Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La Costa Brava, objectiu de les empreses petrolieres amb el rebuig dels ecologistes

Posted by lejarza en 23 febrero, 2014


La Costa Brava, objectiu de les empreses petrolieres amb el rebuig dels ecologistes

Jesús Badenes

Fins a principis d´any es coneixen tres projectes de recerca d´hidrocarburs –gas i petroli– que planaven sobre el nord de la mediterrània. a les campanyes de prospeccions de Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration, s´uneix un nou projecte anomenat Campanya sísmica 2D en áreas libres del Mediterráneo Noroccidental- mar Balear de l´empresa Spectrum, que afecta en el seu conjunt la costa mediterrània des del golf de Lleó fins al golf de València i tot l’arxipèlag balear. Aquest nou projecte se superposa en bona part en les àrees dels altres tres projectes i a més amplia l´àrea en una segona fase cap al sud de les Illes Balears. Els col·lectius opositors s´han activat per frenar les campanyes.

El projecte de Cairn Energy per explorar el subsòl entre la Costa Brava i el nord de Menorca és el que està més avançat. L´estudi d´impacte ambiental de la petroliera es va publicar al butlletí Oficial de la província de Girona el 22 de gener de 2013. El 14 de març seguent es van presentar les al·legacions, tan a l´estudi com al projecte general de Cairn Energy, i que a hores d´ara encara estan estudiant els tècnics de medi ambient.

L´empresa Capricorn Spain SL ha sol·licitat dotze permisos per investigar la possible existència d´hidrocarburs, reserves de gas i petroli a la zona. Els mètodes sísmics de prospecció es realitzaran mitjançant canons d´aire comprimit, «Air-guns», capaços de generar ones sonores, emissions acústiques d´alta intensitat, que defineixen l´estructura del sòl i subsòl marí localitzant així els jaciments. Els conservacionistes els ho volen posar cru. Segons els ecologistes de l´Associació de Naturalistes de Girona (ANG), «aquests mètodes produeixen una contaminació acústica intolerable per la fauna marina i poden provocar danys físics i de comportament a cetacis, tortugues marines, cefalòpodes i peixos, i en ocasions resultar en encallaments. Això és preocupant tenint en compte que la zona del Cap de Creus és una zona molt transitada per cetacis».

També denuncien l´impacte econòmic que pot suposar. «Segons estudis científics les prospeccions tenen un impacte directe en els recursos pesquers, a causa del desplaçament dels peixos, causant una disminució de 50% a les poblacions d´alt interès comercial com el lluç, la mòllera, el rap, etc. Cal destacar que la zona de Cap de Creus és explotada per les confraries de Llançà, el Port de la Selva i Roses, on la pesca és una de les principals fonts d´ingressos de la zona», adverteixen.

A més ja es posen la bena abans de la ferida. «En el cas de trobar reserves i començar l´explotació dels recursos fòssils, els impactes es multiplicaran ja que la perforació i extracció de combustibles fòssils destrueix el subsòl i els seus hàbitats, i contamina el mar a causa de l´ús de barreges sintètiques tòxiques i la producció de residus altament contaminats, la majoria d´ells cancerígens» auguren.

També consideren que «no s´ha d´oblidar la greu amenaça que existeix de vessament accidental de cru en el mar, des de les llargues connexions d´oleoductes així com en el transport marítim, posant en greu perill zones d´alt interès ecosistèmic de la zona com són el parc natural del Cap de Creus, la reserva marina de les Illes Medes, entre molts altres ecosistemes, hàbitats, fauna i flora d´alt valor que s´estenen en aquesta zona» del litoral gironí.

L´ull a fons a la Mediterrània

Les empreses extractives han posat l´ull sobre les costes espanyoles. Fins ara, les explotacions en aquest mar eren inviables perquè els hidrocarburs estan a molta profunditat i disseminats entre bosses de combustible molt disperses, és per aquest motiu que fins ara s´han explotat altres àrees on el petroli està més a la superfície i és fàcil d´extreure, com al golf Pèrsic, per exemple.

Però això ja s´està acabant. Les empreses del petroli ja disposen de la tecnologia suficient com per extreure cru a la Mediterrània. Ja ho estan fent davant les costes d´Israel i aviat ho faran entre el Líban i l´illa de Xipre. El proper objectiu són el golf de Lleó- amb tot l´entorn del Cap de Creus–, el golf de València i, en definitiva, el mar de les Illes Balears. La por de les prospeccions ja no és exclusiva d´Eivissa i Formentera, sinó que l´opinió pública també s´està començant a mobilitzar Menorca, València i Girona.

En el cas de les costes gironines, entre les al·legacions presentades a l´estudi impacte ambiental figura que tots aquests projectes no tenen en compte normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí, incompleixen la Llei estatal d´hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada i, en cas de dur-se a terme, tindrien greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme. «Els greus impactes dels projectes d´exploració i explotació d’hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona», avisen els ecologistes.

Segons denuncien, a més, els estudis proposats no consideren els efectes acumulatius de totes les prospeccions sísmiques que es volen desenvolupar a la mateixa àrea. «És inconcebible el desenvolupament de tots aquests projectes en una zona d’especial interès per a la fauna marítima. El principi de precaució, en una zona molt sensible ecològicament, preval sobre els interessos econòmics de les empreses», remarquen.

La posició de les entitats que han presentat al·legacions, i de la ciutadania que els dóna suport, és que aquests tipus d´estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. Cal avançar cap a sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials.

L´àrea que es vol investigar se situa sobre el Corredor de Migració de Cetacis on s´ha detectat la presència de dofins mulars, espècie d´interès comunitari, i que la prospecció per ones afectaria greument cetacis, peixos i bancs de pesca disponibles, alterant la conducta de la fauna.

Prospeccions petrolieres de Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration

Prospeccions petrolieres de Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration

3 respuestas hasta “La Costa Brava, objectiu de les empreses petrolieres amb el rebuig dels ecologistes”

 1. lejarza said

  Manifestaciones masivas en Baleares contra las prospecciones petrolíferas

  El Pais

  La marea azul ciudadana de este sábado fue muy notable en Baleares, de decenas de miles de personas movilizadas en cada una de las islas. La campaña de protesta contra la realización de prospecciones petrolíferas en el mar balear la suscitó la sociedad civil, desde los ecologistas hasta sus oponentes históricos los grandes empresarios turísticos. Ante el calado que tomó la cuestión el poder político, el Gobierno balear del PP y todas sus autoridades, se adhirió a la causa de este movimiento que presiona al Gobierno central. Se exige a Mariano Rajoy que diga “no”, que eche atrás los permisos iniciales dados por Ejecutivo de Zapatero del PSOE en 2011.

  El presidente balear José Ramón Bauzá acudió a la marcha celebrada en Ibiza, allí donde nació y se expresa con fuerza la contestación porque los primeros sondeos sísmicos están programados entre las aguas que separan la isla de la costa de Valencia. La decisión final está en manos de los ministerios de Industria y Medio Ambiente tras estudiar los informes y evaluaciones de impacto ambiental. Unas 90.000 personas han firmado alegaciones ante la Administración contra los estudios geológicos previos. “Si no se hallan las fórmulas que se las invente” (el Gobierno), llegó a decir Bauzá.
  Una amenaza latente de posibles vertidos en el mar por accidentes en torres de extracción pone en riesgo, según los convocantes, el nivel de vida, el medio ambiente y la misma industria de sol y playa en esta zona del Mediterráneo. “Nuestro petróleo es el turismo”, dijo el presidente Bauzá en su momento, para matizar más adelante que se pondría en riesgo el medio ambiente, nuestra tierra, el combustible capital del negocio hotelero. Ahora está en juego la futura realización de estudios sísmicos sonoros en búsqueda de bolsas de petróleos para determinar la viabilidad de pozos exploratorios y, luego, las eventuales y futuras perforaciones.
  Primero, al mediodía se desarrollaron concentraciones, en la isla de Menorca (Mahón y Ciutadella) y también en Formentera. Por la tarde, el centro de la ciudad de Ibiza quedó repleto de ciudadanos con camisetas azules, pancartas y carteles alusivos a la posible amenaza medioambiental. «Errar es humano. Rectificar es posible», era el lema de cabecera del desfile civil, sin protagonismos políticos. Artistas y VIP ligados a Ibiza secundaron las primeras llamadas de alerta.
  Las acciones y representaciones plásticas se repitieron en las redes sociales, palanca y tam-tam continuo durante meses de esta operación social y política de oposición.
  Un poco más adelante, a media tarde, el frente marítimo de Palma fue el escenario de la marcha multitudinaria que desbordó las previsiones. Muchos representantes gubernamentales del PP se dispersaron entre los concentrados, en un mar de pancartas y lemas.
  Las manifestaciones fueron muy diversas, transversales, familiares, ideológicamente de banda ancha. En Ibiza se reclamó la dimisión del ministro de Industria y Energía, José Manuel Soria. Otro lema era No a las petroleras, sí a las renovables. El lema eje de la protesta fue Ibiza dice no, extendido al resto del territorio insular. Las navieras de Ibiza, implicadas en la protesta, efectuaron trayectos gratuitos con Formentera y los transportistas por carretera que fletaron autobuses entre cada pueblo de Ibiza y la capital.

 2. lejarza said

  La plataforma «Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana» presenta avui a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG) el documental Blackfish, un film que pretén mostrar els efectes de l’acció humana sobre el món marí. L’acte també servirà per donar a conèixer la campanya SOSPeix i els problemes de sobrepesca. Aquesta és la primera activitat d’un cicle d’accions informatives i de conscienciació dels riscos ambientals i econòmics que suposarien les prospeccions marines. En les accions previstes per la plataforma hi ha més xerrades informatives, mocions de recolzament a la causa als ajuntaments i els Consells Comarcals, accions públiques de reivindicació i de pressió per al Govern català, i també coordinació entre els diferents moviments que es duguin a terme a Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears.

 3. lejarza said

  La Costa Brava se libra del primer plan de exploración petrolífera

  Archivado el expediente de Seabird, pese al aval de la Generalitat

  La Vanguardia – Girona Natural | 01/03/2014

  La Costa Brava se libra de las prospecciones sísmicas en busca de petróleo, solicitadas por la empresa Seabird Exploration y que estaban en fase muy avanzada de tramitación. Un error burocrático -que el Ministerio de Agricultura y Medio Ambiente atribuye al promotor- ha permitido al ministro Miguel Arias Cañete dar carpetazo a este proyecto, cuya autorización ambiental centraba todas las miradas. De hecho, una autorización ambiental a este proyecto podría haber sido un precedente que marcara la intención de la Administración para dar la luz verde o no a las prospecciones petrolíferas solicitadas en el golfo de Valencia (frente a Ibiza), en donde un proyecto similar ha despertado una fuerte contestación social en Baleares.
  La Costa Brava no tendrá prospecciones (al menos, por ahora) porque el Ministerio de Agricultura y Medio Ambiente archivó el día 28 de enero el expediente de evaluación ambiental del proyecto presentado por Seabird. El proceso ha caducado repentinamente, cuando parecía ir viento en popa.
  La previsión del proyecto era efectuar una campaña sísmica en aguas del golfo de León en un área de 37.000 km2 entre las costa de Girona y el norte de la isla de Menoría. El punto más cercano de la prospección se localizaba a 13 kilómetros de distancia del cabo de Creus. La prospección sísmica propuesta utilizaba un cañón de aire comprimido, que permite procesar los ecos y elaborar mapas con estructuras geológicas susceptibles de albergar hidrocarburos.
  Sorprendentemente, el plan de exploración se ha desvanecido cuando estaba a punto de superar el último escollo administrativo. El Ministerio de Agricultura y Medio Ambiente archiva el proyecto al haberse superado los 18 meses reglamentados en la ley para llevar a cabo la tramitación previa (en este caso, a cargo del Ministerio de Industria), antes de que el expediente fuera entregado a Medio Ambiente con el fin de hacer la declaración de impacto ambiental. Medio Ambiente es quien concede la autorización con las medidas correctoras para prevenir los daños ecológicos (en este caso, los riesgos era sobre la fauna marina).
  El plazo de 18 meses se ha rebasado porque el reloj administrativo empezó a echar la cuenta atrás el día 11 de mayo del 2012, fecha en que oficialmente se inició el proceso. El Ministerio de Industria había sometido a información pública el correspondiente estudio de impacto ambiental de los sondeos (el 16 de febrero del 2013) y durante un mes se presentaron alegaciones. La empresa debió contestar las alegaciones presentadas y luego entregarlas a Industria; pero el plazo se demoró tanto que cuando el Ministerio de Industria remitió el expediente a Medio Ambiente para hacer la declaración de impacto ya había pasado 19 meses.
  La ley de Evaluación de Impacto Ambiental del 2008 determina que el plazo para la realización del conjunto de estas actuaciones (estudio de impacto ambiental, información pública y consultas) “no podrá exceder los dieciocho meses contados desde que el promotor recibe la notificación” de la Administración para activar el proceso.
  El ministro Arias Cañete confirmó al conseller de Medio Ambiente balear, Gabriel Company, la paralización de este expediente, de modo que el promotor deberá comenzar de nuevo todo el proceso de tramitación administrativo en el caso de que quisiera reactivarlo, según precisó Company.
  Aún, así fuentes consultadas consideran que el archivo del expediente es un hecho insólito, pues ni siquiera se da la oportunidad a una prórroga, lo cual significa que Medio Ambiente atribuye la responsabilidad del retraso a la empresa promotora.
  En cualquier caso, el ministro Cañete se quita de en medio una “patata caliente”, pues si su ministerio hubiera concedido una declaración de impacto ambiental positiva, hubiera sido muy difícil justificar un rechazo al proyecto de las exploraciones del golfo de Valencia, que es realmente el asunto más polémico y candente.
  Paradójicamente, el proyecto de exploración frente a la Costa Brava contaba con el aval tácito de la Generalitat, pues fue sometido a la declaración de impacto ambiental, como reclamó en la fase de consultas. “El estudio presentaba las medidas correctoras que marcan los parámetros internacionales sobre este tipo de proyectos”, señalaron fuentes del Departament de Territori i Sostenibilitat. La Generalitat también consideró que el análisis ambiental de los trabajos de sísmica 2D en el mar balear también se adecuada a lo planteado por la Administración autonómica.
  No obstante, frente a las costas de Girona existe un segundo expediente para efectuar prospecciones acústicas, aunque en fase solo de consultas previas (a cargo de la empres Spectrum).
  «En la decisión del gobierno de paralizar el proyecto ha podido influir la postura del gobierno francés, que se opone a las prospecciones petrolíferas en el Mediterráneo, y muy posiblemente el rotundo rechazo al programa de exploración de petróleo de Cairn Energy en el golfo de Valencia manifestado en Ibiza y en Baleares, en general», dice Carlos Bravo, portavoz de la Asociación Salvia y Coordinador de la Alianza Mar Blava. El archivo se produce cuando la Plataforma Aturem comenzó este pasado miércoles su programa de acciones en contra de estas prospecciones marinas.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: