Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Olot ciutat contra l`homofòbia

Posted by lejarza en 31 enero, 2014


Olot ciutat contra l`homofòbia

Juan R. Lejarza d´Argelaguer

A Olot no hi ha problemes d’homofòbia, lesbofòbia, ni transfòbia… o això és el que la majoria de portaveus del ple de l`Ajuntament van coincidir a remarcar en la sessió d’ahir. Això no obstant, el ple va creure important, a proposta d’una moció d’ICV-EUiA, que no té representació al consistori, fer un pas endavant i declarar oficialment la ciutat respectuosa amb l’orientació i identitat sexuals de les persones.

TEXT DE LA MOCIÓ D’INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS – ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUIA) CONTRA L’HOMOFÒBIA, LA LESBOFÒBIA I LA TRANSFÒBIA (LGTBFÒBIA) A OLOT

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Atès que encara avui arreu del món existeixen una vuitantena de països que criminalitzen l’homosexualitat i condemnen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó; en vuit d’aquests fins i tot amb la pena de mort.

Atès que a l’Estat Espanyol s’ha avançat notablement a nivell legal des de la reinstauració de la democràcia amb la derogació de la llei de perillositat social (que havia substituït la de vagos y maleantes), amb l’aprovació de la llei de matrimoni i adopció entre persones del mateix sexe, o la llei d’identitat de gènere aprovada l’any 2007 que avançava en la lluita contra les discriminacions que pateixen les persones transsexuals. I que, tanmateix, a nivell social segueixen existint discriminacions per raó de gènere o d’orientació sexual.

Atès que, malgrat aquests avenços, a les ciutats petites i mitjanes, com és el cas d’Olot, les lesbianes, els gais i les persones transsexuals han tendit a escapar d’aquestes zones del país principalment cap a Barcelona i altres ciutats grans. Que aquest exili ha afavorit la guetització del col·lectiu en determinats barris de les capitals i la invisibilitat a la resta de ciutats, pobles i comarques. I que s’evidencia, per exemple, en unes ràtios de matrimonis celebrats entre persones del mateix sexe a les comarques d’interior de Catalunya, inferiors a les registrades a la regió metropolitana i molt allunyades de les de Barcelona ciutat.

Atès que un dels espais on persisteix amb més força aquesta discriminació és l’entorn educatiu. Si bé, progressivament es perceben discursos de major integració i respecte cap a la diversitat sexual, els estudis demostren que en els darrers anys les pràctiques i actituds discriminatòries han anat en augment; que aquestes es multipliquen com més petits són els municipis i que, molt sovint, resten invisibles per por al rebuig en el mateix entorn familiar de les víctimes. Així, aquests mateixos estudis conclouen que el 80% de joves han presenciat en una o altra ocasió situacions de discriminació (insults, amenaces, agressions, aïllament, etc.) cap a persones LGTB.

Atès que a Olot, malgrat ser una ciutat de convivència en la que puntualment s’han fet accions per normalitzar el fet LGTB, estem encara lluny d’haver assolit els nivells de visibilitat existents a ciutats properes com Vic o Girona on s’han organitzat grups com Tal com som o el Front d’Alliberament Gai.

Atès que cal treballar per la igualtat real, tot i els avenços en la igualtat formal, i que en aquests moments al Parlament de Catalunya s’està tramitant la Proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia (Tram. 202-00035/10).

Per tot això, ICV-EUiA de la Garrotxa proposa al Ple de l’Ajuntament d’Olot l’adopció dels següents:

ACORDS

PRIMER.- Declarar la ciutat d’Olot respectuosa amb la diversitat sexual i amb la realitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals i contrària a la discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual.

SEGON.- Donar suport a la “Proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, les lesbofòbia i la Transfòbia” presentada al Parlament de Catalunya i aprovada pel Consell Nacional LGTB.

TERCER.- Fer onejar la bandera de l’arc de Sant Martí a l’Ajuntament o en altres edificis municipals els dies 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia i el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTB, i també posar el llaç vermell el dia 1 de desembre en commemoració del Dia Internacional de la Lluita contra la Sida.

QUART.- Traslladar el conjunt dels acords al Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya i a les entitats que han impulsat la proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, les lesbofòbia i la Transfòbia.

CINQUÈ.- Donar a conèixer els continguts de la proposició de Llei a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació municipals, els centres educatius i els equipaments municipals.

SISÈ.- Fer seguiment, a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, de l’estadística de les denúncies que es registrin a la comarca en matèria d’LGTBfòbia.

SETÈ.- Instar els centres educatius de la ciutat a treballar per explicar de forma objectiva, clara i sense prejudicis la diversitat sexual i a lluitar contra la LGTBfòbia en totes les seves manifestacions.

VUITÈ.- L’Ajuntament garantirà que als diversos espais municipals per a joves de la ciutat (L’Ideal, equipaments esportius, l’Escola Municipal d’Expressió, etc.) es treballi per a la normalització del fet LGTB i que s’hi millorin els protocols d’acollida a adolescents i joves lesbianes, gais i transsexuals.

NOVÈ.- Es garantirà que en els espais municipals per a gent gran també hi hagi protocols d’acollida a persones grans lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

DESÈ.- Que la Policia Municipal tingui i compleixi protocols per a atendre casos d’LGTBfòbia.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: