Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Pressió Social i Unió política per frenar el Fracking

Posted by lejarza en 15 mayo, 2014


 

Pressió Social i Unió política per frenar el Fracking

Riudaura, Plataforma RiudauraJunts contra el Fracking: Comunicat de Premsa – 14 de maig de 2014

La pressió social en contra de la fractura hidràulica continua donant els seus fruits, mostra d’això és el compromís adquirit avui per un total de 20 grups polítics per a la seva prohibició.
Aquest matí al Congrés dels Diputats, 21 plataformes contra el fracking de diferents punts del territori espanyol, la Plataforma per un Nou Model Energètic i més de 40 col·lectius socials de diversa índole, han recaptat el compromís públic i per escrit de 20 partits polítics per prohibir la tècnica de la fractura hidràulica [1] si arriben a governar després de les eleccions del proper any 2015.

Amb aquesta iniciativa tant plataformes com els polítics signataris, volen deixar constància de manera pública la seva postura de rebot total a aquesta polèmica tècnica, cal recordar que l’actual Govern va modificar la llei d’hidrocarburs amb la finalitat de donar marc legal a la tècnica de la fractura hidràulica (fracking) i la concessió de nombrosos permisos de recerca en tot l’estat restant així sobirania de les regions afectades per aquests permisos.

S’espera que amb aquest reeixit acte s’aconsegueixi d’una banda un compromís sòlid per part de les agrupacions polítiques en la lluita contra el fracking en l’Estat espanyol, i per l’altre s’enviï un clar missatge a les grans empreses interessades en aquest tipus de projectes no ho van a tenir res fàcil donada la forta oposició ciutadana que s’està produint en tots els territoris afectats.


En aquest sentit, les diverses plataformes, la Plataforma i la resta d’organitzacions i col·lectius convocats duran a terme aquesta tarda un acte públic [2] en el qual signaran un altre document diferent anomenat “Declaració de la societat civil contra el *fracking”. Aquest document [3] està obert a adhesions, té un marcat to social i ambiental i recalca la necessitat d’abandonar de manera immediata tota operació de fractura hidràulica. En el seu lloc, reafirma la importància d’apostar per un canvi de model energètic basat en l’estalvi i l’eficiència energètica en el qual les renovables i les persones cobrin molt més protagonisme.

Notes

[1] *Fracking, o fractura hidràulica és una tècnica està basada en la injecció de milions de litres d’aigua a altes pressions, juntament amb tones de sorra i substàncies químiques en el subsòl, amb la finalitat de recuperar el gas contingut en els porus de les roques. Aquesta tècnica implica l’obertura de centenars de pous i l’aportació contínua, mitjançant camions, de tots els
elements necessaris (maquinària, aigua, sorra, substàncies químiques), a més de la infraestructura necessària per evacuar els hidrocarburs extrets.

[2] A les 5 de la tarda en el Teatre de Barri. Calle Zurita 20. *Lavapiés. Més informació a:
http://nofracking2014.wix.com/nofracking#!*page2/*cjg9

[3] La “Declaració de la societat civil contra el *fracking” pot veure’s a:

http://nofracking2014.wix.com/nofracking#!page3/cee5

Compromís polític :

http://nofracking2014.wix.com/nofracking#!compromiso-poltico/c7n4

Argelaguer, els perills del Fracking Organitza: Ajuntament d´Argelaguer i Argelaguer en transició. (Garrotxa)

Argelaguer, els perills del Fracking
Organitza: Ajuntament d´Argelaguer i Argelaguer en transició.
(Garrotxa)

 

Anuncios

Una respuesta to “Pressió Social i Unió política per frenar el Fracking”

 1. lejarza said

  ICV-EUiA es compromet a impulsar la prohibició del fracking a Espanya pel seu impacte ambiental

  La diputada d’Iniciativa per Catalunya Verds i portaveu d’Energia del grup parlamentari IU, ICV-EUiA, CHA: L’Esquerra Plural, Laia Ortiz, ha signat avui al Congrés dels Diputats un document, impulsat per les plataformes antifracking de l’Estat espanyol, amb la col·laboració de la plataforma Nuevo Modelo Energético, en el qual es compromet a impulsar la prohibició del fracking pel seu “impacte ambiental de greus conseqüències”, perquè és una activitat que “contribueix a mantenir un model energètic basat en els combustibles fòssils” i perquè “suposa un pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic”.

  Ortiz ha recordat que el seu grup parlamentari ha presentat al Congrés dels Diputats nombroses iniciatives parlamentàries plantejant a la Cambra la prohibició d’aquesta tècnica extractiva, com proposicions de llei, no de llei, interpel·lacions, preguntes escrites, etc., “amb aquesta mateixa coherència -ha explicat la diputada- hem impulsat des d’ICV iniciatives contra el fracking en totes les institucions en les quals tenim representació, al Parlament de Catalunya, al Parlament Europeu i a les administracions locals”.

  Referent a això, Ortiz ha basat el seu rebuig al fracking perquè és una tècnica que comporta un “gran impacte sobre el medi ambient i sobre les persones” tal com han demostrat nombrosos estudis d’institucions comunitàries o instituts de gran prestigi internacional que destaquen que aquesta tècnica requereix “un consum desmesurat d’un recurs limitat com és l’aigua”.

  Altres factors que preocupen a la diputada d’ICV en relació al fracking consisteixen en què “les aigües residuals són altament contaminants per als aqüífers i reserves d’aigua en el subsòl; que causa un gran impacte visual i acústic en tractar-se de 12 mesos de perforació les 24 hores al dia; que a pesar que es desconeixen els productes químics utilitzats amb exactitud, no hi ha dubte del seu elevat nivell de toxicitat; que provoca moviments de les terres i que, a més, incrementa exponencialment la contaminació atmosfèrica per les fugides inevitables de gas, afectant enormement a la qualitat de l’aire”.

  “L’única decisió que es pot adoptar des de la lògica, des del sentit comú i des de l’interès del medi ambient i de la salut de les persones és la prohibició del fracking”, ha conclòs.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: