Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Llum verd a la planta de triatge de residus a Sant Jaume de Llierca

Posted by lejarza en 18 diciembre, 2013


Llum verd a la planta de triatge de residus a Sant Jaume de Llierca

Robert Van Eeckhout

La Comissió d’Urbanisme de Girona va donar ahir el seu vistiplau definitiu al projecte per construir una planta de triatge de residus a Sant Jaume de Llierca, i l’únic tràmit que queda per resoldre ara abans que es pugui iniciar la construcció és la firma del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El projecte s’ha topat des de l’inici amb l’oposició frontal de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca, que considera que el Consell Comarcal li ha imposat la ubicació d’aquest equipament. Ara, però, segons el Departament de Territori la fase de tramitació urbanística ja s’ha completat, i tan sols queda un últim serrell perquè els promotors puguin fer-la.

Al bàndol contrari, l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig, va defensar ahir que el projecte encara ha de passar per un altre tràmit abans de rebre el vistiplau definitiu de Santi Vila. En aquest sentit, va afirmar que la valoració de la Comissió d’Urbanisme de Girona era previsible, però que amb l’oposició del municipi, la decisió definitiva ha de passar encara per la Comissió de Catalunya, que serà que tingui en compte o desestimi els arguments en contra de la planta plantejats per l’Ajuntament. “Ells tenen informació tècnica que diu que la que proposen no és la millor ubicació. No sé si la tindran en compte”, explicava Puig.

El batlle va explicar que, de moment, l’equip de govern ha d’esperar que vagi avançant la tramitació urbanística, ja que fins que no hi hagi una aprovació definitiva no es pot actuar. “Si el conseller Santi Vila ho firma, llavors el municipi pot decidir anar a la via judicial, abans no perquè no és definitiu. Quan hi anem, ho hem de tenir molt clar”, va assegurar. Puig es va mostrar confiat que finalment no fagi falta haver de recórrer a aquesta via si la Comissió d’Urbanisme de Catalunya té en compte els informes que desaconsellen el projecte tal com està plantejat a dia d’avui.

Si acaba tirant endavant la proposta actual, la planta de triatge s’ubicarà en uns terrenys adjacents al polígon industrial de Can Coma i Astral, al sud del Pla de Politger, en una superfície de 8,39 hectàrees. D’aquesta extensió 3,68 hectàrees rebrien qualificació d’equipament ambiental, mentre que 4,18 es destinarien a espais lliures protegits i la resta a sistema viari. Pel que fa l’accés, hi hauria un vial de set metres d’amplada que passaria en part pel polígon industrial i pel camí de Coguleres. L’edifici no superaria els 12 metres d’alçada.

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca Juan R. lejarza d´Argelaguer

La Generalitat de Catalunya considerar inviable el projecte de la planta de triatge del Consell Comarcal de la Garrotxa al Ajuntament de Sant Jaume de Llierca
Juan R. lejarza d´Argelaguer

Una respuesta para “Llum verd a la planta de triatge de residus a Sant Jaume de Llierca”

 1. lejarza said

  Ferran Puig Estartús, https://www.facebook.com/santjaumedellierca

  L’aprovació de la Comissió d’Urbanisme de Girona entra dins del guió previst, no ens ha de sorprendre. El que sí que està clar, és que la nota de premsa que s’ha fet des de la Comissió d’Urbanisme de Girona està fatal redactada (i els mitjans l’han reproduïda “tal qual”):
  -l’aprovació no és definitiva ja que per ser definitiva l’hauria de signar el Conseller Vila (i arribats en aquest punt s’haurà esgotat la via administrativa i serà quan el municipi haurà de decidir anar o no per la via judicial). En estar el municipi en desacord amb al projecte, l’haurà d’aprovar abans d’enviar al Conseller també la Comissió d’Urbanisme de Catalunya. Aquesta Comissió està obligada per llei a donar audiència al municipi per tal que aquest pugui explicar la seva posició i aportar tots els documents que facin falta, cosa que fins ara els processos administratius no ho havien permès de forma oficial (les reunions mantingudes fins ara han estat extraoficials i fora del procés administratiu que estableix la llei: per això és normal que fins ara tot vagi passant els tràmits legals ja que les al·legacions del municipi han estat rebutjades pel Consell i no han arribat “vives” a la Generalitat, és a dir, és com si des el punt de vista dels processos administratius la Generalitat no hagi parlat mai encara amb l’Ajuntament sinó que sempre ha tractat amb el Consell Comarcal i amb la informació que aquest li facilitava).
  -la nota de premsa tampoc explica que l’informe tècnic de la Comissió d’Urbanisme de Girona fa constar que l’Ajuntament havia aportat informes tècnics que fan creure que la memòria mediambiental conté errors importants que poden afectar greument el nucli urbà de Sant Jaume de Llierca i que haurien de fer valorar de nou tot el projecte. De fet, l’informe fa entreveure que el Pla Especial s’aprova conscients que conté errors en la memòria ambiental (erros que el Consell Comarcal també desconeixia) perquè el procés administratiu s’ha hagut de basar en els informes erronis rebuts per part del Consell Comarcal, i la Comissió d’Urbanisme de Girona espera que sigui la Comissió d’Urbanisme de Catalunya qui pugui tenir en compte aquests documents aportats per l’Ajuntament. Així, és bo que facin constar que han detectat errors importants perquè ja deixa entreveure que pensen que la Comissió d’Urbanisme de Catalunya no els pot ignorar donada la seva transcendència.
  -la mateixa aprovació de la Comissió d’Urbanisme de Girona genera dubtes, ja que s’augmenten els metres quadrats del Pla Especial per la via directe, de manera que tots els informes tècnics que actualment acompanyen l’expedient fan referència a un àmbit d’actuació diferent del que s’ha aprovat a Girona. Això és una bona noticia si és que s’ha d’anar a tribunals, ja que és del tot incongruent aprovar un projecte sense informes tècnics de referència (és com si presentessis a l’Ajuntament plànols per fer una casa de 100 metres quadrats i decidissis fer-ne una de 120 metres quadrats sense dir-ne res a l’inspector d’obres: canviar els límits del projecte, implica tornar a fer tot el projecte, ja que de fet es tracta d’un altre projecte!).
  -cal recordar que al febrer es va fer una aprovació provisional del projecte on es condicionava l’aprovació a que es justifiqués la no afectació de la permeabilitat del terreny (perill de filtració als aqüífers), la connectivitat ecològica (efectes sobre el moviment natural d’espècies animals i sobre els entorns de flora) i sobre els accessos al recinte. El Pla aprovat només respon de forma justificada (és molt diferent dir que “no té efectes” i quedar-se tant panxo, que demostrar que una cosa no té efectes) al tema dels accessos i ho fa amb una mala solució: tot i que la nota de premsa sembla insinuar que s’ha trobat una opció de consens entre la proposta de l’Ajuntament i la del Consell i el que s’ha fet és donar per vàlida la proposta presentada al Pla Especial pel Consell Comarcal, que no és altra que fer passar els 127 vehicles diaris (més de la meitat són camions pesants) pel mig del polígon industrial de Pla de Politger (condicionant el propi funcionament del sector i afectant a les empreses) i aprofitar només els darrers 200-250 metres del Camí de Coguleras (que no ha canviat la seva naturalesa d’allò que preveuen les normes urbanístiques del 2001). Aquesta solució “de circumstàncies” que proposa el Consell al Pla Especial i que és finalment acceptada per la Comissió és la mateixa que el mateix Consell va qualificar de “absurd i sense sentit” (http://olottv.xiptv.cat/…/el-consell-comarcal-confia…).
  -i tot sense tenir en compte que l’esborrany del nou pla sectorial d’infraestructures de residus de Catalunya dirà d’aquí a poques setmanes que aquesta planta no és viable econòmicament ni és necessària, deixant-se un marge de 3-7 anys per valorar de nou si fa falta… i en 3-7 anys pot haver canviat molt tant la tecnologia (que pot permetre fer plantes de triatge en espais que ara no s’han volgut contemplar, o modernitzar les existents per fer-les molt més eficients i eficaces) com poden haver canviat els hàbits ciutadans a l’hoa de produir deixalles (se suposa que la producció de residus ha d’anar a la baixa, i per tant encara serà menys viable plantejar-se fer una planta per tractar menys deixalles).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: