Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les prospeccions amb georadar han detectat tres tombes al subsòl de església de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa

Posted by lejarza en 8 febrero, 2014


Les prospeccions amb georadar han detectat tres tombes al subsòl de església de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa

Sant Joan les Fonts – A.S.-ACN-Argelaguer Vall del Llierca

Un estudi fet a partir de prospeccions amb georadar ha detectat l’existència de tres tombes al subsòl de l’actual església de Sant Joan les Fonts (Garrotxa), un monument romànic del segle XII declarat d’interès nacional. Aquesta tècnica ha permès escanejar per primer cop el subsòl i constatar també la presència d’unes possibles osseres a sota del terra de dins de l’església.

Pel que fa a l’exterior, s’han localitzat dos murs exteriors que els experts atribueixen al perímetre de l’antic monestir benedictí, conegut com a Priorat de Sant Esteve. La datació exacta no es podrà confirmar fins que es faci una prospecció arqueològica. La documentació històrica situa el priorat en aquest indret.

La campanya de prospecció geofísica que es va portar a terme a finals del 2013, amb la tecnologia de georadar, Georadar Penetring System (GPR), ha aportat per primer cop indicis científics que prop de l’església de Sant Joan les Fonts podria haver-hi restes de l’antic monestir benedictí, un fet que està documentat.

L’estudi ha inclòs una primera part on s’ha rastrejat el subsòl del temple i que ha confirmat la presència de tres tombes més, que se sumen a les dues que actualment ja són visibles en superfície. Tot i que l’estudi no permet identificar la presència de restes humanes -això només es pot fer a través d’una excavació- sí que s’ha pogut veure que les tombes estan connectades amb unes cavitats més grans, una fa entre 4,5 metres i 2,5 metres.

Els arqueòlegs creuen que es tracta d’osseres, indrets on es guardaven els ossos de les persones que vivien al priorat i que al cap dels anys de ser enterrats es guardaven en aquests espais.

Segons l’autor de l’estudi, Roger Sala, de l’empresa SOT Prospecció Arqueològica, “les cavitats detectades són més grans del que pertocaria a una església romànica, cosa que fa pensar que allà hi havia hagut un priorat, amb tradició d’enterrar a sota la basílica, i per tant es confirmaria així l’antiga abadia”. Fins que no es faci una excavació i es foradi el subsòl, però, no es podrà comprovar si hi ha o no restes humanes. A banda dels monjos que hi van viure hi podria haver enterrats personatges influents de l’àmbit local però, tal com recorda Sala, “fins que no s’hi entri serà impossible de verificar amb les dades actuals”.

La segona part de l’estudi amb georadar s’ha concentrat a la zona sud de l’actual església. S’hi han trobat “estructures molt massives i murs molt grans” que els arqueòlegs creuen que podrien ser el perímetre de tancament de l’antic monestir. “Els priorats dels segles XI i XII comptaven amb estructures de defenses importants i per això creiem que hem trobat dos murs que podrien correspondre a aquest tancament.

Les prospeccions amb georadar han detectat tres tombes al subsòl de església de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa

Les prospeccions amb georadar han detectat tres tombes al subsòl de església de Sant Joan les Fonts a la Garrotxa

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: