Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Construir al cap de Creus

Posted by lejarza en 4 marzo, 2014


Construir al cap de Creus
Albert Soler
La Generalitat assegura que l’edifici que la Fundació El Bulli vol construir, 4.300 metres quadrats en ple parc natural, complirà la llei. El més greu és que és veritat. El govern modificarà la llei perquè es pugui edificar allà on el meu fill tindria problemes judicials si hi construís un castell de sorra. Es farà complir la llei amb la infal·lible fórmula de modificar-la, que és molt més eficaç i menys treballosa que vetllar perquè es compleixi. Inclús suposant que Ferran Adrià tingués ganes d’infringir-la ho tindria molt difícil, ja que el Govern sempre aniria un pas per davant seu, modificant-la per impedir-li-ho.

Estic llegint El regreso de Titmus, de John Mortimer, una sàtira del tatcherisme, època que té moltes semblances amb l’actual govern català, segons es desprèn de les paraules de Titmus: “Mentre jo estigui al capdavant d’aquest ministeri hi haurà molt poques zones prohibides per a l’economia del lliure mercat”. Al llibre, una constructora vol edificar -precisament- en un parc natural. En connivència amb el govern, presenta en públic la recreació d’un projecte “de summa bellesa paisatgística”, una mena de “Camelot del disseny”, inclús es diria veient la recreació virtual, que “capaç de desaparèixer entre els turons i les pinedes perquè no ofengui l’ull crític del més abnegat conservacionista”. No sé si els sona.
Tornant a El Bulli si és que n’havíem marxat, el conseller Vila va parlar de “complicitat” amb el projecte -còmplice és la paraula justa, indubtablement-, i de “projecte de país”, cosa que indica que el govern està preparant la independència: quina millor propaganda per a un nou estat que sortir en les estadístiques com el país on menys delictes es cometen? I quina millor manera d’impedir la comissió de delictes que anar modificant lleis -no només urbanístiques, anem a totes- a mesura que la gent es proposi infringir-les? La llei, com l’energia, ni es crea ni es destrueix, únicament es transforma. A conveniència.

Anuncios

23 comentarios to “Construir al cap de Creus”

 1. lejarza said

  Adrià diu que elBulli1846 tindrà un impacte ambiental mínim

  Ferran Adrià ha defensat aquest dimarts la idoneïtat del projecte elbulli1846 a la Cala Montjoi, una de les tres ànimes de la fundació elBulliFoundation. El cuiner ha sortit al pas de les crítiques de grups ecologistes a l’impacte ambiental al Parc Natural del Cap de Creus, i ha afirmat que s’ha treballat perquè “gairebé no tingui impacte”, i que “gairebé tot estarà soterrat”. Adrià ha assegurat que el projecte compta amb un gran consens polític i ha subratllat que al projecte de llei que ha d’autoritzar l’ampliació de l’antic restaurant elBulli s’especifica que elbulli1846 serà un llegat al conjunt del país en el futur. “La inversió és privada, però és una donació per a tots”, ha remarcat Adrià.

  En el marc d’un dels esmorzars-col·loqui ‘Primera Plana’ organitzats per ‘El Periódico de Catalunya’, Ferran Adrià ha protagonitzat una llarga intervenció per desgranar els detalls de les diverses línies d’activitat que durà a terme la seva fundació, elBulliFoundation.

  Adrià no ha pogut evitar referir-se més detingudament a elBulli1846, el ‘laboratori gastronòmic’ que la fundació vol instal·lar en una zona ampliada dels terrenys que actualment ocupa el restaurant elBulli. El director del diari, Enric Hernández, li ha preguntat per la polèmica sorgida arrel de les recents crítiques del grup ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà a la construcció d’aquest espai en uns territoris protegits que es troben dins del Parc Natural del Cap de Creus.

  El cuiner no ha volgut polemitzar amb els ecologistes, i ha concedit que li sembla bé que cadascú “lluiti per les coses” que li semblen oportunes. No obstant això ha argumentat la viabilitat i la necessitat d’ubicar el projecte allà on va néixer el seu restaurant. En primer lloc, Adrià volgut remarcar que el disseny de l’espai s’ha fet “perquè pràcticament no tingui impacte” mediambiental, tot destacant que “gairebé tot -el nou edifici- queda enterrat” i no a la vista.

  Però més enllà d’això, el cuiner de L’Hospitalet ha recordat que el seu equip ha presentat el projecte “amb la màxima transparència” i que s’ha reunit amb tots els líders polítics del país per presentar-los-hi, segons ha dit, atenent a la voluntat expressa del president de la Generalitat, Artur Mas, que comptés amb el “màxim consens” possible.

  Adrià ha ampliat els seus arguments sobre les bondats del projecte en la línia de l’interès públic d’elBulli1846. Per això, ha remarcat que dins del projecte de llei que ha d’autoritzar les obres a la Cala Montjoi i que el Parlament votarà properament s’hi especifica que el conjunt “després quedarà pel país”. Això és, que el redactat explicita que Adrià cedeix la titularitat dels terrenys i els nous edificis a la Generalitat.

  En aquest sentit el cuiner ha lamentat les crítiques que “ha llegit” sobre la instal·lació del seu projecte “privat” -i sobre el precedent legal que el projecte crea a la zona-, perquè al seu entendre, si bé la inversió és privada, el conjunt “quedarà després per al país”. És més, el cuiner fins i tot ha afirmat que el seu és un exemple de projecte “social i d’esquerres” perquè ell i el seu soci Juli Soler “posaran el 90% del patrimoni propi per al país”.

  Més enllà d’arguments ambientals i/o de la titularitat i servei del projecte, Ferran Adrià ha llençat una altra legitimació del seu ‘laboratori culinari’ a la Cala Montjoi. “Hem de fer un pas endavant i preguntar-nos quina Catalunya volem”. La seva és una aposta per una Catalunya “valenta”, ha dit, que ha contraposat amb que les crítiques d’uns quants provoquen que “no es pugui fer res”. “Hem d’entendre que hi ha una majoria al país que és la que decideix les coses”, ha continuat Adrià, “i si el 95% de la gent vol fer aquest projecte i un 5% que no, hem d’estar al costat del 95%”.

 2. lejarza said

  Iaeden presenta al·legacions contra el nou Bulli amb 700 signatures de suport

  L’entitat insisteix que un canvi d’ubicació evitaria haver de fer una llei “a mida” dels interessos dels promotors

  02.10.2014

  ROSES | ACN/DDG L’entitat ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà ha presentat les al·legacions contra el projecte del BulliFoudation amb gairebé 700 signatures de suport. La formació considera que es reafirmen les veus contràries que qüestionen que l’avantprojecte de llei i l’informe ambiental resolguin els dubtes sobre l’ampliació de les instal·lacions de l’antic restaurant de cala Montjoi. Consideren que s’han fet “a mida” dels interessos dels promotors, sense que es donin “arguments sòlids” que justifiquin la ubicació i la llei que legalitza el projecte. Per això, insisteixen que cal buscar una alternativa perquè la localització actual és “una amenaça per a la protecció de l’entorn natural de la zona”.
  Les al·legacions presentades giren entorn de diversos aspectes. Per una banda, insisteixen en la injustificació de la implantació del projecte i que ” no és convenient pels interessos públics”. Ho atribueixen al “caprici” del seu promotor evitant alternatives que podrien ser “objectivament raonables i plenament viables”. És per això que veuen la decisió com a “arbitrària” encara que compti amb el suport dels grups parlamentaris.
  D’altra banda, creuen que es vulnera el principi d’igualtat davant la llei i que s’introdueix un “greu i lamentable” atemptat al principi de seguretat jurídica. “Es perverteix el deure que tenen els poders públics de promoure la defensa dels valors del medi ambient, com a patrimoni comú i preeminent dels ciutadans”, insisteixen. També denuncien que el projecte suposa una “privatització” de l’espai públic ja que s’introdueix una excepció al règim comú general, d’accés i gaudi. En aquest sentit, defensen que allò excepcional i irremplaçable són la defensa i la protecció dels valors ambientals de cala Montjoi i que això és el que respon a l’interès públic. Per contra, creuen que els valors de la “utilitat” que planteja el projecte resulten intercanviables per un emplaçament alternatiu, sense que minvin els seus valors. A diferència, afegeixen, dels que suposa l’ampliació al seu entendre desmesurada i “il·legal” de l’edifici ja existent.
  Pel que fa a l’avaluació d’impacte ambiental, creuen que es limita a donar cobertura legal a les necessitats del promotor sense avaluar-ne l’impacte real. Entre els factors que creuen que no es tenen en compte, hi ha l’arribada massiva de turistes a la zona que podria afectar a llocs propers, com la reserva integral de Cap Norfeu; l’augment de trànsit rodat; l’ampliació de la carretera d’accés; els impactes en cas d’emergència a la zona ni els efectes de la construcció de l’edifici soterrat. En aquest àmbit, asseguren que no es té en compte la possible variació del règim hidràulic de la zona.
  Un altre aspecte que preocupa els ecologistes és l’ambigüitat en els usos, amb construccions efímeres sense concretar que podrien atraure milers de persones. Tampoc es parla d’aspectes com la il·luminació i el so. Finalment, recorden que segueix en tràmit la declaració del Parc Natural com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de les Xarxes Natura 2000 a la zona mediterrània. Aquestes zones defineixen els objectiu de conservació per als hàbitats i espècies d’interpes comunitari que hi ha però a l’estudi d’impacte tampoc s’hi inclou. El departament de Territori ha rebut centenars d’al·legacions, entre les quals també hi ha les de l’empresari, Rinaldo Muscolino, també contrari al projecte.

 3. lejarza said

  Ferran Adrià frena la llei que ha de permetre construir el nou Bulli

  El xef fa aturar la tramitació de la normativa perquè vol revisar les al·legacions presentades al projecte, tot i que assegura que en un mes les màquines ja començaran les obres autoritzades

  23.01.2015

  REDACCIÓ El Bulli Foundation s’endarrereix. Ferran Adrià ha frenat la tramitació de la llei que ha de permetre la construcció d’aquest projecte a la cala Montjoi de Roses. Fonts de la Generalitat van confirmar ahir que el xef ha demanat que, de moment, s’aturi el procés per aprovar la normativa que ha de garantir que ElBulli1846 s’edifiqui al Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta de la llei, feta a mida, que ha de declarar d’interès públic el projecte d’Adrià, amb l’objectiu de fer una excepció i permetre la construcció dels 4.383,50 metres quadrats d’El Bulli Foundation. La raó, segons va ­subratllar el Departament de Territori i Sostenibilitat, és que el xef vol inspeccionar al detall les al·legacions presentades al projecte.

  Ferran Adrià va encetar el 2015 sent el protagonista d’un reportatge al diari nord-americà The New York Times. El text, evidentment, feia referència a ElBulli1846 i una persona pròxima a Adrià explicava que «no estava clar què passaria amb el projecte». El motiu: «No és possible ser a Roses i que la gent tiri pedres contra nosaltres tot el temps». Així, sembla que aquesta falta de consens a l’Alt Empordà en l’edificació d’El Bulli Foundation ha fet replantejar el ritme de la tramitació de la llei. El fet és que fa mig any, al juliol, va començar el període d’exposició pública de l’avantprojecte de llei d’ElBulli1846. Ara, una vegada havia finalitzat el termini d’exposició i quan havia de posar-se en marxa l’anàlisi de les al·legacions, Adrià ha comunicat a la Generalitat que vol revisar-ho tot.

  Davant l’anunci d’Adrià, el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va explicar que la decisió del Govern català consisteix a resoldre les al·legacions presentades i deixar-ho a punt, per si cal continuar amb la tramitació. «Suspendre no s’ha suspès res, perquè la llei no s’ha arribat a aprovar, tot i que sí que s’ha aturat», va afirmar Serra. Per això, des del Departament de Territori es va qualificar «d’aturada tècnica» la situació actual, amb la finalitat que Adrià avaluï si ha d’introduir modificacions abans de continuar amb la tramitació de la normativa. De fet, si els canvis són a partir de les al·legacions, l’avantprojecte de llei no hauria de passar de nou pel període d’exposició pública.
  Tot i això, la decisió del xef comportarà segur un endarreriment en l’execució d’El Bulli Foundation. Fa gairebé un any, en la presentació oficial d’ElBulli1846 –que es va realitzar a Barcelona–, Adrià va assegurar que confiava estrenar el nou projecte el març del 2016. Ara bé, la suspensió de la tramitació de la llei pot complicar bastant el futur del nou Bulli. El motiu és que aquest estiu el Parlament de Catalunya s’haurà de dissoldre, tenint en compte l’anunci de convocatòria d’eleccions per al 27 de setembre. Per tant, es preveu que aquesta suspensió de la tramitació impedeixi que la llei feta a mida per al projecte d’Adrià s’aprovi abans de la dissolució de la cambra catalana. Així, es calcula que el xef haurà d’esperar que es constitueixi el nou Parlament per aprovar la normativa, fet que pot dificultar que la llei tiri endavant en funció dels partits que sumin una majoria parlamentària.

  «No em ve de tres mesos»

  Davant l’anunci d’ahir, Adrià va reiterar –en declaracions a l’ACN– que vol estudiar les al·legacions per aconseguir el màxim consens. «No em ve de tres mesos saber si puc fer el projecte més gran o més petit», va assegurar. Fins ara, es preveia que el Bulli incrementés un 213% el sostre actual, amb una inversió de 9 milions d’euros. El xef també va avançar que aquest febrer les màquines començaran a treballar a la cala Montjoi per fer les obres que la normativa vigent del Parc Natural del Cap de Creus ja permet, perquè es tracta d’una ampliació del 20%. En concret, es construirà una zona de més de 300 metres quadrats a sobre de la cuina del restaurant.

  En paral·lel, l’aturada de la tramitació de la llei també ha obligat Adrià a sol·licitar uns permisos per renovar el seu habitatge particular, que també se situa a la cala Montjoi. La Comissió d’Urbanisme de Girona va donar el vistiplau a les obres, informant que només afecten l’interior de la casa i no suposen cap ampliació volumètrica.

 4. lejarza said

  L´aturada genera incertesa sobre el futur del projecte entre defensors i detractors

  Ecologistes i empresaris veuen amb escepticisme que després de l´aturada la proposta global tiri endavant

  23.01.2015

  L´aturada dels tràmits per modificar la llei genera dubtes tant en detractors com en defensors del projecte global d´El Bulli perquè creuen que podria suposar que acabés quedant-se en un calaix. Mentre per a uns suposaria una victòria per al territori, per als altres es perdria una gran oportunitat. Tot i això, l´empresariat està molt content que comencin les obres de la primera fase perquè suposa garantir que hi haurà continuació d´El Bulli amb la posada en servei del centre de creació.
  L´alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, no es va mostrar sorpresa ahir perquè Ferran Adrià hagi preferit acabar de trobar el consens i no córrer a aprovar el canvi a la llei. «Sabem del neguit, la voluntat seva d´assolir el màxim consens per part de tothom», diu Mindan que deixa clar que els sembla bé si és el propi promotor del projecte «que considera que pot buscar una alternativa per buscar més consens». Deixa clar que«nosaltres estarem al costat d´ell igual que ho hem estat amb el projecte inicial». L´alcadessa ha explicat que en els darrers dies els tècnics municipals i els del projecte han acabat de perfilar qüestions i poden començar quan vulguin la primera fase. En aquest sentit, el president de de l´Estacio Nàutica, de l´associació de Comerciants de Roses i d´altres associacions vinculades al turisme i l´empresariat, Miquel Gotanegra, assenyala la importància que s´engeguin finalment les obres. Gotanegra està convençut que «per davant de tot Ferran Adrià és un geni gastronòmic i no vol perdre més temps en polèmiques». Però la segona fase del projecte suposaria posar en marxa un museu per al qual s´esperen milers de visitants cada any. L´empresariat ja havia demanat que s´acceleressin els tràmits per fer efectiu el canvi a la llei que havia de donar llum verda la totalitat del projecte. Gotanegra ha manifestat que «em sap greu que perquè estem en un procés electoral, avui hi ha un govern que estava disposat a donar-hi suport i el que passarà després el mes d´octubre, ja ho veurem».
  Els ecologistes de la Iaeden han viscut un moment efímer d’eufòria aquest dijous al vespre en conèixer la notícia. Una eufòria que s’ha esvaït ràpidament en conèixer el detall de les raons de l’aturada de la llei. La portaveu de la Iaeden, Bàrbara Schmitt, ha ­assegurat que fins que no s’aturi definitivament la llei a mida que prepara el Govern «no haurem guanyat res», perquè el que s’ha anunciat només deixa en standby la voluntat del Govern i del mateix Ferran Adrià de «saltar-se la llei» per construir en ple Parc Natural.

 5. lejarza said

  Ruta per mostrar l´efecte d´El Bulli
  23.01.2015
  Diferents entitats ecologistes van organitzar l’estiu de l’any passat una sortida a cala Montjoi, una visita guiada per mostrar què suposarà pel territori on es construeix la posada en funcionament del nou Bulli. Un centenar de persones hi van participar. Un dels problemes que van plantejar és la mobilitat per arribar a la cala.

 6. lejarza said

  Suport d´alcaldes i empresaris
  23.01.2015
  Empresaris, comerciants i alcaldes de la comarca es van reunir l’octubre de l’any passat a Cala Montjoi en un acte en defensa del proejcte. Van assegurar que la iniciativa del xef Ferran Adrià no perjudicarà el medi ambient ni afectarà el Parc Natural. Van subratllar que es tracta d’una oportnitat per desestacionalitzar el turisme.

 7. lejarza said

  Adrià es rendeix?

  23.01.2015

  RAMON IGLESIAS La Generalitat ha aturat la llei que s’estava fent a mida per ampliar l’antic Bulli a cala Montjoi de Roses per poder fer la Bulli Foundation. El Govern ho ha frenat a petició del mateix Ferran Adrià. La versió oficial és que ho congela (aturada tècnica) perquè el xef/geni vol mirar-se amb lupa les moltes al·legacions que han presentat els ecologistes i mirar així si poden adaptar i millorar el projecte amb el seu autor, que és l’arquitecte Enric Ruíz Geli. D’aquesta manera vol acontentar els detractors, que són una minoria pirotècnica de la comarca de l’Alt Empordà. Aquesta versió també apunta que Ferran Adrià no vol ni suspendre ni aturar el projecte, ni tampoc plantejar canviar la ubicació. Insisteixo, aquesta és la versió oficial.
  La realitat és diferent. Ferran Adrià està molt decebut amb els partits polítics que porten una dècada esperonant-lo per tirar endavant el projecte amb promeses de celeritat que mai s’acaben concretant. Primer amb el conseller de Medi Ambient del Tripartit, Francesc Baltasar i, ara, amb el convergent conseller de Territori, Santi Vila. Tots dos són polítics de perfil similar pel que fa a caràcter. Són encantadors d’eficiència escassa (això de la Bulli Foundation n’és una mostra irrefutable). Porten desenes de reunions que, a la vista dels fets, no han servit per a gaire res. Ferran Adrià també sap que el Parlament es dissoldrà el mes d’agost i que amb aquest mesos no hi haurà temps suficient per tirar-ho endavant. I un tercer aspecte molt important és que fer la Bulli Foundation, a Montjoi, és un anhel personal però en cap cas una necessitat. Ferran Adrià té ofertes per fer-ho a tot el planeta i ara mateix s’estaria replantejant íntimament si val la pena continuar perdent el temps en guerres i desgast personal per poder fer realitat la seva visió a Roses. Malgrat això, ha demanat a l’Ajuntament la llicència per poder ampliar un 20% les edificacions del que era el vell restaurant (per poder fer el projecte de Ruíz Geli l’ampliació requerida és del 250% amb una part soterrada).
  Adrià és un visionari però una per?sona gens bel·licosa. Abans d’enfrontar-se, llençarà la tovallola… i els neohippys empordanesos ho saben. És molt probable que la Bulli Foundation voli de Roses i acabi aixecant-se a Madrid o a Lima.

 8. lejarza said

  bulli, cruïlla d´interessos

  24.01.2015

  JOSEP CALLOL PERIODISTA JCALLOL@DDG.CAT

  La frenada del nou Bulli obre la porta a diverses especulacions més enllà de la justificació oficial del seu màxim promotor. Això no vol dir que la recerca del consens que esgrimeix Ferran Adrià sigui mentida. Vol dir que quan es pren una decisió com aquesta els perquès no són mai un de sol i es tendeix a explicar només aquells que interessen. Primera hipòtesi: no hi ha els diners. Des del primer dia m’he preguntat com es pot construir una infraestructura com aquesta en un moment com l’actual. D’on sortiran els 9 milions d’euros? Difícilment de les admistracions i les empreses -fins i tot algunes de l’IBEX 35- no estan per invertir en el somni d’Adrià. Segona hipòtesi: Eleccions en nou mesos. La nova llei a mida que permetria la gran part de l’amplicació del Bulli actual -sense ella es quedaria en només un 20% més- s’hauria d’accelerar i això podria fer que fos fàcil d’impugnar i tombar en un jutjat. Fins i tot a CiU podria no ser-li beneficiós electoralment un debat tan polèmic i amb tants dubtes en aquesta llarga campanya. I així arriben a la cruïlla d’interessos entre els promotors i la part política, als quals els pot haver anat molt bé l’oposició al projecte.

 9. lejarza said

  Dedicat a Ferran Adrià

  Roser Frigola i Macià

  Hi ha dies, més aviat pocs, que una notícia matinera t´alegra la vi­da. Avui n´és un. «El Bulli no es farà». Almenys de moment. És aquesta la notícia.

  -I a tu què t´hi va?

  -Doncs que tot i no saber-ne res del que es «cou» en aquesta decisió, m´ha fet veure que hi ha esperança; que és de savis rectificar, i, Ferran Adrià ho ha fet; que és de valents complir els compromisos i Ferran Adrià havia dit que si no hi havia consens, no es faria; que és honrat no usar els privilegis en benefici propi, tot i que Ferran Adrià havia de ser generós amb els seus drets; que és honrós no cercar pretextos per aconseguir beneficis i Ferran Adrià hi ha renunciat; que el respecte per la bellesa sol mostrar bellesa interior i que l´ètica conservacionista aplicada a la natura, és imprescindible i Ferran Adrià en té; que haver retirat el projecte farà que d´altres es repen­sin si tenen dret a abusar del territori; que avui molta gent sentirà pau interior i ho deurà a Ferran Adrià; que Ferran Adrià tindrà la força moral de l´exemple; que un dia, contemplant amb serenor l´àmbit salvaguardat, Ferran Adrià podrà dir-se: «estava en les meves mans i ho vaig fer»; que Ferran Adrià i el seu projecte tenen prou vigor i capacitat per potenciar-se on vulguin i no cal haver-se d´allunyar de casa nostra si vol seguir enaltint la terra, l´ofici i ell mateix. Li ho desitjo de tot cor tot dient-li que Catalunya necessita, més que mai, persones pulcres amb gestos com el d´en Ferran Adrià. Gràcies de tot cor pel bon dia que m´ha propiciat.

 10. lejarza said

  Multa a un hotel de Sant Feliu por unas obras en la zona marítima

  El Ayuntamiento de Sant Feliu de Guíxols impone una sanción de 1.000 euros al Hotel Edén Roc

  Girona

  Sant Feliu de Guíxols. (Redacción).- El Ayuntamiento de Sant Feliu de Guíxols (Girona) ha impuesto una primera multa en el hotel Edén Roc por la realización de unas obras sin licencia municipal dentro de la zona marítimo-terrestre, según informa la asociación Naturalistes de Girona. El 6 de agosto de 2014 Naturalistes de Girona (ANG) presentó una denuncia por estas mismas obras ante el “Servicio de Protección de la Naturaleza” (SEPRONA) y la Dirección General de Costas del Departamento de Territori i Sostenibilitat.
  La entidad ecologista tuvo constancia de estas obras gracias a una información recibida a través de su servicio de vigilancia ambiental, el WhatsNAT. Un simpatizante de la entidad adjuntaba diferentes imágenes que indicaban que se estaban realizando obras ilegales dentro del dominio público marítimo-terrestre. Tras una serie de acciones de la organización ecologista para analizar la veracidad de las imágenes, constató que el 26 de marzo de 2014, se estaban realizando las obras de vertido de arena y hormigonado para hacer una terraza, y que se ordenaba la paralización de las obras.
  El Ayuntamiento de Sant Feliu de Guíxols trasladó a la Generalitat el Decreto de Alcaldía de incoación de expediente de protección de la legalidad urbanística para la realización de obras sin licencia municipal dentro del dominio público marítimo-terrestre de la finca del Hotel Edén Roc, para movimiento de tierras, formación y recrecido de muros y formación de pavimento de hormigón. En abril, el hotel solicitó la autorización para repartir la arena en la zona hormigonada, que a final de temporada se retira y se almacena para que no entre el mar, así como realizar obras de mantenimiento para tapar un agujero en un tramo provocado por la erosión del mar que han hormigonado.
  Según ha tenido constancia la ANG, el 7 de enero de 2015 el Ayuntamiento ha impuesto una primera multa coercitiva por importe de 1.000 euros, y ha requerido al hotel a restaurar el espacio y derribar en el plazo de un mes los muros y la rampa de hormigón construidos dentro del dominio público marítimo-terrestre. Para la entidad ecologista esta primera multa es una buena noticia, y pide al Ayuntamiento que siga dando los pasos necesarios para que se restituya el vial de acceso que discurre entre la servidumbre de tránsito y la servidumbre de protección.

  Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/girona/20150129/54426640015/sant-feliu-guixols-multa-hotel.html#ixzz3QHsqpkex

 11. lejarza said

  ICV s´equivoca amb el PRUG del Cap de Creus

  Joan Ball-llosera Llagostera.

  President de la Plataforma Defensem Catalunya.

  La Consellera Comarcal del Alt Empordà per ICV-EUiA va aprofitar l´ultim ple per renyar el Consell Comarcal per haver presentat al·legacions al PRUG del Cap de Creus, atès que, segons la Consellera d´ICV, aquest Consell Comarcal hauria de vetllar per garantir l´objecte de la Llei. Ens preguntem quin és l´objecte de la Llei? Protegir la Natura pel benestar de les persones? Si es així, la queixa de la Consellera està de més, atès que el projecte de PRUG del Cap de Creus perdia de vista les persones i el seu desenvolupament socioeconòmic, és a dir, el seu benestar. Les al·legacions del Consell Comarcal estan plenament justificades i responen tant al sentit comú com al sentiment majoritari del poble envers la protecció de la Natura.
  Una vegada més ICV s´oblida que la Natura la protegim entre tots perquè la necessitem per viure i per viure millor, que les Lleis de protecció de la Natura no es fan per crear santuaris, sinó per protegir la Natura en benefici de les persones, que abans de les Lleis existia i existeix una cultura del territori que ha estat capaç de deixar-nos aquesta natura tan esplèndida que ara tenim, que els dogmatismes envers la natura mai s´han de posar per da­vant de les persones, atès que l´objectiu de les Lleis de protecció de la Natura és finalista, tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones, especialment les del territori.
  D´altra banda, comparar les illes Medes amb el cap de Creus demostra desconèixer la realitat diferencial existent entre els dos espais.
  El Consell Comarcal ha fet molt bé presentant al·legacions i encara s´ha quedat curt, davant d´aquest Projecte de Pla d´Usos del Cap de Creus que si no s´esmena porta directament a l´asfíxia socioeconòmica del territori.

 12. lejarza said

  La Generalitat frena la tramitación del proyecto de elBulli Foundation

  Carolina Sanpera Trigueros

  Barcelona, España

  16 feb 2015 — Tenemos buenas noticias que contarte. La campaña está teniendo efecto y hemos conseguido que, de momento, se paralice el proyecto de ley a medida para el nuevo Bulli en el tesoro natural del Cap de Creus. Gracias, porque la presión social de ciudadanos como tu y las alegaciones presentadas en el Parlamento al proyecto han tenido un peso muy importante para ello.

  Durante estos meses la campaña ha seguido creciendo con éxito. Estamos a punto de alcanzar las 100.000 firmas y a las voces de más de 40 organizaciones medioambientalistas en contra del proyecto se han unido otras opiniones destacadas como la del Consell de Protecció de la Natura, un panel de expertos que asesora a la Generalitat en temas ambientales. Además, nuestra campaña ha alcanzado repercusión internacional, como puedes ver en este artículo del New York Times que la menciona: http://www.nytimes.com/2015/01/04/business/ferran-adria-the-former-el-bulli-chef-is-now-serving-up-creative-inquiry.html

  Ferrán Adriá dice que se trata “solamente una parada técnica” de la ley, pero esto sin duda abre la oportunidad de que el Parlament de Cataluña paralice este proyecto que imcumple la ley actual de protección de espacios naturales (entre otra decena de normas).

  Una pasito más para parar una “ley a medida” que desprotege este tesoro naturales de Cataluña sólo para habilitar el nuevo proyecto de Ferrán Adriá: una construcción que pretende (tras una ampliación del 213% del proyecto inicial) edificar 5.400 metros cuadrados en un paraje protegido como es el del Cap de Creus y que sólo sería legal mediante una ley a medida.

  Gracias por formar parte de este movimiento ciudadano por la protección del Cap de Creus. Esperamos contar contigo para seguir haciéndolo visible y conseguir, de una vez por todos, parar una ley y salvar el Cap de Creus.

  Carola

  PS: Si quieres acceder al informe del Consell de Protecció de la Natura que es desfavorable al proyecto de ley a medida para el Bulli Foundation puedes hacerlo aquí >>

  http://agricultura.gencat.cat/web/.content/mn_medi_natural/mn17_consell_proteccio_natura/documents/informes/2014/fitxers-binaris/2014_09_140904_El-Bulli-corr.pdf

 13. lejarza said

  Generalitat de Catalunya
  Consell de Protecció de la Natura
  Dr. Roux, 80
  08017 Barcelona
  Telèfon 935 67 42 00 ElBulli1846 – 2014
  Fax 932 80 33 20
  1/5
  INFORME DEL CONSELL DE PROTECCIÓ DE LA NATURA EN RELACIÓ AMB
  L’AVANTPROJECTE DE LLEI PER LA QUAL ES DECLARA D’INTERÈS PÚBLIC I
  S’APROVA EL PROJECTE ELBULLI1846
  (aprovat a la reunió de la Comissió Permanent del Consell de Protecció de la Natura de 8
  d’octubre de 2014)
  D’acord amb la sol·licitud d’informe del director general d’Ordenació del Territori i
  Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de 7 de juliol de 2014 relacionada
  amb l’Avantprojecte de Llei per la qual es declara d’interès públic i s’aprova el projecte
  elBulli1846, el Consell de Protecció de la Natura emet l’informe següent:
  1. Consideracions generals
  El Consell de Protecció de la Natura entén la importància del Bulli com a lloc de
  referència en relació amb l’activitat gastronòmica del més alt nivell i d’indubtable
  reconeixement internacional. També l’aportació que el Bulli i totes les persones que
  l’han liderat i hi han treballat han fet des de la iniciativa privada al reconeixement del
  nostre país, de la nostre cultura i, més concretament, del cap de Creus i rodalies. El
  Consell també és conscient, a més, dels beneficis econòmics locals i per a Catalunya
  que el projecte pot generar.
  És precisament per això, i d’acord amb les atribucions i la responsabilitat del Consell
  de Protecció de la Natura en la preservació dels valors del patrimoni natural del país,
  que s’entén que el projecte mereix una atenció especial i un rigor excepcional, tant per
  als promotors del projecte com per als qui tenen com a funció la gestió dels interessos
  públics.
  2. Consideracions en relació amb l’avaluació ambiental del projecte
  El Consell ha analitzat tota la documentació lliurada a fi de copsar la bondat ambiental
  i la sostenibilitat del projecte elBulli1846, i és en aquest sentit que considera que el
  projecte ha de ser excel·lent en la seva definició i concreció, tant pel que fa al prestigi
  de l’activitat proposada com a l’enfocament ambiental i sostenible, especialment quan
  es pretén situar-lo en un espai natural de protecció especial. Cal manifestar que el
  projecte, en el seu estat actual, no acompleix aquest nivell d’exigència.
  L’avaluació ambiental té el sentit de valorar els aspectes ambientals i de sostenibilitat
  amb independència dels interessos legítims que acompanyen qualsevol projecte, i ha
  de compaginar de la millor manera possible els objectius del projecte amb els
  ambientals i de sostenibilitat. En aquest sentit, és especialment rellevant la valoració
  d’alternatives, atès que el paper de l’avaluació ambiental és contribuir a identificar les
  alternatives més sostenibles a llarg termini. Sovint, les alternatives es plantegen com a
  solucions diferents a un problema existent, però també és habitual fer-les pensant a
  aconseguir un resultat de manera immediata, i no tant amb perspectiva de futur. Són
  més reactives que proactives, són alternatives plantejades amb una visió de projecte i
  no tant com a solucions estratègiques. I aquest és el cas del projecte elBulli1846.
  Les valoracions de l’alternativa 0 ―habitualment no desenvolupar el pla o projecte−
  acostumen a ser una justificació de la necessitat de fer el projecte. Conseqüentment,
  no és una valoració de la possible repercussió d’aquesta opció en els aspectes més
  rellevants abordats en la descripció del projecte ni dels seus objectius ambientals. En
  el cas del projecte elBulli1846, l’avaluació ambiental del projecte fa precisament això. I,
  com a exemple de la pobra argumentació utilitzada en aquesta alternativa 0, es pot
  citar la valoració negativa que se’n fa per la possibilitat eventual que s’hi instal·lin
  espècies invasores, argument que crida l’atenció per la seva manca de solidesa.
  Habitualment, les alternatives que es presenten a banda de la alternativa 0 configuren
  dues opcions, la que planteja fer un mínim i la que proposa un màxim, de manera que
  el que es fa és, a partir de la proposta que es vol aplicar, generar una alternativa més.
  L’avaluació sovint acaba escollint l’alternativa que es pretenia sense que hi hagi una
  independència tècnica en l’avaluació. En el cas del projecte elBulli1846, l’avaluació
  ambiental del projecte fa precisament això.
  Les alternatives han de ser veritables alternatives, i no simples possibilitats que sovint són
  espúries, de manera que de fet hi ha una única proposta i la resta són d’acompanyament i
  amb vocació de ser descartades. Igualment, les alternatives han de ser descrites i
  argumentades des de la perspectiva ambiental principalment, per bé que cal tenir en
  compte altres aspectes crucials en la seva determinació. Conseqüentment, cal defugir
  les valoracions estrictament urbanístiques o projectuals de la proposta.
  No es tracta de posar certs continguts suposadament ambientals en el projecte (per
  exemple: habilitar un hivernacle amb espècies del Parc Natural és no entendre el valor
  del Parc ni els seus objectius), ni tan sols de procurar una elevada integració paisatgística
  (tot i que no ha de ser només entesa com una adaptació al relleu de la zona) o
  d’introduir determinades mesures d’eficiència en l’ús dels recursos, que també són
  positives, però que en general s’apliquen en la majoria de projectes en l’actualitat.
  Es tracta de determinar la millor ubicació i disposició del projecte amb el menor
  consum de sòl i recursos, de valorar si algunes activitats no hi tenen cabuda, de
  ponderar l’edificabilitat en relació amb les necessitats reals del projecte sense alterar
  altres paràmetres, i de tractar adequadament els perímetres i no només als efectes de
  visuals sinó de tractament d’ecotò en relació amb els espais biodiversos adjacents,
  especialment quan es tracta d’un parc natural.
  Per tant, davant d’un projecte emblemàtic com aquest en un context patrimonial tan
  valuós, hom esperaria una millor consideració i maduresa de la proposta de projecte, i
  no és precisament aquesta la impressió que produeix el projecte que es presenta, atès
  que sembla més una acumulació d’idees i d’activitats en les zones amb edificabilitat
  que un projecte amb propostes madurades i amb una distribució pensada per al menor
  consum de sòl i una major eficiència tal com caldria esperar d’un projecte d’aquestes
  característiques.
  Finalment, resta remarcar que la proposta presentada se centra en l’àmbit concret sobre
  el qual es proposa incidir, però no fa cap referència als canvis induïts en els serveis, els
  accessos o la freqüentació de la zona, cosa que en cap cas es pot deslligar del projecte.
  3. Consideracions en relació amb la viabilitat del projecte en un espai natural de
  protecció especial
  La Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del cap de Creus, inclou les parcel·les on
  es vol desenvolupar el projecte elBulli1846 al Paratge Natural d’Interès Nacional de
  Punta Falconera – Cap de Norfeu, mentre que la resta d’instal·lacions que es troben a
  la cala Montjoi, l’anomenada Ciutat de Vacances, té la qualificació de Zona d’Ordenació
  Específica, de menor grau de protecció i establerta amb l’objectiu d’adaptar el règim
  general de protecció del Parc a la realitat física i jurídica dels terrenys d’acord amb el
  planejament urbanístic vigent en el moment de la promulgació d’aquesta Llei.
  La concreció i el desenvolupament del règim de protecció establert per la Llei 4/1998,
  de protecció del cap de Creus, es va fer mitjançant el Pla especial de protecció del
  medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus, el qual mantenia el grau
  de protecció del Paratge Natural d’Interès Nacional de Punta Falconera – Cap de Norfeu,
  i, per tant, impossibilitava el desenvolupament d’un projecte com elBulli1846, mentre
  que l’anomenada Ciutat de Vacances de cala Montjoi, inclosa a la Zona d’Ordenació
  Específica de cala Montjoi, s’ha d’ordenar de manera detallada a través d’un pla especial
  de promoció municipal, el qual haurà de seguir les normes i directrius que estableix el
  Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus.
  L’Avantprojecte de Llei per la qual es declara d’interès públic i s’aprova el projecte
  elBulli1846 reconeix que aquest projecte no es pot dur a terme d’acord amb la legislació
  de protecció del cap de Creus actualment vigent perquè «… no n’hi ha prou amb
  condicionar les instal·lacions existents, sinó que cal ampliar-les significativament»,
  motiu pel qual preveu defugir aquestes limitacions per mitjà d’una doble estratagema
  (disposició final primera):
  − “Desplaçar” de l’àmbit territorial del projecte elBulli1846 el règim jurídic ordinari de la
  Llei 4/1998, de protecció del cap de Creus.
  − “Adaptar” en un futur el Pla especial a les noves determinacions que s’estableixen
  en l’àmbit territorial on es desenvoluparà el projecte elBulli1846.
  Aquesta maniobra representa el desprestigi i la devaluació de les figures de protecció
  del medi natural del cap de Creus, i, de retruc, de la normativa de protecció dels espais
  naturals de Catalunya, atès que demostra que la seva protecció es manté si no interessa
  fer-hi altres activitats, ja que, si un projecte com el proposat es pot veure entorpit per
  aquesta normativa, simplement se’n “desplaça” el règim de protecció de la zona que
  es vol transformar.
  L’Avantprojecte de Llei per la qual es declara d’interès públic i s’aprova el projecte
  elBulli1846 vol establir una realitat jurídica paròdica: mantenir l’àmbit territorial del
  projecte elBulli1846 dins el Parc Natural de Cap de Creus, però sense que l’afecti ni la
  Llei que creava aquest Parc ni el Pla especial que la desenvolupa.
  Si es “desplaça” el règim jurídic ordinari de la Llei 4/1998, de protecció del cap de
  Creus, de l’àmbit territorial del projecte elBulli1846, és lògic que aquest àmbit territorial
  quedi exclòs també de l’àmbit de protecció del Parc Natural i, de manera més
  concreta, del Paratge Natural d’Interès Nacional de Punta Falconera – Cap de Norfeu,
  ja que aquesta Llei també és la que estableix els límits de l’espai protegit. Però com
  això no es pot fer (l’article 51 de la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat,
  no permet excloure cap sector d’un espai natural protegit), es fa aquesta ficció: es
  manté aquest àmbit territorial dins el Parc Natural però no s’hi aplica el seu règim de
  protecció. Aquest artifici també serà útil per evitar haver de notificar a la Comissió
  Europea que s’ha retallat un sector d’un espai inclòs a la xarxa Natura 2000.
  En l’Informe sobre els nous reptes en la conservació dels espais naturals i de les espècies.
  Aportacions del Consell de Protecció de la Natura en relació amb els espais protegits
  de 2011, aquest Consell recordava que la delimitació dels espais naturals protegits s’ha
  de fer segons criteris tècnics i científics, i que calia «evitar que raons administratives,
  polítiques, excessivament localistes o de simple facilitat facin que aquests límits s’ampliïn,
  es redueixin, siguin completament artificials o es qüestionin periòdicament». Aquest
  mateix informe també explicitava que «la reducció de la superfície d’un espai natural
  protegit hauria de tenir un caràcter excepcional i només es podria permetre quan així
  ho justifiquessin els canvis provocats en aquests espais per la seva evolució natural, i
  aquests canvis fossin irreversibles i científicament demostrables», punt aquest que
  recull la Llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat, i que seria d’aplicació
  en el cas del projecte elBulli1846, atès que no es pot mantenir l’engany de dir que
  aquest àmbit territorial es manté al Parc Natural de Cap de Creus però que no s’hi
  aplica cap de les seves normes ni previsions.
  És convenient constatar que, entre la documentació que es presenta a exposició
  pública, també s’inclou un informe sobre l’avanç del Pla especial urbanístic del sector
  PEU 5 Montjoi, que abasta el sector del Parc Natural qualificat de Zona d’Ordenació
  Específica de cala Montjoi. Tot i que el grau de protecció d’aquest sector és menor, en
  aquest cas es compleix el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del
  Parc Natural de Cap de Creus, ja que el seu objectiu és ordenar els usos admesos per
  l’article 47.7 del Pla especial. Resumint, que en una mateixa zona hi ha projectes que
  han de respectar la normativa de protecció del cap de Creus i d’altres als quals es
  permet que “desplacin” la normativa que en pot dificultar o impedir el desenvolupament.
  Finalment, cal recordar l’esforç enorme (tècnic i pressupostari) que es va fer per
  enderrocar el Club Méditerranée i retornar la naturalitat a la zona afectada i
  l’exemplaritat d’aquesta actuació, quan ara allò que es proposa va en sentit contrari,
  en incrementar la pressió turística i urbanística en un sector en què la tendència hauria
  de ser la contrària.
  4. Conclusions
  D’acord amb les reflexions anteriors, el Consell de Protecció de la Natura no pot
  emetre informe favorable sobre l’Avantprojecte de Llei per la qual es declara d’interès
  públic i s’aprova el projecte elBulli1846, atès que ni el projecte presentat ni l’avaluació
  ambiental que se’n fa tenen l’alt grau d’exigència que caldria esperar-ne; i que, de fet,
  aquest projecte comporta la retallada d’un sector del Parc Natural de Cap de Creus,
  cosa que infringeix la normativa estatal al respecte, i es fa intentant mantenir la ficció
  que roman dins el Parc però sense que hi siguin d’aplicació cap de les seves normes
  ni previsions.
  Barcelona, 4 de setembre de 2014

 14. lejarza said

  La brúixola d’en Ferran
  Després de jubilar-se com a cuiner, Ferran Adrià busca el seu lloc en el món. De moment va provant i buscant sense acabar de trobar la clavilla adequada. La Bulli Foundation de moment és més un desconcepte que una realitat. Sovint apareix explicant excentricitats, com ara el projecte Heart. Ell i el creador del Cirque du soleil han anunciat que aviat obriran dins del Gran Hotel Ibiza un espai on, segons Adrià, “es menja, es viu i es veu art (no sé si volia dir que es veu o es beu art)”.
  Diu que no és un restaurant i tampoc un espectacle. Últimament en Ferran té problemes per descriure i fer entenedors els seus projectes. Això sol passar quan deixes d’expressar-te amb el teu art i vols abastar-ne d’altres (no m’imagino Cezanne creant aire de foie). Qui ha estat el xef/artista més revolucionari i influent de la història de la gastronomia mundial, sembla que se li ha imantat la brúixola.

 15. lejarza said

  Costes actua a Sant Pere per recuperar espais de platja ocupats per aparcaments

  S’espera regenerar dunes i vegetació en una zona on fins ara s’estacionava, tot i estar dins el Parc Natural dels Aiguamolls

  01.11.2015

  SANT PERE PESCADOR | C.VILÀ

  El departament de Costes de l’Estat no vol continuar permetent que es malmetin espais litorals protegits perquè durant l’estiu s’hi estacionen els vehicles. Fa unes setmanes es va portar a terme una regeneració d’una de les platges de Sant Pere Pescador utilitzada des de fa anys com a zona d’aparcament. L’actuació pretén servir per recuperar les dunes i la vegetació en un espai que està dins el Parc Natural dels Aiguamolls. L’actuació ha molestat l’Ajuntament de Sant Pere però des de Costes han recordat que des de fa anys se’ls reclama que resolguin els seus problemes d’aparcament i deixin d’estacionar a la platja.
  Fins ara l’espai on s’ha actuat era un aparcament davant d’un dels càmpings de Sant Pere, la Gaviota, i un dels punts on s’estaciona, tot i que està en un punt sensible. El cap de Costes a Girona, Jordi Planella, ha explicat que és una actuació amb molt d’interès per part tant de l’Estat com del departament de Medi Ambient de la Generalitat i dels Aiguamolls per recuperar ecosistemes i perquè es conservi l’espai natural.

  Dunes i vegetació
  Amb una inversió d’uns 40.000 euros s’ha treballat el terreny per intentar que d’aquí un temps la vegetació tingui continuïtat i hi hagi de nou les dunes, diu Planella.
  L’any passat Costes va portar-hi a terme una actuació i durant l’estiu asseguren que s’han fet malbé dunes permeten el pas de vehicles i estacionament. Fa uns mesos es va portar a terme una actuació, informen des de Costes, però l’Ajuntament, de nit, ho va tornar a refer com a aparcament. Hi va haver un contacte amb el nou alcalde, Agustí Badosa. Es va acordar que no se’ls obriria expedient per l’actuació i van acceptar ajornar-ho fins passat l’estiu.Per això no entenen que des de Sant Pere s’hagin molestat.
  El cap de Costes constata que “fa molts temps que se’ls està dient per activa i per passiva que busquin parquings alternatius ?lluny de la zona de domini maritimoterrestre” i fins ara, diu, “no han buscat solucions”.

  Una problemàtica antiga
  Sant Pere coneix des de fa anys la situació. El 2012 alguns conductors es van veure sorpresos amb les sancions a vehicles per part de la Guàrdia Civil. Es tractava del mateix punt on s’ha portat a terme l’actuació. El municipi admetia ja en aquell moment que són conscients que no es pot estacionar al límit del domini maritimoterrestre però que no disposen d’aparcaments. Aquell mateix any es va ampliar un aparcament situat a tocar de la platja de Can Sopa per disposar de més places properes al litoral però des de llavors continuen sense cap solució que permeti restringir l’accés a vehicles en aquests punts.
  L’alcalde de Sant Pere, amb qui ha intentat contactar Diari de Girona sense èxit, s’ha mostrat molest públicament per l’actuació. Des d’aquest municipi mantenen des de fa anys que s’està a l’espera de poder comprar terrenys en punts propers a les platges per tal que hi estacionin els vehicles.

 16. lejarza said

  Salvem l´Empordà sospita d´«irregularitats greus» a les obres d´El Bulli i reclama una inspecció

  L’entitat creu que s’estan executant treballs que no contempla el projecte

  18.02.2016

  ROSES | C.V L’entitat Iaeden-Salvem l’Empordà reclama a l’Ajuntament de Roses i la Generalitat que faci un control a les obres d’ampliació d’El Bulli en marxa. Té sospites «d’irregularitats greus» perquè s’estarien executant treballs i moviments de terres que no contempla el projecte pel que es va donar llicència. Reclamen aturar-les i fer una inspecció.

  L’entitat ha explicat que va rebre advertiments de socis i visitants a la zona que els semblava que les obres eren excessives. Van demanar a l’Ajuntament de Roses el projecte que dóna cobertura a la llicència d’obres atorgada (ampliació del 20% del restaurant). Després de rebre la reposta a finals de gener van portar a terme una visita comparada sobre el terreny.

  Consideren que hi ha «irrregularitats greus de les obres realitzades sobre el terreny». Segons asseguren des de la carretera d’accés a Cala Montjoi i des de la platja, es pot veure que les obres afecten tota la finca i representen «una alteració de l’espai que no queda reflectida en la llicència d’obres». Per tant, diuen que «sembla evident que el moviment de terres que s’ha realitzat, dins l’àmbit d’actuació del projecte, «és desmesurat i il·legal».

  El projecte executiu, en el document de la memòria urbanística i en l’apartat de medi físic, diu que «es preveuen moviments de terra, tot i que aquests moviments seran poc importants ja que nous edificis s’adapten al relleu i no es preveuen canvis rellevants en la topografia…». En canvi, diu l’entitat, «sembla que el tractament de la parcel.la és absolutament aliena al fet que es troba dins una figura de protecció molt important del Parc Natural».

  Salvem adverteix que s’estarien fent, a més, obres sense permís ni avaluació ambiental i aporten la resposta rebuda de l’Ajuntament que els constataria els temors. Amb data 11 de gener els va contestar que està previst que aquest mes i el següent els promotors presentin «la sol.licitiud d’actualització complementària del projecte, que contindrà la informació més completa i que permetrà gaudir d’un projecte amb màximes garanties d’accessibilitat i integració».

  Per això suggereixen a l’entitat que tornin a fer la sol.licitud més endavant quan hi hagi «informació més actualitzada i definitiva del projecte». «Trobem molt preocupant», diu Salvem, «i com a mínim inusual, el fet que les obres van començar fa mesos, els canvis importants sobre el terreny són evidents i visibles, però el promotor encara ha de presentar la informació més actualitzada i definitiva del projecte».

  L’entitat posa de manifest que també els preocupa que, segons el projecte enviat per l’Ajuntament, l’àmbit d’actuació és la parcel.la del restaurant però també s’estan fent obres importants de rehabilitació de l’edifici que fins ara havia estat la casa particular dels propietaris d’El Bulli i grans moviments de terra en l’àmbit sobre de la carretera.

  Davant les sospites i evidències que no s’estaria ajustant a la llicència atorgada, demanen que es faci una inspecció tècnica; que s’aturin en cas d’incompliment de le clàusules de la llicència; i es rehabiliti la zona afectada. A més, reclamen sancions si s’ha afectat el patrimoni de l’espai, Paratge d’Interès Nacional.

  Les obres que s’estan portant a terme són les que corresponen a ampliació del 20%. El cuiner Ferran Adrià hauria renunciat a executar la resta dels projecte que requeria d’un canvi a la llei perquè es pogués executar.

 17. lejarza said

  Ferran Adrià va fer moviments de terra a El Bulli que no estaven en el projecte

  L’alcaldessa admet que els treballs denunciats no formen part de la llicència però assegura que «s’està legalitzant»

  20.02.2016

  ROSES | ACN/DDG Ferran Adrià no ha renunciat a ampliar El Bulli a cala Montjoi a Roses en una segona fase d’ampliació que li ha de permetre créixer un 300% el volum existent tal com s’havia informat des del seu entorn fa uns dies. Però continua necessitant un canvi de normativa perquè l’actual no ho permet. L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha explicat que així li ho ha comunicat el xef, que vol seguir buscant la manera de poder-ho fer i que per tant «les coses continuen com fa uns mesos». El xef està legalitzant les obres de l’actual fase després que l’Ajuntament s’adonés que no s’ajustaven a la llicència donada.
  Precisament sobre la denúncia que dijous va fer IAEDEN-Salvem l’Empordà sobre possibles irregularitats per un moviment de terra «desmesurat i il·legal», l’alcaldessa ha confirmat que no estava previst en el projecte inicial que va obtenir la llicència però que ja està en tràmits de legalització. L’Ajuntament se’n va adonar, es va fer una inspecció i es va requerir que es legalitzés. Segons Mindan, com passa en altres obres, s’ha cregut necessari complementar el projecte inicial per fer accessible l’entrada de l’antiga casa dels propietaris d’El Bulli, Casa Marqueta, perquè persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir quan en un futur sigui visitable. D’aquí la necessitat del moviment de terres que han denunciat els ecologistes. «El problema seria que no es pogués legalitzar però l’Ajuntament ja en tenia coneixement i ja s’està tramitant», ha dit Mindan, que ha recordat que també s’haurà de comunicar a Costes i al Parc.

  Inspecció descartada
  L’alcaldessa ha descartat que es faci ara una inspecció com reclamen els ecologistes perquè els tècnics ja estan fent un seguiment de les obres. Mindan sí que ha confirmat que els propietaris de la finca hauran de restituir uns pins que es van talar juntament amb uns eucaliptus. Aquests últims són una espècie invasora i no s’hauran de replantar.
  L’ambiciós projecte arquitectònic d’El Bulli 1846 en la seva totalitat haurà de sortejar entrebancs abans de fer-se realitat. De moment, el somni d’obrir el 2016 que plantejava el cuiner a la presentació, no s’ha complert. La milionària inversió, nou milions d’euros, no es pot portar a terme si no es canvia la llei i ha de mantenir els espònsors. De moment s’acabarà la primera fase.
  L’alcaldessa de Roses ha explicat que Ferran Adrià li ha expressat en una conversa que van mantenir ahir que «tot continuava com havíem parlat fa mesos enrere; es fa l’ampliació del 20% que la llei permet i es continua avaluant i estudiant la possibilitat que l’ampliació (la segona) es pugui fer a cala Montjoi». També li ha manifestat que mai havia dit públicament que no pensava fer la segona fase. Fa uns dies va transcendir a través de l’equip del xef que Adrià havia decidit no fer la segona part d’ampliació cansat de les crítiques rebudes des dels moviments ecologistes per ser una zona protegida.

 18. lejarza said

  Catalunya Sí que es Pot reclama explicacions al Govern per l´obra a El Bulli

  El diputat Marc Vidal ha preguntat quines comprovacions s’estan fent per vetllar per la normativa

  21.02.2016

  ROSES | DDG

  El diputat de Catalunya Sí que es Pot per Girona, Marc Vidal, ha preguntat al Govern de Catalunya quines comprovacions està fent per assegurar el compliment estricte de la normativa en l’ampliació de la finca d’El Bulli, a la cala Montjoi de Roses, dins del Parc Natural de Cap de Creus.
  Vidal ha fet la petició després que fa uns dies l’entitat ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà hagi alertar de la possibilitat que en les obres d’ampliació del 20% de les instal·lacions s’estiguin superant els límits autoritzats per la llicència d’obres i que les actuacions que s’estan fent a la parcel·la no tinguin en compte les normes de protecció del Parc. A més, la resposta de l’Ajuntament a les preguntes dels conservacionistes ha motivat la sospita “d’un seguiment poc acurat, i que reclama atenció immediata” , segons Vidal. A partir d’aquests fets, el diputat ha presentat sis preguntes escrites per conèixer el seguiment que ha realitzat el Govern “d’unes obres i moviments de terres dins d’un parc natural, ja que el Govern és el responsable de la gestió del Parc i dels seus usos, i de vetllar perquè no s’alteri allò que volem protegir”.
  En aquests sentit, Vidal reclama que se li respongui per escrit sobre el seguiment de l’obra però també que expliquin si es compleix la normativa existent; les gestions que ha realitzat la Generalitat per assegurar l’adequació del projecte a la normativa; com actuarà davant d’aquest fet, com té previst actuar en cas de detectar irregularitats, i en cas que així sigui si el Govern preveu aturar les obres, la restauració del terreny o l’inici d’algun procediment sancionador. “Dins d’un espai sensible com és un parc natural, és necessari seguir estrictament la normativa i vetllar per fer-la complir”, insisteix.

 19. lejarza said

  Legalitzant

  ALBERT SOLER

  El dia que Ferran Adrià es va donar un cop al cap amb l´olla de les deconstruccions, la seva vida va canviar: es va creure que era un geni i va penjar el davantal. D´aquí a batejar com a laboratori el que tota la vida havia sigut cuina, voler compilar el saber gastronòmic en una Wikicuina i inventar fundacions de les quals només se sap que es construiran en un parc natural i la majoria de mortals no hi podrà posar mai els peus, hi havia només un pas. El pas li van ajudar a fer els papanates que li netejarien amb la llengua els calçotets després d´un episodi de gastroenteritis si així ho demanés.

  La megalomania és una patologia, per tant l´excuiner no mereix burla sinó commiseració i, si s´escau, una col·lecta per internar-lo. De qui no hem de tenir pietat és dels responsables de la malaltia, la tropa d´empresaris i polítics que li fan creure que tot li està permès. Com l´Ajuntament de Roses, que reconeix que a El Bulli es fan treballs sense llicència però ja «s´està legalitzant». Maca resposta. Imagino Roses una ciutat sense llei, amb tothom fent obres mentre esperen la llicència i els bars servint alcohol a menors perquè s´estan fent grans (s´estan legalitzant). Amb Ajuntament tan permissiu ens aixecaran un Algarrobico per poc que ens despistem.

  La meva àvia cuinava millor que Adrià si atenem a la qualitat/preu, i tot i ser analfabeta s´expressava més clarament que ell. Però mai no va voler construir en un parc natural. Si ho hagués volgut, jo li hauria tret del cap la idea. Perquè l´estimava. Si Adrià no té qui l´estimi, s´hauria d´haver procurat un esclau com els cèsars, que li repetís «recorda que ets mortal» o almenys «recorda que només ets un cuiner». En lloc d´això s´ha fet una cort d´aduladors que li repeteix «ets uns geni, tot t´està permès i allò que no fes-ho igual, que ja ho legalitzarem». I així arrossega pel fang el prestigi que –diuen– va tenir.

  Ja que ningú l´aprecia per dir-li la veritat, ho faré jo: Ferran, sàpigues que ets mortal. Dit d´una altra manera, posa´t el davantal i dedica´t als fogons. I no emprenyis més.

 20. lejarza said

  Roses atura les obres a l’exterior d’El Bulli perquè es fan sense permís

  La setmana passada, el 9 de març, els responsables del Parc Natural del Cap de Creus van enviar un informe a l’Ajuntament de Roses on s’alertava que s’estaven fent uns moviments de terres a l’exterior d’El Bulli sense permís. Un informe que arribava després que ara fa un mes, l’associació ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà ja va denunciar que els propietaris d’ElBullifoundation estaven incomplint la normativa. En concret, l’entitat va demanar a les administracions competents – l’ajuntament, el Parc Natural, la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori- que inspeccionessin les obres que s’estaven fent perquè no s’ajustaven al projecte que havien presentat. Els ecologistes van comparar sobre el terreny que hi havia diferències entre el projecte inicial i les obres que s’estaven portant a terme.

  “Les dues coses eren diferents, en principi només preveien talar alguns arbres però ens hem adonat que ha desaparegut tota la vegetació de l’exterior de les dues finques, s’han fet molts moviments de terres i s’han tret totes les feixes deixant la roca nua”, ha lamentat Schmitt. Uns canvis que ara esperen que es puguin recuperar i rehabilitar. “Volem que hi hagi un control més efectiu del que es fa a la finca”, ha insistit la portaveu de l’entitat. En aquest sentit, Schmitt ha reclamat a les administracions competents que “vetllin” per la legalitat urbanística i la conservació d’aquest espai protegit, situat dins del Parc Natural del Cap de Creus.

  Tal i com ha explicat l’alcaldessa de Roses, el consistori ha decidit aturar els treballs de forma immediata i provisional a l’espera que arribi la documentació necessària i l’informe favorable per poder continuar amb les obres. L’ordre no afecta les modificacions i els treballs que s’estan realitzant a l’interior dels edificis de l’antic restaurant El Bulli i de l’habitatge situat a la finca propera, la casa Marketta.

  “Només es poden fer les obres per a les quals disposen de llicència, no poden continuar treballant a l’espai exterior d’aquestes finques perquè no disposen de permís i hem iniciat un expedient per aturar els treballs”, ha comentat l’alcaldessa. “No poden treballar fins que no tinguem tots els documents i informes que ho legalitzin”, ha remarcat. Una postura que contrasta amb la resposta que va realitzar la mateixa batlle ara fa unes setmanes quan davant les queixes dels ecologistes va admetre que les obres a l’exterior no estaven contemplades en la primera fase d’ampliació del projecte, que no tenien els permisos per fer-ho però que ja s’estava tramitant per fer-les “legalitzables”.

  En aquest sentit, el consistori ha informat a Ferran Adrià, els promotors i els arquitectes del projecte que en cas d’incomplir l’ordre seran sancionats. Ara, El Bullifoundation disposa de quinze dies per formular al·legacions a l’expedient de protecció de legalitat urbanística que s’ha engegat.

 21. lejarza said

  Roses atura les obres il·legals d´El Bulli que es van detectar fa quatre mesos

  S’han paralitzat després de rebre un informe del Parc del Cap de Creus i adverteix de sancions si no es compleix

  19.03.2016

  ROSES | C.VILÀ

  L’Ajuntament de Roses ha aturat part de les obres d’El Bulli perquè no tenien permís. Es tracta de treballs als exteriors que el mateix ajuntament va detectar que es feien al mes de novembre i que va denunciar fa un mes l’entitat Iaeden-Salvem l’Empordà. L’Ajuntament va informar que havia requerit que es fes el projecte per tal de legalitzar-ho. Però la setmana passada va rebre uns informes dels responsables del Parc Natural del Cap de Creus alertant dels moviments de terres i ha decidit aturar-les fins que no disposi de tots els permisos. A més, ara adverteix que seran sancionats si no compleixen.

  L’activitat exterior es va detectar fa mesos. L’Ajuntament, que llavors hi va treure importància, justifica ara que no s’aturessin perquè quan es va fer la inspecció no hi havia màquines treballant. Es va fer una resolució perquè s’aportés la documentació per legalitzar-ho. Des de Iaeden van denunciar els fets i l’Ajuntament va respondre que ells mateixos havien obert l’expedient després de detectar-ho. Durant els darrers dos mesos, l’equip de Ferran Adrià ha aportat la documentació i projectes per a la legalització dels exteriors. La documentació està en tràmit però requereix de l’estudi dels tècnics i de rebre posteriorment els informes preceptius d’Urbanisme, Costes i el Parc Natural de Cap de Creus. Justament una inspecció d’aquest ha desencadenat l’aturada.

  Segons l’Ajuntament, el 9 de març arran de l’escrit del parc natural i informes tècnics i jurídics de l’Ajuntament es va dictar resolució acordant la suspensió provisional i immediata dels treballs que s’estan realitzat a l’espai exterior atès que no disposen de la llicència preceptiva en tràmit. L’alcaldessa, Montse Mindan, remarcava públicament que la resta d’obres poden continuar. L’Ajuntament, ha informat a Ferran Adrià que només poden portar a terme les obres per les quals disposen llicència i que la sol·licitud de legalització pels treballs realitzats a l’exterior està en tràmit i, per tant, no poden treballar a l’exterior de la finca. Tenen quinze dies per presentar al·legacions.

  Salvem va denunciar els fets demanant a l’Ajuntament, el Parc Natural i Urbanisme que portessin a terme una inspecció. Els ecologistes van comparar sobre el terreny que hi havia diferències entre el projecte inicial i les obres que es feien. Se’ls va respondre que ja havien fet la inspecció i estava en tràmit de legalitzar-se. Els principals moviments il·legals se situarien a l’exterior de la casa de Ferran Adrià, la casa Marketta, però també del futur BulliFoundation. Segons Bàrbara Shmitt, portaveu de l’entitat, «s’hi preveien talar alguns arbres però ens hem adonat que ha desaparegut tota la vegetació de l’exterior de les dues finques, s’han fet molts moviments de terres i s’han tret totes les feixes deixant la roca nua», ha manifestat la portaveu de l’entitat. Demanen que les administracions competents continuïn supervisant el compliment de la legalitat urbanística per garantir la conservació del Paratge Nacional d’Interès Natural.

 22. lejarza said

  Ferran Adrià lidera un projecte sobre la història de la cuina des del paleolític

  Es tracta d’un ambiciós treball «holístic» on participen unes 70 persones de diversos àmbits i membres d’elBulliLab

  07.05.2016

  BANYOLES | ACN/DDG El cuiner Ferran Adrià fa uns tres anys que treballa en un projecte de recerca sobre la història de la cuina. Es tracta d’una iniciativa ambiciosa i única al món que es remunta als orígens de la cuina, des del paleolític fins a l’actualitat. L’objectiu és fer un recull «holístic» sobre l’evolució de les tècniques culinàries, els ingredients, les celebracions i els estris que s’han anat utilitzant al llarg de la història. «El món no s’entén sense la cuina», va afirmar ahir el reconegut xef durant la visita al Parc Neolític de la Draga de Banyoles.
  Els arqueòlegs d’aquest jaciment formen part de l’equip interdisciplinari d’unes 70 persones -tecnòlegs en aliments, historiadors, filòsofs, dissenyadors, experts en noves tecnologies, cuiners i l’equip del elBulliLab- que volen repassar la història de la humanitat des de la gastronomia. Una recerca que es plasmarà en un llibre i que també es podrà consultar per internet d’aquí a uns tres anys.

  Adrià va reconèixer que estan molt il·lusionats amb aquest projecte que no s’ha fet enlloc més del món. La recerca ha de permetre comprendre com ha anat evolucionant la cuina i tot el que l’envolta a partir de preguntes molt senzilles però a la vegada molt complexes. «Des de quan hi ha taules?», es va preguntar ahir el xef. I va afegir que aquest element «ho va canviar tot» perquè va comportar que es pensessin en els plats, per exemple, quan abans només hi havia bols per menjar. I això els obliga, juntament amb els experts d’aquest equip interdisciplinari «d’àmbits com el món de l’art, la filosofia, les noves tecnologies, el disseny o els tecnòlegs d’aliments» a intentar contextualitzar-ho i veure què passava a altres indrets del món. Del que es tracta, segons va dir Adrià, és de «descodificar tot l’alfabet» que es coneix a dia d’avui -els productes, les tècniques, les eines, les cerimònies- per parlar de l’evolució de la cuina en la humanitat.
  «El món no s’entén sense la cuina», va subratllar Adrià i va afegir que els experts asseguren que la primera eina que va fer l’home va ser per tallar la carn. Una prova, va afegir, que aquesta activitat ha anat sempre lligada a la història. Entre els assessors que participen en el projecte, destaquen noms com el reconegut arqueòleg Eudald Carbonell.

  El neolític, una època clau
  Ferran Adrià va visitar el Parc Neolític de la Draga acompanyat d’una quinzena de persones que formen part de l’equip d’elBulliLab de Barcelona. Ho van fer acompanyats del co-director del parc, Antoni Palomo, i d’altres arqueòlegs que treballen en aquest jaciment gironí i que, al mateix temps, col·laboren en el projecte de recerca. Segons va explicar Palomo, el que estan fent és aportar totes les dades de què disposen a dia d’avui d’aquest espai d’alt interès arqueològic, que porta 25 anys excavant-se, on s’han recuperat materials orgànics i inorgànics i eines de gran valor històric.
  Segons Adrià, el neolític és un període clau en la història de la cuina perquè va «falsificar» el món dels fogons, en el sentit que per primer cop algú va començar a preparar menjar per altres persones. I per això estan tan interessats en conèixer aquest període amb l’ajut dels experts. Palomo ha explicat que l’equip del xef ja els ha plantejat centenars de preguntes, algunes de les quals encara no tenen resposta, i que estan molt interessats en treballar-hi.

 23. lejarza said

  Sobre el projecte a cala Montjoi: «La gent es mereix que lluitem perquè es faci»

  07.05.2016

  En la visita a Banyoles, Ferran Adrià no es va oblidar de parlar sobre el seu gran projecte de futur.

  El xef va assegurar que el projecte del BulliFoundation a cala Montjoi de Roses (Alt Empordà) continua endavant, assenyalant que «en cap moment» han canviat d’opinió. Segons va dir, «la gent es mereix que lluitem perquè es faci».

  Pel que fa a les obres, va precisar que els treballs que es porten a terme a l’antic restaurant i que estan inclosos en el projecte d’ampliació autoritzat no tenen res a veure amb la «neteja» de vegetació exterior que va ser motiu de polèmica perquè no tenien els permisos. «L’ampliació del 20% és el que estem fent i a partir d’aquí el projecte anirà creixent fins on vulgui la gent», va explicar.

  En la seva opinió, la gent «és tothom» i en un futur proper s’acabarà de decidir si el projecte d’avantguarda gastronòmica es tira endavant tal i com s’havia planejat inicialment, amb l’ampliació del 300%.

  «La gent dirà fins on volen arribar perquè es poden fer coses increïbles, el projecte en sí no és que sigui increïble sinó més», va reiterar. A més, va anunciar que d’aquí a tres mesos tindran «bones notícies» i explicaran detalls en un acte que comptarà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: