Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els arbres d´Argelaguer

Posted by lejarza en 1 septiembre, 2014


Els arbres d´Argelaguer

Quim Curbet, Editor

Encaixat entre els quatre carrils de la carretera orgullosa que mena d’Olot a Besalú i del riberal del Fluvià a una altura on encara porta aigua, queda un poble de la Garrotxa cobert de boires i de llums, apartat de la gran història que no descansa i de la ploma etèria de la literatura, tan lleugera que no li ha fet ni pessigolles.

Terra de múrgoles, de guixeres i argelagues, el riu l’ha nodrit amb les seves pedres i la seva força per poder bastir els murs de les velles cases i per alimentar l’infinit moviment dels seus molins.

Terra solcada per rieres i canals, l’aigua de la vida corre per les seves venes. Vora el Fluvià creixen pollancres drets com bigues i en el seu escut hi llueix una branca florida de l’arbust de Genista que l’anomena.

Argelaguer, terra de sants i de moliners, de gent endreçada i discreta. Darrere les portes i les finestres s’estenen cortines de fil i en els horts de les cases s’hi cultiven arbres fruiters, tomates de cor de bou, cols setsemaneres i escaroles de cabell d’àngel.

Per Argelaguer hi passava la Via Annia que comunicava el port d’Empúries amb el Coll d’Ares, i just per aquesta vereda se’n va anar en Damas, el fill del moliner, abans de fer-se sant, per a convertir-se en el 37è Papa de Roma. Després d’ell altres argelaguencs van seguir el camí de baixada, molts d’ells per no tornar mai més. És el que tenen els camins, que fabriquen molta pols i que s’empassen les petjades.

El camí que passa per Argelaguer un dia també s’empassà els arbres que li donaven ombra i recés, potser algun dia els argelaguencs en plantaran de nous.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: