Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els Mossos d’Esquadra de la Garrotxa investiguen la troballa de 75 quilos de goma-2 enterrats al municipi de Riudaura

Posted by lejarza en 16 marzo, 2014


Els Mossos d’Esquadra de la Garrotxa investiguen la troballa de 75 quilos de goma-2 enterrats al municipi de Riudaura

Juan R. Lejarza d`Argelaguer

Els Mossos d’Esquadra investiguen la troballa de 75 quilos de goma-2 que van ser trobats sota terra per un veí al municipi de Riudaura a la Garrotxa.

Els explosius, que segons han confirmat fonts de la policia anaven acompanyats de diversos cables detonadors, van ser localitzats per un veï mentre treballava amb una retroexcavadora en el camp, en la zona coneguda com a Mas Roquer. Va ser després d’observar els cables i els fardells, que tenien gravat sobre ells la marca Goma 2, quan va donar l’alerta als Mossos d’Esquadra de la Garrotxa a Olot.

Agents especialitzats en desactivació d’explosius els Tedax, es van traslladar el divendres a la tarda fins al municipi. Un cop allà van constatar que es tractava d’explosius reals i van procedir a traslladar.los.

La policia de la Generalitat de Catalunya investiga ara qui va poder abandonar allà els explosius, descartant que es tracti de material ocult per E.T.A. ó algun altre grup armat.

La tesi més plausible, segons els Mossos d’Esquadra, apunta a alguna empresa que després de realitzar voladures a la zona ó en previsió d’usar.les van optar per soterrar la Goma 2. D’aquesta manera haurien tractat d’estalviar tant els costos del seu transport com la seva destrucció.

Fa uns mesos enrere, el departament de mines i pedreres de la Generalitat de Catalunya, havia concedit permisos d’extracció d’hidrocarburs per fractura hidràulica “fracking” en aquesta zona a empreses estrangeres, despres de mesos de lluïta veïnal, els permisos van ser retirats.

La normativa en el transport i maneig d’explosius obliga les empreses a eliminar les quantitats de material que els sobrin o bé a emmagatzemar-lo en un polvorí sota condicions adequades, a més de portar un registre precís de les quantitats que manegen.

4 comentarios para “Els Mossos d’Esquadra de la Garrotxa investiguen la troballa de 75 quilos de goma-2 enterrats al municipi de Riudaura”

 1. lejarza said

  Troben 75 quilos de Goma 2 abandonats a Riudaura
  La hipòtesi inicial és que el material formava part dels explosius utilitzats en unes obres que anys enrere es van fer a la carretera d’Olot a Ripoll
  17/03/14 – RIUDAURA – RAMON ESTÉBAN
  El propietari d’una finca del terme de Riudaura va trobar en uns marges que netejava, divendres al migdia, uns paquets que contenien 75 quilos de Goma 2 i un nombre de detonants que no ha transcendit. Els Mossos d’Esquadra van endur-se aquest material el mateix divendres. L’alcaldessa de Riudaura, que va parlar amb l’home que va fer la descoberta i els agents, ha explicat que els agents dels Mossos havien descartat qualsevol risc d’explosió perquè la Goma 2 i els detonants es trobaven separats en paquets diferents.
  La troballa va tenir lloc al Roquer, una finca situada en un vessant de la muntanya de Sant Miquel del Mont, al nord del terme de Riudaura. El seu propietari estava arranjant un camí, amb l’ajuda d’una retroexcavadora. En passar la màquina per les bardisses del marge d’una torrentera seca van aparèixer uns paquets, embolicats amb bosses de plàstic força deteriorades. L’home va identificar el contingut com a explosius i detonants i va mirar de posar-se en contacte amb l’alcaldessa. En no localitzar-la, va decidir avisar directament els Mossos.
  L’alcaldessa, Eulàlia Massana, va explica ahir que els agents van demanar-los discreció però que dissabte al vespre, en la celebració del carnaval, el poble ja n’anava ple. “Vull aprofitar per donar un missatge de tranquil·litat”, va dir l’alcaldessa. La hipòtesi amb què treballen descarta que els explosius estiguin relacionats amb terroristes. Es considera probable, en canvi, que fos material oblidat d’unes obres que es van fer anys enrere a la carretera d’Olot a Ripoll, que passa per sobre del Roquer.

 2. lejarza said

  Troben 75 quilos d´explosius enterrats a Riudaura

  Un pagès que treballava amb una excavadora ha fet la troballa sense que es conegui la seva procedència

  Diari de Girona (DdG) 18.03.2014

  EFE | RIUDAURA Un pagès que treballava amb una excavadora en uns terrenys pertanyents al municipi de Riudaura ha trobat 75 quilos d’explosius enterrats sense que es conegui de moment la seva procedència, encara que s’ha descartat que pertanyin a algun grup terrorista.

  Segons informen avui els Mossos d’Esquadra, la troballa va tenir lloc divendres passat, dia 14, i l’home va avisar la policia autonòmica, els especialistes de la qual van confirmar que es tractava de 30 bosses que contenien detonadors i Goma 2.

  Els explosius, de tipus industrial, eren al costat d’una torre d’alta tensió i les primeres investigacions apunten que corresponen als utilitzats per alguna empresa que treballa amb aquest tipus de material.

  Fonts municipals apunten a les obres de la carretera que transcorre entre Ripoll i Olot i, des dels Mossos d’Esquadra, s’estudia la hipòtesi que alguna companyia enterrés la Goma 2 que havia sobrat per evitar-se els tràmits legals de compliment en aquests casos.

  El material ha estat destruït i continua la investigació per descobrir l’origen dels explosius d’acord amb els registres de compravenda.

 3. lejarza said

  Noticias agencias

  Hallan 75 kilos de explosivos enterrados en Riudaura

  ABC.es Madrid 18-03-2014 / 17:32 h EFE

  Un agricultor que trabajaba con una excavadora en unos terrenos pertenecientes al municipio gerundense de Riudaura ha encontrado 75 kilos de explosivos enterrados sin que se conozca por el momento su procedencia, aunque se ha descartado que pertenezcan a algún grupo terrorista.

  Según informan hoy los Mossos d’Esquadra, el hallazgo tuvo lugar el pasado viernes, día 14, y el hombre avisó a la policía autonómica, cuyos especialistas confirmaron que se trataba de 30 bolsas que contenían detonadores y Goma 2.

  Los explosivos, de tipo industrial, se encontraban junto a una torre de alta tensión y las primeras investigaciones apuntan a que corresponden a los utilizados por alguna empresa que trabaja con este tipo de material.

  Fuentes municipales apuntan a las obras de la carretera que transcurre entre Ripoll y Olot y, desde los Mossos d’Esquadra, se baraja la hipótesis de que alguna compañía enterrase la Goma 2 que había sobrado para evitarse los trámites legales de cumplimiento en estos casos.

  El material ha sido destruido y continúa la investigación para averiguar el origen de los explosivos en base a los registros de compra-venta.

 4. lejarza said

  Hallan 75 kilos de explosivos enterrados en Riudaura (Girona)

  La Vanguardia Sucesos | 18/03/2014 – 17:28h

  Riudaura (Girona), 18 mar (EFE).- Un agricultor que trabajaba con una excavadora en unos terrenos pertenecientes al municipio gerundense de Riudaura ha encontrado 75 kilos de explosivos enterrados sin que se conozca por el momento su procedencia, aunque se ha descartado que pertenezcan a algún grupo terrorista.
  Según informan hoy los Mossos d’Esquadra, el hallazgo tuvo lugar el pasado viernes, día 14, y el hombre avisó a la policía autonómica, cuyos especialistas confirmaron que se trataba de 30 bolsas que contenían detonadores y Goma 2.
  Los explosivos, de tipo industrial, se encontraban junto a una torre de alta tensión y las primeras investigaciones apuntan a que corresponden a los utilizados por alguna empresa que trabaja con este tipo de material.
  Fuentes municipales apuntan a las obras de la carretera que transcurre entre Ripoll y Olot, y desde los Mossos d’Esquadra se baraja la hipótesis de que alguna compañía enterrase la Goma 2 que había sobrado para evitarse los trámites legales de cumplimiento en estos casos.
  El material ha sido destruido y continúa la investigación para averiguar el origen de los explosivos en base a los registros de compra-venta.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: