Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La Generalitat de Catalunya aparca la decisió sobre la projectada planta de gestió de residus del Consell Comarcal de la Garrotxa al municipi de Sant Jaume de Llierca

Posted by lejarza en 18 febrero, 2014


La Generalitat de Catalunya aparca la decisió sobre la projectada planta de gestió de residus del Consell Comarcal de la Garrotxa al municipi de Sant Jaume de Llierca
ACN – DdG Olot – Argelaguer Vall del Llierca
El Govern de la Generalitat de Catalunya no decidirà fins d’aquí a l´any 2016 si construeix la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca (Vall del Llierca) dins el Poligón Industrial de Politger. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), va detallar que quan entrin en funcionament les noves plantes de Pedret i Marzà i d’Orís a finals de l´any 2015 podran avaluar si la capacitat de recollida de residus és suficient o cal una planta per a la Garrotxa i el Pla de l’Estany; va defensar que les inversions en equipaments estaran “pràcticament acabades” amb les noves plantes i amb la modernització de la incineradora de Campdorà. Abans de l’estiu preveuen començar a perfilar el projecte amb l’Ajuntament de Girona i els municipis consorciats.

L’Agència de Residus de Catalunya creu que amb la posada en funcionament de les dues noves plantes de Pedret i Marzà i Orís (aquesta darrera també rebrà els residus de la comarca del Ripollès), el mapa d’infraestructures relacionades amb el tractament de deixalles ja estarà “pràcticament acabat”. El director de l’Agència va presentar a Girona (Gironés) els reptes estratègics i els objectius en matèria de prevenció i gestió de residus fins l´any 2020. El pla també inclou quines són les infraestructures prioritàries a desenvolupar, i no hi ha la planta de triatge de Can Coma de Baix a Sant Jaume de Llierca que promou amb els veïns i veïnas en contra, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa a Olot. El director va dir que a curt termini no és una prioritat i va ajornar fins l`any 2016 prendre una decisió en ferm sobre aquesta planta, un projecte que neix amb polèmica entre l’Ajuntament del municipi de la Vall del Llierca i el Consell Comarcal del president Joan Espona Agusti i el Vicepresident Josep Berga Vayreda “alies en Pep”, va detallar que primer cal que les noves plantes entrin en funcionament, cosa que es preveu que passi a finals de 2015 o principis de 2016, i després valoraran si tenen capacitat suficient per tractar totes les tones de residus que es creen a les comarques gironines o no.

L’any 2016 serà un any de revisió i veurem si fa falta un altre equipament per a les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany”, va afirmar, afegint que l’evolució d’una possible planta de triatge a Sant Jaume de Llierca anirà condicionada per la generació de residus de la zona i la capacitat d’absorció de les altres infraestructures ja projectades.

La planta d’Orís tractarà 45.000 tones de deixalles d’Osona (Vic) i el Ripollès (Ripoll) i fins que es prengui una decisió relacionada amb la planta del Consell Comarcal, també rebran els residus de la Garrotxa, que hauran d’assumir el cost del trasllat de les deixalles.

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
Juan R. lejarza d´Argelaguer

4 respuestas hasta “La Generalitat de Catalunya aparca la decisió sobre la projectada planta de gestió de residus del Consell Comarcal de la Garrotxa al municipi de Sant Jaume de Llierca”

 1. lejarza said

  Residus a la Garrotxa

  El 2012 a la Garrotxa es van generar 27.232 tones de residus i al Pla de l’Estany, 14.689. Això suposa 1,34 kg per habitant i dia a la Garrotxa i 1,28 kg, al Pla de l’Estany; xifres un xic inferiors a la mitjana de Catalunya (1,35 kg). Tot i això, el fet de no disposar de planta de triatge i que els residus vagin a l’abocador sense tractament previ, va fer que l’impacte de les emissions de carboni a l’atmosfera fos de 185 kg de CO2 a la Garrotxa i de 176 al Pla de l’Estany, molt per sobre de la mitjana catalana (104 kg).

 2. lejarza said

  La planta de residuos de Sant Jaume se pospone hasta el 2016

  La Vanguardia

  Girona. (Agencias).- El Gobierno no decidirá hasta dentro de dos años si construye la planta de selección de residuos de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). El director de la Agencia de Residuos, Josep Maria Tost, ha detallado que cuando entren en funcionamiento las nuevas plantas de Pedret i Marzà (Girona) y de Orís (Osona) a finales de 2015 podrán evaluar si la capacidad de recogida de residuos es suficiente o se precisa una planta para la Garrotxa y el Pla de l’Estany. Tost sostiene que las inversiones en equipamientos estarán «prácticamente terminadas» con las nuevas plantas y con la modernización de la incineradora de Campdorà.

  La Agencia de Residuos de Catalunya cree que con la puesta en funcionamiento de las dos nuevas plantas de Pedret i Marzà y Orís (esta última también recibirá los residuos de la comarca del Ripollès) y con la modernización de la incineradora de Campdorà, en Girona , el mapa de infraestructuras relacionadas con el tratamiento de desechos ya estará «prácticamente acabado».

  Tost ha presentado los retos estratégicos y los objetivos en materia de prevención y gestión de residuos hasta 2020. El plan también incluye cuáles son las infraestructuras prioritarias a desarrollar y no se contempla la planta de selección de Sant Jaume de Llierca que promueve el Consell Comarcal de la Garrotxa. Josep Maria Tost ha admitido que a corto plazo no es una prioridad y ha aplazado hasta el 2016 tomar una decisión en firme sobre esta planta, un proyecto que nace con polémica entre el ayuntamiento del municipio y el ente comarcal.

  Congelar la aprobación
  El Ayuntamiento de Sant Jaume de Llierca opone a la construcción de la planta de selección en la ubicación prevista por el Consell Comarcal. El proyecto de la planta enfila ya la recta final porque sólo queda pendiente la aprobación definitiva del conseller Santi Vila en la comisión de Urbanismo de Catalunya. Estaba previsto que esto fuera este martes pero finalmente la comisión ha quedado aplazada hasta el mes de marzo.

  El Ayuntamiento de Sant Jaume de Llierca valora positivamente el anuncio de posponer la posible construcción de la planta a partir de 2016 pero desde la cautela. El alcalde, Ferran Puig, apunta que «no sería conveniente» que se aprobara igualmente el plan especial que permitirá la construcción de la planta de selección en unos terrenos rústicos en Can Coma de Baix si todavía no se sabe si es «realmente es necesaria». Puig resalta que desconocen si el aplazamiento de la comisión está relacionada con la planta.

  Según el proyecto, la planta de selección se construiría en el emplazamiento escogido por el Consell Comarcal, unos terrenos de 8,39 hectáreas en el sur del polígono del plan de Can Coma de Baix (y que chocan frontalmente con la opción que defiende el ayuntamiento). El edificio no podrá superar los doce metros de altura. Para acceder, se hará un vial de siete metros de anchura que discurrirá en parte por el polígono industrial y en parte por el camino de Cogul y tendría capacidad para unas 30.000 toneladas de residuos, cuya incineración afectaría con malos olores a la población de Sant Jaume, según un estudio de la UPC.

 3. lejarza said

  El de Beuda seguirà sent l’abocador de la Garrotxa almenys 3 anys més. El Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament del municipi han prorrogat l’acord que ho fa possible. La baixada del nombre de residus que es generen, empès pel reciclatge i la crisi, fa difícil saber quina és la vida útil d’aquest equipament. El president del Consell ha explicat a més que ara mateix hi ha converses que poden afectar la gestió i el nombre de residus.

  JORDI ALTESA

  L’Ajuntament de Beuda i el Consell Comarcal de la Garrotxa han renovat l’per 3 anys més l’acord d’ús de l’abocador que dóna servei a tota la comarca. Així doncs, fins el 2017 aquest continuarà sent el lloc on aniran els residus que es generin aquí.

  La durada de l’abocador de Beuda ha tingut diferents estimacions en funció del nombre de residus que la comarca ha anat generant. Darrerament aquest ha baixat influït per més reciclatge, millor tractament i el fet que també hi ha crisi i, per tant, menys consum. Per això, en el ple d’aquest passat vespre, el portaveu d’Esquerra Narcís Feixas, ha volgut demanar «fins quan està previst que es pugui utilitzar».

  La resposta li ha arribat del mateix president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Espona ha explicat que ara mateix el panorama és incert ja que hi ha converses amb la Generalitat que podrien variar aquesta situació. Tot i això, ha explicat que «la intenció és lluitar perquè no es faci cap més abocador a la comarca».

  L’altre grup a l’oposició, el del PSC, també ha donat suport a la mesura d’ampliar el conveni 3 anys més. El seu portaveu, Josep Guix, ha aprofitat la seva intervenció per celebrar que «el Consell arribi a aquest tipus d’acords amb els consistoris de la comarca».

  El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa d’aquest mes de març també ha fet balanç econòmic del 2013, que ha acabat amb números positius. La situació i la manera com s’ha fet les coses fins ara poden canviar amb l’entrada en vigor de noves mesures del govern central.

 4. lejarza said

  Sant Jaume, en el compte enrere de la planta
  Presenten un darrer informe contra el pla especial, que dijous tractarà la comissió d’Urbanisme de Catalunya
  17/03/14 – SANT JAUME DE LLIERCA – RAMON ESTÉBAN
  L’equip de govern de Sant Jaume de Llierca (Junts per Sant Jaume-AM) farà arribar en les pròximes hores a la comissió d’Urbanisme de Catalunya un argumentari, elaborat a partir d’informes tècnics, en què s’assenyalen indeficions i altres suposats defectes del pla especial (PEU) de la planta de triatge comarcal, que s’ha de construir a can Coma de Baix i que ja ha estat aprovat inicialment pel Consell Comarcal. Després que el mes passat el consistori va donar a conèixer uns errors de caire mediambiental en el document, aquest nou informe és probablement l’última oportunitat que li queda a l’equip de govern per convèncer la comissió -que es reunirà dijous- que la planta no s’aixequi en els terrenys elegits.
  Els accessos
  L’Ajuntament considera que el PEU tracta de manera incorrecta la qüestió dels accessos, ja que s’hi proposa fer un enllaç amb el polígon industrial que afectaria zones lliures. Amb la llei a la mà -sosté el consistori- això requereix fer de nou tot el projecte.
  En l’argumentari s’hi apunten també qüestions que ja s’havien assenyalat anteriorment, com ara el fet que no consideren que l’equipament sigui necessari, d’acord amb el que s’assenyala en el nou pla sectorial d’infraestructures, actualment en la fase del tràmit de participació. Per tant -s’afirma- s’ha d’anul·lar la declaració d’interès públic de la planta i no es pot projectar en sòl rústic.
  D’altra banda, es recorda que la memòria ambiental conté errors greus (segons un estudi de la UPC, no es van calcular bé els efectes dels vents en les pudors) i això significa -diu l’equip de govern- que tots els departaments de la Generalitat implicats en el projecte han emès uns informes que caldria replantejar perquè es basen en unes dades incorrectes. “Això sol ja hauria d’invalidar el projecte”, conclouen a l’equip de govern municipal.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: