Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Aprovació urbanística definitiva de la planta de residus de Sant Jaume de Llierca

Posted by lejarza en 21 marzo, 2014


Aprovació urbanística definitiva de la planta de residus de Sant Jaume de Llierca

L. Artigas, Sant Jaume de Llierca (Garrotxa)

La comissió d’Urbanisme de Catalunya va aprovar ahir el pla especial (PEU) de la planta de triatge comarcal de Sant Jaume de Llierca (la Garrotxa). L’Ajuntament de la població –que s’oposa al fet que la planta es faci als terrenys rústics (can Coma de Baix) escollits pel Consell Comarcal– havia intentat fins aquesta mateixa setmana aturar-ho amb la presentació d’un nou informe: un argumentari, elaborat a partir d’informes tècnics, en què s’assenyalaven indefinicions i altres suposats defectes del pla.

L’aprovació d’ahir suposa el punt final al tràmit urbanístic de la polèmica planta, però no suposa que es construeixi. L’Agència Catalana de Residus (ACR) no preveu de moment en el pla d’infraestructures de residus 2013-2020 aquest equipament, i ha ajornat qualsevol decisió fins al 2016, en què es revisarà el pla i s’analitzarà com ha evolucionat la situació per veure “si la planta fa falta”. Les dades actuals indiquen que si la generació de residus continua baixant és probable que sigui absorbible per les noves plantes que entraran en funcionament els dos anys vinents: sobretot la d’Orís, a Osona, però també la de Pedret i Marzà, a l’Alt Empordà, i la millora de la incineradora de Campdorà (Gironès). Serà el 2016, però, amb les dades de llavors, que es decidirà.

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
Juan R. lejarza d´Argelaguer

L'alcalde amb el grup de veïns de Sant Jaume opositors al centre de gestió de residus a Can Coma de Baix manifestant-se fora del ple després de l'aprovació del pla especial. Foto: J.C. Consell Comarcal de la Garrotxa aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic autònom del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca (Argelaguer)

L’alcalde amb el grup de veïns de Sant Jaume opositors al centre de gestió de residus a Can Coma de Baix manifestant-se fora del ple després de l’aprovació del pla especial. Foto: J.C.
Consell Comarcal de la Garrotxa aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic autònom del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca
(Argelaguer)

Foto: Contraris a la planta en un ple del Consell Comarcal de la Garrotxa l’any passat

Una respuesta para “Aprovació urbanística definitiva de la planta de residus de Sant Jaume de Llierca”

 1. lejarza said

  “Ens han imposat un projecte que tècnicament no s´aguanta per enlloc”

  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca critica la Comissió d’Urbanisme de Catalunya per aprovar la planta de triatge

  22.03.2014

  SANT JAUME LLIERCA | L.CASADEMONT(ACN)

  “És un dia molt trist perquè ens han imposat un projecte que tècnicament no s’aguanta per enlloc”. Amb aquestes paraules, l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig, expressava el rebuig a la decisió de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya d’aprovar el pla especial que ho farà possible.
  Queda només un tràmit, l’aprovació definitiva del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, un pas que ja es dóna per fet. La circumstància que s’hagi donat llum verda amb l’oposició del municipi demostra, diu l’alcalde, que la comissió és “més política” que tècnica i reconeix que ara només els queda el recurs judicial, un camí que els genera dubtes sobretot pel cost.
  El polèmic projecte de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca, que compta amb l’oposició del municipi i dels grups ecologistes, ha superat el penúltim obstacle legal després que dijous al vespre la Comissió d’Urbanisme de Catalunya aprovés el Pla especial que ha de permetre la seva construcció als terrenys rústics de Can Coma de Baix.
  Tal com va explicar el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, dijous es va valorar el projecte tenint en compte totes els informes dels organismes sectorials així com l’opinió de l’Agència de Residus de Catalunya que n’ha informat favorablement en dues ocasions, l’última el 13 de febrer, en un informe que qualificava la planta “d’interès públic”.
  La sensació que té l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca és que amb aquesta decisió “hi perd el municipi però també el país”, segons paraules del seu alcalde, Ferran Puig, que afegeix que s’ha donat llum verda a un projecte “imposat” al territori que encara no se sap si es podrà tirar endavant. De fet, la mateixa Agència de Residus ja va anunciar que no decidirà fins d’aquí a dos anys si s’acaba construint, tot depenent de les necessitats que hi hagi un cop funcionin les noves plantes de Pedret i Marzà (Alt Empordà) i d’Orís (Osona) el 2015 i així es va exposar de nou a la Comissió d’Urbanisme de Catalunya.

  Assumpte polític i no tècnic
  Tal com ve denunciant des de fa temps, el consistori insisteix que el projecte s’aprova amb un seguit d'”icongruències” i “omissions” de dades que farien impossible la seva projecció. L’equip de govern ha presentat diferents estudis tècnics que avalarien la seva posició contrària als terrenys escollits, com ara l’elaborat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya que alertava de les pudors de la planta que omplirien la població. Aquest problema s’afegiria a d’altres d’ambientals, com ara possibles contaminacions a l’aqüífer per la permeabilitat del sòl.
  El fet que encara no se sàpiga si s’acabarà tirant endavant és motiu d'”esperança”, segons l’alcalde, que recorda, però, que si queda aprovada de forma definitiva s’obligarà a preveure la construcció de la planta quan s’hagi de desen?volupar el polígon industrial, ja que així apareixerà als plànols. “Tot s’haurà de dimensionar en funció d’això”, afirma Puig.
  Per a l’Ajuntament, caldria apostar per un altre model de reciclatge, on es fomenti la recollida porta a porta dels ciutadans en comptes de les plantes de triatge.
  Un altre interrogant que té el municipi és si podrà fer front al recurs judicial que anuncia de fa temps. L’alcalde reconeix que, essent un municipi de 800 habitants, hauran d’estudiar molt bé si poden assumir el cost econòmic però també de temps, ja que temen que els tribunals els acabin donant la raó quan la planta ja estigui construïda.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: