Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Argelaguer fonts i surgències

Posted by lejarza en 3 marzo, 2014


Argelaguer fonts i surgències

 

Juan R. Lejarza de Cal Music

 

Argelaguer es troba ubicada en una plana rodejada de muntanyes on predominen els materials calcaris i travessada transversalment pel cabalós riu Fluvià. La roca calcària actua com una esponja, absorbint l’aigua que penetra dins el subsòl per ressorgir allà on troba materials impermeables. Aquest és el motiu pel qual una bona part de les fonts del municipi es troben a banda i banda del riu Fluvià. On els sols saturats de la capa freàtica expulsen cap a la superfície les aigües subterrànies d’escorrentia. Just al punt on les vessants i la vall es confonen.

 

Tot el terme municipal és ric en fonts i surgències. La més important és l’aiguaneix del Jonquet, en el rec del Vinyot. L’aigua, ja en temps molt reculat, es va recollir i conduir cap al poble, mitjançant un enginyós canalet de pedra i obra, que la distribuïa per tot el nucli urbà en diversos abeuradors comunicats i era utilitzada per al consum humà, per als animals i per al regadiu. Actualment, el sistema es troba activat pels horts comunitaris que promou l’entitat “Argelaguer en transició”. En un abeurador del carrer Major, hi ha gravada en una pedra la data 1776.

 

Les altres fonts de Argelaguer són:

 

Font de Plandiura: En el clot de la Casica, cabalosa, condicionada el l`any 2006 per la Brigada Jove d´Argelaguer, disposa d’una taula i bancs.

 

Font de can Sisrals: Condicionada el 2006, cabalosa. De temps molt reculat s’hi recull aigua al mas Morató i se n’omple un gros viver, per al regadiu.

 

Font de Morató: Mig perduda. Es troba sota Morató, per la banda del riu Fluvià. Les dones d´Argelaguer hi anaven a rentar la roba a l’hivern, ja que l’aigua no era tan freda com la del riu.

 

Font d’en Bonet: En el torrent Vinyot, prop de la central Elèctrica d`en Bassols, condicionada el 2006.

 

Font dels Morts: En el torrent Vinyot, un centenar de metres més avall de la font d’en Bonet, en el costat esquerre, rajava molt poc, ara es troba seca.

 

Font de la Mata: A prop del riu Fluvià i del mas enrrunat de la Mata al altre costat de la Resclosa.

 

Font de l’horta del Molí: Davant de la central Elèctrica d`en Bassols, a l’altre costat del riu Fluvià. Actualment es troba mig perduda.

 

Font del Turrós: Sota el mas Turrós, a tocar la riera que ve de ca n’Oliveras.

 

Font Puda d`Argelaguer: És una font d’aigües sulfuroses, molt visitada per la gent de Sant Jaume de Llierca, ja que s’hi troba ben propera, a la banda dreta del riu Fluvià, al costat del passallís i carretera que porta al Castell de Montpalau d´Argelaguer i ha la capella de Santa Magdalena d`Argelaguer.

 

Font de la Llumarada: Les seves aigües eren molt apreciades i la gent d’Argelaguer hi anava a fer berenades. Hi havia una taula i bancs de pedra. La riuada de l`any 1932 i una esllavissada de terres la van fer desaparèixer. Es trobava al costat dret del Fluvià, a prop del desguàs de la riera de Turrós.

 

Font de Montpalau: Al costat del casot de can Barranc, al sud-oest de la muntanya de Montpalau d´Argelaguer. És migrada.

 

Font d’en Perecaula: Es trobava prop de la Salida. L’aiguat de 1940 la feu desaparèixer.

 

Font de Juiàs: Es troba a prop de la desembocadura de la riera de Juiàs. És molt migrada, i l’aigua es recull en un bassal. És mig perduda.

 

Font de les Indianes: A la banda esquerra del riu Llierca, al costat de la casa de les Indianes, també coneguda com a Pequín (al bosc de Pequín), atès que a final de l`any 1800 s’hi va construir una petita fàbrica de tints per a l’elaboració d’indianes, teles amb sanefes de colors d’usos variats.

 

Les fonts de la zona muntanyosa són:

 

Font del Mig: Es troba al peu del puig de Pallenc, a prop del terme de Sant Ferriol. És migrada. Allí neix la riera de Rifred ó Riufred, desemboca a Planeses.

 

Font de Coloma: És a tocar del mig perdut casot de Coloma.

 

Font de la Petronilla: A la part superior del clot de ca n’Abulí, sota el Puig del Sucre.

 

Font de ca n’Abulí: Situada en el torrent de ca n’Abulí, pel cim de la presa.

 

Font de les Clotes: Es troba entre el Molí d’en Carlot i el Guilar, camí també anomenat “trencacames”. Molt migrada.

 

Font nova: Es troba en el camí de ca n’Abulí a Fontanals.

 

Font de Grèvol: Es troba en el fons del clot de la Cadavall. Les seves aigües són bones i presenta un bon cabal.

 

Font del Guilar.: Es troba a sota de l’ermita del Guilar, a la banda de solell. És de bella factura amb pedres carejades, brocal i pica, però una mica artificios, atès que es va construir a finals dels anys 1970 i s’hi va portar l’aigua de la font de Grèvol, mitjançant una mànega. Actualment no funciona.

 

Font de ca l’Ornós: A peu de la muntanya del Guilar, a prop del camí vell a l’ermita, font publica.

 

Tal com s’indica al Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS) d’Argelaguer, Agenda 21 Local és important recuperar i millorar les fonts potenciant la seva funció lúdica i social. És per aquest motiu que es proposa que a quest inventari de fonts formi part del Catàleg de Béns a protegir del municipi.

Anuncios

2 comentarios to “Argelaguer fonts i surgències”

 1. lejarza said

  L´ACA inventaria totes les fonts d´aigua potable

  L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està duent a terme un inventari de les fonts d’abastament d’aigua potable municipal de totes les poblacions. Aquesta iniciativa, iniciada el 2012, ja ha permès revisar 27 comarques, entre les quals hi ha la Garrotxa, l’Alt i el Baix Empordà i el Gironès. A tot el país, s’han inventariat 680 municipis.
  L’objectiu d’aquest inventari ésanalitzar els abastaments d’aigua de tots els municipis, unificar les dades existents, determinar la vulnerabilitat dels punts de captació i analitzar possibles solucions per garantir el subministrament d’aigua. Fins ara s’han identificat més de 2.900 captacions, de les quals 2.713 són subterrànies (pous o fonts) i 206 superficials (llacs i rius), mentre que també s’ha analitzat si les comarques tenen connexió a xarxes supramunicipals.
  Dels 680 municipis analitzats, 260 s’abasteixen únicament d’aigua subterrània, 197 de xarxa supramunicipal i de subterrània, 104 només d’una de supramunicipal; 63 de superficial i subterrània, 29 de superficial, subterrània i xarxa supramunicipal, 27 només d’aigua superficial i 4 de superficial i de xarxa supramunicipal.

 2. lejarza said

  A Anglès ens treuen les fonts

  Pere Espinet Coll. Grup PAU. Anglès

  Al terme municipal d’Anglès, poble vinculat a la comarca de l’aigua, gaudim de la flor de la vida gràcies al regadiu que ens proporcionen el Ter, la riera d’ Osor, els torrents de la Verneda i el Rissec, etc.
  Aquest darrers dies el nostre Ajuntament ha decidit arrencar fonts emblemàtiques com la de la carretera d’Osor, la de la plaça Santa Magdalena, en ple barri antic, o la del safareig, també en l’entorn del nucli antic. Aquesta última era un punt de repòs i avituallament per a la gent que utilitza el carril bici o els veïns del poble que conreen els camps i horts de la zona. Val a dir també que molta gent mancada de recursos del poble utilitzava aquestes fonts com a punt d’avituallament. I per a més INRI darrerament han tret la del cementiri
  El Grup PAU va demanar en el ple el perquè de tot això, i l’equip de govern es va limitar a dir-nos que així s’estalvia aigua.
  Seria bo que entre tots féssim una reflexió, i que abans d’arrencar més fonts demanessin el parer al poble.
  Indiferència culpable

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: