Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Fantàstic

Posted by lejarza en 2 abril, 2014


 

Fantàstic

Pep Prieto

Fa un temps, en la vida de tot aficionat al fantàstic hi havia un moment fonamental, que acostumava a produir-se durant l’adolescència, en què al·lucinava amb un escriptor o un cineasta en particular i s’adonava, quan mirava al seu voltant, que pràcticament cap dels seus coneguts compartiria l’entusiasme pel seu descobriment. Era un moment iniciàtic, gairebé una gènesi pròpia dels còmics de superherois, en què moria el «freakie» i naixia la vocació: a partir de la constatació del seu aïllament respecte als gustos considerats majoritaris, l’aficionat al fantàstic construïa un argumentari inapel·lable per defensar el gènere com a reflex inequívoc del món.

És gràcies a aquesta guerra verbal, a aquesta defensa sistemàtica del valor de la ciència-ficció com a relectura de la realitat, que ara s’ha normalitzat la seva manifestació com a fenomen cultural. Els nerds d’ahir, els diferents de l’institut, són ara creadors, acadèmics i crítics. I el gènere, que ha deixat de demanar perdó i s’ha inserit de ple dret com a manual de comprensió del món, disposa de nombrosos espais d’expressió. En pocs dies, dos exemples: l’obertura del nou espai de la Llibreria Gigamesh de Barcelona i la inauguració del Festival Mot de Girona i Olot, un certamen literari que, en la seva primera edició, ha escollit el fantàstic per reivindicar-ne la seva contemporaneïtat.
Abans, alguns veien Lovecraft i Browning com a expressions d’una minoria cultural; ara, són indispensables per entendre fenòmens massius com True Detective o el cinema de David Cronenberg. Encara hi ha qui practica l’esnobisme il·lustrat i atribueix a l’hiperrealisme unes propietats discursives que no té. Però això és viure a la caverna platònica. Una bona prova és que la realitat actual, tan extravagant i sobrevalorada, ja fa temps que s’assembla més a un relat de Kafka que a una pel·lícula de Ken Loach.

Mes: Carles Batlle del poble d´Argelaguer al nou festival de literatura fantàstica d´Olot

https://llierca.wordpress.com/2014/02/26/carles-batlle-del-poble-dargelaguer-al-nou-festival-de-literatura-fantastica-dolot/

 

Una respuesta hasta “Fantàstic”

 1. lejarza said

  Escriure fantàstic

  02.04.2014

  «Quan estudiava COU,
  em van fer llegir «Bearn
  o La Sala de les Nines» i em vaig avorrir com un bistec»

  SEBASTIÀ ROIG

  La British Library va comprar fa uns anys els manuscrits, les cartes, els quaderns i els llibres escolars de J. G. Ballard. Per què? Perquè el consideraven un dels autors anglesos més interessants i influents del segle XX, encara que s’hagués dedicat quasi sempre a la ciència-ficció.

  Ballard creava unes visions distòpiques esgarrifosament properes, que succeïen en blocs de pisos, urbanitzacions turístiques o complexos residencials per a jubilats.

  No és estrany que n’escrivís algunes des del balcó d’un apartament d’Empuriabrava, on li agradava estiuejar.

  Mentre Ballard, des de l’Empordà, s’imaginava futurs problemàtics, Llorenç Villalonga feia una operació similar a Mallorca. Villalonga es va emmirallar en Huxley i Orwell per escriure Andrea Víctrix. Una antiutopia, ambientada el 2050, on Mallorca es diria Turclub i s’hauria convertit en un parc temàtic encimentat.

  Quan estudiava COU, em van fer llegir Bearn o La Sala de les Nines i em vaig avorrir com un bistec.

  Si m’haguessin ofert aquesta altra novel·la, del mateix autor, hauria aplaudit amb les orelles. Però a ningú no se li hauria acudit mai plantejar-se aquest canvi: Bearn era una obra canònica. Un monument. Un cim del realisme, on es refeia un món perdut a la manera proustiana. I Andrea Víctrix? Bah! Un deliri futurista. Una poca-soltada plena de gent andrògina.

  Per desgràcia, aquells prejudicis d’ahir cap al gènere fantàstic continuen força arrelats. I si Ballard hagués escrit en català, posem per cas, no sé si les nostres institucions s’haurien mogut per preservar-ne l’arxiu personal. En tinc força dubtes.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: