. El punt fort d’en Garrell és que “tota la seva vida ha sabut mantenir l’essència del nen que juga”, ha explicat Morató en una entrevista a l’ACN.

Sobre la marxa”, produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, és un documental que va néixer fa tres anys i mig per una cadena de casualitats, com ha explicat Morató. En un primer moment ell va conèixer el bosc d’en Garrell, ubicat a la Garrotxa, però no tenia una necessitat “molt urgent” de fer el documental. Les coses van anar canviant a mesura que passava el temps, va seguir gravant el lloc i va conèixer al Garrell. “La història és més emocionant que el propi lloc”, ha assegurat. A meitat del procés del documental, va aparèixer un material d’arxiu de gran valor: unes pel·lícules que Garrell gravava als anys 90 amb l’ajuda d’Aleix Oliveres, un noi de 14 anys, en les que interpretava a Tarzan. “Aquestes ficcions eren la millor manera d’explicar la seva vida real”, ha ressaltat.

A partir d’aquí va arrencar el procés de rodatge i, com ha destacat el mateix director, va ser molt fàcil treballar amb en Garrell “perquè en cap moment es va a oposar a ser gravat, però tenia clar que feia la seva rutina que havia dut a terme durant 45 anys. La confiança va anar creixent i al final ha estat gairebé una relació d’amistat molt forta”. Morató ha recordat quan van viatjar junts a Itàlia on la pel·lícula va rebre dos premis: “Va ser una gran experiència ja que ell feia 35 anys que no anava en avió i no havia sortit mai d’Espanya”. Sobre el rodatge, ha explicat que va ser un procés molt llarg perquè no hi havia urgència de fer el documental i acabar-lo en un any. En concret, va durar uns dos anys i mig aproximadament i més d’un any de muntatge. Així mateix, el guió es va fer durant el procés de muntatge.

Com ell diu, ara és un nen de 77 anys i sempre ha lluitat per complir el seu somni i mai s’ha deixat influir per la pressió social o perquè el titllessin d’una persona rara”. Morató ha manifestat que el protagonista “sempre ha lluitat pel que volia”. Morató ha assenyalat que quan Garrell era un nen ja anava al bosc a “enfilar-se als arbres, a banyar-se al riu, a agafar peixos amb les mans… i això no ho ha deixat de fer mai”. En aquest sentit, el director del documental ha remarcat al puresa i la frescor del personatge.

Garrell va veure el documental a casa seva amb la seva família. “Quan va acabar de veure-la va ser molt emotiu, perquè va dir que l’havien gravat molts cops però per a ell això era per primera vegada una pel·lícula”, ha afegit.

Ganes de viure”

Després d’admetre que no es pot preveure què sentirà la gent al veure el documental, Morató ha destacat que, parlant amb persones que han vist el film en diferents festivals i països, la gent “surt de la sala de cinema amb moltes ganes de viure, continuar lluitant i d’avançar amb el seus projectes. En Garrell ha tingut molts problemes al llarg de la seva vida i el seu món, ha tingut que destruir-lo i construir-lo moltes vegades. Però aquest fet mai ha suposat un procés depressiu, sinó que ell tornava amb més força i era una excusa per a reinventar-se”. Segons Morató, aquesta és “la idea que els obstacles moltes vegades són oportunitats per a seguir endavant i reconstruir-se a un mateix”.

La consolidació d’un circuit”

Sobre l’estrena al Festival de Sant Sebastià, ha considerat que arribar fins allí és “la consolidació de tot un circuit que es porta fent des que es va estrenar”. ‘Sobre la marxa’ ha viatjat per Rotterdam, Màlaga, Canadà, Suïssa, a Lisboa, Corea del Sud i Taiwan. Recentment també acaba de guanyar un premi a la millor pel·lícula al festival Alcances de Cádiz. “És una manera que es reconegui que aquesta pel·lícula ha existit i ha tingut una trajectòria real”, ha afegit.

El film encara es pot veure a Barcelona als cinemes Zum-zeig i el 21 d’octubre s’estrena a Girona als cinemes Truffaut en el marc del Festival Temporada Alta. Després del dia 21 seguirà en cartellera als Truffaut de Girona.

Argelaguer (Garrotxa) El inventor de la selva/The Creator of the Jungle Jordi Morató de Torelló (Osona) director Foto: LA TERMITA FILMS

Argelaguer (Garrotxa) El inventor de la selva/The Creator of the Jungle
Jordi Morató de Torelló (Osona) director Foto: LA TERMITA FILMS

2 comentarios para “Les aventures d’en Garrell el “Tarzán d’Argelaguer” arriben al Festival de Sant Sebastià”

 1. lejarza said

  El inventor de la selva/The Creator of the Jungle

  (2014) 77′
  Dirigida por Jordi Morató
  La Termita Films y Universitat Pompeu Fabra

  Actualmente en las salas:
  Cineteca de Madrid
  Zumzeig de Barcelona

  Próximamente en:
  Girona 21 de octubre en Cinema Truffaut (Festival Temporada Alta)

  SINOPSIS
  UNA HISTORIA SOBRE JOSEP PUJIULA “GARRELL”
  Ésta es la historia de un hombre que creó una selva al lado de la autopista. Un hombre que alzó en el bosque, con sus propias manos, construcciones tan bellas como inverosímiles. Es también la historia de cómo acabó reduciéndolas a cenizas para volver a reconstruirlas, una vez tras otra, durante décadas. Se le conoce como el “Garrell”, alias “Tarzán de Argelaguer” y no se guía por ningún propósito aparente, salvo su lema: ir haciendo “sobre la marcha”.
  El relato de cómo consiguió crear un mundo fantástico nos llega a través de sus propias filmaciones, peculiares remakes de Tarzán grabados con la complicidad de un joven de 14 años. Pero también por las imágenes de una historiadora del arte norteamericana y finalmente, por las grabaciones del autor de este documental, quien junta las piezas de esta vida extraordinaria de múltiples facetas: el anciano que sigue teniendo alma de niño, el salvaje moderno, el visionario admirado por los que peregrinan a su bosque, el incomprendido al que tachan de lunático… Como él mismo dice: “Aquí en mi selva no me falta nada. Ésta será mi vida. No quiero saber nada más del hombre blanco civilizado”.
  PREMIOS
  Festival Internacional de Málaga 2014 (Mención especial del premio del público)
  Festival Internacional de Cinema d’Autor 2014, Barcelona (Premio del público)
  Trento Film Festival 2014 (Premio del público y Premio del jurado a la mejor contribuciñon técnico-artística)
  MedFilm Festival Roma Italia (Mención especial del jurado)
   Alcances, Muestra cinematográfica del Atlántico, Cádiz (Premio mejor largometraje documental)
   
  FESTIVALES
  International Film Festival Rotterdam 2014. Sección Bright Future (Octava película más votada por el público)
  Festival Internacional de Málaga 2014 
  Hot Docs 2014, Toronto 
  Visions du Réel 2014, Nyon
  Festival Internacional de Cinema d’Autor 2014, Barcelona 
  IndieLisboa 2014
  Trento Film Festival 2014 
  Documenta Madrid
  Doc’s Barcelona
  Olhar de Cinema, Brasil
  Jeonju International Film Festival, Corea
  Taipei International Film Festival, Taiwan
  MedFilm Festival Roma Italia 
  New Horizons Film Festival, Polonia
  Syros International Film Festival, Grecia
  European Film Festival Palic, Serbia
  Alcances, Muestra cinematográfica del Atlántico, Cádiz 
  Equipo artístico
  Josep Pijiula “Garrell” (Tarzán), Ricard Ayats (hijo de Tarzán), Ivó Pijiula (Hijo de Tarzán), Aleix Oliveras, Josep M.Costa, Albert Pujolar, Jordi Pujolar, David Fernández, Miquel Masdevall, Isaac Merino, Joel Vila.
  Voz en off: Jordi Morató
  Equipo técnico
  Guión y Dirección: Jordi Morató
  Idea original: Jordi Morató, Laia Ribas, Charly Torrebadella
  Script Editors: Isaki Lacuesta, Gonzalo de Lucas y Elías León Siminiani
  Producción ejecutiva: Isa Campo, Isaki Lacuesta, Jordi Morató
  Producción delegada UpF: Gonzalo de Lucas, Aitor Martos
  Dirección de Fotografía: Jordi Morató, Laia Ribas
  Montaje: Jordi Morató, Laia Ribas
  Ayudante de montaje: Margarida Meneses
  Sonido directo: Jordi Morató, Laia Ribas
  Música original: Charly Torrebadella
  Postproducción de color: Albert Sellés
  Postproducción de sonido: Ignasi Jacob
  Diseño del cartel y el presskit: Natàlia Mitjà
  Imágenes de archivo: Jo Farb Hernández, Sam Hernández, Andreu Nebot
   
  Idioma V.O: Catalán 
  Subtítulos: Español, Inglés
  Duración: 77 min
  Formato de exhibición: DCP 2K
  Sonido: Dolby Stereo
  Color
  Relación de aspecto:  1,85:1
   
   Selección de críticas
   
  “¿Es “El inventor de la selva” el documental español del año? He aquí un personaje fascinante” (Sara Brito)
   
  “El inventor de la selva una película imprescindible: porque se aprende más de un personaje como Garrell, que de la inmensa mayoría de protagonistas de la televisión diaria”. (Andrea G. Vázquez, Diario de Sevilla)
   
  “La película es, y esto es lo importante, la puntual reformulación de cada uno de los códigos que configuran eso llamado cine: la ficción, el documental, la transformación y degradación de la realidad, la memoria y el olvido. Y así, de repente, una película se puede convertir en síntoma de algo nuevo. El último y uno de los más brillantes de todos ellos”. (Luis Martínez, El Mundo)
   
  “Divertida, siempre conmovedora e inspiradora. Una película prioritaria si aún tiene ocasión de verla: no se arrepentirá” (Andrew Parker, “Dork shelf”, Canadá). 
   
  “Sobre la marxa è un atto d’amore, di fede, il dovuto riconoscimento a una battaglia senza speranza eppure mai pronta a prostrarsi di fronte all’avvento della modernità. (…) Un’opera ammaliante e combattiva, sincera e scorbutica come il suo ineffabile protagonista” (Raffaele Meala, Quinlan Revista di Critica Cinematografica, Italia)
   
  “It’s captivating, delightful, tragic at times and ultimately a story one needs to see to believe (…) It’s a can’t miss title at Hot Docs, and one of the more delightful films of the year so far.” (C.J.Prince, Way to Indie)
   
  “Un documental épico sobre el vicio de divertirse (…) La película más hermosa vista en el festival se atreve a postular sobre el sentido último de la existencia: jugar sin parar.” (Jorge Mauro de Pedro, La Vanguardia)

 2. lejarza said

  Sant Sebastià doctora “Sobre la marxa”, el film del “Tarzan d´Argelaguer”

  La cineasta Mia Hansen-Love competeix a la Secció Oficial amb “Eden”, film sobre la nit parisenca entre 1992 i 2013

  25.09.2014

  GIRONA | ACN Les aventures d’en Garrell, conegut com el “Tarzan d’Argelaguer”, arriben al Festival de Sant Sebastià amb la projecció avui i demà divendres del documental Sobre la marxa, de Jordi Morató, a la secció Made in Spain.
  El documental, que ha passat per diferents festivals i ha rebut ?guardons com el del públic al D’A Festival Internacional de Cine d’Autor, relata la història de Josep Pujiula o Garrell i les increïbles construccions que va començar a fer fa 47 anys, per després destruir i aixecar de nou, i repetir el cicle en diferents ocasions. El punt fort d’en Garrell és que “tota la seva vida ha sabut mantenir l’essència del nen que juga”, explica Morató en una entrevista.
  Sobre la marxa, produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, és un documental que va néixer fa tres anys i mig per una cadena de casualitats, com ha explicat Morató.
  Morató va anar gravant el lloc i va conèixer en Garrell. “La història és més emocionant que el mateix lloc”, assegura. El film incorpora escenes d’unes pel·lícules que Garrell gravava als anys 90 amb l’ajuda d’Aleix Oliveres, un noi de 14 anys, en les quals interpretava Tarzan. “Aquestes ficcions eren la millor manera d’explicar la seva vida real”.
  Va ser molt fàcil treballar amb en Garrell “perquè en cap moment es va oposar a ser gravat, i va seguir la seva rutina”.
  La confiança va anar creixent i al final ha estat gairebé “una relació d’amistat molt forta”. Van viatjar junts a Itàlia, on la pel·lícula va rebre dos premis: “Va ser una gran experiència ja que ell feia 35 anys que no anava en avió i no havia sortit mai d’Espanya”. Morató ha assenyalat que quan Garrell era un nen ja anava al bosc a “enfilar-se als arbres, a banyar-se al riu, a agafar peixos amb les mans… i això no ho ha deixat de fer mai”. El director del documental ha remarcat la puresa i la frescor del personatge.
  Les persones que veuen el film “surten de la sala amb moltes ganes de viure i continuar lluitant”.
  En Garrell ha tingut molts problemes al llarg de la vida i ha hagut de destruir i reconstruir el seu món moltes vegades. Però aquest fet mai ha suposat un procés depressiu, sinó que ell tornava amb més força i “era una excusa per reinventar-se”.
  Per Morató, aquesta és “la idea que els obstacles poden ser oportunitats per seguir endavant i reconstruir-se un mateix”.
  Arribar al festival de Sant Sebastià és tot un honor per a Sobre la marxa, pel·lícula que ha viatjat per Rotterdam, Màlaga, Canadà, Suïssa, Lisboa, Corea del Sud i Taiwan. Recentment ha estat la millor pel·lícula a l’Alcances de Cadis.
  El film encara es pot veure a Barcelona als cinemes Zum-zeig. El 21 d’octubre s’estrenarà a Girona als cinemes Truffaut, en el marc del Festival Temporada Alta. El film seguirá al Truffaut en cartellera després del dia 21.
  Les estructures aèries del Parc d’en Garrell van ser desmuntades fa uns anys per falta de permisos oficials, però ha quedat la immensa estructura de la base, ben visible per als visitants de la zona. L’Ajuntament d’Argelaguer ha demanat que les restes siguin declarades Bé Cultural d’Interès Local.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: